Dodaj do ulubionych

Co kolekcjonujecie? :)))

13.05.04, 21:15
Kolekcjonujecie, zbieracie coś? Pochwalcie się ;) Liczę na wasz totalny
ekshibicjonizm ;))) Przyznajcie się ;) Niezależnie czy są to banalne czy
oryginalne kolekcje, antyki, pleyboye czy historyjki z gum do żucia ;)
Jesteście zaangażowani w kolekcjonowanie czy raczej powiększacie kolekcję
przy okazji - jak coś się napatoczy? Eksponujecie te zbiory czy trzymacie
schowane? Jak się zaczęło? Macie ulubione przedmioty z kolekcji?

DLACZEGO TO ROBICIE? ;)))

A może wogóle macie jakieś szczególne czy "święte" przedmioty w domu, które
cholernie lubicie? Albo takie co są "od zawsze" a nie macie ich odwagi
wyrzucić? :) Wszelkie dziwne historie mile widziane :)))

No już - myk! NO SECRETS!!!
Obserwuj wątek
    • krokodylian Ja --- trole 14.05.04, 12:18
      Ja kolekcjonuję trole. Mam już ich sporą kolekcję, w męskiej i żenskiej
      postaci. Zaczęło się od wynalezienia komputera, a w zasadzie internetu. Mam
      taką makatkę słomianą nad stawem, na której przyszywam (wzrokiem rzecz jasna)
      moje zdobycze. Są tam trole zdenerwowane (rzucające lekkie bluzgi, bywa że w
      obcych językach), są trole infantylne (to od razu widać i czytać), są mądrale
      (taka wiedza z etykiet i podręczników do klasy IV szkoły podstawoowej), są
      trole grożące (zdesperowane), są trole gadające same ze sobą (krytycznie
      zdesperowane). Są też medaliści odznaczeni we wszystkich dziedzinach. Nie są to
      pospolite trole żartujące w granicach przyzwoitości ze śmiesznostek które
      wszyscy mamy - gdyby były musiałbym sam siebie przyszyć na tej makatce :)

k
      • kosda A ja zawsze chciałam cos kolekcjonować .... 14.05.04, 14:12
        ... ale nie wiedziałam co wybrć - taka jestem niezdecydowana :))
        Ale miejsca na kolekcje i tak by nie było bo cała przestrzeń nadająca sie do
        zagospodarowania zajmuja ksiązki. No to chyba ksiązki kolekcjonuje , przez lata
        z zadną, nawet najmniej ciekawą i zupełnie mi obojetną nie chciałam sie
        rozstac, zajmowały w koncu tyle miejsa, ze na wstawienie zwykłej komody nie
        można było sobie pozwolić.
        Aż tu ostatnio zrobiłam prezent mojej ulubionej bibliotece i podarowałam dwa
        wielkie pełniusienkie kartony najróżniejszych egzemplarzy.

To teraz znowu zacznę kupowac nowe :)) I to szybko bo już na to co
        wygospodarowałam sobie ,czai sie mój szanowny małżonek- on chyba kolekcjonuje
        wędki i kołowrotki chociaz mówi , że nie. Ale jak nie, jeśli ma tego tysiace a
        uzywa kilku ? :))
    • tessa13 Re: Co kolekcjonujecie? :))) 14.05.04, 16:02
      Hi,

świadomym kolekcjonowaniem tego nie nazwałabym: zapalniczek i zapałek mam cały
      olbrzymi wazon. Jakoś się ich przez ponad 15 lat palenia nazbierało.

Poza tym - tym razem świadomie - zbieram książki kucharskie z całego świata.
      Zaczęło się od tego, że już jako dziecko chętnie gotowałam i wiecznie
      dostawałam od kogoś książki kucharskie; no i na lotniskach na całym świecie są
      księgarnie... ;-)

Najbardziej dumna jestem z mojej kolekcji piór (Montblanc, Elysee, Visconti,
      Cross, Aurora, OMAS, Caran d´Ache, itd.), która jest w mięczyczasie tyle warta,
      że jest ubezpieczona. To jest świętość: jeśli ktoś ich bez pozwolenia dotknie,
      to mitologiczne Erynie wyglądają przy mnie jak grzeczne i niewinne
      dziewczynki... ;-)

Ciao

Tessa

-
    • olaania Re: Co kolekcjonujecie? :))) 14.05.04, 21:16
      ja zbieram dzwonki, od czasów podstawówki do teraz uzbierało się ich ponad 100.
      to moja wielka duma i skarb o wartości sentymentalno - estetycznej:)
      pzdr
      • jamajka10 Re: Co kolekcjonujecie? :))) 14.05.04, 22:08
        Zbieram kubeczki,filiżanki czarmo-białe,w różne graficzne wzorki.Talerzyki jak
        są,to też dobrze.Najpierw miały swoją półkę,teraz mają trzy,stoją piętrowo i
        piramidalnie.Sytuacja najwyraźniej dojrzewa do bardziej radykalnych rozwiązań.W
        zeszłym tygodniu na targu staroci wypatrzylam serwis popartowski z lat
        sześćdziesiątych-usiłowałam namówić sprzedawcę na rozkawałkowanie go-nie
        chciał.Ach,jak teraz mi żal!W moich wspomnieniach widzę najpiękniejszą czerń i
        biel świata.Ale gdzie bym go trzymała?
        • paprykova Re: Co kolekcjonujecie? :))) 17.05.04, 11:58
          Dzień Dobry
          Przyznam sie bez bica że zbieram aniołki, im mnijesze tym lepiej. Zaczęlo sie
          kiedys dawno temu od kupna w ikei takich póleczek dzielonych na małe
          prostokatne przegródki. Jak dzieci moje były malutkie upychały mi tam rózne
          prezenciki, koszmarki z jajek niespodzianek bzdety rózene "żeby nie zginęły".
          Potem ja zaczelam kupowac na giełdzie kwiatoej takie różne malutkie
          porcelitowe figurki i okazało sie ze jedna córcia zbiera kotki a druga słoniki.
          Teraz kotki i słoniki stoja łaskawie razem scisniete jak mozna najciasniej, bo
          nie ma mowy o wywaleniu, a moje anioły mają piękne pokoje (przegródki) jedno
          lub dwuosobowe:))))) bo nie moga zyc w sciski. Co by sie stało z ich
          skrzydełkami i instrunentami..... Własnie wczoraj przechandlowałam z córcia
          przyjaciół dwa szklane (barwione) pieski moich córek na dwa aniołki
          dzwoneczki...grunt to miec głowe do interesów
          pozdrawiam anielsko
          • habitare Re: Co kolekcjonujecie? :))) 17.05.04, 12:49
            może nie kolekcjonuję..... ale uwielbiam białe filiżanki i kubki. czysto białe.
            mam ich trochę. bo nie cierpię kompletów na stole. a i radocha większa dla
            gości, jak mogą wybrać sobie swoją ulubiona:)
    • kiciun Re: Co kolekcjonujecie? :))) 17.05.04, 15:44
      Pozwólcie, że podrzucę:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15858&w=10632096&a=10632096
      żeby było w "kupie" :))
      • pannda ooo.. - dobrze Kiciun :) 17.05.04, 15:51
        Nie widziałam tego - chyba było poruszane, zanim się urodziłam na tym forum ;)
        • pannda a ja zbieram - z tego co mi przychodzi do głowy: 17.05.04, 16:21

1. Książki i albumy.
          Mam cały wielki regał książek i jeszcze gdzieś kilka kartonów. To i tak jest
          dosłownie jedna setna tego co chciałabym mieć :) Najlepiej jakbym mogła mieć
          Bibliotekę Narodową na własność ;) Uwielbiam też pięknie wydane albumy o
          sztuce, architekturze, wnętrzach, ogrodach i podróżach. Mam też kilka starych,
          pożółkłych książek z początku wieku odziedziczonych po przodkach - uwielbiam
          ich zapach..

2. Muszle i pokrewne stwory morskie, trochę skamieliny, minerały, kamienie etc
          Zbieram raczej jak się napatoczy okazja niż intensywnie. Ostatnio absolutne
          hity do kolekcji przywiozłam z Sahary - kryształy i coś co wygląda jak
          trójwymiarowa gwiazda, jest ciemno szare i ciężkie jak ołów. W miejscu gdzie je
          znalazłam było zupełnie płasko i wszędnie był miałki śnieżnobiały pył - jakby
          ktoś wysypał wapno. Kosmiczne miejsce. Doszłam do wniosku, że jest to miejsce
          gdzie upadają i gasną spadajace gwiazdy :) I proszę tego NIE DEMENTOWAĆ ;)

3. Pióra - nie wieczne - ptasie. Jeszcze nie wiem po co i dlaczego je zbieram,
          mam tak od zawsze. Pewnie zrobię jaką ś fajną pracę jak będzie ich już
          dostatecznie dużo :) (jak zdobyć pióro flaminga?- w zoo się nie da -
          próbowałam - pilnują ;) )

4. Przypadkowo się okazało że kielichy - takie trochę kiczowate ze szkła lanego
          udające kryształowe, kryształowe, szklane. Ale chodzi o ideę kielicha. Kiedyś
          mam nadzieję, że moja kolekcja pójdzie w stronę antyków i starych kielichów
          mszalnych, kadzielnic etc :) I filiżanki :)

5. Przedmioty z podróży.
    • pani_nocy Re: Co kolekcjonujecie? :))) 30.06.04, 17:34
      Witam :)

Ja kolekcjonuję troszkę rzeczy :)

1. Zdjęcia - przeróżne (począwszy od prywatnych, rodzinnych etc. a skończywszy
      na artystycznych)

2. Butelki (szczególnie po winie) :) Najlepiej o fikuśnych kształtach (które
      potem są malowane) - maluję wszystko co jest przeźroczyste i ze szkła :)

3. Suszone róże :)

4. Dzwoneczki, aniołki, świece i świeczniki :)

5. Książki :)

Teraz mam zamiar zabrać się za szycie...jak mi to wyjdzie - to zacznę
      kolekcjonować stroje :)

pozdrawiam :)
      • nadzieja_zalogowana Re: Co kolekcjonujecie? :))) 15.10.04, 01:52
        Olbrzymia kolekcja dzwonkow - tylko wiszace... Umieszczane pod sufitem...
        Moj narzeczony zbiera samochodziki w skali 1:60 - ma ich mnostwo...
        Mozna tez powiedziec, ze zbieramy wspolnie plyty muzyczne, filmy i ksiazki -
        ale to chyba nie nalezy d kategorii "zbieractwa"...
    • delie Re: Co kolekcjonujecie? :))) 15.10.04, 13:12
      zdjęcia-własnej produkcji:-)
    • alikm Re: Co kolekcjonujecie? :))) 15.10.04, 13:28
      Cześć!
      Ja natomiast zbieram szklane słoniki - zaczeło się niewinnie od jednego i teraz
      mam ich ok 20, nabywam je przy okazji. Zbieram też małe perfumy tj. 3 i 5 ml,
      też nabywam przy okazji i na dzień dzisiejszy mam chyba ok 50 szt.
      Pozdrawiam wszystkich :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka