bata04 28.07.10, 00:51 Mam pytanie o kolor sufitu, czy pomalowac taką farbą jak ściana zakladając ze jest to jasny kolor? a gdy kolor scian jest ciemniejszy? sufit poprostu biały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzena_arch Re: kolory 28.07.10, 09:06 jeżeli jasne ściany- sufit może być biały. Jeżeli ściany ciemniejsze biel sufitu można złamać w kierunku szarości, aby nie było zbyt dużego kontrastu Odpowiedz Link Zgłoś
majka_87 Re: kolory 28.07.10, 11:11 Wszystko tez zależy od wysokości mieszkania. Jeśli malowany pokój jest wysoki, możesz bawić się z ciemniejszymi kolorami na suficie. Jeśli jednak niski, nawet przy ciemnych kolorach ścian radziłabym pomalować sufit na biało, by nie zamykać i nie dusić wnętrza. Dobrym rozwiązaniem jest pomalowanie sufitu na odcień o kilka tonów jaśniejszy od tego na ścianach - wtedy kontrast nie jest aż tak rażący, ale jednak różnica widoczna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mikaela13 Re: kolory 19.08.10, 10:18 majka_87 napisała: > Dobrym rozwiązaniem jest pomalowanie sufitu na odcień o > kilka tonów jaśniejszy od tego na ścianach - wtedy kontrast nie jest aż tak > rażący, ale jednak różnica widoczna ;) No chyba, że ściany są białe;) Zwykle w projektach zostawiam sufit jasny, bo to po prostu najlepiej wygląda, chyba że wnętrze jest wysokie np. w kamienicach, to wtedy warto je optycznie obniżyć. Raz zrobiłam ciemny sufit, bo z jakiegoś powodu chciałam go dopasować do koloru mebli i kiedy pokazałam cad decorową wizualizację znajomemu architektowi to był sceptyczny do pomysłu. Od tego czasu nie eksperymentuję niepotrzebnie z sufitem (skoro jest tyle innych sposobów na realizowanie ekscentrycznych pomysłów;)) Odpowiedz Link Zgłoś