Dodaj do ulubionych

Złamanego grosza nie daję na WOŚP!

05.01.10, 14:00
Nie daję nawet złamanego grosza na Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy!

I wcale nie dlatego, że nie podoba mi się 60-letni facet w czerwonych spodniach i żółtej koszuli z kolczykiem w uchu, wrzeszczący do ochrypnięcia i podrygujący przez całą niedzielę w TVP2.

Nie dlatego też, że się jąka (ale wiem, że kiedy chce, to się nie jąka!).

Nawet nie dlatego, że podczas któregoś z pierwszych finałów WOŚP w Piotrkowie jacyś harcerze dziwnej orientacji nie dowieźli do Warszawy kwoty zebranej podczas zbiórki.

Nie wspieram Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, bo uznaję zasadę: wspierać powinno się biednych i tylko biednych. Wspieranie średniozamożnych, a tym bardziej bogatych, to co najmniej marnotrawstwo pieniędzy, a najczęściej także demoralizacja. Wśród dzieci jest jakiś odsetek biednych, a właściciel szpitala, zwłaszcza, gdy jest nim państwo, z definicji do biednych nie należy. Jeśli Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy zamiast pomagać szpitalom (i to na dodatek finansowanym przez generujący patologie NFZ) zacznie pomagać dzieciom z biednych rodzin, z pewnością wesprę to dzieło.

Szpitale mają z definicji bogatych właścicieli, oprócz jakichś bankrutów, ale bankrutem nie można być długo – szpital upada i na jego miejsce wchodzi nowy, wypłacalny, bo natura nie znosi próżni. Jeśli się pomaga szpitalowi, to tak naprawdę pomaga się jego właścicielowi (lub załodze – jeśli szpital, tak jak de facto wszystkie szpitale publiczne w Polsce, jest prowadzony na zasadzie non profit). Np. szpital, dzięki temu, że ma sprzęt od WOŚP, może mniej się zadłużyć lub zwiększyć pensje dyrekcji lub pracownikom.

Generalnie nie lubię "darczyńców", co to dają nie swoje, a czasem nieźle jeszcze z tego żyją.
Księżna Diana też rozdawała nie swoje i nawet została z tego powodu "królową ludzkich serc".
Szacunek mam natomiast niezmierny do normalnego, czasem równie biednego człowieka, co się z sąsiadem podzieli.

Szanuję dobre serca dzieci i młodzieży. I doceniam ich zaangażowanie, naprawdę szczere, w WOŚP, choć zmanipulowano młodych ludzi do takiej postawy. Źle także, że wpaja im się to zaangażowanie na rzecz WOŚP jako coś nieprawdopodobnie szlachetnego. A tak nie jest.

Tak, szpitale coś tam szpitale dostaną. To plusy dodatnie.
Lecz czy z żebractwa usprawnimy pomoc szpitalną na stałe?Czy to nie święta naiwność?
Mam duże wątpliwości.
Zbiórki, dary, pomoc np. dla państw afrykańskich leje się strumieniami od lat, lecz mam wrażenie( może się mylę?), że głód i nędza są tam coraz większe!.
Nie tędy droga. Chyba.
Każda złotówka ofiarowana na orkiestrę i na wyposażenie szpitali osłania pasożytyzm tak zwanego państwa "opiekuńczego", nieudolność państwa i jego polityków.
To nie jest wspieranie biednych, a tym bardziej bogatych!
Jest to ukrywanie nieudolności państwa jeszcze zwanego Polską i jego polityków. Jest to godzenie się z sytuacją. Przyzwolenie na dalsze marnotrawstwo i dalsze endopasożytnictwo.

Żyjemy w cywilizowanym świecie i każdy obywatel ma według konstytucji (podobno) pełne prawo do ratowania swego zdrowia. Więc jeśli musimy organizować specjalne zbiórki lub ratować dzieci poza państwem, poza konstytucją, poza standardową medycyną – to czego to dowodzi?
Ja nie wojuję z takimi akcjami, mam wielki podziw dla ludzi, którzy poświęcają wszystko, czas, pieniądze, tak naprawdę, a nie jedynie wrzucając na odczepnego parę groszy do puszki i chełpiąc się potem przez stulecia. Ale jednocześnie widzę, że w ten sposób, w bezczelny sposób, manipuluje się zdrowiem, manipuluje się emocjami, wiarą ludzi w dobro tylko i wyłącznie po to, aby zasłonić swoją nieudolność czy swoje - nazwijmy to dosadniej – złodziejstwo.

Ja oczekuję, że w momencie, gdy przestanę być okradany, gdy ktoś do złotówki rozliczy się z zabranego mi w formie podatków i "ubezpieczeń" pieniądza, będę mógł uczciwie zebrać pieniądze na to, na co jeszcze chcę dać.. Wszyscy składamy się przecież na urządzenia kupowane przez orkiestrę "ubezpieczając" się w NFZ. Więc co? Aprobujemy, że ktoś zmalwersował te pieniądze, po czym potulnie idziemy do sklepu i kupujemy sami to, co powinno dawno być kupione? A w szpitalach są praktycznie jedynie urządzenia z serduszkami orkiestry. Więc gdzie są nasze własne, pierwotne pieniądze?
Ponadto, każda frajerska złotówka dana owsiakowym umożliwia bizantyjski przepych finału, który pokazuje TVP2. Miesiąc reklamówek w TVP tej hucpy, ekipy telewizyjne, dźwiękowcy, montaż i demontaż scen, czas antenowy – ujawnił ktoś, jakie są tego rzeczywiste koszta?
Pewnie kilku nawiedzonych się znajdzie, ale nikt mi nie wmówi, że dziesiątki tysięcy osób wykonywało swoją pracę za darmo.

W 2009 roku rozwaliła mnie wiadomość, że za występ niejaki pan Szymon Wydra zażądał 30 tysięcy, a panowie bracia Cugowscy 20 tysięcy. Na miły Bóg, to ludzie dają pieniądze na to, żeby jeden z drugim szansonista, co to nut nie czyta, zarobił?
Żądano ponad koszty. Przyjazd na jeden dzień, hotel, transport gitar, perkusji etc. nie kosztuje 20-30 tysięcy. Artyści nie budują sceny, nie zapewniają nagłośnienia etc. A i za to ktoś musi zapłacić! Co, tacy np. akustycy czy oświetleniowcy w niedzielę za friko robią na mrozie?
Arka Noego w 2009 roku zażądała hotelu i wyżywienia dla 40 osób. Urząd Wojewódzki zapłacił, a motłoch się bawił.
Poza tym, nie podoba mi się nachalność kwestujących, a na stwierdzenie, że nie wspieram orkiestry, traktują mnie jak faszystkę..

Jeśli pan Jerzy (pardon, Jurek) Owsiak chce robić charytatywnie – to dobrze, chwali mu się, niech jednak zrobi to na zdrowych zasadach. Niech zorganizuje ciąg koncertów z płatnym wstępem, wykupi reklamy w TVP, zapłaci artystom ile tam trzeba, a zysk przekaże szpitalom; tak będzie OK.
Zbigniew Hołdys napisał:
„Jeżeli jakiś artysta bierze wynagrodzenie za występ na WOŚP, to jest zdemoralizowanym (wulgarne określenie męskiego narządu płciowego, które większość Polaków pisze z błędem ortograficznym) niewartym podania ręki. Możesz to przekazać Reutersowi jako moje oficjalne stanowisko.”
Zbyszek Hołdys
Owsiak nie bierze nic. Z kwoty zebranej, oczywiście. Robi z tej kwoty depozyt (zauważyliście może, że zakupy WOŚP robi zawsze pod koniec roku?) i kosi odsetki. Fajnie to wygląda w mediach: zebrano 88 mln i kupiono sprzętu za 88 mln.
I jeszcze z odsetek Woodstock organizuje.
Z części odsetek. Reszta wystarcza na dostatnie życie.
W USA człowiek dochodzi do majątku, a potem działa charytatywnie; w Polsce Owsiak działa charytatywnie, żeby majątek zdobyć.
Pamiętam człeka z dawnych czasów, kiedy wygłupiał się w radiowej czwórce, kręcił się przy imprezach rockowych ignorowany, wręcz unikany. Jedyną akcją, jaka mu wyszła była "Letnia zadyma w środku zimy" (debiut m.in. De Mono) i ciągle był bez grosza przy duszy. Dostał się tylnymi drzwiami do telewizyjnej dwójki, z której wywalili go na zbity pysk po tym, jak w jednym z programów bezczelnie zareklamował swoją produkcję witraży. Kasę zaczął trzepać po drugiej orkiestrze. Za wariata robił też w Rozgłośni Harcerskiej.
Ale swoje dzieci – co przyznał – lat temu dwa, może trzy – wcale nie wychowuje w myśl hasła „Róbta, co chceta!”
I na koniec: czy codziennie zanosicie datki dla chorych dzieci?
Bo jeśli "dotujecie" jedynie w świetle jupiterów, to jesteście kabotynami, a nie dobrodziejami.
Amen.
Obserwuj wątek
    • only-malwinka Re: Złamanego grosza nie daję na WOŚP! 06.01.10, 21:43
      Żebranina i tyle. Ale dobrze pomyślana.
    • vichy5 Re: Złamanego grosza nie daję na WOŚP! 08.01.10, 14:52
      Podobne sądy wygłaszał dzisiaj w naszym niesamowitym radiu jego
      szef. Panie Tomaszu ! To pan używa takiego pseudonimu w sieci ? Co
      panu ta orkiestra zrobiła złego ?
      • realnymen Re: Złamanego grosza nie daję na WOŚP! 08.01.10, 15:33
        vichy5 napisał:

> Podobne sądy wygłaszał dzisiaj w naszym niesamowitym radiu jego
        > szef. Panie Tomaszu ! To pan używa takiego pseudonimu w sieci ? Co
        > panu ta orkiestra zrobiła złego ?

Czasowo zabiera popularność.
        A to boliiiiii.... ach, jak boliiiiii...
      • osram.a.nie.tungsram Vichy? Kosmetyki? 08.01.10, 18:54
        vichy5 napisał:

> Podobne sądy wygłaszał dzisiaj w naszym niesamowitym radiu jego
        > szef. Panie Tomaszu ! To pan używa takiego pseudonimu w sieci ? Co
        > panu ta orkiestra zrobiła złego ?

Szybko myślisz, szybko piszesz.
        Skąd taki pochopny wniosek?!

Oświadczam, nie jestem Panem Tomaszem, szefem radia.
        Nie Pan Tomasz pisze tutaj pod tym pseudonimem.
        Nawet nie wiem, co wygłaszał dzisiaj na antenie.
        Widocznie musiało to być coś bardzo zbieżnego z przemyśleniami przeze mnie
        przedstawionymi w tym wątku. W takim razie, mam satysfakcję, że ktoś podziela
        (może tylko częściowo, nie wiem) mój pogląd na WOŚP.

W każdym razie, ja w niedzielę nie wyściubiam nawet nosa z domu, nie chcę na
        ulicach oglądać tej całej hucpy.
        Ani się tłumaczyć młodzieży z puszkami, że ja nie daję na WOŚP. Albo, jeszcze
        gorzej - dlaczego nie daję.
        Zresztą, będzie mroźno, wolę ciepłe kapcie domowe.

Oczywiście, nawet na chwilę nie włączę w niedzielę TVP2 ani żadnej innej
        polskiej stacji telewizyjnej czy radiowej, o internecie już nie wspominając.
        Nie chcę żadnego kontaktu tego dnia ze wszechobecną WOŚP i tzw. Jurkiem.

Poczytam książkę, zobaczę coś na Discovery i pójdę spać.

Pseudonim taki Ci się w sieci nie podoba? To wymyśl lepszy. Przede wszystkim,
        dla siebie, bo podejrzewać można, że jesteś akwizytorem kosmetyków Vichy. Skoro
        ja reklamuję żarówki dwóch producentów...

P.S. Tak się jeszcze zastanawiam nad ubiegłorocznym finałem WOŚP rozgrywanym już
        późnym wieczorem w studiu na Woronicza. Licytowano złote serduszka. Do dziś
        pojąć nie mogę, że jakaś firma w ostatniej chwili kupiła jedno z tych serduszek
        za okrągły milion złotych. Nawet nie bardzo w to wierzę. No, chyba, że tą firmą
        jacyś pomyleni kierują. Ale w to też uwierzyć trudno.
        -----------------------------
        • schab WOSP2010 08.01.10, 22:57
          Przedstaw sie kim jestes kobieto!!!
          ja uczetsniczylem, uczestnicze i bede w ramach swoich mozliwosci
          wspomagal orkiestre! amen.
          • vichy5 Re: WOSP2010 09.01.10, 08:03
            schab napisała:

> Przedstaw sie kim jestes kobieto!!!
            > ja uczetsniczylem, uczestnicze i bede w ramach swoich mozliwosci
            > wspomagal orkiestre! amen.

Ja też. Byłem nawet wolontariuszem, ale to dawno było.
    • marysia130 Re: Złamanego grosza nie daję na WOŚP! 12.01.10, 17:58
      To nie dawaj, Twoja sprawa, kogo to obchodzi...
    • osram.a.nie.tungsram Gosia głosi i ma rację 12.01.10, 20:41
      Aktualny komentarz "gosi" do artykułu o owsiakowych żniwach w Łódzkiem ze strony
      Naszemiasto.pl czyli po prostu, z dzisiejszego DZIENNIKA ŁÓDZKIEGO:

Ile kosztuje wynajęcie studia Polskiego Radia i Telewizji Owsiakowi na cały
      dzień? gosia (gość)
      2010-01-12 20:19

Ile kosztuje nasze biedne państwo bezpłatne wysyłanie tysięcy policjantów i
      strażników ochraniających owsiakowe spędy? Ile kosztuje wynajęcie studia
      Polskiego Radia i Telewizji Owsiakowi na cały dzień? Czy przypadkiem nie tyle,
      ile zdoła zebrać Owsiak? Ktoś policzył, że godziny publicznej TV i radia
      przeznaczone bezpłatnie na reklamę Owsiakowi gdyby przeznaczyć na płatne reklamy
      telewizyjne i radiowe, zebrano by kilka razy więcej pieniędzy na pomoc chorym
      dzieciom i dla całej służby zdrowia, niż na żebraczych spędach róbta co chceta.
      No ale by nie było darmowej lewicowo-liberalnej propagandy za publiczne
      pieniądze. My płacący abonament radiowo-telewizyjny, płacimy za obsługę studia
      publicznej telewizji i radia tego dnia Owsiakowi. Zareagował na to poprzedni
      rząd TVP i pogonił Łowsoka z publicznych mediów. Płaciłam więc abonament
      radiowo-telewizyjny oraz wielu moich krewnych i znajomych. Obecnie przerywam
      płacić tą zbędną daninę i namawiam też innych, bo znowu nachalnie w TVP1,2 i
      Info działa WOŚP Owsiaka jako tania propaganda lewo-liberałów.
      -------------------------------------------------------------------
      www.venom24.pl/images/ZAROWKI/osram.jpg
      tantrion.blox.pl/resource/zarowka.jpg
      Król Afganistanu w Polsce. Wierząc, iż reklamy E.Wedel to hasła na jego cześć,
      powitał Piłsudskiego: E.Wedel Polonia! Marszałek odpalił: Tungsram Osram Afganistan!
      • sticker1 Re: Gosia głosi i ma rację 12.01.10, 22:12
        osram.a.nie.tungsram napisała:

> Ktoś policzył, że godziny publicznej TV i radia
        > przeznaczone bezpłatnie na reklamę Owsiakowi gdyby przeznaczyć na płatne reklam
        > y
        > telewizyjne i radiowe, zebrano by kilka razy więcej pieniędzy na pomoc chorym
        > dzieciom i dla całej służby zdrowia, niż na żebraczych spędach róbta co chceta.

Słuchaczka radia z Torunia z antenką na okryciu głowy :)
        Nie jestem gorącym i zapalonym zwolennikiem Owsiaka.
        Należy jednak mu oddać to, że potrafi wykrzesać z tego samolubnego narodu jakiś
        grosz dla chorych dzieci.
        W wielu szpitalach to dzięki WOŚP dzieciaki po narodzinach przechodzą szereg
        badań (chociażby słuchu).
        Krytykanctwo, siedzącego przed komputerem frustrata/ki, który nic nie zrobił dla
        poprawy stanu chorych dzieci jest szczytem bezczelności!
        • sticker1 Gosia to idiotka 12.01.10, 22:32
          Głosząc takie tezy widać na pierwszy rzut oka, że jest mało rozgarniętą osóbką.
          Dla każdej telewizji priorytetem jest wysoka oglądalność.
          Taką właśnie ma WOŚP więc gdzie tu strata dla TVP za oddanie studia, skoro przy
          tej oglądalności zgarnęli kokosy z reklam?
          • pseudotropheus Re: 12.01.10, 23:29
            Przy jakiej "tej oglądalności"? Pomijając dawno wypaloną ideę, to kto normalny chciałby z własnej nieprzymuszonej woli oglądac po raz osiemnasty czy któryśtam z kolei pajaca w tej samej kanarkowej koszuli i debilnych okularach? Z jakiego powodu ktoś miałby chciec go oglądac? Róbta co chceta, ale zastanówta się czasem.
          • only-malwinka Gosia to idiotka. A pan Sticker to kto? 12.01.10, 23:33
            sticker1 napisał:

> Głosząc takie tezy widać na pierwszy rzut oka, że jest mało rozgarniętą osóbką.
            > Dla każdej telewizji priorytetem jest wysoka oglądalność.
            > Taką właśnie ma WOŚP więc gdzie tu strata dla TVP za oddanie studia, skoro przy
            > tej oglądalności zgarnęli kokosy z reklam

Chwalebne sobie wystawiasz świadectwo, używając pod adresem autorki inwektywy! Ale to twój problem i ewentualnie (jeżeli żyją) twoich rodziców.

Natomiast ja bym się tu nawet nie skupiała na samych pieniądzach. Chociaż, trudno nie podkreślić, że przy takim zmobilizowania sił i środków, to kwota zebrana w województwie łódzkim jest po prostu śmiesznie miska.
            Bełchatów, każdy tam ma po dwa samochody, pieniądze jak się patrzy pobierają, a kapnęli tyle co kot napłakał. Żenada. Ciekawe, gdzie tkwi przyczyna? Czy w tym, że ludzie zaczynają dostrzegać nicość tej całej WOŚP? Czy też w tym, że za ciekawe nie jest samo bełchatowskie społeczeństwo, dość przypadkowa grupa tysięcy ludzi zebranych z całej Polski w celu obsadzenia stanowisk w wyrosłych nagle w zapadłej dziurze kopalni i elektrowni.
            Opoczno - miejscowe chłopstwo wysiliło się na 15 tysięcy!
            Dokładnie tyle, to co roku moja mała firma, można rzec, firemka, przekazuje na Caritas.

Ale nie na pieniądzach bym się tu skupiała.
            Otóż WOŚP wyrządza od kilkunastu lat ogromną krzywdę i przynosi straty nie do powetowania. Z jednej strony, z szacunkiem wypada się odnieść do pełnej zaangażowania, gorącej postawy tych bardzo młodych ludzi-wolontariuszy. Oni chcą dobrze.
            Ale grupa cwaniaków prowadzi tę młodzież fałszywą drogą, starając się ugruntować ją w przeświadczeniu, że to jest OK. A niestety, nie jest! I to jest to największe zło, jakie czyni pan Owsiak z aprobatą TVP, TVN, Wyborczej, Onetu, czyli mediów, które są codzienną papką dla takich naiwnych, mało skomplikowanych osób, jak ten tutaj pan Sticker. Godne ubolewania.
            Ockną się ludzie, ockną, ale dopiero z ręką w nocniku. Póki co, mamy demokrację i... oczywiste, że WIĘKSZOŚĆ nigdy NIE MA racji. Tak, panie Sticker.
            • sticker1 Homo sapiens 13.01.10, 22:03
              only-malwinka napisała:

> Dokładnie tyle, to co roku moja mała firma, można rzec, firemka, przekazuje na
              > Caritas.
              > (...)które są codzienną papką dla takich naiwnych, mało skomplikowanych osób
              > , jak ten tutaj pan Sticker. Godne ubolewania.

Poszukaj na temat Caritasu i znajdziesz również wiele ciekawych faktów bardzo
              skomplikowana osobo.
              Pierwsze z brzegu:
              plock.gazeta.pl/plock/1,35681,4867832.html
              www.wprost.pl/ar/?O=102351
              Z jednym się zgodzę, faktycznie godne ubolewania :)

> Ale nie na pieniądzach bym się tu skupiała.
              > Otóż WOŚP wyrządza od kilkunastu lat ogromną krzywdę i przynosi straty nie do p
              > owetowania.

Możesz podać konkrety ponieważ powyższe to takie blablaaablaaa.
              Czy ta krzywda to naklejenie czerwonego serduszka na kurtkę i ewentualny problem
              ze sparwniem kleju? ;)
              Napisałem wcześniej, że nie jestem wielkim 'fanem' Owsiaka ale każdy kto wspiera
              dzieciaki będzie w moich oczach pozytywnie postrzegany.

> Ockną się ludzie, ockną, ale dopiero z ręką w nocniku.

Tu jedynie nasuwa mi się jeden komentarz ..... <rotfl>
              • git-majonez Re: Homo sapiens 13.01.10, 23:33
                sticker1 napisał:

> only-malwinka napisała:
                >
                > > Dokładnie tyle, to co roku moja mała firma, można rzec, firemka, przekazu
                > je na
                > > Caritas.
                > > (...)które są codzienną papką dla takich naiwnych, mało skomplikowanych o
                > sób
                > > , jak ten tutaj pan Sticker. Godne ubolewania.
                >
                > Poszukaj na temat Caritasu i znajdziesz również wiele ciekawych faktów bardzo
                > skomplikowana osobo.
                > Pierwsze z brzegu:
                > plock.gazeta.pl/plock/1,35681,4867832.html
                > www.wprost.pl/ar/?O=102351
                > Z jednym się zgodzę, faktycznie godne ubolewania :)

Czarne owce znajdziesz wszędzie. Także w Caritasie. Dobrze piszę, czarne,
                prawda? Do Caritasu jednak, jako organizacji światowej (a także jej polskiego
                wydania), jako do całej idei, zastrzeżeń mieć nie można.

Natomiast, co innego WOŚP. Jedna wielka dobrze pomyślana, ale jednak, hucpa!
                Przekonuj nieprzekonanych, powodzenia.

Czy zwolennik-entuzjasta WOŚP miałby wyciągać jakieś uogólniające i krzywdzące
                wnioski na podstawie tego, że kilku palantów-"wolontariuszy" przywłaszczyło
                sobie w tym roku grosiwo uzbierane do puszek? Nie.
                Czy ideę WOŚP w oczach jej wyznawców miałaby przekreślać afera piotrkowska
                sprzed kilkunastu lat, kiedy to do sztabu w W-wie dowieziono jakieś nędzne
                nominały zamiast bodaj 24 tysięcy zł (na dzisiejsze złotówki)? Oczywiście, że nie.

Zatem, nie oceniaj w ten sam sposób Caritasu. Ich świeczki zawsze kupuję i kiedy
                jest zbiórka na tacę na Caritas, rzucam dwie dychy.

Porównywanie cyrkowego WOŚP z poważnym Caritasem jest nie tylko
                nieporozumieniem, ale i nadużyciem, manipulacją.
                • majkel01 Re: Homo sapiens 14.01.10, 00:04
                  > Zatem, nie oceniaj w ten sam sposób Caritasu. Ich świeczki zawsze kupuję i kied
                  > y
                  > jest zbiórka na tacę na Caritas, rzucam dwie dychy.

Ty rzucasz 2 dychy na Caritas, ktoś inny rzuca 2 dychy na WOŚP. I w czym widzisz
                  problem ?
                  • git-majonez Re: Homo sapiens 14.01.10, 00:49
                    majkel01 napisał:

Ty rzucasz 2 dychy na Caritas, ktoś inny rzuca 2 dychy na WOŚP. I w czym widzisz
                    problem ?

Przeczytaj wątek od początku. Może zorientujesz się wtedy w czym problem, co
                    różni te dwie dychy na WOŚP od tych dwóch dych na Caritas.
                    Jeśli jednak nie dostrzeżesz problemu, nie zamartwiaj się tym, większość tak ma.
                    I już od dziś szykuj się do kolejnego Wielkiego Świątecznego Orkiestrowego
                    Grania za rok!
                  • k-bay Homo sovieticus 14.01.10, 10:26
                    Obserwuję ten wątek od dłuższego czasu i potwierdza się hipoteza, iż chodzi tu o dyskredytowanie WOŚP na korzyść Caritas. Bo wątek nie miał być o wielu kwestach, tylko o jednej (krytyka).

Niektórzy jeszcze starają się tu wcisnąć wątek pseudoreligijny w pakiecie z politycznym.

A tymczasem, jak słusznie ujmuje to majkel01, jest możliwość wyboru. Nie ma prikazu do dawania na WOŚP pod rygorem zesłania na Sybir. Zaś osoby nie wspierające Caritasu nie zostaną spalone na stosie. Co najwyżej pójdą do piekła ;-)

- - -

Niektórzy (zwłaszcza starsi datą) czepiają się jeszcze imprezy "Przystanek Woodstock". Dla młodych ludzi jest to jednak wydarzenie, dla świeżo upieczonych ratowników medycznych jest to świetne miejsce na staż. Dla publicystów jest to miejsce wyrazu, bo jakimś cudem zdarzają się tam inteligentni ludzie.

Dla firm jest to okazja do "wybielania się", uczestnicząc w przeróżych aukcjach, czy wystawiając swoje gadżety/usługi.

Czas antenowy kosztuje ? Cóż, Caritas ma swoje medium informacyjne. Niektórzy politycy wręcz zbyt często korzystają z owego medium...

- - -

Nie wiem w jakim świecie żyją ci krytycy, albowiem takie bicie piany nic nie daje. Nawet gdyby na puszkach łże-wolontariuszy (bo przecież każdy kradnie) było ostrzeżenie Ministra Skarbu o zgubnym wpływie na zdrowie finansowe to i tak by ludzie płacili.

W każdym razie ten wątek nie przekona zwolenników, ani przeciwników do zmiany zdania na temat spiritus movens całego embarasu, pana Owsiaka. Siema :-P
    • osram.a.nie.tungsram Jurek! Jeżeli nie ty, to kto?! 14.01.10, 02:02
      Jurek! Masz pole do popisu!

Na Haiti po trzęsieniu ziemi płynie pomoc z całego świata. Rząd
      brazylijski da 10 mln dolarów, Hiszpania - trzy samoloty z pomocą logistyczną,
      Unia Europejska - 3 mln euro, Meksyk i Rosja - wyślą lekarzy, a Kanada - oddział
      saperów. Prezydent USA Barack Obama obiecał w środę narodowi haitańskiemu
      całościową pomoc w usuwaniu skutków wielkiego trzęsienia ziemi i zapowiedział
      przybycie wielkiego kontyngentu wojskowego, łącznie z lotniskowcem z 6.000
      marynarzy na pokładzie. W kierunku Haiti wypłynęły już cztery okręty ochrony
      przybrzeżnej USA. W drodze jest też lotniskowiec Carl Vinson, który statki
      pomocnicze zaopatrują w drodze w zapasy żywności dla mieszkańców Port-au-Prince.
      Jak oświadczył szef Dowództwa Południowego (SOUTHCOM) w Pentagonie, generał
      Douglas Fraser, Stany Zjednoczone wyślą dodatkowo dla zagwarantowania
      bezpieczeństwa na ulicach Port-au-Prince okręt z dwoma tysiącami żołnierzy
      piechoty morskiej. Jeśli będzie potrzeba - dodał Fraser - również brygadę
      piechoty w sile 3.500 ludzi.

Polska także zadeklarowała pomoc. Na rzecz ofiar katastrofy przekaże... 50
      tys. dolarów.

Czy w Polsce naprawdę rządzą ostatni durnie? 50 tysięcy dolarów? Czy to już
      zupełny zanik komórek mózgowych u sterników państwa? Chorzy psychicznie?
      Tyle, to mogłyby wyasygnować na pomoc dla Haiti liczne piotrkowskie firmy,
      których właściciele i dyrektorzy poruszają się samochodami wartymi więcej
      aniżeli 50 tysięcy dolarów.
      38 milionowy kraj stać na pomoc w kwocie 50 tysięcy dolców?!
      To jest przecież narodowa hańba!

Jurek! Wyręcz znowu rząd polski! Tak, jak wyręczasz tych wałów w finansowaniu
      służby zdrowia!

Jurek! Nie bądź taki! Nazbierałeś w niedzielę tyle tego grosza, że proszę Cię,
      Jurek - nie organizuj w tym roku, raz jeden, wyjątkowo, tej pięknej imprezy pod
      tytułem Woodstock i poślij woodstockowy szmal na Haiti! Fani Ci
      wybaczą!

Jurek! Jeżeli nie Ty, to kto?!
      Ci debile z rządu?
    • k-bay Odpowiedź Owsiaka na zarzuty hieny dziennikarskiej 28.01.10, 10:22
      Jerzy Owsiak pisze:
      >
      > Kiedy o dwunastej w nocy z 10 na 11-go stycznia zakończyliśmy
      > w Telewizji Polskiej kolejny, XVIII Finał Wielkiej Orkiestry
      > Świątecznej Pomocy, wszyscy zmęczeni, ale pełni radości
      > podziękowaliśmy sobie za ten szczególny dzień. Jak co roku
      > mieliśmy lekkiego pietra, czy naród będzie z nami grał.
      > Jak co roku dziennikarze i – podkreślam to – tylko
      > dziennikarze, zadawali nam uporczywie jedno pytanie:
      > czy będzie rekord? Czy zbierzemy więcej niż rok temu?
      > A my cierpliwie i spokojnie tłumaczyliśmy – nie chodzi
      > o rekordy, nie chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze.
      > Chodzi o to, że setki tysięcy, miliony ludzi są razem
      > z nami, razem ze sobą. Dzięki Finałowi Polacy jednoczą się
      > w dalekiej Kanadzie, w ciepłej Kalifornii, w zimnym
      > Nowym Jorku, w 15 miejscach w Wielkiej Brytanii,
      > na Antypodach czy w ciepłych Atenach. Pretekstem jest
      > Finał Orkiestry.
      >
      > Krzysztof Świątek w poniedziałkowej Rzeczpospolitej
      > swój artykuł zatytułował „Święto serca czy pieniądza”.
      > Panie Krzysztofie, odpowiadam – serca! Pan natomiast uważa,
      > że jest to święto wyłącznie pieniądza i wykłada Pan swoje
      > tezy w artykule. Moja odpowiedź na to zamyka się w stwierdzeniu
      > „Jeszcze raz pragnę udowodnić, że nie jestem wielbłądem”.

Więcej na: Jurek Owsiak odpowiada na zarzuty Rzeczpospolitej

Krytyków jest wielu, kto by nie chciał zaistnieć wchodząc na kark popularnej akcji ?

p.
    • inspektor_harry_callahan Caritas bez myśliwców F-16 28.01.10, 12:58
      WOŚP w 2009 roku zgromadziła 40 mln złotych.
      Caritas natomiast 140 mln złotych.

Przy czym Caritas nie dostał w prezencie:
      - całego dnia na antenach kilku stacji telewizyjnych,
      - rządowego samolotu,
      - wojskowych myśliwców F-16.

No i drobiażdzżek jeszcze: nikt z Caritasu nie pajacował od rana do nocy w czerwonych portkach, żółciachnej koszuli, debilnych okularkach, drąc przy tym japę do zdarcia strun.
      • majkel01 Re: Caritas bez myśliwców F-16 28.01.10, 18:01
        Caritas zbiera przez cały rok, Orkiestra w zasadzie jeden dzień. Caritas większe
        zbiórki organizuje okolicznościowo np. na powodzian itd. Wtedy rodacy też mają
        większy gest, więc rzucają więcej do skarbonek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka