graz.ka 02.12.06, 18:30 Warsztat ma zaplanowany termin - 13 stycznia, tam gdzie zawsze :) Będzie dłuższy, może nawet z niedzielą. Oczekujemy propozycji - co zainteresowałoby ewentualnych uczestników? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiak49 Re: Warsztat Zimowy - propozycje tematyki 03.12.06, 10:44 Witaj Grażynko, Już nas wpisuj na ten warsztat zimowy. Będziemy z Agnieszką napewno. Jeśli idzie o temat, to tak niezobowiązująco może jakieś kwiaty przed wiosną? O tej porze roku jest tyle okazji do dekorowania i obdarowywania innych. A wielu z nas ma z pewnoscią ulubione modele, które mogą zaprezentować pozostałym. Ostatnio zupełnie w ciemno kupiłam książkę o kwiatach wykonywanych z papierowaego sznurka. Super technika! Już przygotowuję stroiki na szkolną wigilię. Potem popracuję nad innymi kwiatami z wykorzystaniem tej techniki. Możliwości jest mnóstwo. A wczoraj, w prezencie imieninowym, otrzymałam od moich przyjaciół drugi egzemplarz tej książki. I chociaż mam w tej chwili dwie, to sprawili mi ogromną przyjemność, bo kupili ją z myślą o tym, co mnie bardzo kręci. Jedyny problem to sznurek, którego nie można zawsze kupić w dowolnym kolorze i szerokości. Być może w większych miastach jest łatwiej. Pozdrawiam - Basia Patrizia Nave Cerutti - "Kwiaty z papieru" Odpowiedz Link
rudlis Re: Warsztat Zimowy - propozycje tematyki 03.12.06, 11:15 Fajna technika: kwiaty z papieru a właściwie ze sznurka papierowego Twist Art. Faktycznie trudno go dostać w sklepie, korzystam czasami ze sklepów internetowych: decu.pl/sklep/index.php?cPath=116&topSsid=a9efd577e61d6366ef181adcff9f0f07 kreateria.pl/go/_category/?idc=%22id_48%22&sess_id=5092fef8f3681d79bf3e4f3a91897859 www.wstazka.pl/index.php?co=kategorie&id=4&nrstr=0 Ja już niestety na skręcanie takich kwiatów nie mam czasu, ale moje koleżanki ze szkoły prowadzą takie zajęcia z uczniami na lekcjach techniki w gimnazum-prace są naprawdę piekne. Życzę wspaniałych bukietów i stroików. Irena Odpowiedz Link
graz.ka Re: Warsztat Zimowy - propozycje tematyki 03.12.06, 17:17 Super pomysł! Basiu, pokazałabyś to w razie czego? A materiałów poszukam, mamy różne hurtownie materiałów hobbystycznych i florystyczno-ozdobnych. Odpowiedz Link
basiak49 Re: Warsztat Zimowy - propozycje tematyki 03.12.06, 17:51 Jasne, że pokażę choć na razie kręcę się wokół jednego projektu, bo jak wspomniałam komitet wigilijny mnie wezwał na posterunek. Agnieszka podpaliła się też do roboty, więć myślę, że wzorów będzie więcej. Dzięki rudlis za namiary. Jednego z nich nie znałam a jest interesującą ofertą zwłaszcza w kolorach. Jednak większpść ofert internetowych jest dość droga. Znacznie taniej można kupić sznurek twistart w hurtowniach kwiaciarskich. Być może jakość nie jest identyczna, ale pracuje się z nim fajnie. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
graz.ka Re: Warsztat Zimowy - propozycje tematyki 28.12.06, 17:19 Ostatnie chwile na zgłaszanie propozycji - po wekendzie powinna ruszyć akcja informacyjna :) Odpowiedz Link
graz.ka Basiu - do Ciebie konkretnie: 07.01.07, 00:56 Pokazałabys 13.01. jakiś jeden drobiazg? To napisz, jaki ten sznurek trzeba kupić - a może coś więcej w lutym? Bo dopatrzyłam się, że na luty warsztat dłuższy był planowany, a w styczniu spotkanie koła z myślą o Was w sobotę :) Napisałam szczegółów trochę w wątku spotkaniowym. Odpowiedz Link
basiak49 Re: Basiu - do Ciebie konkretnie: 07.01.07, 10:47 Witajcie, Nie składam obietnic bez pokrycia i oczywiście przywieziemy z Kalisza przygotowane prace. Przed świętami miałam już wystawione oceny, więc przerwa świąteczna była dla mnie nieustającą zabawą ze sznurkiem. Wciąga jak każda przygoda z origami. Przygotowałam cztery zaaranżowane modele, Agnieszka chyba drugie tyle. Czego potrzeba? Oczywiście sznurek twistart różnej szerokości (grubości), klej, drut na łodyżki, małe guziki, nożyczki (mogą być też nozyczki do cięć dekoracyjnych) i to chyba wszystko. Jeśli jeszcze sobie coś przypomnę napisze niezwłocznie. Jeśli idzie o sznurek, to typowy twistaart który widziałam jedynie w internecie jest drogi. Metr bieżący od 0,85-5,50 zł. Wszystkie modele wykonałyśmy ze sznurka dostępnego w hurtowniach kawiaciarskich. Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie? Najważniejsze jest sprawdzenie czy sznurek daje się rozwinąć, kupiłyśmy też taki, który ani na mokro, ani na sucho nie daje się rozwinąć. Każdy rodzaj sznurka należy więc sprawdzić pod tym kątem. Druga sprawa to szerokość spotykana w hurtowniach, od 1 do 7 cm. Dobrze jest mieć różne szerokości, ale w razie czego mamy modele przewidziane na każdą szerokość. I trzeci element to kolor - czerwony, żółty, biały i i inne kojarzące się z płatkami oraz dużo zielonego (wąskiego i trochę szerszego) na liście i łodyżki. To chyba wszystko. Przed zajęciami chcemy zajrzeć do hurtowni w Łodzi, którą wskazał mi mój brat. Razem z nami przyjedzie jeszcze jedna koleżanka, która ma ochotę dołączyć do naszego grona. Wpisuj zatem na listę 3 osoby. W razie pytań pisz lub dzwoń. Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
graz.ka Re: Basiu - do Ciebie konkretnie: 07.01.07, 13:12 Basiu - wielkie dzięki, rozeznam te oferty i jeszcze się skonsultuję :) Odpowiedz Link
owaga Re: Basiu - do Ciebie konkretnie: 08.01.07, 10:32 Witam, podepnę sie pod Basię, która zaledwie miesiąc temu (!)pokazała mi książkę o kwiatach ze sznurka - i wpadłam po uszy, tak mnie ta technika zachwyciła. A że nie jest specjalnie trudna i przy uzyciu sznurków zamiennych nie jest az tak droga to popełniłam juz kilka mniej lub bardziej udanych prac- własnej techniki trzeba sie "dorobić" niestety. Prace zaczęłam od stroików świątecznych w różnych wersjach, którymi obdarowałam najbliższych, na dzień dzisiejszy z myślą o sobotnim spotkaniu mam wykonanych 7 różnych prac (niektóre w kilku wersjach), więc razem z Basia przyjedziemy obładowane:. Mam nadzieję, że bagażnik mojego auta okaże sie z gumy:) Jak czas mi pozwoli w tym tygodniu - oceny już wystawione, więc poza radą i wywiadówkami normalna praca, to może coś jeszcze chociaż szczątkowo przygotuję, bo naprawdę wpadłam w to po uszy:). Basia wymieniła chyba wszystko co na początek bedzie potrzebne do pracy. Proszę Grazynko byś sprawdziła sznurek też pod kątem jego wyglądu po rozwinięciu - mnie zdarzyło się kupić sznurek zbutwiały, dopiero rozwinięty kawałek to pokazał a także zardzewiały od drucika w środku - nie wyglada to za ładnie, ja tylko do dam że potem przydają się także patyczki do uszu - na pączki np różyczek, kule i podkładki z gabki kwiaciarskiej do układania kompozycji. Suszone kwiaty lub ich elementy itp :) Podobnie jak Basia cieszę się i juz nie moge doczekać sobotniego spotkania. Pozdrawiam Agnieszka O. Odpowiedz Link
owaga kajam się:) 08.01.07, 11:02 dodam DODAM, nie do dam - skąd mi sie to wzięło to nie mam pojęcia pokajana Aga Odpowiedz Link
graz.ka Re: Basiu - do Ciebie konkretnie: 08.01.07, 17:10 Dam synu jeść i lecę wirtualnie te sznurki oglądać, to skosultujecie :) Odpowiedz Link
molla7 Re: Basiu - do Ciebie konkretnie: 08.01.07, 22:43 graz.ka napisała: > Dam synu jeść i lecę wirtualnie te sznurki oglądać, to skosultujecie :) Są chwile ,ze moje dziecko musi mieć silną wolę przetrwania, jak mamusia składa. Juz umie sobie otworzyc lodówkę:) Odpowiedz Link
graz.ka Re: Basiu - do Ciebie konkretnie: 08.01.07, 22:46 Mąż mi przwywiózł gościa na kolację i nocleg, zatem chwilowo jestem zajęta :( choć gość miły :) Odpowiedz Link
graz.ka [ot] w sprawie dzieci 08.01.07, 22:48 molla7 napisała: > Juz umie sobie otworzyc lodówkę:) Mój już też różne rzeczy potrafi i nawet mamie zajętej składaniem ostatnio herbatkę donosił :) Gratuluję, orientacja w lodówce to dobry kierunek :) Odpowiedz Link
graz.ka Sznurek: 09.01.07, 01:38 coś takiego? www.artefloreale.com/twistart/english.htm Odpowiedz Link
graz.ka Sznurek znaleziony: 09.01.07, 01:45 www.wstazka.pl/index.php?co=towar&id=137&nrstr=0&z=kat Odpowiedz Link
owaga linki o sznurku 09.01.07, 20:51 Tak to taki sznurek- ten jest oryginalny a jego cenna powalajaca Ale w hurtowniach kwiaciarskich mozna znalezc np taki: allegro.pl/item154834308_sznurek_papierowy_z_drucikiem_twistart.html allegro.pl/item154513221_dekoracyjny_sznurek_papierowy_gruby_1_m.html allegro.pl/item154717516_papierowy_sznurek_z_rdzeniem_z_drutu.html allegro.pl/item156211522_papierowy_sznurek_scrapbooking_5_kolorow_3m.html Oczywiscie jego cena jest zupelnie inna niz ta na allegro, my kupujemy np 20 m za ok 5-7 zł w zaleznosci od koloru i producenta. Te oryginalne wychodza nawet ponad 5 zł za metr. pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
owaga Re: Sznurek znaleziony: 09.01.07, 21:17 graz.ka napisała: > www.wstazka.pl/index.php?co=towar&id=137&nrstr=0&z=kat nie mam pojecia czy ten sznurek da sie rozwinac, wyfdaje mi sie ze bylyby z tym klopoty ten z pewnoscia sie rozwija www.wstazka.pl/index.php?co=towar&id=74&nrstr=0&z=kat Agnieszka Odpowiedz Link
graz.ka Re: Sznurek znaleziony: 09.01.07, 21:50 Barzdo dziękuję za wskazówki, czyli z drutem ma być :) Wiem, czego szukac, bo jutro tu potentatów ogrodniczych będę obdzwaniać. Odpowiedz Link
basiak49 Re: Sznurek znaleziony: 09.01.07, 22:15 www.wstazka.pl/index.php?co=towar&id=137&nrstr=0&z=kat Mam taki sznurek, rozwija się kiepsko - czasami na sucho, czasami na mokro, czasami wcale - radzę go unikać. Jak napisałam wcześniej warto fragmennt każdego sznurka rozwinąć przed zakupem. Basia Odpowiedz Link
graz.ka Sznurek :( 11.01.07, 21:40 Słuchajcie - dramatycznie dość. Nie mogę tego sznurka kupić, dzwoniłam do hurtowni papierniczych i sklepów dla hobbystów, hurtowni florystycznej - nie ma, w salonie kwiaciarskim inwentaryzacja. Rozpuściłam wici - jestem po klku rozmowach telefonicznych - ale co zrobimy, jak tego się nie zdobędzie? Na warsztat jest 15 osób zapisanych - ma ktoś jakieś zapasy, które mógłby użyczyć? Odpowiedz Link
basiak49 Re: Sznurek :( 12.01.07, 11:05 No, takiej ilości sznurka, która zabezpieczyłaby zajęcia to niestety nie mam, Agnieszka z pewnością też nie. My kupujemy sznurek, który chyba marzy, żeby nazywać się twistart - to jest sznurek podobny w urodzie. Dzwoniąc do hurtowni kwiaciarskich nie pytałałabym o twistart tylko o skręcany sznurek papierowy, bo jak odbierze ktoś mało zorientowany to od razu powie, że nie ma. Taki sznurek spotkałyśmy w każdej z dostępnych nam hurtowni, tylko z asortymentem - bywa różnie - trzeba upolować. Największy problem mamy zawsze z kolorem zielonym, tego jest najmniej. Jak w hurtowni są 2-4 paczki, to bierzemy wszystko i dzielimy się. No i jeszcze trzeba sprawdzić jak materiał się prostuje - nie każdy sznurek jest wart zakupu, niestety. Umówiłyśmy się jutro na wyjazd z Kalisza nieco wcześniej, bo chcemy zajrzeć do hurtowni w Łodzi - może nam się poszczęści. Mój brat podał nam adresy dwóch, ale chyba zdążymy tylko do jednej. To jakie plany na jutro? Odpowiedz Link
graz.ka Re: Sznurek :( 12.01.07, 19:52 Basiu - mamy pudełka, gwiazdki i kartki walentynkowe. Na kwiaty brak surowca - chyba, że coś upoluję jeszcze w kwiaciarni jutro. Papierowe kwiaty - z pewnością będzie sprawa aktualna, zainteresowanie jest bardzo duże - możemy przłożyć na następne spotkanie - napisałam maila, odbierz na poczcie gazetowej (zaloguj siź na forum i wejdź w "poczta" - zakładka u góry strony). Mój telefon - odbieram tam już tylko SMS-y - 505 930 642 - napisz do mnie lub zadzwoń, a ja oddzwonię z aktualnego numeru. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Sznurek :( 19.02.07, 20:11 Przyszedł dziś w paczce, ale wyczyściłam im zapasy - i jest go mało, niestety. Ja chyba takie paczki porobię po metrze z każdego i przydzielę uczestnikom jako warsztatową wyprawkę. Jest zgłoszonych 15 osób. Odpowiedz Link
basiak49 Re: Sznurek :( 16.01.07, 22:29 w Piasecznei wystawili sznurki twistart. Duża gama kolorów, ale nie wiadomo czy są oryginalne i w jakiej cena. origamisklep.pl/paleta.html#sznurki Odpowiedz Link
graz.ka Sznurek!!! 23.02.07, 22:12 Zdaje się, że teraz mam go w nadmiarze :) No cóż, wierzę, że będziemy w stanie zużyć wszystko. Mam też w komisie do sprzedania TwistArt po 1 zł. za metr - kilka kolorów. Będzie można zakupić na zapas. Odpowiedz Link
ja_iskierka Re: Sznurek: 20.04.07, 20:35 Też ostatni zachorowałam na twist art. Dostałam na urodziny książkę i oszalałam na tym punkcie. Znalazłam na allegro sznurek który jest pokazany na tej stronie. W książce Patrizii Cerutti też jest wykorzystany właśnie ten. Cena całkiem znośna Odpowiedz Link
graz.ka Re: Sznurek: 21.04.07, 18:55 Też myślałam o allegrowych zakupach wtedy, ale czas nas gonił. Ostatecznie część udało się zdobyć dzięki ludziom, którzy dopilnowali zamówień i pomogli :) Witaj na forum, pisz często :) Odpowiedz Link
graz.ka Z powodu przejściowych trudności.. 12.01.07, 23:46 na odcinku sznurka kwiatów zeń jednak jutro nie będzie. Jutro rzeczony sznurek zostanie dokładnie obejrzany i zakupiony na następne spotkanie. No cóż, znów ze sznurkiem krucho. Pozostajemy przy pozostałych punktach programu. Odpowiedz Link
graz.ka Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 13.01.07, 16:54 W programie - kwiaty ze sznurka; - kartki wielkanocne iris folding; - listy z origami - czyli listowniki i koperty. Odpowiedz Link
sonatinka Re: Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 17.01.07, 16:26 Hurrrrrrrrra! Wreszcie dobry termin dla mnie! Sobota bez uczelni! Cieszę się i proszę o wpisanie na listę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
graz.ka Re: Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 17.01.07, 20:32 Fajnie Agnieszko, wpisuję z numerem 1 :) Jak egzaminy? Odpowiedz Link
graz.ka Re: Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 04.02.07, 18:08 Mam już pierwsze zgłoszenia :) Odpowiedz Link
jo.w Re: Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 18.02.07, 00:06 graz.ka napisała: > Mam już pierwsze zgłoszenia :) Zgłosiłam się, ale nie wiem w jakich godzinach będą warsztaty i czy mamy coś przynieść własnego (oprócz entuzjazmu). Odpowiedz Link
graz.ka Zgłoszenia i termin oraz co zabrać: 18.02.07, 14:29 Entuzjazm to podstawa :) Co macie jeszcze zabrać ze sobą: Do kompozycji kwiatowych: klej o któym pisała Basia - introligatorski, najlepszy jest "magic" w tubce; nożyczki; patyczki kosmetyczne? kto o tym pisał? proponuję jednak buty na zmiane - będzie Wam wygodniej. Do kartek - klej w sztyfcie. Zaczynamy o 10.00 rano, planujemy zakończenie po południu - ok. 18.00. Koszt - do 50 zł maksymalnie, zależy głównie od ceny materiałów. Odpowiedz Link
molla7 Re: Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 24.02.07, 19:14 i jak było, czekam z niecierpliwoscią na relację:) Odpowiedz Link
graz.ka Re: Termin niniejszym został ustalony: 24.02. 24.02.07, 20:38 Hm, a jak napisać, żeby nie było przykro tym, co chcieli, a nie mogli być? Było świetnie - kartki irisowe Halinki - zajzcki i pisanki, dziewczyny poprzynosiły dziurkacze, Sonatinka miała te opitecowe cudeńka i wyszły bardzo ładnie. Wystawa prac Basi i Agnieszki została obfotografowana na każdym cm2 - przepiękne prace - bukiety, kwiatowe kule, kompozycje, drobniutkie kwiatki. Fantastyczny słonecznik! My mogłyśmy zrobić róże - małe i duże ;P oraz żonkila. Będą zdjecia na FF. Ja pokazałam trzy kopertki Tomoko Fuse - żałuję, że ilość działań w ostatnich dniach nie pozwolił mi się tak przygotować, jakbym chciała. Ja odpoczęłam po napiętym pracowo i stowarzyszeniowo ostatnim miesiącu i bardzo mnie to cieszy :) No i musimy znów kiedyś spotkać sie w sobotę :) Odpowiedz Link