Dodaj do ulubionych

pokoik dla dzieci

04.08.04, 22:39
Witam, mam pytanko... Pokoik moich dziewczynek - młodych o nie co...(3 lata i
1 rok), jest bardzo kolorowy głównie w tonacji żółto-niebieskiej + olchowe
meble. Mają dużo zabawek - jak to dzieci, obrazków itd. Zastanawiam się
jednak jak na dzieci wpływa taka różnorodność kolorów, drobiazgów itp. Czy
wpływa pozytywnie, czy też nie...Czy dzieciom powinno się stworzyć jakiś ład
w otoczeniu?
Jak myślicie?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • busybee Re: pokoik dla dzieci 07.08.04, 10:52
      Witam! Właśnie się znalazłam na tym forum i od razu Ci odpisuję; może Ci
      troszke pomogę.
      Dla dzieci (i to takich brzdąców) lepsze są kolory pastelowe, jasne, łagodne.
      Możesz oczywiście to łączyć z akcentami mocnycj kolorów, ale raczej w
      mniejszych ilościach. Kolor ma duży wpływ na każdego. Poobserwuj dziewczynki i
      zobacz jakie kolory wybierają, w jakie kolory (ciuszki) woli się ubierać
      starsza. Jaśniejsze wybierz jako podstawę, intensywniejszymi możesz dekorowac
      ramki obrazków, zrobić szlaczek na ścianie lub meblach, pomalować jeden mebelek
      np. stolik na którym rysuje dziecko, albo regał z zabawkami i książkami. Dobrze
      by było, żeby dziewczynki mogły chować też mniejsze zabawki, klocki
      (całą "drobnicę") do skrzyni, pudła, czy czegoś w tym rodzaju- nie dość, że to
      pozwoli szybko "zrobić porządek", to jeszcze np. tuż przed spaniem będą miały
      wrażenie ładu i spokoju... Rozwlekam? Już kończę. Mam nadzieję, że moja
      paplanina Ci się na coś przyda. Zawsze chętnie z Tobą "pogadam". Pozadrawiam!
      • zazulam Re: pokoik dla dzieci 07.08.04, 23:19
        Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! Właściwie pokoik mamy urządzony.
        Przeprowadzaliśmy się do nowego mieszkania 1,5 roku temu, 6-cio letniego po
        dwóch wcześniejszych właścicielach, i pokój dziecinny był już "zrobiony".
        Gdybym sama miała go urządzać wybrałabym tapety bez wzorków, jednobarwne (dół
        niebieski z drobnym rzucikiem + szlaczek w gawronki + góra żółta z takim samym
        rzucikiem jak na dole+ bukowe panele), ale ja w ogóle nie przepadam za
        wzorkami :-) Bardzo mi się spodobało to zestawienie kolorów. Pokój jest duży -
        16m2, w prostokącie. Ale jak się do tego doda maskotki różnokolorowe, i całą
        rzeszę innych zabawek + całodobowy rozgardiasz... Nie chcę też narzucać
        dzieciom czegoś, bo ja tak lubię...Dziękuję za podpowiedzi!!! Ja już zauważyłam
        że starsza Ula lubi drobiazgi i różnorodność kolorów - czyżby to wpływ
        pokoiku?...hmmm
        ja z chęcią również z Tobą pogawędzę...:-)
        pozdrawiam
        EWa
    • ogi1 Re: pokoik dla dzieci 11.08.04, 10:56
      www.muratordom.pl/6953_8860.htm
      • zazulam Re: pokoik dla dzieci 14.08.04, 11:26
        dzięki ogi1! Bardzo mi pomogłaś.
        Pozdrawiam! Ewa
        • basia-bma Re: pokoik dla dzieci 22.08.04, 23:39
          Ja urządzając pokój młodszej córki (3,5 roku) starałam się ograniczyć ilość
          kolorów aby uniknąć efektu nadmiernej pstrokacizny, a i tak pokój wyszedł
          bardzo kolorowy. Małej pewnie nie przeszkadzałaby mieszaniana 10 kolorów, ale
          mnie by to drażniło :). Pokój jest oczywiście pełen zabawek i nie wyobrażam
          sobie dobieranie ich "pod kolor" - to jest w końcu pokój dziecka, a nie mój :),
          ale starałam się nie przesadzić w "wystrojem". Ponieważ na ścianie i suficie
          mam malowidło, reszta dodatków jest jednobarwna. I tak mam niebieski sufit -
          "niebo" z uśmiechniętym słoneczkiem i chmurkami, ściany żółte, nad łóżkiem
          namalowana zielona łąka - trawa, kwiatki, żabka, muchomor ... , na łóżku
          zielona narzuta (kontynuacja łąki), stolik niebieski, krzesełko zielone.
          Olchowy regał z wiklinowymi koszami ułatwia porządkowanie zabawek, sprzątanie
          trwa ok. 5 minut. Zastał mi jeszcze do zrobienia wystrój okna ...

Pozdrawiam
          Basia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka