Dodaj do ulubionych

POLITECHNIKI !!!!

23.11.04, 15:00
Dlaczego miasto nic nie robi aby ściągnąć do Piotrkowa filię jakiejś
politechniki (np. Łódzkiej lub Częstochowskiej) W piotrkowie brakuje zakładów
produkcji i nie powstaną nowe jeśli nie zapewni się odpowiednio wykształconej
kadry technicznej... Do tego dochodzi odpływ młodych ludzi z miasta do dużych
ośrodków... Sam studiuję na Politechnice Wrocławskiej (do Łodzi ogólnie mam
awersję :)) a naprawdę chętniej studiował bym w domu... i taniej by było ;) A
przeważnie jest tak że jak ktoś wyjedzie do Łodzi, Warszawy, Wrocławia czy
Krakowa to już nie wróci i "ustawi" się na miejscu :(. W ten sposób miasto
się nie będzie rozwijać...Filia Akademii Świętokrzyskiej (podobno ma być
przekształcona w Akademię Piotrkowską i dobrze, bo w końcu drugie co do
wielkości miasto województwa powinno mieć jakąś własną uczelnię wyższą) nie
wystarczy bo kształci w bardzo wąskim zakresie... to czego w Piotrkowie
najbardziej brakuje to właśnie techniczna uczelnia wyższa... mniejsza o to
jaka i skąd... byle uczyła na miejscu!! Wtedy będziemy mieć w ręku kolejny
argument za zlokalizowaniem tu zakładów produkcyjnych. Nawet jeśli w
Piotrkowie powstaną setki magazynów to taka działalność nie wpłynie aż tak
znacząco na rozwój miasta jak mógłby przemysł... POLITECHNIKA I JESZCZE RAZ
POLITECHNIKA!! Nie wieżę że żadna z politechnik nie była by zainteresowana
otworzeniem tutaj filli, trzeba im tylko trochę pomóc, przeznaczyć budynki
zapewnić wsparcie ze strony miasta!!

pzdr
Obserwuj wątek
    • dnasmx Re: POLITECHNIKI !!!! 23.11.04, 21:09
      no jest coś na podobieństwo, bo PŁ prowadzi (prowadziła kiedyś przynajmniej,
      nie wiem czy to nie padło) jakiś kierunek (kierunki) w tzw. budowlance. Ale czy
      to można nazwać filią ? chyba nie. Zresztą odbywało się to tylko zaocznie z
      tego co wiem
      • szch69 Re: POLITECHNIKI !!!! 23.11.04, 21:50
        Tylko zeby byla to filia porzadnej uczelni tzn. Politechniki Łódzkiej. a nie
        zadnej swietokrzyskiej czy czestochowskiej.
        • demetra35 Re: POLITECHNIKI !!!! 24.11.04, 22:28
          Możemy ściągnąć kolejną uczelnię która będzie produkowała kolejnych mgr czy
          inż.
          Może ktoś sprawdzi co się dzieje na Uniwersytecie Medycznym - Filia w
          Piotrkowie, bo to co się słyszy od studentek, graniczy z paranoją. Myślę że to
          kolejny obiekt oddany kolejnej uczelni, tylko co my z tego będziemy mieli, poza
          15 toma pielęgniarkami oczywiście później bezrobotnymi, które co najwyżej
          wyjadą na zachód do pracy.
        • plonkk Re: POLITECHNIKI !!!! 25.11.04, 11:56
          zeby byla jasnosc - politechnika lodzka nie jest porzadna uczelnia, z wielu wzgledow

moim zdaniem w piotrkowie wystarczy juz ze jest twor zwany akademia swietokrzyska.
          zwroccie uwage na to ze akademia(wczesniej nazywalo sie to wsp) istnieje w
          naszym miescie od kilkunastu lat i do tej pory nie ma za bardzo czym sie pochwalic.
          • boryz.oko Re: POLITECHNIKI !!!! 25.11.04, 12:19
            >>wszystko jedno jaka bedzie uczelnia, nic sie nie zmieni, jesli nie zostanie
            zreformowany system edukacji_szkola powinna juz nie tyle ksztalcic, ale
            mobilizowac ludzi do dalszego rozwoju_wiem z doswiadczenia, jak wyglada nauka w
            takiej Akademii "Piotrkowskiej", a jak w zachodnich szkolach_
            na dzien dzisiejszy AŚ to fabryka potencjalnych bezrobotnych, wystarczy sie
            jedynie zastanowic ilu nauczycieli bedzie potrzebowalo miasto w nastepnych
            latach, a ilu magistrow produkuje WSP.
            moim zdaniem zbyt sztywne programy nauczania, tradycyjne (czytaj. z poprzedniej
            epoki) podejscie do sposobu wykladania wiekszej czesci profesorow & brak
            programow mobilizujacych do szerszego dzialania powoduje taka nijakosc_
            bez urazy rzecz jasna - sa osoby, ktore cos robia - ale to procent w porownaniu
            z podejsciem JEST JAK JEST I TAK MUSI BYC_
            zgodze sie, ze przydalyby sie kierunki techniczne, ale sensowne, najlepiej
            dostosowane do zapotrzebowania na rynku (zachodnim [sic!])_
            • maddox84 Re: POLITECHNIKI !!!! 25.11.04, 12:41
              WLasnie o to chodzi ze w Piotrkowie otwierane sa raczej malo aktualne
              kierunki... :( Przydaloby sie to zmienic...
              • powiernik Re: POLITECHNIKI !!!! 28.11.04, 12:45
                od dawna o tym mówimy z piotrthewem na forum, jednak nie ma chyba w piotrkowie
                ludzi chętnych do otwarcia się na uczelnie techniczne. a szkoda, przemysł bez
                politechnik nie istnieje. przemysłu w piotrkowie potrzeba, żeby nie powiedzieć:
                bardzo potrzeba! bez przemysłu piotrków nie ma szans na szybki rozwój!
                • m_acie_k Re: POLITECHNIKI !!!! 30.11.04, 20:51
                  Według mnie myśl jest oczywiście dobra no i bardzo potrzebna dla Miasta. Miasto
                  zródłowe też jest ważne, a łódzka Polibuda jest.... dobrą szkołą, ale jest też
                  drugi aspekt, Politechnika np z Częstochowy może w przyszłości
                  szybciej "wypuścić" oddział w Piotrkowie, i tak zyskalibyśmy własną
                  Politechnikę ( PIOTRKOWSKą !!!).
                  Drugim sposobem jest stworzenie własnej uczelini... wiem wiem że taki pomysł
                  będzie gromony przez stwierdzenia, że jak to w takim... "zadupiu" jak Piotrków,
                  kilku głpków postanowiło ustanowić nową Politechnikę... Ale taka "inwestycja"
                  może byś nawet lepsza po Nasza, PIotrkowska! I tak myślałem(nie zgłupiałem :D)
                  że terenem gdzie można by było usadowić taką uczelnię, mogły by być tereny przy
                  Słowackiego i Kostromskiej, czyli na terenie tzw "Biedronki" lub starego, nie
                  istniejącego "Domu Rolnika(Chłopa:D)" Teren blisko WSP(możliwość współpracy) no
                  Gimnazjum z dużą salą gimnastyczną(Sport dla studentów) no i w sumie jest to
                  teren w centrum miasta. Ot moja propozycja :D Czekam na krytykę...
                  • maciek2xl Re: POLITECHNIKI !!!! 01.12.04, 10:07
                    No tak tylko tak cos mi sie wydaje, ze ten teren jest wlasnoscia prywatna.
                    Pozdrawiam
                  • plonkk Re: POLITECHNIKI !!!! 01.12.04, 20:35
                    PŁ to dobra uczelnia ?
                    wybacz, ale chyba zartujesz .
                    moze w takim razie przeczytaj to :
                    www.samorzad.p.lodz.pl/forum/viewtopic.php?t=226
                  • powiernik Re: POLITECHNIKI !!!! 31.03.05, 14:20
                    myślę, że lepiej usadowić politechnikę koło jakiejś byłej huty lub fabryki.
                    istniejące magazyny mogłyby pomóc w pracach laboratoryjnych.

pomarzyć przecież można
    • atrament Re: POLITECHNIKI !!!! 01.12.04, 11:38
      Ludzie, opamietajcie sie! Absolwentów po Politechnice Częstochowskiej nikt nie
      chce zatrudniać, spece po naszej piotrkowskiej uczelni tez są bez pracy. Po co
      tworzyć nastepną uczelnię, która wykształci (???) kolejną rzeszę sfrustrowanych
      bezrobotnych, bo przecież skoro mają tego "magistra" to świat leży u ich stóp.
      Zejdźmy na ziemię! Żadna szanująca sie uczelnia nie otworzy tu filii.
      Aaa. opowiem Wam kawał: przychodzi student do profesora i pyta:
      -Panie profesorze, co mam zrobic żeby być inteligentem?
      - Musi pan przynieśc mi trzy dyplomy.
      Po paru latach przychodzi tenże były juz student to profesora. Jest nieco
      podstarzały, włosy oprószyła mu świzna, ale kładzie na biurku swoje trzy
      dyplomy. Na to profesor:
      -Gratuluję!!! Ale zapomniałem panu dodać, że chodziło mi o dyplom pana, pana
      ojca i pana dziadka...
      Pozdrowionka :)
      • piotrthew Re: POLITECHNIKI !!!! 02.12.04, 12:08
        Zgadzam się z powiernikiem...
        Moim zdaniem Politechnika powinna powstać w Piotrkowie.
        Dlaczego?
        Dlatego że powstał odział Politechniki Łódzkiej w Bełchatowie i dzieki temu
        można było otworzyć w Bełchatowie Park Przemysłowy....
        Przemysł w dzisiejszych czasach musi być nowoczesny.
        Trzeba nowocześnie myśleć o Przemyśle i rozwoju naszego miasta!!!

Bo co z tego że w Piotrkowie były swojego czasu 3 huty szkła, jeżeli nie było
        zadnej wyższej uczelni...Obecnie te huty upadły i nic po tym przemyśle nie
        zostało, a gdyby już wtedy kształcono w Piotrkowie w stopniu Wyższym to
        przynajmniej kadra inżynierów i magistrów została by w Piotrkowie.
        Być może gdyby w Piotrkowie w latach 70 tych. istniała Politechnika , to Biura
        Kopalni Bełchatów i Elektrowni mieściły by się w naszym mieście.

Nie należy zapominać że to z Piotrkowa w latach 60 tych. wyjechała grupa
        młodych ludzi na przeszkolenie do DDR ( kopalni odkrywkowej )po to aby w
        przyszłości była kadra mogąca obsługiwać kopalnię Bełchatów.
        Już wtedy chciano aby nasze miasto obsługiwało tą inwestycję.
        Póżniej jednak plany uległy zmianom.
        Napewno nasze miasto miało by większy wpływ na to co się dzieje w okolicach
        Bełchatowa,gdyby była Politechnika.

Bardzo często jest tak że młodzi ludzie wyjeżdzają do dużego miasta , tam
        studiują i tam znajdują pracę..Nikt już nie wraca na swoją "Prowicję"
        • plonkk Re: POLITECHNIKI !!!! 02.12.04, 12:35
          zgadza sie - PŁ otworzyla filię w Bełchatowie ale :

1. na 80 przyjętych osób po pierwszym roku zostało około 10 (chodzi o filię
          wydziału elektrycznego, ubiegły rok akademicki). z powodow finansowych -
          utrzymywanie kadry dla tak małej ilości studentów to było marnotrawienie
          pieniędzy , studenci ci zostali przeniesieni na studia do Łodzi.

2. w listopadzie wydział elektrotechniki i elektroniki PŁ otrzymał od
          ministerstwa oświaty polecenie zamknięcia "nielegelanych filii" w kilku miastach
          regionu, w tym w Bełchatowie. powód - uchybienia proceduralne przy tworzeniu filii

• powiernik Re: POLITECHNIKI !!!! 09.03.05, 14:59
            niestety z tymi filiami politechnik nie jest tak różowo. wprawdzie można
            przekazać studentowi teorię byle gdzie, ale jeśli chodzi o praktykę to i tak
            trzeba jeździć do macieżystych uczelniom miast.
            a czekać kilkadziesiąt lat na to by sprowadzona filia przekształciła się w
            samodzielną uczelnię nie ma co. szykuje się niż demograficzny i takie małe
            filie nie mają racji bytu.

ja popieram jedynie uczelnie które kształcą w macieży. tam jest wszystko na
            miejscu - ludzie, literatura, kadra, klimat - tego życzę Piotrkowowi
            Trybunalskiemu - byle szybko, bo będziemy coraz mniejszym miastem!
    • zjawiskowa Re: POLITECHNIKI !!!! 09.03.05, 16:11
      Ty, inRZynieŻe macieŻysty! Zanim zaczniesz wynurzenia przed komputerem, rozłóż
      sobie pod ręką słownik ortograficzny.
      • maddox84 Re: POLITECHNIKI !!!! 10.03.05, 10:58
        Oj odczepcie się już od tej ortografii. Czasem odnoszę wrażenie że dla
        niektórych wazniejsza jest forma niż treść :(
        • tygrys999 Re: POLITECHNIKI !!!! 10.03.05, 11:49
          S pszyiemnosiciom zgadzam siem z madoksem
        • szch69 Re: POLITECHNIKI !!!! 10.03.05, 16:13
          Masz kurwa racje, najwarzniejsza jest kurwa treźć a nie kurwa forma. I nie
          morzna sie pszypierdalać o forme bo to kurwa przeciesz nie wazne.
          • maddox84 Re: POLITECHNIKI !!!! 10.03.05, 17:57
            Oczywiście ze skrajności w skrajność...
            • szch69 Re: POLITECHNIKI !!!! 11.03.05, 09:20
              Oczywiscie, ze to skrajnosc, ale wykazalem, ze jednak fora tez ma jakies
              znaczenie.
    • saralove Re: POLITECHNIKI !!!! 14.03.05, 19:35
      > [...] w końcu drugie co do
      > wielkości miasto województwa powinno mieć jakąś własną uczelnię wyższą

No i przecież ma! Co prawda nie techniczną ani też państwową, ale Wyższa Szkoła
      Handlowa jest właśnie pierwszą uczelnią, która ma swoja siedzibę w Piotrkowie
      Trybunalskim.
      • kregi Re: POLITECHNIKI !!!! 14.03.05, 19:51
        Stronka przyjemna. Jak na początek niezłe budynki, oby tak dalej.

pozdrawiam
        • saralove Re: POLITECHNIKI !!!! 16.03.05, 16:11
          > Stronka przyjemna. Jak na początek niezłe budynki, oby tak dalej.

hehe niedługo nastapi reaktywacja stronki, bo reaktywacja głównego budynku juz
          nastapiła ;-)
          Niemniej jednak wszystkich zainteresowanych zapraszam serdecznie - w dziekanacie
          udzielą Wam niezbednych informacji...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka