Dodaj do ulubionych

Plastikowe okna

21.11.04, 09:53
Witam,
zwracam się z prośbą o pomoc otóż w okresie zimowym, a raczej już wtedy gdy zaczyna się już okres grzewczy zaczynają nam się "pocić" okna. Kiedy rano wstajemy szyby są całe mokre i pomimo wielokrotnego ich wycierania sytuacja ciągle się powtarza. jedynym wyjściem z sytuacji jest uchylenie okna (lub na "mikro") aby szyby wyschły. Nie wiemy co mamy robić? I jaka jest tego przyczyna. Poradźcie proszę.
mikrob
Obserwuj wątek
    • peter.steele Re: Plastikowe okna 21.11.04, 11:38
      Może wystarczy rostrzelnic okna, bo macie za słaby obieg powietrza w domu. Inni
      podobno wycinaja fragment uszczelki w oknie aby troszke dochodziło więcej
      powietrza. Roztrzelnienie jest to przekrecenie okna na 1/4 obrotu. W moich tak
      jest.
      • ezagraj Re: Plastikowe okna 22.11.04, 08:57
        Dokładnie u mnie jest tak samo to wynika z tego że w blokach ciągu
        wentylacyjnego to prawie nie ma. Co do wycinania uszczelki byłabym ostrożna bo
        jak będzie bardzo duża ulewa to może cieknąć woda ale zostawianie ich na
        wentylację to naprawdę dobra rada stosowana u mnie od lat bo plastikowe okna
        mam od 10 lat.
        PS. ten problem z zaparowywaniem nie wystepuje w bardzo dużych pomieszczeniach
        bo moi rodzice maja dom i u nich czegoś takiego nie ma, no tylko u nich jest
        wentylacja konkretna :).
        Pozdrawiam Edyta
        • magda20044 Re: Plastikowe okna 22.11.04, 09:44
          A co to znaczy "rostrzelnić okna"?? Bo nie bardzo rozumiem jak to technicznie
          należałoby wykonać, a mam ten sam problem.
          • agata_to_ja Re: Plastikowe okna 22.11.04, 10:12
            Konkretnie rozszczelnić. Większość okien nowej generacji ma taką funkcję, coś
            pośredniego między oknem zamkniętym a uchylonym. Położenie klamki jest o około
            1/4 odchylone w stosunku do położenia "uchylone" (przynajmniej u mnie).
            • magda20044 Re: Plastikowe okna 22.11.04, 10:15
              A nie wieje przypadkiem przez taką szparkę??
              • peter.steele Re: Plastikowe okna 22.11.04, 13:34
                Nie wieje spokojnie. A w pomieszczeniu musi byc wymiana powietrza dwuktona w
                ciagu godziny.
                A uszczelka jest to najbardziej chamskie zalatwienie tej sprawy.
              • agata_to_ja Re: Plastikowe okna 22.11.04, 15:02
                No jak jest wiatr to wieje :)
                Bardzo fajne rozwiązanie. Zwłaszcza zimą. Generalnie jest to wtedy przydatne,
                jeśli przy zamkniętym za duszno, a na otwarcie za zimno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka