Dodaj do ulubionych

Porady gratis

01.01.04, 23:34
Witam,

Jestem studentem V roku Wydziału Architektury PW. Proponuję darmowe porady z
zakresu projektowania i aranżacji wnętrz. Jeżeli macie np. małe mieszkanko
(lub duże :) i nie wiecie jak je przeprojektować i umeblować wg swoich
potrzeb, mogę Wam pomóc. Jeżeli nie stać Was na profesjonalnego architekta
wnętrz lub potrzebujecie tylko ogólnej koncepcji, napiszcie do mnie (e-mail:
teslon@poczta.onet.pl). Postaram się pomóc. Prosze przysłać mi rzut
mieszkania i ew. inne rysunki lub zdjęcia oraz napisać o swoich potrzebach i
oczekiwaniach wobec własnego mieszkania.

Zapraszam,
Tomek
Obserwuj wątek
    • kasia_345 Re: Porady gratis 02.01.04, 09:36
      teslon napisał:

> Witam,
      >
      > Jestem studentem V roku Wydziału Architektury PW. Proponuję darmowe porady z
      > zakresu projektowania i aranżacji wnętrz. Jeżeli macie np. małe mieszkanko
      > (lub duże :) i nie wiecie jak je przeprojektować i umeblować wg swoich
      > potrzeb, mogę Wam pomóc. Jeżeli nie stać Was na profesjonalnego architekta
      > wnętrz lub potrzebujecie tylko ogólnej koncepcji, napiszcie do mnie (e-mail:
      > teslon@poczta.onet.pl). Postaram się pomóc. Prosze przysłać mi rzut
      > mieszkania i ew. inne rysunki lub zdjęcia oraz napisać o swoich potrzebach i
      > oczekiwaniach wobec własnego mieszkania.

Masz Tomku okazję, by skomentować poruszane na tym forum tematy. Zapraszamy do
      dyskusji - nie ograniczaj się do indywidualnych porad mailowych. Liczymy na
      Twój czynny udział i fajnie że chcesz nam pomagać!
      • magda176 Re: Porady gratis 02.01.04, 14:09
        Cześć

Kogoś takiego jak Ty potrzebujemy! Kasia ma rację, mamy nadzieję, że dołączysz
        do naszej dyskusji na forum, szczególnie do bardzo gorącej debaty o kolorach.
        Napewno Twoje uwagi będą bardzo cenne, bo widzę, że kwestia koloru ścian rodzi
        chyba najwięcej wątpliwości. Czekamy na Twoje wypowiedzi
        pozdr. magda
        • teslon Re: Porady gratis 02.01.04, 17:50
          Dyskusja o kolorach może być oczywiście gorąca, ale moją główną profesją, jako
          architekta jest przede wszystkim organizowanie przestrzeni w każdej skali. W
          tym przypadku są to wnętrza (najczęściej mieszkalne). Problematyka kolorystyki
          we wnętrzach wymyka się niestety profesjonalnym i ścisłym kategoriom. Są to
          często sprawy zbyt indywidualne i subiektywne. Zależą od charakteru człowieka,
          jego potrzeb psychicznych, dlatego żeby doradzać komuś coś w tym temacie
          trzeba znać psychikę tej osoby, jej styl życia, upodobania. Wnętrze mieszkania
          powinno być obrazem wnętrza jego mieszkańców. Te dwie przestrzenie powinny ze
          sobą harmonijnie współistnieć. Ogólnie można powiedzić, że osoby konserwatywne
          o spokojnym usposobieniu preferują zieleń, brąz, beż i inne stonowane kolory.
          Ludzie o większym temperamencie wolą kolory intensywniejsze; żółty, czerwony,
          granatowy itp., duże kontrasty. Kolory we wnętrzu powinienny być harmonijnie
          zestawione i niezbyt agresywne. Mają za zadanie wydobycie i podkreślenie
          ważnych elementów przestrzennych takich jak np. meble. Kolory mogą też
          wydzielać przestrzenie o różnych funkcjach. Jeżeli chodzi o mnie to preferuję
          neutralne kolory ścian i sufitu w jasnych odcieniach zestawione z
          kontrastowymi kolorystycznie i ciemnymi meblami i innymi elementami we wnętrzu.

Tomek
          • magda176 Re: Porady gratis 02.01.04, 19:12
            Cześć Tomek,
            Dobrze, że się odezwałeś. A widzisz, jako profesjonalista rozgryzłeś główny
            problem naszej dyskusji - o kolorach trudno jest rozmawiać „na sucho”, nie
            znając ludzi i ich upodobań. Ale jednak dziewczyny (na razie jest nas
            przewaga) piszą o tym, co im się podoba i co chciałyby mieć w swoich
            mieszkaniach. Na tej podstawie można doradzić to i owo, albo,
            chociaż „sprzedać” swój, sprawdzony wcześniej pomysł. To trochę tak jak z
            poradami w gazecie. To przecież jest forum, czyli coś w stylu przyjemnej
            rozmowy przy kawie i ewentualnie piwku (tą kawę i piwko trzeba sobie
            wyobrazić, ale co to dla nas, wyobraźni nam nie brak) i trudno eliminować taki
            temat jako nieco „abstrakcyjny”, a poza tym jest to forum o aranżacji wnętrz,
            więc temat kolorów będzie wszechobecny, tego nie da się uniknąć. Ja sama
            jestem wielką fanką kolorowych wnętrz, chociaż tak naprawdę to chciałabym mieć
            dwa mieszkania, jedno tylko w bieli i beżach, drugie kolorowe (ach te babskie
            marzenia).
            Wiem, że standardowo kolor uzależnia się od charakteru danej osoby. Ja jednak
            z jednej strony kocham intensywne kolory, z drugiej jednak - nie jestem pewna
            czy mam aż taki temperament. Nie obraź się, ale twierdzenie, że wnętrze
            mieszkania odzwierciedla wnętrze (może bardziej poetycko zabrzmiałoby tu
            słowo „duszę”) właściciela wydaje mi się ciut stereotypowe. Może po prostu za
            często się z nim spotykałam i nie jestem pewna czy jest do końca prawdziwe.
            Chociaż, jeżeli wziąć pod uwagę kolejny frazesik, że sztuka jest
            odzwierciedleniem wnętrza artysty to może coś w tym jest (nikt chyba nie
            wątpi, że dekoratorzy wnętrz to artyści, choć i tutaj czuję nosem temat do
            polemiki).
            Tomku, mam nadzieję, że Ci nic złego nie nagadałam. To po prostu jest rozmowa,
            jak to na forum. Widzisz, tak bronisz się przed tą dyskusją o kolorach a sam
            napisałeś bardzo fajny tekst o podstawowych zasadach, jakimi rządzi się kolor
            we wnętrzu. Tego nam było trzeba. A twoje rady dotyczące organizacji
            przestrzeni są dla nas jednakowo cenne. Zostań z nami dekoratorami (ta
            rymowanka to zupełny przypadek)papa m.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka