Dodaj do ulubionych

niebanalne akwarium

15.08.04, 10:45
Pomozcie prosze zawsze marzylam o akwarium teraz mozemy okazyjnie kupic od znajomego
razem z szafka . Ta szafka nie zabardzo mi sie podoba czarna z plyty. Za chiny nie pasuje do
wnetrza sypialni. Meble w sypialni sa drewniane ciemno brazowe stylizowane na stare, a
kolorystyka fiolkowo-rozowo- biala. Macie jakies pomysly co moglabym zrobic i poniesc przy
tym jak najnizsze koszty. Najbardziej podobaja mi sie wbudowane to jednak jest niemozliwe
na tym etapie. Czy taka szafke mozna jakos odmienic lub zastapic czyms co bardziej
pasowaloby do wystroju. Moze macie jakis adres gdzie robia niekonwencjonalne szafki
akwarystyczne.
Obserwuj wątek
    • dzifka Re: niebanalne akwarium 17.08.04, 20:19
      to nie jest dobbry pomysl z akawarium w sypialni.. osobiscie polecam kuchnie
      salon lub nawet przedpokoj:) .. w sypialni wilgoc.. a tego nie da sie uniknac
      nie jest zbyt przyjemna :) wiem to z doswiadczenia :) .. a obudowa...
      obkleic... lub przykryc materialem pasujacym do reszty..
      • berkanan Re: niebanalne akwarium 18.08.04, 01:15
        zależy jakiego filtru chcesz używać...jeśli wewnętrzny z silniczkiem na
        zewnątrz , to będziesz się wściekać na hałas...jesli chodzi o wilgoć- to znowu
        zależy jakie masz ogrzewanie...przy kaloryferach w zimie , jak znalazł...u mnie
        w bloku jest 500l akwarium bez przykrycia a na suficie maty słomiane i belki z
        litego drewna i nie ma wilgoci...a takie szafkowe akwaria mają dosyć szczelną
        pokrywę. Jeśli chodzi o szafkę...może troszku inwencji...kupić zbliżony kolor
        farby akrylowej do drewna...i coś , co się nazywa medium na spękania(w sklepach
        artystycznych) powierzchnię przetrzyj rozpuszczalnikiem i na tym czarnym
        spodzie pomaluj dokładnie, najlepiej dwoma warstwami tym fiołkowym a na to
        medium. Po wyschnieciu powierzchnia spęka i będzie widać siateczkę czarnych
        linii spod spodu...
        • ogi1 Re: niebanalne akwarium 18.08.04, 11:41
          Nawet nie wiedzialam o istnieniu takiej farby, ale brzmi zachecajaco. Rzeczywiscie
          sypialnie ogrzewana mam kaloryferami i zima dodatkowo nawilzalam powietrze moze w tym
          roku to nie bedzie konieczne akwarium to zalatwi. Co do halasu to troche sie tym martwie,
          jezeli to taki jednostajny halas to moze sie przyzwyczaimy, a jak nie to wstawimy akwarium do
          jadalni i basta. Dzieki za rady. Jakbys znala moze jakies linki gdzie mozna zobaczyc efekt takiej
          farby to bylabym wdzieczna. Ale sama i tak pomyszkuje.
          • gochkoch Re: niebanalne akwarium 19.08.04, 09:05
            ogi1 napisała:
            > jezeli to taki jednostajny halas to moze sie przyzwyczaimy,

Ogi, w sypialni zazwyczaj przebywasz w nocy, a wtedy rowniez ryby spia, czyli:
            wylaczasz im te agregaty i jest cicho! Niektorzy zostawiaja filtry i
            napowietrzacze wlaczone na noc, wtedy moze przeszkadzac ich "buczenie", ale
            wielu akwarystow twierdzi, ze ruch wody w nocy nie jest dobry, bo ryby nie
            odpoczywaja (musza ciagle "walczyc" z pradem wody).
            Akwarium to swietna rzecz, w kazdym pomieszczeniu :-)))
            Polecam!
            • karola77 niebanalne akwarium 19.08.04, 13:37
              Filtr w akwarium powinien dzialac non stop, takze napowietrzacz. Jezeli bedzie
              to filtr zewnetrzny - ok on jest cichy ale te wewnetrzne to masakra.... W duzym
              akwarium mam zewnetrzny spox - da sie spac, ale obecnie mam male akwarium kolo
              lozka i to jest katorga, nie radze jednak wylaczac filtra na noc!!! rybki
              potrzebuja powietrza do zycia nawet jak spia!!!!!
              • basia-bma Re: niebanalne akwarium 22.08.04, 23:10
                Do buczącego filtra można się przyzwyczaić :). Wiem coś o tym, bo w sypialni
                mamy wielki regał z 3-poziomowym akwarium (razem ok 500 l :)) - mąż jest
                hobbistą). Oprócz tego mamy też 2-poziomowe akwarium w kuchni. Regały akwariowe
                były robione na zamówienie (jeżeli akwarium jest duże regał czy szafka powinny
                mieć specjalnie wzmocnioną konstrukcję). "Naszego" stolarza chyba jednak nie
                polecam, mimo że dobry fachowiec jest bardzo nieterminowy. W marcu zleciliśmy
                mu wykonanie kilku mebli i nie mamy z tego nawet połowy :(. Mam nadzieję, że do
                świąt się umeblujemy. Natomiast mam gdzieś wizytówkę faceta, który wykonuje
                zabudowy akwarystyczne (akwaria i meble)- poszukam i podam namiar (jeżeli
                jeszcze potrzebny).

Pozdrawiam
                Basia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka