dagimagi 13.07.04, 12:03 Czy systemy rozkładania sof ze stelarzem i materacem (takie do przodu)nadają się do codziennego spania? Takie rozkładane sofy ma m.in. Mebelplast, są też w IKEA (Tomelilla, Ektorp) Jak się na nich śpi? Jak długo wytrzymują? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
coox Re: sofy rozkładane 23.07.04, 18:22 w ikei można poleżeć na materacach sprawdź wybrałbym ektorpa jest spoko Odpowiedz Link Zgłoś
megann120 Re: sofy rozkładane 24.07.04, 02:58 Stanowczo odradzam ikee. Kupilam specjalnie tam drozsza sofe bo myslalm ze jakosc bedzie dobra ale sie srodze zawiodlam. Po rozlozeniu spanie ma trzy rozne twardosci a najmiekcej jest pod plecami - po dwoch latach nabawilam sie boli kregoslupa. Pojemnik na posciel malutki i chyba tylko dla dobrego samopoczucia projektanta bo nie wtrzymal nawet trzech lat. Zaczal sie zapadac co dosc znacznie wplynelo na jaosc mojego snu... Obecnie sofa ma piec lat i nawet jej za darmo nikomu nie oddam bo by mi glupio bylo. A wcale nie byla eksploatowana w nadmierny sposob... Jedyne co mozna o nie powiedziec dobrego to to ze na zlozonej sie swietnie siedzi i jest bardzo ladna. Ale do spania sie nie nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
boossa Re: sofy rozkładane 25.07.04, 14:57 Z sofy rozkladanej do spania korzystam od pieciu lat. Jak wiadomo nie jest to najlepsze rozwiazanie - czasami jednak jest koniecznoscia (brak osobnej sypialni). Moja sofa to naroznik. Co oznacza, ze wysuwana jest osobna czesc, ktora uzupelnia plaszczyzne do prostokata. Oczywiscie jest to materac na sprezynach wiec znacznie rozni sie od reszty miekkoscia oraz wysokoscia. Na to nie ma sily. Na poczatku nie narzekalam. Kwestia przyzwyczajenia. Ale po tych paru latach pojawily sie wgniecenia na czesci z materaca. Poza tym warto pamietac, ze gdy spia dwie osoby jedna ma do czynienia tylko z materacem. Losowanie moneta, kto spi z ktorej strony? :-) Pojemnik na posciel jest dosc duzy, nie ma z nim klopotow. Acha, odradzam sofy z IKEI. Sa sklepy, gdzie podobne pod wzgledem design sofy mozna kupic w tej samej cenie ale w lepszym wykonaniu. Taka wlasnie sofa, wykonczona dobrymi materialami moze sluzyc przez pare lat i da sie na niej spac. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
miss_paradox Re: sofy rozkładane 29.07.04, 21:57 ja mam w tomelille wlasnie i jesli chodzi o siedzisko jest bardzo wygodna, kilka razy zdarzylo mi sie na niej spac bez rozkladania, /mam 1,70 cm/ i spalo mi sie bardzo dobrze, ale na rozlozonej nie moglam usnac. materac bardzo niewygodny, i po rozlozeniu staje sie bardzo wysoka, co mi rowniez przeszkadzalo. Goscie spia i nie narzekaja, ale do codziennego uzytkowania jako lozka sypiAlanianego NIE POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
mm13 Re: sofy rozkładane 30.07.04, 15:54 Nie zawsze znana firma to gwarancja dobrej jakości. Oni jadą na opinii (tak jak w szkole). Czasem możma w mniejszych sklepach znaleźć coś ciekawego. Mam w domu sofę już kilka lat (dostałam używaną od koloeżanki) i sprawuje się super a wcale nie była kupiona w renomowanym sklepie. Najlepiej poytać wśród znajomych! Odpowiedz Link Zgłoś