Dodaj do ulubionych

Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczko ...

27.01.09, 08:51
no nie jest to raczej mój ulubiony projekt dyplomowy ;)
haven't you heard about the house on the water?
Obserwuj wątek
    • jeannouvel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 27.01.09, 09:15
      głupie żarty, norman
    • Gość: ok Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.217.146.194.generacja.pl 27.01.09, 09:19
      świetna rzecz. coś właśnie takiego powinno powstawać u nas.
    • Gość: Gość Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.09, 10:14
      adaptacja bunkra-super!
    • chdc Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 27.01.09, 10:22
      Patrząc po dyplomach można odnieść wrażenie, że edukacja w
    • chdc Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 27.01.09, 10:26
      (sie enter omsknął:)Patrząc po dyplomach można odnieść wrażenie, że edukacja w Polsce stoi na wysokim poziomie. Wg mnie każdy z projektów niesie za soba jakieś ciekawe wartości, estetyczne, koncepcyjne, itd. Teraz w związku z tym zastanawiam się, co powoduje że w naszej przestrzeni powstają takie buble, skoro studenci pod kątem rzemiosła wykształceni są dobrze. Edukowac inwestorów już od przedszkola?? Może powinno się wprowadzać programy negocjacyjne dla architektów, żeby wiedzieli jak swoje fajne koncepcje forsować u niefajnych zamawiających??
    • Gość: joszko Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.cityedge.it 27.01.09, 10:41
      Zgadzam sie, chdc, od dobrego dyplomu do niezlej realizacji droga rzeczywiscie daleka... Na inwestorow juz niejedno wiadro zolci zostalo wylane. Zastanawiam sie, czy nie jest to tez kwestia przyzwyczajen fachowych i estetycznych starszego pokolenia architektow (malo kto zaraz po dyplomie otwiera powazna pracownie i ma kontakty ze zleconiodawcami budynkow pyblicznych).
    • gsb Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 27.01.09, 11:29
      Oglądamy 3 najlepsze dyplomy i chcecie oceniać na tej podstawie całą edukację w PL... Architekturę kończą tysiące osób i ich dyplomy są różne :)
    • Gość: bubel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.chello.pl 27.01.09, 14:38
      ten pierwszy to raczej na bycie pierwszym nie zasługuje...jest tak prosty i czytelny i modernistyczny ze nie jeden deweloper by sie go nie powstydzil tylko co z tego, bo chyban ie chodzi o to zeby robic pod kogos
    • Gość: bubel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.chello.pl 27.01.09, 14:40
      za to IIwyroznieine, to jest to. to powinien byc dyplom roku, odwazny i nowatorski, nietuzinkowy a nie tylko te kopie neo-modernistyczne z polnocnej i srodkow-zachodniej europy
    • stanleykubrick Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 27.01.09, 16:14
      bubel - Może ten pierwszy jest dojrzalszy, niż pseudoawangardowy i kombinowany z II wyróżnienia. Każdy ma wady i zalety. Kwestia spojrzenia.
    • Gość: bubel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.chello.pl 27.01.09, 18:49
      po raz stanley-u + dla ciebie za "lśnienie", oraz jeden + w bonusie za czas apokalipsy "(...)u smell this? that's napalm son!"
      a teraz na powaznie, dojrzalosc architektoniczna to kwestia subiketywna, bo idąc tym tropem dochodzimy do punktu w ktorym musimy stwierdzic ze te wszystkie formy dekonstruktywistyczno-rzeźbiarskie są do bani, a ja bylem w muzeum zydowskim i jakos mi nie przeszkadzalo ze to nie kolejny budynek z kwadratowymi oknami od podlogi po sufit z bialymi scianami, i dwoma meblami ze stali w maksymalnie prostej formie...dwa- jesli juz jestesmy przy dyplomie, śmiem twierdzic ze dyplom jako uwienczenie edukacji architektonicznej (oczywiscie na etapie studiów) powinieni poruszyc jakis ciekawy temat, bo to nie jest kolejny projekt na tej samej dzialce wałkowany od 20lat przez jednego prowadzacego. wiadomo ze nie chodzi o to zeby teraz po raz n-ty wałkować dom-kontener czy budynki wykorzystujace altenatywne technologie, miejac na uwadze ze cena samego rozwiazania wielokrotnie przkracza koszty, ktore maja sie rzekomo zwrócić. ja po prostu mysle ze ludzi stac na cos wiecej niz tylko kolejny projekt "wlasnie taki jaki powinien byc", to taki populizm-architektoniczny, rozumiany jako "lepiej sie nie wychylac, stac w rzedzie gdzie reszta i robic swoje". i tego nie rozumiem. przeciez nie cierpimy na deficyt dobrych pomyslow, ani zaden kompleks niedoedukowanych adeptów politechnik, wiedza ktora mamy jest w zupelnosci wystrczajaca zeby zaczac prace na powaznie. inna sprawa ze wiele osob narzeka ze w hiszpanii to maja rzutniki w kazdej sali, laptopy mozna wypozyczac, a uczelnia jest czynna 24na dobre, okej brzmi kusząco ale u nas odpowiednim nakładem pracy własnej jestesmy w stanie ich wyprzedzic i jeszcze wytyczyc nową drogę.

Uprzedzając riposty, to co pisałem odnosi sie do pracy dyplomowej, a nie zawodu architekta, kto pracuje ten wie dlaczego...

Jeszcze na moment wracajac do wypowiedzi stanley-a, masz racje brahu- to kwestia spojrzenia i indywidualnych preferencji. tylko i wylacznie a to co napisałem wynika wyłacznie z perspektywy własnego spojrzenia na arch, tyle
    • Gość: srrrds Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: 62.233.211.* 27.01.09, 21:37
      czas apokalipsy zrobil ff cappola a nie kubrick.
    • Gość: bubel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.chello.pl 28.01.09, 09:10
      racja zwracam honor, cos mi sie pokićkało. bylem na festiwalu filmow kubrickowskich i po mechanicznej pomaranczy, lsnieniu, lecial czas apokalipsy wersja director's cut wiec jakos to blednie zinterpretowalem....

co nie zmienia faktu ze II wyroznienie i tak mi sie bardziej podoba:)
    • stanleykubrick Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 28.01.09, 09:52
      bubel - Dziękuję za uznanie twórcy. Z dyplomami jest różnie. Oczywiście powinny być w swojej idei podsumowaniem drogi architektonicznej i efektem (chociaż nie ostatecznym) kształtowania się charakteru i spojrzenia studenta. Różnie jednak jest z tym w praktyce. To projekt w którym na pewno o wiele większe napięcie może sprawić promotor i ciężko powiedziec na ile może sobie pozwolić student projektując. z jednejs trony niby tak - można próbować zrobić coś mniej standardowego, a z drugiej chyba chodzi o to, aby projektować realistycznie. Projekt z 2 wyróżnienia jest formalnie inny od nagrodzonego i wg mnie mniej czytelnie opracowanym. Ma więcej z zachwytu choćby dekonstrukcją i wszystkim, co ekspresyjne, co przywodzi na myśl bardziej młodość. Nagrodzony jest zachowawczy, być może nudny, ale opracowany przejrzyście i estetycznie. Na pewno oba nie wyważają żadnych drzwi i nie dają się zapamiętać po tygodniu przeglądania różnych stron o arch. :)
    • Gość: bubel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.chello.pl 28.01.09, 11:48
      jesli chodzi o realizm, racja II wyroznienie napewno byloby droższe w realizacji a i chwała temu co zrobiłby wykonawczy nie siwiejąc przy tym do końca. w sensie podejscia do samej formy wiem o czym mowisz, jedank dojrzalsi stazem architekci dążą do form bardziej geometrycznych i statycznych, mozna by sie pokusic o stwierdzenie wywazonych (przynajmniej takie wrazanie sprawia mój szef:). a mlodosc to wlasnie taka nieokiełznana ekspresyjność, moze troche szaleństwa, moze nawet moda ale idąc dalej tym tropem- czy mozemy wysnuć stwierdzenie ze autor w/w muzeum z berlinie projektuje niedojrzale lub infantylnie? mysle ze 12lat pracy daje sporo czasu na przemyslenie i wysuniecie pewnych wnioskow, odrobinę głębszych niz komentarze na jego temat w stylu " o znowu pan daniel zrobil budynek w stylu- patrzcie tu jestem! olac barokowe skrzydło muzeum, tylko czesc espozycji poswiecona holocaustowi ma tu jakąś wartość!"

tak wlasnie komentował to pan, ktory na codzien pracował w katedrze teorii konserwacji zabytków ale po znajomości z panią dziekan w celu zwiększenia swoich przychodów zaczął też wykładać w zastępstwie arch. współczesną co jest absurdem i kompletnym konfliktem w sensie merytoryki. a jak ktos ma maly mozdzek i sam nie potrafi myslec to do dzis jak spotykam niektorych znajomych to jak rozmawiamy o arch teraz, to powtarzają bezmyslnie jego slowa- arch pana daniela to kompletny brak poszanowania dla kontakstu, to karykatura arch płynąca z kompleksów twórcy i niedowartościowanego ego. i tylko nie wiem do konca z czego to wynika- z naszej polskiej przypadłości, czyli z wiecznego narzekania na wszystko i wszystkich? czy po prostu z frustracji ze malo kto z nas osiągnie taki sukces jak nasz rodak?
    • stanleykubrick Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 28.01.09, 14:08
      bubel - Uważam, że architktura która podatna jest na modę równie szybko, jak trendy w innych dziedzinach mija. Podobnie chyba stało się dziś z dekonstrukcją, którą np. Libeskind reprezentuje. Mimo swojej estrawaganckiej formy i awangardowego podejścia do tworzenia budynków rzeźb często wydaje się być anachroniczna i 'kuje' w oczy. Libeskinda dziś sporo osób krytykuje nie tylko na forum polskim. Jest w tym coś, że po momencie fascynacji jego twórczością teraz raczej jest ostro atakowany. Długo czekał na realizacje swoich wizji, tworząc na swój czas futurystyczne modele i należy mu się choćby za nie miejsce w historii. Muzeum Żydowskie wg mnie pasuje do swojej funkcji i ma ciekawą symbolikę. Akurat w przypadku jego innych projektów różnie z tym bywa i nie zawsze rozumiem, co robi.
    • Gość: heniu Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 00:28
      a ja wam powiem tak - architektura powinna wyrażac swoj czas i swoje miejsce a zarazem dążyc do ponadczasowosci
    • Gość: bubel Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.chello.pl 29.01.09, 10:41
      i wlasnie o to mi chodzilo, tylko nie chcialem tego pisac wprost- architektura powinna opowiadac historie swoich czasow. zyjemy w takich czasach ze mozliwosci techniczne dają w pewnym sensie nieograniczone mozliwosci kreowania formy, od plastycznych form ispirowanych organicznymi kształtami ala zaha, az do krstalicznych budynków, przy ktorych ma sie wrazenie ze zaraz upadną. smiem twierdzic ze gdyby 50lat temu byly takie mozliwosci, napewno ktos by probowal to okiełznać, 30/40 lat temu dobitnie wyeksplorowano mozliwosci zelbetu, potem byly lata 90 weszły poliwęglany, tworzywa sztuczne a teraz przy wspomaganiu komputera przy projektowaniu powstają rzeczy na miare naszych czasów, i nie wazne ze dubaj wyglada jak bajzel bogatych ksiazat, bo to wlasnie jest znak naszych czasow.
      reasumując moje frustracje- architektura musi opoiwedziec historie naszych czasow zeby ci co przyjda po nas mogli z niej czytac tak jak my teraz zachwycamy sie np. gotyckimi bazylikami dzisiaj. albo moze tak- niedawno byl artykuł o bazylice w licheniu, o złotej kopule itd. i jakos ludziom nie przypadł do gustu- czemu? wiekszosc pisala ze to przez jej historyzującą formę, przez takie old school-owe, archaiczne podesjcie do projektowania arch sakralnej zakorzenione w naszym nadzwyczja religijnym kraju. i to jest dowód na potwierdzenie mojej tezy, trzeba szukac rozwiązań idących z duchem naszych czasów, spełniających coraz to nowsze potrzeby i wymagania potencjalnych odbiorców/klientów.

wyszlo tak troche idealistycznie, ale widocznie bez tego bylibysmy tylko rzemieślinikami, a tego przeciez nikt z nas nie chce.
    • stanleykubrick Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk 29.01.09, 10:56
      Pod tym względema architektura jest nadal ciekawa i intrygująca na swój sposób, chociaż mniej mi się podoba jej zupełnie współczesna forma. Może zachłysneliśmy się możliwościami...
    • Gość: Gość Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.fbx.proxad.net 02.02.09, 16:41
      CZy chodzi o to malzenstwo Baczko Zakrzewski gdzie malzonka wyrznela nozem cala rodzine aby na koncu sie powiesic??
    • Gość: Archinerd Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: 89.100.142.* 07.02.09, 01:04
      Gość nie trolluj bo to jak to robisz i co piszesz jest żałosne. To była para architektów, Polaków mieszkających we Francji. Budowali głównie obiekty użyteczności publicznej stąd zakres projektów nagradzanych w konkursie (budownictwo społeczne). Oboje zgnięli w wypadku samochodowym.
    • Gość: Gość Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.09, 09:18
      czy wiadomo coś o tegorocznej edycji Konkursu Baczko Zakrzewski? nie mogę znaleźć tutaj żadnego info.
    • Gość: info Re: Nagroda Architektoniczna im. Małgorzaty Baczk IP: 94.230.21.* 24.04.10, 16:30
      ARCHITEKTEM NAJTRUDNIEJ ZOSTAĆ W POLSCE

praca.gazetaprawna.pl/artykuly/415297,architektem_inzynierem_budowlanym_i_notariuszem_najtrudniej_zostac_w_polsce.html,2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka