Dodaj do ulubionych

Desant z Łodzi;)

23.11.03, 21:05
Witam,
Jestem z Łodzi i mam w planach odwiedzenie Piotrkowa. Co polecacie? Jakieś
knajpki, restauracyjki, ciekawe miejsca?
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: Desant z Łodzi;) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 23:27
      Gdzieś wcześniej był yaki wątek. Ja osobiście nie bywam, ale słyszałem
      pozytywne opinie o pubie na Narutowicza róg Próchnika i na rogu Wojska
      Polskiego i Dąbrowskiego.
      • szprota No i byłam;) 26.11.03, 15:38
        Wypiłam sobie kawcię U Bony i bardzo mnie rozśmieszyło, że nie mogę zamówić
        espresso. Albo parzona z fusami (tak! tak! jeszcze w szklance ją poproszę, ze
        spodkiem i aluminiową łychą!), albo kwaśna rozpuszczalna.
    • noname10 Re: Desant z Łodzi;) 28.11.03, 23:14
      nie ma to jak reklama :-))
      • szprota Niom! 02.12.03, 14:19
        Dlatego jego podanie trafiło do kosza;)
        Zawsze u was tak spokojnie? Mam na myśli zarówno forum, jak i miasto. Czułam
        się w Piotrkowie naprawdę bezpiecznie.
        • kamikaze_p_kow Re: Niom! 20.12.03, 10:04
          NA forum jak jest kazdy widzi. Natomiast samo miasto bezpieczne nei jest.
          Niedawno w centrum miasta na stacji PKP kilku Jegomosci, na zywca zabralo
          dziewczynie plecak z pieniazkami, telefonem, chyba dokumetami i czyms tam
          jeszcze. A posterunek SOK jest naprzeciwko, tylko ze panowie wola sie wygrzac
          przy kaloryferze niz pochodzic po peronie. Niedawno w tyme samym miejsu lala
          sie ze soba grupa malolatow zalatwiajacych porachunki z dyskoteki czy jakiejs
          wiejskiej zabawy. Reakcji Organow Bezpieczenstwa nie bylo:( Straz miejska tez
          sie obija, a policja to juz w ogole, do tego przeklinaja jak zwykli szewcy (nie
          ujmujac niczego szewcom). I jak byc w takim miescie bezpiecznym?
          • tomcio001 Niom! 21.12.03, 10:10
            Ja w Piotrkowie często bywam i wydaje mi się, że to miasto jest bezpieczne i
            spokojne!

Czy był ktoś we Wrocławiu?
            • bartlomiej444 Minibusy są niebezpieczne! 21.12.03, 11:22
              Ja się nie zgadzam! W Piotrkowie Trybunalskim nie jest bezpiecznie, bo są
              minibusy. Jakby usuneli to ... to by było bardzo bezpiecznie. Na szczeście
              honoru miasta ratują autobusy MZK!
              • noname10 Re: Minibusy są bezpieczne! 21.12.03, 22:46
                Bartłomieju narażasz się wielu mieszkańcom miasta. Poczytaj sobie dyskusje na
                ten temat na forum (są kilka miesięcy wstecz).
                Co do bezpieczeństwa to myślę, że jest jak wszędzie, zależy w jakiej dzielnicy.
                Dziwię się, że w opisywany wyżej przypadku zajścia na dworcu nie było
                interwencji służb, teren jest monitorowany, tak jak Słowackiego od torów do
                Placu Kościuszki.
                • bigos_kk Re: Minibusy są bezpieczne! 22.12.03, 10:07
                  Głupoty piszesz anonimie noname10! :PPP
                  We wrześniu minibus o nr rej. PKG 4410 - zielony merecedes o mało co nie
                  wepchnął mnie na łańcuchy na rogu Słowackiego - pl. Kościuszki. Jechałem na
                  rowerze, a ten idiota wyprzedzał mnie na skrzyżowaniu i przy okazji ściął
                  zakręt! A o sierpniowym (bodajże) wypadku minibusa na al. Kopernika, gdzie
                  minibus w biały dzień najechał na zaparkowanego poloneza - pasażerka minibusa
                  została ranna, a on uciekł z miejsca wypadku też nie chcesz pamiętać?
                  Bartek ma rację jak 100 karabinów - minibusy są niezezpieczne!!!
              • coloquez Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 08:40
                W kwestii minibusów popieram Cię.
                • bartlomiej444 Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 10:03
                  Znaczy kogo popierasz? Za likwidacją jesteś? czy żeby jeździły?
                  • coloquez Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 11:28
                    Jestem za likwidacją minibusów, tylko żeby w zamian poprawie uległo
                    fukcjonowanie naszego MZK.
                    • tomcio001 Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 16:19
                      Jeśli zostaną zlikwidowane minibusy to MZK będzie miało klientów i wszystko
                      będzie OK!!!
                      Autobusy będą ładniejsze i będą częściej jeździły!!!
                      Likwidować minibusy!!!
                      • noname10 Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 17:27
                        to najpierw niech MZK się wykaże i cenami dumpingowymi doprowadzi minibusy do
                        bankructwa. Na razie MZK jest droższe o 30%. A pamiętajmy, ze MZK dostaje z
                        naszych podatków dotacje, a minibusy NIE.
                        Prawa rynku Panowie !
                        Czy pójdziecie do piekarni gdzie jest droższy chleb o 30%. W minibusach dałoby
                        się jeszcze coś poprawić, ale jest dużo lepiej niz kilka miesięcy temu. Np.
                        linia do Woli Krzysztoporskiej - przyzwoity autobus, cena też - czego więcej
                        chcieć ?
                        A co do wypadków. Czy MZK ich nie miewa ?
                        • coloquez Re: Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 08:39
                          Noname,cenię sobie Twoje zdanie w wielu sprawach i najczęściej podzielam je.
                          Ale w kwestii minibusów nie mogę się z Tobą zgodzić.Merytorycznie masz wiele
                          racji, ale z drugiej strony MZK nie miało szansy zafunkcjonować w nowych
                          realiach, bo minibusy pojawiły się na początku lat 90-tych i zdominowały
                          rynek.Gdyby zainwestowano w nowe autobusy, zwiększono częstotliwość ich
                          kursowania, te graciarnie (minibusy) nigdy by nie zaistniały. Tak stało się w
                          wielu innych miastach, a Piotrków przez minibusy (szczególnie te sławne nyski)
                          był przedmiotem kpin przejeżdżających.
                          • bigos_kk Re: Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 09:06
                            Już Cię lubię! :) Masz rację jak 100 karabinów. Wystarczy spojrzeć na
                            Bełchatów - 9 MANów NL222 z 1998 roku. Zapraszam na moją stronę o k.m. w
                            regionie piotrkowskim: www.komunikacjapt.republika.pl
                          • tomcio001 Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 09:19
                            Po pierwsze MZK Piotrków Trybunalski ma jedne z najtańszych biletów w kraju na
                            przejazdy liniami przy najmniejszej liczbie klientów.

Po drugie gdyby taki ZTM (zarząd transportu miejskiego) nie wydał zgody na
                            zatrzymywanie się minibusów na przystankach to by ich nie było, a oni przyszli
                            na gotowe.

Po trzecie gdyby ta ... konkurencja (ha ha) była uczciwa i nie wjeżdzała na
                            przystanki na dwie minuty przed autobusem to by było normalnie np. jak w
                            www.kla.com.pl/o_nas1.htm

cytat ze strony KLA
                            Mimo utrzymania cen biletów na poziomie najniższych w kraju, nakłady miasta
                            przeznaczone na komunikację miejską z budżetu spadły z 13,88% wysokości
                            budżetu w roku 1990 r. do poziomu poniżej 4%.

I do tego mają autobusy najlepsze jakie mogą być w małym mieście - Volvo 7000,
                            i Many oraz inne!
                        • bigos_kk Re: Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 09:12
                          > to najpierw niech MZK się wykaże i cenami dumpingowymi doprowadzi minibusy do
                          > bankructwa.

W październiku 1997 była taka akcja MZK i PKS - autobus jezdziły sznurem na
                          trasie Słowackiego-Rakowska za 50 gr (minibus wtedy 70 gr kosztował). I mimo
                          wielkich tablic z ceną w każdym autobusie znalazło sie trochę takich oszołomów
                          co w te nyski wsiadali ;PPP

> Na razie MZK jest droższe o 30%. A pamiętajmy, ze MZK dostaje z
                          > naszych podatków dotacje, a minibusy NIE.

Ostatni minibus do Zalesic jest 0 17:40 w dni robocze, w wolne wcale tam nie
                          jeżdżą!!!

> A co do wypadków. Czy MZK ich nie miewa ?

Wypadki są wszędzie, tylko w MZK jest ich zdecydowanie mniej. Ten w sierpniu ył
                          z winy kierowcy audi, który z v=160 km/h wbił się w tył jelcza m11 #20 na linii
                          3 na al. Sikorskiego. A wypadku z winy kierowcy MZK nie pamiętam.
                          • bartlomiej444 Graciarze są niebezpieczne! 23.12.03, 09:39
                            Ja się zgadzam na tym forum z Tomkiem (tomcio001), Krzychem (bigos_kk) i z
                            coloquez.
                            MZK funkcjonowało kiedys normalnie! Poczytajcie sobie:
                            www.komunikacjapt.republika.pl/pthistoria.html
                            Ile linii było przed minibusami? Każdy wie! Do prawie każdej wioski z okolic
                            Piotrkowa zasuwał autobus MZK! Ale jak juz sie rozpanoszyły się te graty,
                            czyli nyski to coraz mniej kliientów MZK miało. Na a co w tedy trzeba robic?
                            Ciąć koszty, czyli:
                            - zawieszać zbędne linie
                            - podwyzszać ceny biletów
                            - zwaliniać kierowców, itp.
    • noname10 minibusy 24.12.03, 13:27
      No cóż, pozostanę przy swoim zdaniu, w tym względzie jestem zdecydowanym
      liberałem.
      Co do komunikacji w Kaliszu to o ile wiem to jest tam kapitał zagraniczny,
      który zainwestował i są wymierne efekty. Też wolałbym MANy i inne podobne, ale
      jest jak jest i wolę (a w zasadzie żona bo to ona porusza się busami) busy
      jakie są, niż czekać 20 min na emzetkę. Co do Zalesic. Właśnie dlatego, że MZK
      ma dotację jeździ tam 8-emka do wieczora.
      • bartlomiej444 Minibusy są niebezpieczne! 28.12.03, 18:33
        Juz wole poczekać 20 minut na autobus MZK niz jechać złomem (minibusem)!!! A po
        drugie juz dawno nie jechałem złomem (minibusem), moze juz z jakieś 3 lata!!!
        • tomcio001 Minibusy są niebezpieczne! 31.12.03, 10:37
          Najlepszym przykładem na "bezpieczeństwo" minibusów są kontrole Inspekcji
          Transportu Drogowego - zawsze minibusy dostają kary - przynajmniej kraj na tym
          zarabia (ale traci na ich oszustwach z zaniżaniem dochodów w ZUSie oraz
          zatrudniniem na czarno!)

Nie rozumiem tylko tego, że wszyscy <przepraszam kilku nas jest> udają że tego
          nie widzą!!!

Może MZDiK coś zdziała!?!?!?!?!?
          • noname10 Re: Minibusy są niebezpieczne! 03.01.04, 00:46
            tomcio001 napisał:

> Najlepszym przykładem na "bezpieczeństwo" minibusów są kontrole
            i bardzo dobrze. Po jakimś czasie zostaną uczciwi przewoźnicy

> ale traci na ich oszustwach z zaniżaniem dochodów w ZUSie oraz
            > zatrudniniem na czarno!
            nie znam osoby prowadzącej działalność gospodarczą, która płaci większy ZUS niż
            minimalny. Co do zaniżania obrotów należy żądać za każdym razem wydruku z kasy
            fiskalnej. Jest to również zabezpieczenie w przypadku ewentualnej szkody, bo w
            cenie biletu jest ubezpieczenie.

>
            > Może MZDiK coś zdziała!?!?!?!?!?
            a co to za skrót, bo nie łapię ?
            • tomcio001 MZDiK - cała nadzieja 03.01.04, 18:41
              Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji - zawsze o tym marzyłem - powstanie za kilka
              dni - zajmie się drogami i komunikacją miejską w Piotrkowie ( mam nadzieje
              zlikwiduje minibusy )

Więcej o MZDiK czytaj na e-piotrkow.pl/news.php?id=1023
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka