Dodaj do ulubionych

Polactwo ?

18.08.05, 22:43
Kol. stalker podniosl ten temat w watku pt" a to Polska wlasnie" ale wydaje mi
sie ze temat zasluguje na osobny watek. W najnowszym Tygodniku Piotrkowskim
zwany dalej (biuletynem Stowarzyszenia na Rzecz Rozboju Piotrkowa). w
cotygodniowym artykule (nie)ulubionego niejakiego Lareckiego tym razem
znalazly sie obszerne cytaty z "Polactwa" Ziemkiewicza. Nie bylo by w tym moze
nic dziwnego gdyby nie fakt ze ksiazke te z luboscia cytuje niejaka zjawiskowa
(i chyba jakis klon jeszcze tez). Hmm..... w dodatku niejaka zjawiskowa cos
pala niewiedziec (wiedziec?) czemu miloscia do Stowarzyszenia. Aaaa... no tak
o Polactwie wypowiadal sie tez niejaki palecsprawiedliwy.
Hmm...... przypadek? Ja tam w takie nie wierze ze wszystkim nagle w Piotrkowie
sie zbiera na cytowanie Polactwa. Ja w swej przenikliwosci widze 2 mozliwosci.
Albo p. Larecki czynnie sie udziela na niniejszym forum pod znanymi wszystkim
nickami. Albo.... ktos kto pisze na forum pisze artykuly dla Lareckiego a on
sie tylko podpisuje.
Lubie kwiatki ale w maju.
Obserwuj wątek
    • kregi Re: Polactwo ? 19.08.05, 07:55
      Miałem podobne skojarzenia, nawet otworzyłem wątek do Pana Lareckiego z pytaniem
      o to. Niestety bez odpowiedzi :-)), ale dziwnie zjawiskowa potem bardzo zamilkła
      :-)). Vinci też podobnie sugerował jak sobie przypominam apropo podobienstwa
      wypowiedzi userow ktorych wymieniles.

Powiem tak jakby to sie okazała prawda potwierdziło to by moje zdanie o
      stowarzyszeniu. Niestety nie mamy od czynienia z ludzmi honoru. Przy każdy
      zapytaniu zle mówiący o nich na tym forum podwijają kite i uciekają. Patrz
      tygrys jest takich przypadkiem.

pozdrawiam

• belvegor Re: Polactwo ? 19.08.05, 08:18
      No nie wiem. Gdy w księgarniach ponad rok temu próżno było pytać o tę książkę
      (panie rozkładały ręce, że rozeszła się w kilka dni), to pozostała jedynie
      miejska biblioteka. Tam przyszło czekać aż pozycja ta wróci z wypożyczenia.
      Okazało się, że jest nieźle zaczytana, jak na tytuł nie będący długo w obiegu
      czytelniczym (inna rzecz, że kiepsko wydana - lichy papier prawie gazetowy,
      bylejaka, miękka okładka). Nie wiem tak dobrze, kto może być kim na tym forum,
      ale mimo wszystko chyba więcej osób ksiażka ta mogła zainspirować, niż tylko
      pana L. czy jak powiadacie autora (autorów) na tym forum.
      Dla mnie kwestią otwartą pozostaje pytanie, że jeżeli nie Ostrowskie i Bujaki,
      to kto? Kto???
      Na szczeście, Ostrowski już pozaklejany róznymi śmiesznymi afiszami.
      • kregi Re: Polactwo ? 19.08.05, 08:24
        Jak sie zachowuje normalny człowiek po przeczytaniu ksiązki ktore go
        zainspirowała bevegor ? Zaraz chce swoimi odczuciami się podzielic. Tak ja robie
        i wieli innych że np po obejrzeniu filmu mówie ogladałem taki i taki film
        polecam lub polecam artykuł w GW z soboty.
        Mozemy oczywiscie uznac że wszystkie te osoby przeczytały tą książke w tym samym
        czasie i zapragneły nam o tym powiedziec :-)). Ale takie rozwiazanie by miało
        sens gdyby np na zebraniach stowarzyszenia ta lektura byla czytana publicznie
        jako obowiazkowa :-)). Wtedy jestem w stanie uwierzyc ze sa to inne osoby.

pozdrawiam
        • belvegor Re: Polactwo ? 19.08.05, 08:41
          kregi napisał:

> Jak sie zachowuje normalny człowiek po przeczytaniu ksiązki ktore go
          > zainspirowała bevegor ? Zaraz chce swoimi odczuciami się podzielic. Tak ja
          robi
          > e
          > i wieli innych że np po obejrzeniu filmu mówie ogladałem taki i taki film
          > polecam lub polecam artykuł w GW z soboty.
          > Mozemy oczywiscie uznac że wszystkie te osoby przeczytały tą książke w tym
          samy
          > m
          > czasie i zapragneły nam o tym powiedziec :-)). Ale takie rozwiazanie by miało
          > sens gdyby np na zebraniach stowarzyszenia ta lektura byla czytana publicznie
          > jako obowiazkowa :-)). Wtedy jestem w stanie uwierzyc ze sa to inne osoby.
          >
          > pozdrawiam

Nie wiem, skąd wniosek że akurat jakieś osoby w tym samym czasie przeczytały tę
          książkę natychmiast dając głos. Przecież ona wyszła gdzieś zimą/wiosną ub. roku
          i z tego co wiem, obecnie jest do nabycia jej dodruk, więc ciągle nowi kupują
          Ziemkiewicza, który faktycznie ciągle jest w mediach, w tym na Interii w stałym
          cyklu. Czy ktoś występujący pod kilkoma nickami naraz chwaliłby jako kilka
          postaci to samo? Dziecinnie łatwie do zdemaskowania. Poza tym nie ulegajmy
          histerii, to miasto liczy 80 tysiecy mieszkańców i ludzie czytają. I wchodzą na
          to forum też. Ja tu czytam posyty od prawie roku, ale jako obserwator dotąd.
          Moja bierność zamieniła się w aktywność, bo... spodobało mi się kandydowanie do
          sejmu RP Artura i (któryś tam już raz Bogdana). Czy oni czytają to forum albo
          tu wystepują? Dostęp do netu z pewnością mają nieograniczony.
          • kregi Re: Polactwo ? 19.08.05, 09:47
            Tak zauwazylem twoją miłośc do pana Bujaka i Ostrowskiego :-)).
            Dużo osób czyta to forum i byc moze oni także tylko pod roznymi anonimowymi nickami.
            Apropo mody na ksiązkę to zobaczymy, zycie samo odpowie nam na to pytanie :-)).

pozdrawiam

• kamikaze_pkow1 Re: Polactwo ? 19.08.05, 13:01
            racje masz bel. Tylko sie cieszyc ze w naszym grodzie kwitnie czytelnictwo i
            oby tak dalej:) Tylko ze nas nie zastanawia to kto ile jakich ksiazek
            przeczytal ale zastanawia fakt ze kilka osob o podobnych pogladach
            politycznych, milujacych stowarzyszenie nagle niemal w tej samej chwili cytuja
            te sama ksiazke. Dziwne nieprawdaz ?
    • felczerzyna Re: Polactwo ? 25.08.05, 08:43
      kamikaze_pkow1 napisał:

> Kol. stalker podniosl ten temat w watku pt" a to Polska wlasnie" ale wydaje mi
      > sie ze temat zasluguje na osobny watek. W najnowszym Tygodniku Piotrkowskim
      > zwany dalej (biuletynem Stowarzyszenia na Rzecz Rozboju Piotrkowa). w
      > cotygodniowym artykule (nie)ulubionego niejakiego Lareckiego tym razem
      > znalazly sie obszerne cytaty z "Polactwa" Ziemkiewicza. Nie bylo by w tym moze
      > nic dziwnego gdyby nie fakt ze ksiazke te z luboscia cytuje niejaka zjawiskowa
      > (i chyba jakis klon jeszcze tez). Hmm..... w dodatku niejaka zjawiskowa cos
      > pala niewiedziec (wiedziec?) czemu miloscia do Stowarzyszenia. Aaaa... no tak
      > o Polactwie wypowiadal sie tez niejaki palecsprawiedliwy.
      > Hmm...... przypadek? Ja tam w takie nie wierze ze wszystkim nagle w Piotrkowie
      > sie zbiera na cytowanie Polactwa. Ja w swej przenikliwosci widze 2 mozliwosci.
      > Albo p. Larecki czynnie sie udziela na niniejszym forum pod znanymi wszystkim
      > nickami. Albo.... ktos kto pisze na forum pisze artykuly dla Lareckiego a on
      > sie tylko podpisuje.
      > Lubie kwiatki ale w maju.

Jeżeli chodzi o ten Tydzień Trybunalski, to od jakiegoś czasu te kawałki
      Lareckiego, są bodaj jedynymi, bardziej lub mniej udanymi, które w ogóle nadają
      się do poczytania. Inna rzecz, że sponsorowane przez stowarzyszenia pana
      Załogi. Przynajmniej pośmiać się można nieraz albo przyznać rację, kiedy jedzie
      po miejscowych głupolach. Teksty w tej gazecie są na żenująco niskim poziomie.
      Młodzież tam pisze tak, jak wypracowania szkolne w gimnazjum. Pan Rżanek prawi
      samorządowe morały i co tydzień zastanawiam się, o co też mu chodziło w takim
      felietonie. Ksiądz Gieparda w ogóle bez sensu zapisuje pół kolumny. Powinni to
      na jakiś zrozumiały jezyk tłumaczyć. Pan Kisson Jaszczyński wypisuje
      historyczne dyrdymały nie do strawienia o sprawach które już nic a nic nikogo
      nie obchodzą. Sport straszliwie słabiutko zrelacjonowany. Kiepskie, na
      amatorskim, beż żadnego pomysłu, zdjęcia. A jak już coś naskrobie pan
      Stachaczyk, no to zgroza.
      W tym mieście oprócz Lareckiego podobnie, z biglem, pisze pan Obszarny z
      Dziennika Łódzkiego. Celne sa też komentarze pana Krystka z tej samej gazety co
      piątek. A lektura Tygodnia Trybunalskiego zajmuje raptem 10 minut, to jest
      dopiero gazeta. Tyle, że zaprenumerowana, więc przynajmniej ja płacić nie muszę
      tych 2 złotych nie wiadomo za co.
      • belvegor o "fachowcach" z Tygodnia Trybunalskiego" 25.08.05, 13:55
        Felczerzyna pisze tu dziś o "fachowcach" z Tygodnia Trybunalskiego".
        Strona 10 wydania z 25 sierpnia. Artykuł w opracowaniu Anny Wiktorowicz o
        dziejach piotrkowskiej Solidarności, zatytułowany "A później przyszedł
        grudzień." Wymienia ona osoby, które w ramach Duszpasterstwa Ludzi Pracy
        gościły w kościele jezuitów. I tak, m. in., uważajcie dobrze,
        Grzegorz Pałka i Jacek Federowicz. Droga pani, Palka, nie Pałka i Fedorowicz,
        nie Federowicz. Po prostu ręce opadają.
        • jajcajakberety Re: o "fachowcach" z Tygodnia Trybunalskiego" 25.08.05, 18:34
          belvegor napisał:

> Felczerzyna pisze tu dziś o "fachowcach" z Tygodnia Trybunalskiego".
          > Strona 10 wydania z 25 sierpnia. Artykuł w opracowaniu Anny Wiktorowicz o
          > dziejach piotrkowskiej Solidarności, zatytułowany "A później przyszedł
          > grudzień." Wymienia ona osoby, które w ramach Duszpasterstwa Ludzi Pracy
          > gościły w kościele jezuitów. I tak, m. in., uważajcie dobrze,
          > Grzegorz Pałka i Jacek Federowicz. Droga pani, Palka, nie Pałka i Fedorowicz,
          > nie Federowicz. Po prostu ręce opadają.

Bądź poważny, a skąd oni nagle mieliby wiedzieć, kto to był Grzegorz Palka, czy
          kto to jest Jacek Fedorowicz.
    • 8pasazer Re: Polactwo ? 18.09.05, 22:51
      samo słowo "polactwo" to przejaw antypolonizmu. Cytowanie masońskiego
      wypociniarza Rafała Ziemkiewicza (prawdziwe nazwisko Rywin Zimering), świadczy
      o agenturalności na ppziomie prowoakacji Wildsteina-MAcierewicza (prawdziwe
      naziwsko Icek Singer, minister bezpieczeństwa publicznego w prawicowym rządzie
      Jana Olszewskiego - prawdziwe nazwisko Jankiel Oxner, 1992 - rząd utworzony pod
      auspicjami Radia MAryja za pieniądze z Urugwaja).

Zjawiskowa nienawidzi pommnników w Piotrkowie. Gdyby to był pomnik Michnixa,
      piałaby z zachfrytu. Ale miema takiego pomnika i Niebędzie. CHyba że
      prezydentem Piotrkowa za rok zostanie główny cenzon klon Brata blźniaka.
      • kamikaze_pkow1 Re: Polactwo ? 19.09.05, 00:06
        ech....znow ten Rywin. Moze komisje sledcza jakas powolaj czy cos ? I radzilbym
        sprawdzic w urzedzie stanu cywilnego czy przypadkiem twoje nazwisko nie zostalo
        zmienione? Bo jak cie czytam to wydaje mis ie ze cie amerykanie razem ze stonka
        (uwaga! prawdziwa nazwa - zuczek kalifornijski!!!) zrzucili.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka