Dodaj do ulubionych

pięknie mieszkacie

19.03.04, 23:19
tylko dlaczego "na jedno kopyto"? jak dotąd-jedynie Magda pokazała mieszkanie
dalekie od "trendów" ostatnich pisemek o wnętrzach.Przypomina to piękne lata
sześćdziesiąte,gdzie w każdym mieszkaniu królował segment "kowalski" (wersja
błysk i półmat),wersalka (ups,teraz sofa) i na honorowym miejscu kryształowy
wazonik z bukietem goździków
Obserwuj wątek
    • kudp Re: pięknie mieszkacie 19.03.04, 23:32
      nawiedzona_baba napisała:

> tylko dlaczego "na jedno kopyto"? jak dotąd-jedynie Magda pokazała mieszkanie
      > dalekie od "trendów" ostatnich pisemek o wnętrzach.Przypomina to piękne lata
      > sześćdziesiąte,gdzie w każdym mieszkaniu królował segment "kowalski" (wersja
      > błysk i półmat),wersalka (ups,teraz sofa) i na honorowym miejscu kryształowy
      > wazonik z bukietem goździków

Odpowiedz jest bardzo prosta, po prostu taki styl w jakim urządzilismy
      mieszkanie, nam sie podoba i koniec. Najważniejsze, żeby dobrze samemu się czuć
      w mieszkaniu a nie starac sie na siłę wprowadzać jakiś styl.

Pozdrawiam
      • chiara76 Re: pięknie mieszkacie 19.03.04, 23:53
        brawo kudp, mogę się podpisać obiema rękami pod Twoją wypowiedzią.
        Nie kierowałam się modą, jeśli ktoś chce mi to zarzucić, mam ochotę na takie
        wnętrze, bo dobrze się w nim czuję. Doprawdy odkąd powstało to forum zastanawia
        mnie jedno, nie wiem jak to jest, ale ja nie muszę nikogo skrytykować, jeśli
        jego pomysły mnie osobiście się nie podobają. Nie muszę w ten sposób się
        dowartościować.Czy coś mi to da? Nic. Ktoś czuje się dobrze w takim stylu
        mieszkając, ktoś inny w innym, chyba na tym polega właśnie wolność wyboru a
        także dobre samopoczucie.
        A nawiasem mówiąc niektórzy nie otaczają się masą sprzętów i bibelotów także z
        bardziej przyziemnych powodów a mianowicie może ktoś jest alergikiem? Ja
        jestem, i ani puszyste dywany, ani piękne zasłony ani wiele rzeczy
        zgromadzonych na jednej powierzchni nie służy mi. I mam też prawo do tego, aby
        mieszkać tak, aby było mi w moim mieszkaniu wygodnie.
        Polecam więcej tolerancji.
        • gaggi Re: pięknie mieszkacie 20.03.04, 07:45
          Popieram przedmówców. Ja akurat uwielbiam trendowy od pewnego czasu minimalizm
          i w sumie to się martwię, bo nie mogę nic w tym stylu dostać w polskich
          sklepach nie tych topowych, tylko dla średniaczków (chodzi o ceny, ofkors). A
          że to jest trendy? Za rok nie będzie, a ja i tak chcę tak mieszkać. Niestety,
          muszę zadowolić się "masówką", bo nie stać mnie na wszystkie meble na
          zamówienie. A ty jak mieszkasz?
        • opino_tworca Forum to nie towrzystwo wzajemnej adoracji 20.03.04, 10:30
          Chiara,
          Jeśli zamieszczasz zdjęcia swojego mieszkania na widok publiczny, liczysz się z
          tym, że będą różne wpisy: pozytywne, negatywne, obojętne.
          Forum służy wymianie poglądów, a najtrudniej zaakceptować te poglądy, które są
          niezgodne z Twoimi, lub które poddają osoądowi Twoje rozwiązania.
          Forum to nie towarzystwo wzajemnej adoracji, ani imieniy u cioci, która
          przygotowała zakalca, a każdy używa społecznie akceptowalnego "dobrego
          kłamstwa" i się nim zachwyca.

Ja osobiście uważam, że bardzo przeciętnie mieszkacie i nie widziałem jeszcze
          niczego, co mnie zachwyciło. Jest to zapewne głos odosobniony, ale mój.
          • gaggi Re: Forum to nie towrzystwo wzajemnej adoracji 20.03.04, 11:03
            Co do krytyki to zgadzam się, że trzeba być na nią przygotowanym w takiej
            sytuacji. Ale tu raczej nie chodzi o chwalenie się jak to nieprzeciętnie ktoś
            mieszka. A raczej o pokazanie kto gdzie się dobrze czuje. Po za tym co znaczy -
            "przeciętnie mieszkacie"? Szablonowo? Nieciekawie?
          • chiara76 do opiniotwórcy 20.03.04, 11:13
            pojawiłeś się niedawno i do razu zacząłeś od krytycznych wypowiedzi na forum.
            Sądzę, że nie zrozumiałeś, co mam na myśli i nie sądzę, że zrozumiesz, bo widzę
            w tobie przekorę i niecheć do słuchania drugiej strony. MAm wrażenie, że z
            założenia chcesz komuś dowalić i nie silisz się nawet na grzeczność,
            uprzejmość, czy tego typu zwyczajną kurtuazję.
            Forum to nie towarzystwo wzajemnej adoracji i tu absolutnie się zgadzam. Nie
            czekam na zachwyty nad moim mieszkaniem, bo mnie wystarczy,że mnie się w nim
            mieszka dobrze.

O dziwo nie zauważyłam, żebyś przy swojej nadmiernej chęci do krytyki odważył
            się na pokazanie swojego mieszkania. Czyżby jednak lęk przed krytyką? nie bój
            się, przecież nikt nie musi chwalić twoich pomysłów. Fakt pozostaje faktem,
            chciałam w swojej opinii powyżej zasugerować, że nie wszystkim musi podobać się
            wszystko. Nie muszę zachwycać się czyimś domem, mieszkaniem, czy czymkolwiek
            innym, ale nie mam wewnętrznej potrzeby od razu go zjechać. Ty masz i nikt Ci
            przecież tego nie zabrania. Nie usuwa się twoich postów. A ja mogę na czyjś
            post odpowiadać tak samo, jak i ty. Ciekawi mnie też, czemu tak osobiście się
            do mnie teraz zwróciłeś, no, ale rozumiem, że coś cię w mojej wypowiedzi na
            tyle zdenerwowało, że musiałeś post zaadresować specjalnie do mnie.

Cóż, zaczynam się zgadzać z osobą, któa dawno temu powiedziała, że na forum
            przestało być miło. Bo przestało. Pamiętam jego początki. Też nikt nikomu się
            nie podlizywał,ale wymieniali się ludzie opiniami. Zainteresowani minimalizmem
            pytali zainteresowanych minimalizmem, zainteresowani starociami i Kołem
            wymieniali się opiniami z podobnie jak oni zainteresowanymi. Było miło i po
            prostu grzecznie, a nie napastliwie. Ale to już jest cecha polskich forów , czy
            jak się to odmienia.
            • opino_tworca Re: do opiniotwórcy 20.03.04, 11:56
              Chiara,
              Najlepiej wydrukuj swój post i przeczytaj go wieczorem ...

Mówię co myślę i wiem, że może taka dewiza się wielu osobom nie podobać.
              Jednakże piszę swoje posty bez zaangażowania emocjonalnego.
              Ty jesteś zaangażowana emocjonalnie i bardzo osobiście odbierasz moje wpisy, do
              tego stopnia, że:
              (1) pomawiasz mnie o brak grzeczności, uprzejmości, zwyczajnej kurtuazji,
              (2) poprzez zestawienie skrajności, miło - niemiło imputujesz mi, że jestem
              niemiły oraz że na forum tak się zrobiło między innymi przeze mnie,
              (3) nie rozumiem celu Twojego wpisu w kwestii mojego mieszkania, chcesz mnie
              sprowokować? ale do czego?
              (4) nie podoba mi się stwierdzenie "nikt nie usuwa twoich postów", ponieważ
              zawiera w sobie zaowalowaną groźbę.

Jeżeli podnosisz wobec mnie zarzuty, bądź taka miła wskazać przykład w moich
              postach.
              Mam chyba prawo do własnego zdania, forum to nie towarzystwo wzajemnej
              adoracji, ale jak jest tutaj taka grupa, to Wasza sprawa, lecz nie wymagajcie,
              aby inni stosowali Wasze wzorce zachowania.

pozdrawiam serdecznie :-)
              opiniotwórca
              • chiara76 Re: do opiniotwórcy 20.03.04, 12:36
                Ja osobiście uważam, że bardzo przeciętnie mieszkacie i nie widziałem jeszcze
                niczego, co mnie zachwyciło. Jest to zapewne głos odosobniony, ale mój.

\Wkleiłam fragment Twojego innego postu tu.
                Mieszkam przeciętnie, ok, dla ciebie przeciętnie, dla mnie wygodnie i o to
                chodzi.
                Z tą prowokacją to chyba przesadzasz, tu nie forum polonia, żeby się
                prowokować, może jedynie miło by było, że jeśli tak nam dogryzasz udostępniłbyś
                swoje mieszkanko. Wiesz, naprawdę łatwo krytykować, jak się samemu nic swojego
                nie pokaże. To taka gra do jednej bramki. Ja osobiście ze swej strony kończę
                ten dialog, jak masz do mnie coś jeszcze osobiście to pisz na adres gazety, nie
                ma co zaśmiecać forum dyskusjami na tematy niezwiązane.
        • opino_tworca Forum to nie towrzystwo ... cd 20.03.04, 10:44
          gwoli ścisłości
          u Izalil czułbym się dobrze, gdyby nie te stukające "pływające" podłogi.
          • basia-bma Re: Forum to nie towrzystwo ... cd 20.03.04, 11:46
            opino_tworca napisał:

> gwoli ścisłości
            > u Izalil czułbym się dobrze, gdyby nie te stukające "pływające" podłogi.

Ciekawa jestem opinio-twórco jaki styl preferujesz i co Cię zachwyca (może
            jakieś fotki Twojego mieszkania ?).

Jeśli chodzi o mnie, to żadne z prezentowanych mieszkań (jako całość) nie jest
            w moim stylu, co nie oznacza, że mi się nie podobają, po prostu wybrałabym coś
            innego. Zresztą ciężko mówić tu o całości, bo niektóre zdjęcia przedstawiają
            tylko niewielki fragment mieszkania. Bardzo podoba mi się np. stolik + lampa w
            salonie Galeny, łazienka Magdy176 i elementy wystroju jej salonu (piękne meble
            i aranżacje, chociaż osobiście nie lubię takiego nasycenia kolorów), komoda
            Barbarki (ale turkus na ścianach już nie). Nie mogłabym mieszkać w starym
            mieszkaniu Magdy176 czy mieszkaniu Kosdy (mam nadzieję, że się nie
            obrazicie :)), po prostu przytłoczyłby mnie ogrom barw i sprzętów. Zbyt
            uporządkowane i manimalistyczne wnętrze, to też nie to (gołe okna, podłogi)-
            potrzebuję większej przytulności i "klimatu" we wnętrzu.
            Pewnie nie uda mi się urządzić mojego mieszkania, tak abym była z niego w 100%
            zadowolona (już w tej chwili parę rzeczy się nie udało, a to dopiero początki),
            poza tym zbyt dużo mam ograniczeń (nie tylko finansowych). Mimo to może
            ostatecznie nie będzie źle.

Pozdrawiam
            Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka