04.04.07, 23:34
musze wybrać szkołe po gimnazjum,chciałabym w życiu robić coś związanego z
modą albo z dekorowaniem domów wnętrz..nie umiem wam tego tak wytłumaczyć
postaram się.Chciałabym np pracować : dobieram ciuchy, ubieram kogoś..nie
jestem pewna czy nadawałabym się na projektantkę bo nie mam zbytnio talentu
do rysowania takich rzeczy..czy to się nazywa 'stylista' ?

a jeśli chodzi o domy to..wyobrażam sobie to tak że np wybieram kolor
ścian,wyberam meble różne dodatki do mieszkania pomagam ludziom umeblować
pokój ale także tutaj rysowanie odpada =((((

potrafi mi ktoś pomóc i wytłumaczyć? do jakiego liceum powinnam isc..i na
jakie studia itd.

nie mam niestety starszego rodzeństwa i nie ma mi kto wytłumaczyc jak
wyglądają szkoły pogimnazjalne dlatego nie mam zielonego pojęcia o technikum
naprzykład..proszę was bardzo o pomoc, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • szwagier68 Re: pomocy 05.04.07, 23:18
      szczerze mówiąc to ciężkie zadanie postawiłaś ja z plastyki i rysunku w szkole
      bardzo kiepsko , skończyłem samochodowkę całe życie wydawało mi się że nie
      umiem rysować a od kilku lat rysuję meble i to chyba z sukcesem bo kilka firm
      chciało już mnie podkupić a w tej co pracuję jak napisałem wymówienie podnieśli
      mi wynagrodzenie razy dwa ,zdjeli część oobowiązków żebym tylko zostasł
      • washoe Re: pomocy 05.04.07, 23:43
        Jeśli chcesz pomagać w dobieraniu ubioru, kreowaniu wizerunku itd to zajmuje się
        tym stylista. Natomiast jeśli chodzi o urządzanie wnętrz to projektant wnętrz. Z
        podobnych zawodów jest jeszcze dekorator, który zajmuje się urządzaniem np.
        witryn sklepowych, ubieraniem manekinów itd.
        Co do szkół to wszystkie szkoły wyższe (ASP, SGGW - projektowanie ogrodów),
        wymagają umiejętności plastycznych. Ale może być też tak, że rysować nie
        potrafisz, natomiast masz zmysł, wyczucie "smaku" i bardzo dobrze będziesz
        sprawdzała się w tych zawodach.
        Ja na Twoim miejscu poszłabym do LO może z klasą o jakimś profilu artystycznym i
        czekała na rozwój wydarzeń:) W między czasie możesz popracować w jakimś większym
        sklepie odzieżowym (np.Reserved) i przyjrzeć się z bliska na czym polega praca
        np. dekoratorki. Jeśli CI się to spodoba (a nadal nie ujawnisz zdolności
        rysunkowych) możesz zdobywać swoją wiedzę na kursach, warsztatach itd,
        niekoniecznie w szkole wyższej. Żeby urządzać wnętrza nie musisz kończyć studiów
        w tym kierunku (jak to jest np. z architekturą).Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka