szprota 23.11.03, 21:05 Witam, Jestem z Łodzi i mam w planach odwiedzenie Piotrkowa. Co polecacie? Jakieś knajpki, restauracyjki, ciekawe miejsca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: noname Re: Desant z Łodzi;) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.03, 23:27 Gdzieś wcześniej był yaki wątek. Ja osobiście nie bywam, ale słyszałem pozytywne opinie o pubie na Narutowicza róg Próchnika i na rogu Wojska Polskiego i Dąbrowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota No i byłam;) 26.11.03, 15:38 Wypiłam sobie kawcię U Bony i bardzo mnie rozśmieszyło, że nie mogę zamówić espresso. Albo parzona z fusami (tak! tak! jeszcze w szklance ją poproszę, ze spodkiem i aluminiową łychą!), albo kwaśna rozpuszczalna. Odpowiedz Link Zgłoś
szprota Niom! 02.12.03, 14:19 Dlatego jego podanie trafiło do kosza;) Zawsze u was tak spokojnie? Mam na myśli zarówno forum, jak i miasto. Czułam się w Piotrkowie naprawdę bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamikaze_p_kow Re: Niom! 20.12.03, 10:04 NA forum jak jest kazdy widzi. Natomiast samo miasto bezpieczne nei jest. Niedawno w centrum miasta na stacji PKP kilku Jegomosci, na zywca zabralo dziewczynie plecak z pieniazkami, telefonem, chyba dokumetami i czyms tam jeszcze. A posterunek SOK jest naprzeciwko, tylko ze panowie wola sie wygrzac przy kaloryferze niz pochodzic po peronie. Niedawno w tyme samym miejsu lala sie ze soba grupa malolatow zalatwiajacych porachunki z dyskoteki czy jakiejs wiejskiej zabawy. Reakcji Organow Bezpieczenstwa nie bylo:( Straz miejska tez sie obija, a policja to juz w ogole, do tego przeklinaja jak zwykli szewcy (nie ujmujac niczego szewcom). I jak byc w takim miescie bezpiecznym? Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Niom! 21.12.03, 10:10 Ja w Piotrkowie często bywam i wydaje mi się, że to miasto jest bezpieczne i spokojne! Czy był ktoś we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej444 Minibusy są niebezpieczne! 21.12.03, 11:22 Ja się nie zgadzam! W Piotrkowie Trybunalskim nie jest bezpiecznie, bo są minibusy. Jakby usuneli to ... to by było bardzo bezpiecznie. Na szczeście honoru miasta ratują autobusy MZK! Odpowiedz Link Zgłoś
noname10 Re: Minibusy są bezpieczne! 21.12.03, 22:46 Bartłomieju narażasz się wielu mieszkańcom miasta. Poczytaj sobie dyskusje na ten temat na forum (są kilka miesięcy wstecz). Co do bezpieczeństwa to myślę, że jest jak wszędzie, zależy w jakiej dzielnicy. Dziwię się, że w opisywany wyżej przypadku zajścia na dworcu nie było interwencji służb, teren jest monitorowany, tak jak Słowackiego od torów do Placu Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: Minibusy są bezpieczne! 22.12.03, 10:07 Głupoty piszesz anonimie noname10! :PPP We wrześniu minibus o nr rej. PKG 4410 - zielony merecedes o mało co nie wepchnął mnie na łańcuchy na rogu Słowackiego - pl. Kościuszki. Jechałem na rowerze, a ten idiota wyprzedzał mnie na skrzyżowaniu i przy okazji ściął zakręt! A o sierpniowym (bodajże) wypadku minibusa na al. Kopernika, gdzie minibus w biały dzień najechał na zaparkowanego poloneza - pasażerka minibusa została ranna, a on uciekł z miejsca wypadku też nie chcesz pamiętać? Bartek ma rację jak 100 karabinów - minibusy są niezezpieczne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
coloquez Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 08:40 W kwestii minibusów popieram Cię. Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej444 Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 10:03 Znaczy kogo popierasz? Za likwidacją jesteś? czy żeby jeździły? Odpowiedz Link Zgłoś
coloquez Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 11:28 Jestem za likwidacją minibusów, tylko żeby w zamian poprawie uległo fukcjonowanie naszego MZK. Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 16:19 Jeśli zostaną zlikwidowane minibusy to MZK będzie miało klientów i wszystko będzie OK!!! Autobusy będą ładniejsze i będą częściej jeździły!!! Likwidować minibusy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
noname10 Re: Minibusy są niebezpieczne! 22.12.03, 17:27 to najpierw niech MZK się wykaże i cenami dumpingowymi doprowadzi minibusy do bankructwa. Na razie MZK jest droższe o 30%. A pamiętajmy, ze MZK dostaje z naszych podatków dotacje, a minibusy NIE. Prawa rynku Panowie ! Czy pójdziecie do piekarni gdzie jest droższy chleb o 30%. W minibusach dałoby się jeszcze coś poprawić, ale jest dużo lepiej niz kilka miesięcy temu. Np. linia do Woli Krzysztoporskiej - przyzwoity autobus, cena też - czego więcej chcieć ? A co do wypadków. Czy MZK ich nie miewa ? Odpowiedz Link Zgłoś
coloquez Re: Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 08:39 Noname,cenię sobie Twoje zdanie w wielu sprawach i najczęściej podzielam je. Ale w kwestii minibusów nie mogę się z Tobą zgodzić.Merytorycznie masz wiele racji, ale z drugiej strony MZK nie miało szansy zafunkcjonować w nowych realiach, bo minibusy pojawiły się na początku lat 90-tych i zdominowały rynek.Gdyby zainwestowano w nowe autobusy, zwiększono częstotliwość ich kursowania, te graciarnie (minibusy) nigdy by nie zaistniały. Tak stało się w wielu innych miastach, a Piotrków przez minibusy (szczególnie te sławne nyski) był przedmiotem kpin przejeżdżających. Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 09:06 Już Cię lubię! :) Masz rację jak 100 karabinów. Wystarczy spojrzeć na Bełchatów - 9 MANów NL222 z 1998 roku. Zapraszam na moją stronę o k.m. w regionie piotrkowskim: www.komunikacjapt.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 09:19 Po pierwsze MZK Piotrków Trybunalski ma jedne z najtańszych biletów w kraju na przejazdy liniami przy najmniejszej liczbie klientów. Po drugie gdyby taki ZTM (zarząd transportu miejskiego) nie wydał zgody na zatrzymywanie się minibusów na przystankach to by ich nie było, a oni przyszli na gotowe. Po trzecie gdyby ta ... konkurencja (ha ha) była uczciwa i nie wjeżdzała na przystanki na dwie minuty przed autobusem to by było normalnie np. jak w www.kla.com.pl/o_nas1.htm cytat ze strony KLA Mimo utrzymania cen biletów na poziomie najniższych w kraju, nakłady miasta przeznaczone na komunikację miejską z budżetu spadły z 13,88% wysokości budżetu w roku 1990 r. do poziomu poniżej 4%. I do tego mają autobusy najlepsze jakie mogą być w małym mieście - Volvo 7000, i Many oraz inne! Odpowiedz Link Zgłoś
bigos_kk Re: Minibusy są niebezpieczne! 23.12.03, 09:12 > to najpierw niech MZK się wykaże i cenami dumpingowymi doprowadzi minibusy do > bankructwa. W październiku 1997 była taka akcja MZK i PKS - autobus jezdziły sznurem na trasie Słowackiego-Rakowska za 50 gr (minibus wtedy 70 gr kosztował). I mimo wielkich tablic z ceną w każdym autobusie znalazło sie trochę takich oszołomów co w te nyski wsiadali ;PPP > Na razie MZK jest droższe o 30%. A pamiętajmy, ze MZK dostaje z > naszych podatków dotacje, a minibusy NIE. Ostatni minibus do Zalesic jest 0 17:40 w dni robocze, w wolne wcale tam nie jeżdżą!!! > A co do wypadków. Czy MZK ich nie miewa ? Wypadki są wszędzie, tylko w MZK jest ich zdecydowanie mniej. Ten w sierpniu ył z winy kierowcy audi, który z v=160 km/h wbił się w tył jelcza m11 #20 na linii 3 na al. Sikorskiego. A wypadku z winy kierowcy MZK nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej444 Graciarze są niebezpieczne! 23.12.03, 09:39 Ja się zgadzam na tym forum z Tomkiem (tomcio001), Krzychem (bigos_kk) i z coloquez. MZK funkcjonowało kiedys normalnie! Poczytajcie sobie: www.komunikacjapt.republika.pl/pthistoria.html Ile linii było przed minibusami? Każdy wie! Do prawie każdej wioski z okolic Piotrkowa zasuwał autobus MZK! Ale jak juz sie rozpanoszyły się te graty, czyli nyski to coraz mniej kliientów MZK miało. Na a co w tedy trzeba robic? Ciąć koszty, czyli: - zawieszać zbędne linie - podwyzszać ceny biletów - zwaliniać kierowców, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
noname10 minibusy 24.12.03, 13:27 No cóż, pozostanę przy swoim zdaniu, w tym względzie jestem zdecydowanym liberałem. Co do komunikacji w Kaliszu to o ile wiem to jest tam kapitał zagraniczny, który zainwestował i są wymierne efekty. Też wolałbym MANy i inne podobne, ale jest jak jest i wolę (a w zasadzie żona bo to ona porusza się busami) busy jakie są, niż czekać 20 min na emzetkę. Co do Zalesic. Właśnie dlatego, że MZK ma dotację jeździ tam 8-emka do wieczora. Odpowiedz Link Zgłoś
bartlomiej444 Minibusy są niebezpieczne! 28.12.03, 18:33 Juz wole poczekać 20 minut na autobus MZK niz jechać złomem (minibusem)!!! A po drugie juz dawno nie jechałem złomem (minibusem), moze juz z jakieś 3 lata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 Minibusy są niebezpieczne! 31.12.03, 10:37 Najlepszym przykładem na "bezpieczeństwo" minibusów są kontrole Inspekcji Transportu Drogowego - zawsze minibusy dostają kary - przynajmniej kraj na tym zarabia (ale traci na ich oszustwach z zaniżaniem dochodów w ZUSie oraz zatrudniniem na czarno!) Nie rozumiem tylko tego, że wszyscy <przepraszam kilku nas jest> udają że tego nie widzą!!! Może MZDiK coś zdziała!?!?!?!?!? Odpowiedz Link Zgłoś
noname10 Re: Minibusy są niebezpieczne! 03.01.04, 00:46 tomcio001 napisał: > Najlepszym przykładem na "bezpieczeństwo" minibusów są kontrole i bardzo dobrze. Po jakimś czasie zostaną uczciwi przewoźnicy > ale traci na ich oszustwach z zaniżaniem dochodów w ZUSie oraz > zatrudniniem na czarno! nie znam osoby prowadzącej działalność gospodarczą, która płaci większy ZUS niż minimalny. Co do zaniżania obrotów należy żądać za każdym razem wydruku z kasy fiskalnej. Jest to również zabezpieczenie w przypadku ewentualnej szkody, bo w cenie biletu jest ubezpieczenie. > > Może MZDiK coś zdziała!?!?!?!?!? a co to za skrót, bo nie łapię ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomcio001 MZDiK - cała nadzieja 03.01.04, 18:41 Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji - zawsze o tym marzyłem - powstanie za kilka dni - zajmie się drogami i komunikacją miejską w Piotrkowie ( mam nadzieje zlikwiduje minibusy ) Więcej o MZDiK czytaj na e-piotrkow.pl/news.php?id=1023 Odpowiedz Link Zgłoś