Dodaj do ulubionych

Modlitwa za oszczerców

30.10.05, 02:05
Modlitwa
Jezu, Głosicielu Prawdy, wlej we mnie miłość do tego, co prawdziwe, i
obrzydzenie do kłamstwa, zwłaszcza do oszczerstwa, przynoszącego bliźniemu
wielką szkodę. Daj mi siłę do unikania kłamstw, choćby mówienie prawdy
wymagało wielkiego trudu, odwagi a nawet upokorzenia samego siebie. Amen.
Obserwuj wątek
    • palecsprawiedliwy Oszczerstwo Ogólnie 30.10.05, 02:10
      - Oszczerstwo to bardzo szkodliwa forma kłamstwa. To niezgodne z prawdą
      mówieniu o kimś rzeczy złych, kompromitujących, przynoszących ujmę, np. chcąc
      się zemścić na sąsiadce za to, że narobiła dużo plotek, ktoś odpłaca jej
      rozgłaszaniem, że zdradza męża, co nie jest prawdą. Oszczerstwo to wypowiedź
      sprzeczna z prawdą, która „szkodzi dobremu imieniu innych i daje okazję do
      fałszywych sądów na ich temat." (KKK 2477). Kłamca, który kłamie w ważnej
      sprawie – jest okrutny. Zabija swoim językiem dobre imię. Nie różni się więc od
      zabójcy. Nawet jest gorszy niż zabójca. Ten ostatni zabija tylko ciało. Kłamca
      zabija również dobre imię, wspomnienie o człowieku. Jest zatem podwójnym
      zabójcą. To zabójca nie ukarany, gdyż nie rozlał krwi. A jednak rani honor
      zarówno tego, którego oczernia, jak i całej jego rodziny. A nie zatrzymuję się
      nawet na takim wypadku, gdy ktoś składa przysięgę i posyła na śmierć drugiego.
      Nad tym są już zgromadzone węgle Gehenny. Mówię tylko o tym, który przez
      kłamstwo podsuwa kłamliwe myśli i przekonuje innych na niekorzyść niewinnego.
      Oszczercy kłamią albo z nienawiści, albo z pragnienia posiadania tego, co inny
      ma, lub ze strachu.
    • palecsprawiedliwy Oszczerca z Nienawiści 30.10.05, 02:11
      - Oszczerca z nienawiści.
      - Ten jedynie nienawidzi, kto jest przyjacielem szatana. Dobry nigdy nie
      nienawidzi, dla żadnego powodu. Nawet jeśli się nim pogardza, jeśli wyrządza
      się mu szkodę, przebacza. Nigdy nie nienawidzi. Nienawiść to świadectwo, które
      dusza stracona daje o samej sobie. To najpiękniejsze świadectwo, jakie może być
      dane niewinnemu. Nienawiść bowiem wyraża bunt zła przeciw dobru: nie wybacza
      się temu, kto jest dobry.
    • palecsprawiedliwy Oszczerca z Chciwości 30.10.05, 02:13
      Oszczerca z Chciwości.
      „On ma to, czego ja nie posiadam. Chcę to mieć. Tylko w ten sposób mogę zająć
      jego miejsce, jeśli sprawię, że będzie pogardzany. I czynię to. I kłamię. Co to
      ma za znaczenie! Kradnę. Co to ma za znaczenie! Mogę doprowadzić do ruiny całą
      rodzinę. Co to ma za znaczenie!”. Stawiając sobie różne pytania, sprytny kłamca
      zapomina – bo chce zapomnieć – o jednym pytaniu: „A gdybym został
      zdemaskowany?” Tego pytania sobie nie stawia, bo – ogarnięty pychą i
      chciwością – zachowuje się, jakby miał oczy zamknięte. Nie widzi
      niebezpieczeństwa. Jest jak człowiek pijany – upojony winem szatana. Nie
      zastanawia się, że Bóg jest potężniejszy niż szatan. Bierze na Siebie odpłatę
      za tych, którzy zostali zniesławieni. Kłamca oddał się Kłamstwu i zaufał
      niemądrze jego opiece.
    • palecsprawiedliwy Oszczerca ze Strachu 30.10.05, 02:14
      Oszczerca ze Strachu.
      Bardzo często ktoś oczernia, aby obronić siebie. To najczęstsza forma kłamstwa.
      Popełniliśmy zło. Boimy się, że nasz czyn może być odkryty i rozpoznany. Zatem –
      posługując się i wykorzystując szacunek, jakim darzą nas jeszcze inni –
      przekręcamy fakty i to, co sami uczyniliśmy, przypisujemy komuś innemu: temu,
      którego uczciwości się obawiamy. Działamy tak też dlatego, że czasami ten drugi
      człowiek był przypadkowo świadkiem jednego z naszych złych czynów. Wtedy chcemy
      uniknąć jego świadectwa. Oskarżamy go dla uczynienia go odrażającym, aby nikt
      mu nie wierzył, gdy będzie mówił. Postępujcie zatem dobrze! Czyńcie dobrze, a
      nie będziecie nigdy musieli kłamać.” (M. Valtorta, Poemat Boga-Człowieka,
      księga druga 97, Katowice 1997, wyd. Vox Domini).
    • palecsprawiedliwy Oszczerca z Pychy i Zazdrości 30.10.05, 02:16
      Oszczerca z Pychy i Zazdrości
      Również pycha i zazdrość może być powodem rzucania oszczerstw na innych np.
      ambitny człowiek, chcący zdobyć władzę, pozbywa się swojego konkurenta,
      kompromitując go rozpowiadaniem fałszywych wiadomości o jego rzekomych
      przestępstwach gospodarczych; zazdroszcząc koledze talentu malarskiego ktoś
      rozpowiada fałszywie, że jego obrazy powstają pod wpływem narkotyków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka