moniqe00 11.05.08, 21:44 Jaką podłogę byście mi polecali i kolor ścian pasujące do sosnowych mebli ? pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuta15 Re: kolor podlogi i scian 12.05.08, 08:44 Podłoga bardzo jasne drewno w odcieniu szarości, a kolor ścian bardzo jasny :kość słoniowa,świeże ecru,pastelowa zieleń,niebieski,wrzosowy,szary. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqe00 Re: kolor podlogi i scian 12.05.08, 18:39 a żaden ciemniejszy nie będzie pasować? Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: kolor podlogi i scian 12.05.08, 19:52 Ha,ha, to chyba moje skrzywienie,że lubię jasne ściany.Mam meble sosnowe w większym pokoju i sypialni. Najczęściej takie meble są solidne ,nie wyglądają lekko i przy ścianach w jasnym kolorze mam wrażenie,że wyglądają lżej. Poza tym sosna ma ciepły żółtawy odcień,dlatego dobrze prezentuje się w towarzystwie neutarlnych albo zimnych odcieniach kolorów . A o jakim kolorze myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
moniqe00 Re: kolor podlogi i scian 12.05.08, 20:36 Myślałam o wrzosowych wzgórzach dulux. www.dulux.pl/c_cs_scheme.shtml?name=32 Szczerze mówiąc to nawet już kupiłam tę farbę, ale teraz mam wątpliwości. Zastanawiam się czy może nie pomalować tylko jednej ściany tym kolorem a reszte jakoś ładnie zestawić. A moje skrzywienie polega na tym , że bardzo lubie ciemne kolory ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: kolor podlogi i scian 12.05.08, 21:39 Piękny kolor, bardzo lubię wrzosy i fiolety. Faktycznie możesz pomalować jedną ścianę i zobaczysz jak komponuje się z meblami, jak będzie ok ,to wszystkie ściany pomaluj tym kolorem ,jak będzie zbyt ciemno wykorzystaj jaśniejsze odcienie nr 5,6. Odpowiedz Link Zgłoś
moniqe00 Re: kolor podlogi i scian 12.05.08, 22:27 Teraz pozostaje kwestia, która ścianę pomalować? pokój ma wymiary 4x4.Jak sie wchodzi widać od razu łożko. Na prostopadłej ścianie do drzwi znajduje sie duże okno,pod oknem biurko a na lewo od drzwi szafa. I nie wiem, którą ścianę pomalować by wyglądała efektownie. Zastanawiałam się też jaki kolor wybrać, żeby to nie połaczyć ton w ton , tylko kontrastująco. A co myślisz o którymś z tych zielonych? www.dulux.pl/c_cs_scheme.shtml?name=32 albo możesz masz jeszcze jakąś inna ciekawą opcję? :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: kolor podlogi i scian 13.05.08, 08:51 Takie kontrastowe zestawienie jest bardzo odważne i ryzykowane.Może się sprawdzić na małych powierzchniach i w jaśniejszych ,rozbielonych tonacjach.Kontrastowe zielenie ,ich pastelowe odcienie zastosowałabym raczej w dodatkach ,narzuta na łóżko,poduszki, zasłony ,roleta, abażur lampy czy inne drobiazgi. Odpowiedz Link Zgłoś