Dodaj do ulubionych

jaki kolor ściany do kuchni?

11.02.04, 21:40
jestem na etapie dobierania kolorow w mieszkaniu, co jest dla mnie nowoscia,
bo zawsze chcialam miec biale ściany (a teraz juz nie:)

prosze pomozcie mi dobrac kolor do kuchni o pow. 6mkw,
szafkach w okleinie brzozowej, matowych kafelkach o zmiennoszarym kolorze na
ścianach, piaskowym blacie i jasnoszarych kafelkach na podlodze
kuchnia jest jasna, może nawet "za jasna" ;)
zawsze sie balam ze ciemne kolory ją pomniejszą...

niedawno myslalam o jasnej moreli, ale chyba za bardzo bedzie wchodzila w
odcien brzozowych szafek i piaskowego blatu
więc może jasny błękit?
Obserwuj wątek
    • wind-eye Re: jaki kolor ściany do kuchni? 13.02.04, 14:11
      help me pliz :)))

moze jakis grecki błękit plus pistacjowy sufit? tylko jak dobrać odcienie?
    • rosey Re: jaki kolor ściany do kuchni? 13.02.04, 15:00
      Blekit bedzie dobry, ale inne odcienie niebieskiego beda tu na miejscu - moze
      nawet ciemniejsze na zasadzie kontrastu?
      Pomniejszenia bym sie nie bala - masz juz b. duzo "jasnego":) Widzialam w
      magazynie wnetrzarskim malenka kuchnie pomalowana na ciemny braz i byla
      naprawde b. atrakcyjna :)
      A moze cos z czerwieni czy bordo? Albo ciepla zielen?
      Kolor sciany mozesz powtorzyc w kilku dodatkach - wazonik, zaslonka, kubeczki,
      itp.
      Powodzenia!
      • magda176 Re: jaki kolor ściany do kuchni? 13.02.04, 15:08
        Myślę, że warto wybrac się do jakiegoś dobrego sklepu z farbami, tam gdzie mają
        mieszalniki. Możesz je obejrzeć, albo zabrać do domu (w W-wskiej Castoramie
        można zebrać wszystkie karteczki z kolorami Duluxa do domu). Pamiętaj, że
        oświetlenie sklepowe przekłamuje kolory, warto je obejrzeć w świetle dziennym.

pozdr.

m.

PS. Ja bym postawiła na jakiś żywy kolor, bo tło, o którym pisałaś jest bardzo
        stonowane, można by je ożywić. Przybrudzona terakota, może czerwnień (Rosey już
        z resztą o tym pisała), ale nie za jaskrawa.

m.
    • once1 Re: jaki kolor ściany do kuchni? 13.02.04, 16:52
      jesteś z Krakowa ?

adresy sklepów z mieszalnikami w Krakowie
      bardzo prosze?
      BUD-CHEM Kraków ul. Kalwaryjska 9 012-656 04 38

Castorama Kraków ul. Zakopianska 62

CHEMIK Kraków ul. Rydlówka 25 012-266 97 15

HANPOL Kraków ul. Zabiniec 43 012-412 33 55

KOLOR Kraków ul. Zakopianska 58 012-269 02 79
      • wind-eye Re: jaki kolor ściany do kuchni? 13.02.04, 21:08
        sęk w tym że nie chcę z mieszalnika, bo powierzchnia pomalowana farbą to może
        raptem będzie 4-5 m.kw. (albo nawet i nie) wiec wole zaoszczedzic i kupic
        gotową farbę z serii Kuchnia i Łazienka
        w koncu w pokojach nie bede malowac taką emulsją, wiec za duzo farby by mi
        zostało

mysle ze czerwona terakota bylaby fajna ale zbyt ciezka...wszystko jest
        takie "lekkie" że nie chce az takiego duzego kontrastu, moze gdybym miala inne
        kafle na podlodze...a one są jasnoszare :)

byłam w Hanpolu, bardzo miły sklepik :)
        wszystkie inne na antypodach Krakowa ;)
        • once1 Re: jaki kolor ściany do kuchni? 14.02.04, 11:09
          hm... ale "kuchnia łazienka" jest w 2,5l opakowaniach a z mieszalnika mozesz
          sobie zamówic 1l !! Wiec w takim przypadku zostanie ci bardzo duzo farby .
          • wind-eye Re: jaki kolor ściany do kuchni? 14.02.04, 13:38
            tak, ale z mieszalnika nie zamowie sobie emulsji szorowalnej w typie
            KuchniaiŁazienka

tak przynajmniej dowiedzialam sie w sklepie

Once, wiesz jak wyglada kolor ze starej palety - Aegean Blue?
            jak myslisz, czy moznaby zaszalec i dac taki kolor do b.jasnej kuchni jak w
            moim opisie?
            • once1 Re: jaki kolor ściany do kuchni? 14.02.04, 16:49
              wind-eye napisała:

> tak, ale z mieszalnika nie zamowie sobie emulsji szorowalnej w typie
              > KuchniaiŁazienka
              >
              > tak przynajmniej dowiedzialam sie w sklepie
              >
              > Once, wiesz jak wyglada kolor ze starej palety - Aegean Blue?
              > jak myslisz, czy moznaby zaszalec i dac taki kolor do b.jasnej kuchni jak w
              > moim opisie?
              z mieszalnika mozesz sobie zamówic dowolny kolor w dowolnym produkcie ale w
              przypadku "Kuchni i Łazienki " to tez jest 2,5l bo takie są bazy.
              Kolor aegean blue czyli błekit egejski bardzo mi się podoba - ale ja lubie żywe
              kolory . Moze dac ciekawy efekt i ozywić twoja kuchnie. Spróbój na "Mouse
              Painterze" bedziesz miała przynajmniej przyblizony obraz jak mogło by to
              wyglądć albo zamów sobie tester w tym kolorze i pomaluj kawałek sciany
              pozdr
              • wind-eye do Once'a 14.02.04, 17:22
                a jaki kolor sugerowalbys na sufit przy tym egejskim blekicie?

może wziąć Contemporary Blue a potem resztą pomalować jedną ścianę w pokoju
                dzieci? :) skoro i z mieszalnika i gotowej jest 2.5 l?

czy farba z mieszalnika bylaby duzo drozsza od gotowej?
                malujemy cale mieszkanie i nie chcemy za bardzo szalec
                • once1 Re: do Once'a 14.02.04, 18:37
                  Contemporary Blue spokojniejszy kolorek ? Ale nie maluj farbą Kuchnia i
                  łazienka w pokojach chyba ze lubisz połysk bo Kuchnia i łazienka to
                  farba "bardzo" półmatowa:)Farba z mieszalnika bedzie drozsza przynajmniej o
                  jakies 80 % od gotowej . czy bedziesz malowała powyzej glazury czy zamiast bo
                  jesli powyzej to nie musisz sie obawiac tak bardzo o scieralnośc i mozesz
                  pomalowac sobie 1l farby z mieszalnika vinyl Matt.(u mnie 30-40 zł w zaleznosci
                  od koloru nie wiem jak w Krakowie)
                  Ale najtansze są Kolory Swiata lub ONCE :). Jesli chcesz sufit kolorowy to moze
                  jakaś zieleń (pistacjowy)lub zółty (słoneczny pocałunek) . ale pomysl moze
                  sufit zostawić biały bo kolor obnizy ci pomieszczenie
                  • wind-eye Re: do Once'a 14.02.04, 21:45
                    chodzi mi głównie o t, że trzeba będzie systematycznie czyścić ścianę nad
                    niezabudowaną lodówką ale i kawałek sufitu; i to nie szmatką delikatnie (bo nie
                    siegne :)) tylko jakims mopem
                    wiec wole solidna farbe zeby mi kolor nie zlazł :))
                    poza tym nie mam okapu, wiec chyba lepiej sciane nad kuchenką pomalować K&Ł...?

myslisz ze błękit egejski w zestawieniu z białym sufitem będzie OK?

hm a co ty na to, że do przedpokoju kupiłam KuchnieiŁazienke? nie bedzie sie
                    blyszczec za bardzo? przedpokoj jest najbardziej zanieczyszczony na ścianach!
                    • once1 Re: do Once'a 15.02.04, 12:01
                      W takim razie masz rację niech to będzie k&ł .
                      Troche się będzie błyszczeć ale nie ma innego wyjścia , jesli decydujesz sie na
                      mocniejsza farbę musi miec trochę połysku ale mam nadzieje że nie bedzie to
                      bardzo przeszkadzać, za to łatwiej jest utrzymać taką scianę w czystości.błekit
                      egejaski z białym sufitem wydaje sie byc ok . chłodne zestawienie ale napewno
                      bedzie sprawiać wrazenie czystości a chyba o to ci chodzi.
                      pozdr
                  • joana123 Re: do Once'a 14.02.04, 22:11
                    Witam,przepraszam,że się wtracam,ale widziałam dzisiaj jakiś nowy kolor
                    MAGNOLIA-KOLORY SWIATA i mam pytanie do ciebie ONCE- czy w rzeczywistości ta
                    magnolia wpada w beż,kawa z mlekiem czy w żółty?
                    • once1 Re: do Once'a 15.02.04, 12:04
                      joana123 napisała:

> Witam,przepraszam,że się wtracam,ale widziałam dzisiaj jakiś nowy kolor
                      > MAGNOLIA-KOLORY SWIATA i mam pytanie do ciebie ONCE- czy w rzeczywistości ta
                      > magnolia wpada w beż,kawa z mlekiem czy w żółty?

*****************************************************************************
                      Jakby to opowiedzieć ? moze poprostu go zobacz , magnolia duluxa wyglada mniej
                      wiecej tak:

www.farbydulux.pl/magnolia.htm
                      • joana123 Re: do Once'a 15.02.04, 12:15
                        czesc Once,dzięki ,myślałam,ze moze widziałes go na ścianie,ale i tak mi sie
                        podoba i chyba zrobie sobie kuchnie w kolorze Magnoli-a co!
                        • once1 Re: do Once'a 15.02.04, 12:57
                          To nowy kolor jescze nie wszedzie jeszcze dostępny jako gotowy. :)
                          pozdr.
                          • once1 Re: do Once'a 15.02.04, 12:58
                            sorry za literówki !!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka