Dodaj do ulubionych

Dom w formie kopuły

05.12.07, 20:53
Co myślicie o domach kopułach? Jakie na was wrażenie wywierają? Upadek
budownictwa jednorodzinnego czy może jej przyszłość?! Np. tak siedziba RMF-FM
przy głównej trasie, w szczerym polu, wywarła na mnie bardzo pozytywne
warzenie w nudnym krajobrazie, w którym zwykle nic nie przyciąga wzroku, Ale
co by było gdyby taki budynek jednorodzinny chciał wybudować ktoś koło was?
Czy protestowalibyście i nie chcieli przy czymś takim mieszkać? uważam ze taka
odskocznia od proponowanych katalogowych budynków jest bardzo dobra.
tu są zdjęcia domów w kształcie kopuł.
gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/kopuly_monolityczne/dom_kopula_monolityczna_14.html
www.sergiel.pl/projekt1.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Podobne domy możemy podejrzeć na stronie IP: *.chello.pl 06.12.07, 17:33
      raider55.blox.pl/html

• Gość: detergrnt Re: Podobne domy możemy podejrzeć na stronie IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.01.08, 07:25
        Domy takie postawił Lipiński w latach 70-tych we Wrocławiu i nikt
        nie chciał w nich mieszkać poza samym autorem. Domy raczej
        przypominają bunkry. Jeżeli ktoś lubi takie klimaty to jego sprawa.
        Przeciwny biegun dla domów ze szkła. Tam chodziło o to aby się
        otworzyć na przyrodę, tutaj zamknąć. Architektura domu ma służyć
        przede wszystkim jej mieszkańcom . Jej celem nie jest zadziwianie
        jadących samochodami, chyba,że ktoś jest snobem i jest w stanie
        poświęcić komfort i wygodę dla eksponowania swojej pseudo
        oryginalności.
        • Gość: Janek Re: Podobne domy możemy podejrzeć na stronie IP: *.nest.gliwice.pl 27.01.08, 12:00
          Dom kopuła, to taki sam bunkier jak każdy inny dom- tak samo można go zamknąć lub otworzyć na otoczenie, tylko ktoś z laickim spojrzeniem na architekturę może tego nie zauważyć. Dom Lipińskiego we Wrocławiu ma wielkie okrągłe okno dzięki któremu dom niemal łączy sie z ogrodem, więc jak można mówić o jego zamknięciu, do tego centralny świetlik który rozjaśnia całe wnętrze. Domy takie maja wiele innych zalet:są tańsze i bardziej energo oszczędne w porównaniu do domu "tradycyjnego", oraz tak proste w budowie że każdy "głupi" potrafi taki dom zbudować. A jeśli ktoś uważa że mieszka sie w nim jak w bunkrze to proszę wejść na stronę gnosis.art.pl/e_gnosis/pracownia/dom_kopula/dom_kopula_monolityczna.htm i samemu zobaczyć jak fantastycznie wyglądają wnętrza takich domów- z jakiegoś powodu Lipiński całe życie w nim mieszkał. Ludzie który całe życie mieszkali w kwadratowych domach, po zamieszkaniu w kopułce piszą że nie chcą już innego domu. Dla mnie to przyszłość budownictwa, a nie pseudo oryginalność.
    • Gość: . Re: Dom w formie kopuły IP: 62.233.177.* 06.12.07, 18:44
      wroclaw.hydral.com.pl/005219,foto.html wrocławski dom W.Lipińskiego
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35779,3068965.html
    • Gość: F.W.Sergiel Spotkanie na temat domu kopuły IP: 193.17.54.* 06.01.08, 20:19
      NA STRONIE INTERNETOWEJ, ZADAWALISCIE PAŃSTWO PYTANIE O DOM KOPUŁĘ.
      JESTEM PROJEKTANTEM SWOJEGO DOMU KTÓREGO ZDJĘCIA PAŃSTWU PRZESYŁAM.
      DOM JEST W STANIE SUROWYM ZAMKNIĘTYM. BUDUJĘ GO SYSTEMEM GOSPODARCZYM. ODPOWIEM NA WSZYSTKIE PAŃSTWA ZAPYTANIA ODMOŚNIE PROJEKTOWANIA I WYKONAWSTWA DOMU KOPUŁY. WG. MNIE JEST TO NAJTAŃSZY SPOSÓB WYKONANIA DOMU NAWET PRZY OBECNEJ KULTURZE WYKONAWSTWA W BUDOWNICTWIE. POPROSTU KAŻDY JEST W STANIE POSTAWIĆ SOBIE TAKI DOM.
      ( Jest jeszcze inna również tania, bardzo prosta technologia wznoszenia murów kopuły.)

ZAPRASZAM DO MAREK 1000M OD WARSZAWY A OKOŁO 1000 M OD CENTRUM HANDLOWEGO "MARKI" NA ULICY ZĄBKOWSKIEJ 18 TRZECIA DZIAŁKA OD ULICY JEST WIDOCZNY DOM KOPUŁA. ZAPRASZAM NA TĘ BUDOWĘ 2 LUTEGO W SOBOTĘ. BĘDĘ DO PAŃSTWA DYSPOZYCJI OD GODZ. 10.00. O GODZINIE 12.00 ZAMIERZAM W DOMU W KOPULE WYGŁOŚCIĆ WYKŁAD O BUDOWANIU DOMÓW EKOLOGICZNYCH, PT."DLACZEGO WŁAŚNIE KOPUŁA". PODZIELĘ SIE ZE WSZYSTKIMI ZAINTERESOWANYMI SWOIMI DOŚWIADCZENIAMI Z REALIZACJI OBIEKTU. W SPRAWIE ZAPYTAŃ NA TEMAT SPOTKANIA PROSZĘ O KONTAKT TELEFONICZNY. 0-504-185-988
      www.sergiel.pl
      • Gość: Janek Re: Spotkanie na temat domu kopuły IP: *.nest.gliwice.pl 24.01.08, 15:49
        dziękuje za informacje, na pewno sie pojawie :)
      • hashi-tess Re: Spotkanie na temat domu kopuły 24.01.08, 17:36
        Gość portalu: F.W.Sergiel napisał(a):

> NA STRONIE INTERNETOWEJ,

krzyczysz
        krzyczysz

Twój post powinien być usunięty.
    • Gość: julek Re: Dom w formie kopuły IP: *.244.135.172.mielec135.ptc.pl 24.01.08, 16:07

"........ Przerwanie wibracji śmierci w zamurowanych pustych
      przestrzeniach jest możliwe wtedy, gdy dopuści się bakterie do
      łańcucha pokarmowego aby zrobiły swoje,......

..to jest cytat z tekstów autora projektu domu kopuly - to pewnie
      Wam wystarczy -
      • szmergiel82 Re: Dom w formie kopuły 26.01.08, 20:54
        Proponuje przeczytać cały artykuł- zamiast sugerować sie samą konkluzją.
        www.sergiel.pl/atrykul2_materialy_budowlane.html
    • Gość: Annnia Sliczny domek IP: 212.244.47.* 15.02.08, 01:23
      Chciałabym sie dowiedzieć czegoś więcej na temat takich domów...
      -w jakim czasie można go postawić i jaki jest jego koszt ??
    • Gość: Janek Link do artykułu IP: 193.17.54.* 26.02.08, 19:18
      www.bryla.pl/bryla/1,85301,4944615.html
      • Gość: Janek Kolejny ink IP: 193.17.54.* 19.04.08, 10:21

www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,8030/Itemid,194/
        • Gość: pytajnik Re: Kolejny ink IP: 82.210.179.* 20.04.08, 19:26
          i kto na to pozwolił, gdzie byli urzędnicy?
          • szmergiel82 Re: Kolejny ink 12.05.08, 19:11
            Poczytaj o warunkach zabudowy a potem zabieraj głos...
    • Gość: ewa Re: Dom w formie kopuły IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 17:45
      czy moze ktos mi poweiedziec gdzie moge kogos znalesc kto by mi postawil taki
      dom i ile by to kosztowalo?dziekuje
      • szmergiel82 Re: Dom w formie kopuły 12.05.08, 19:14
        zapraszam na naszą stronę www.sergiel.pl
        Zajmujemy sie projektowaniem oraz realizacją takich i nie tylko takich budynków.
        • Gość: Kasia Re: Dom w formie kopuły IP: *.aster.pl 07.01.09, 21:19
          Marzę o takim domu, być może mało o nich wiem ale jakoś nie dostrzegam wad.
          Podoba mi się ich kształt, jeśli będzie mnie kiedyś stać na swój własny kąt, to
          na pewno nie będzie to typowy domek, jakich wiele...
    • Gość: ALE WIEŚ Re: Dom w formie kopuły IP: *.subscribers.sferia.net 08.01.09, 14:26
      Pomysł z kulistą formą domów jest na pewno nieszablonowy(na pewno nie
      nowatorski), lecz do pomysłu zaaranżowania kulistych form tworzących spójna
      całość i wysublimowana elegancję, to panom projektantom jeszcze brakuje.
      Widocznie nie uważali na zajęciach na pierwszym roku z Wstępu do Projektowania.
      Z resztą widać że w rzutach ww. projekty się sypią.
      Najgorsze wykorzystanie form kulistych jako domów jakie widziałem w sowim życiu.

Nic specjalnego.
      • Gość: mła Re: Dom w formie kopuły IP: *.subscribers.sferia.net 10.01.09, 22:48
        Co ma nas przekonać do wyboru takiego domu?Wybieramy bo- jest
        pięknym . Jest ekonomiczny. Łatwy w wykonaniu. Energooszczędny.
        Bezpieczny. ???? Co ma mnie przekonać???!
        • szmergiel82 Re: Dom w formie kopuły 13.01.09, 12:16
          powodów jest dużo, może wymienię tylko kilka:
          - stosunek powierzchni przegród zewnętrznych do powierzchni budynku jest o 1/3 mniejszy niż w przypadku domu z prostymi ścianami - co oznacza mniejsze straty ciepła.
          - bardzo mała ilość robót mokrych takie jak stropy wieńce itp.
          - do murowana ścian kopuły nie jest potrzebne żadne deskowanie a tylko sztywna łata zamocowana w środku.
          - bardzo dobre oświetlenie kopuły po przez świetlik w zwieńczeni kopuły, ale nie tylko

zalet jest bardzo dużo. wad stosunkowo mało. co do formy nie będę dyskutował ponieważ każdy ją odbiera indywidualnie, ja uważam iż jest to dom fantastyczny aczkolwiek rozumiem iż nie każdemu musi się podobać.
      • szmergiel82 Re: Dom w formie kopuły 13.01.09, 11:53
        W takim razie widać ze mało jeszcze widziałeś. Rzuty oraz funkcja budynku jest za każdym razem dostosowywana do inwestora i jego indywidualnych potrzeb. Układ w tym budynku charakteryzuje się maksymalnym wykorzystaniem powierzchni przez zminimalizowanie powierzchni przeznaczonej na zbędne korytarze. A co do formy to jest to opinia subiektywna.
        jeśli ma Pan ochotę zobaczyć dom na własne oczy to zapraszam do Marek k.Wa-wy może Pan zmieni zdanie na temat form kulistych tworzących "spójną całość i wysublimowana elegancję".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka