ada16 28.01.06, 14:39 Blisko wejścia , ma sprzyjaśc dostatkowi w domu. ZNacie taki przesąd?, macie takie portrety? Pokązcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Portret żyda 28.01.06, 16:55 Właśnie niedawno się dowiedziałam, znajoma sobie kupiła. A ja już tyle lat żyję i do tej pory o tym nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
carmela_soprano Re: Portret żyda 29.01.06, 23:35 każdy przesąd jest dobry, żeby zainstalować w domu taśmowe badziewie! Żyd w przedpokoju, aniołek gipsowy w sypialni, tryptyk z makami w salonie - tylko teraz w każdym em! tu masz całą masę tych straszydeł: www.allegro.pl/search.php?string=%C5%BCyd Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzyonggbridge Re: Portret żyda 30.01.06, 00:20 czy tylko mi sie wydaje, ze ten wpis jest wyjatkowo w zlym guscie? Odpowiedz Link Zgłoś
ada16 Re: Portret żyda 30.01.06, 11:50 Przepraszam, jeżeli uraziłam kogoś, nie to było moim zamiarem. A słowo Żyd oczywiście powinno zaczynać się duża literą Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Portret żyda 30.01.06, 11:59 Niezupełnie. Jeżeli oznacza narodowość, to dużą. Jeżeli wyznanie, to małą. W tym przypadku akurat może chodzić o jedno i drugie jednocześnie, ale można też powiedzieć, że miało się na myśli wyznanie. I nie ma wtedy błędu. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiuld Re: Portret żyda 30.01.06, 14:53 Witam, Mam takowy obraz, wisi nad dzrwiami do dziennego pokoju, obraz Żyda przynosi dostatek pod warunkie, że dostanie się go w prezencie, a więc samemu nei kupujemy ...tak ten przesąd wygląda..A obrazu szukaj gdzies tutaj.... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=29972614&v=2&s=0Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ewis Re: Portret żyda 30.01.06, 15:12 Nie znałam tego przesądu :-) Teraz już wiem czemu moi tesciowie obwiesili sobie salon portretami Żydów :-) Odpowiedz Link Zgłoś