Dodaj do ulubionych

Dom pod jaworem

30.08.08, 15:47
Witam,
Mam działkę, która od ulicy ma szerokość ok 60 metrów, a w głąb niecałe 30. Droga jest od strony północnej. W związku z ukształtowaniem działki szukałem projektu:
- z tarasem na bok budynku
- z kuchnią i pokojem na ogród
- z kuchnią od ulicy (czyli na północ)
- garaż dwustanowiskowy

Dlatego mocno zastanawiam się nad w/w projektem.
www.archon.pl/projekt_domu/Dom_pod_jaworem_2_%28G2%29/m4864efbc98492
Jak dla mnie projekt wygląda interesującą (z zewnątrz jak i wnętrze) i spełnia większość moich oczekiwań (podoba mi się m.in. podwójny i szeroki balkon na górze od strony ogrodu). Natomiast jego główne wady to:
- brakuje kotłowni (chcę łazienkę przerobić na kotłownię)
- brakuje przejścia do garażu (dorobi się z kotłowni)
- na poddaszu: szkoda balkonu na łazienkę (tu chcę zamienić z pokojem obok)
Szukałem dużo w internecie opinii na ten temat, ale nic nie ma. Chętnie wysłuchałbym zarówno opinii osób, które budują/wybudowały jak i pozostałych osób. A jeżeli znajdzie się osoba, która by chciała pochwalić się swoją budowlą, to już będzie naprawdę super...
Obserwuj wątek
    • Gość: architekt Re: Dom pod jaworem IP: *.aster.pl 31.08.08, 00:51
      moje skromne zdanie:
      -wejście do domu wygląda jak by bylo wejściem do kuchni
      -front w porównaniu z reszta elewacji jest nie reprezentacyjny
      -okienka na frontowej elewacji wyglądają groteskowo (zupełnie inne niż pozostałe
      w innym stylu i innej wielkości)
      -bok wygląda jak tył :)

oczywiście patrze na to subiektywnym okiem architekta
      jeżeli będzie pan ten dom adaptował do potrzeb swojej działki proponuje
      zastanowić się nad drobnym ujednoliceniem
      • mgr314 Re: Dom pod jaworem 31.08.08, 18:16
        Witam,
        Dzięki za odpowiedź:
        > -wejście do domu wygląda jak by bylo wejściem do kuchni
        - nie do końca rozumiem co to oznacza?
        > -okienka na frontowej elewacji wyglądają groteskowo (zupełnie inne niż pozostałe
        - to okienko tez mi się nie podoba więc zastanowie się co z nim zrobić
        > - bok wygląda jak tył
        - właśnie o to mi chodziło, ponieważ działka jest szeroka ale "płytka", więc potrzebuje taras z boku
        • Gość: arch_uno Re: Dom pod jaworem IP: *.biuro.silverscreen.pl 01.09.08, 12:45
          > > -wejście do domu wygląda jak by bylo wejściem do kuchni
          > - nie do końca rozumiem co to oznacza?
          >>jest mało reprezentacyjne, małe drzwi, pod balkonikiem raczej kojarzą mi się z
          wejściem do nory królika z Kubusia Puchatka (ale rozumiem ze jest to polska
          namiastka portyku nad wejściem :)
          > > -okienka na frontowej elewacji wyglądają groteskowo (zupełnie inne niż pozostałe
          > - to okienko tez mi się nie podoba więc zastanowie się co z nim zrobić
          > > - bok wygląda jak tył
          > - właśnie o to mi chodziło, ponieważ działka jest szeroka ale "płytka", więc po
          > trzebuje taras z boku
          >> problemem bedzie prywatnosc tarasu oraz penetracja salonu, wszystko da sie
          rozwiazac ale glupio bedzie jezeli panska zona bedzie sie opalac a do drzwi
          zapuka listonosz albo dostawca pizzy, na pewno nie bedzie to komfortowe miejsce,
          za malo prywatne. taras, patrzac od wejscia powinien być raczej na tylnym
          prawym rogu domu a nie od całego boku. no ale wejscie na taras jest umieszczone
          centralnie itp itp.......wiec jak pan widzi wiecej zachodu niż pożytku.
          Oczywiście można rzeźbić, ale potrzebuje pan kogoś kto to panu solidnie
          sprawdzi, zada panu konkretne pytania o przyzwyczajenia gusty itp itp...
          pozdrawiam

• Gość: Ania Re: Dom pod jaworem to katastrofa IP: *.chello.pl 31.08.08, 22:08
      Ludzie!!! Ten projekt ma wszystkie możliwe wady.
      Opanujcie sie trochę.
      • Gość: ugrego23 Re: Dom pod jaworem to katastrofa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 21:29
        dlaczego dom pod jaworem 2 to katastrofa? jestem zainteresowany budową tego
        projektu czekam na wszelkie mozliwe info na temat tego... domu/ pozdrawiam
    • Gość: asia Re: Dom pod jaworem IP: *.zdnet.com.pl 31.08.08, 22:45
      a czy droga Aniu możesz bardziej rozwinąć wypowiedź ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka