zaba255 12.10.05, 19:29 Jak w tytule - poszukuję programu dla gimnazjalistów Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imagiro Re: Program koła origami 14.10.05, 22:43 jak czesto, ilu uczestnikow , dobrowolne uczestnictwo czy zbieranina polekcyjna, dziewczyny, chlopcy czy mieszanka .... jak widzisz pytan duzo. ale to wazne by przygotowac profil takiego kolka. Pozdr, Imagiro. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Program koła origami 15.10.05, 15:49 Poza pytaniami imagiro zapytałabym jeszcze - początkujący czy tacy, co trochę składali (moga pomóc), czy też mieszanka obu typów. I co ich interesuje - a co przyda się w szkole, np. na matematyce. Zaczęłabym od najprostszych baz, dobierając tematykę do zainteresowań uczestników i kalendarza :) Proste figurki i formy modułowe, np pudełka z dwóch, trzech, czterech elementów (pozwala na doskonalenie techniki składania). W moim kole jeszcze nie "dorosliśmy" do gimnazjum - mam głównie 3, 4 i 5 klasę SP. Jedna licealistka tylko minimalnie podnosi średnią ;) Odpowiedz Link
zaba255 Re: Program koła origami 16.10.05, 20:43 Już jestem po kilkudniowym wyjeździe - co do koła origami, to grupa będzie początkująca (ale 2 klasa gimnazjum)i raczej dziewczyny. Myślę o zorganizowaniu zajęć pozalekcyjnych. Nigdy wcześniej nie prowadziłam tego typu zajęć więc szukam propozycji i programów. Odpowiedz Link
imagiro Re: Program koła origami 17.10.05, 16:38 Dla stalej grupy zorganizowalbym to jak nastepuje: 1. Wprowadzenie do baz origami, po to, by za kazdym razem, gdy nowy model bedziesz prezentowac, nie uczyc wszystkich od poczatku. Zobaczysz jak ci to ulatwi prace gdy poprosisz o przygotowanie bazy i wszyscy beda wiedzieli o co chodzi. 2. Przeszedlbym przez klasyczne origami, wykorzystujac poznane wczesniej bazy. Mowa tu o tradycyjnych modelach, zaby, crane, masu box i tym podobne. 3. Nastepnie zaczalbym TEMATYCZNIE: - pierwsze kilka spotkan - FIGURY GEOMETRYCZNE (jest mnostwo sposobow na zrobienie zwyklej kostki) - nastepne: ZWIERZETA - nastepne: OZDOBY (kusudama np., Mikolaje, ozdoby na choinke, valentine etc) - nastepne: KWIATY (proste tulipany, roze i wiele innych) - nastepne: UZYTKOWE ORIGAMI (koperty, pudelka, czapki na glowe etc) - nastepne: BIZUTERIA - nastepne: SAMOLOTY Podziel sobie to na tygodnie, np. 4, i trzymaj sie planu. Nie ma nic gorszego jak galimatias, troche tego troche tamtego ... i zawsze miej przygotowane modele na dane spotkanie. To buduje zaufanie dla instruktora. Pozdr, Imagiro. Odpowiedz Link