szaramysza9 28.08.05, 21:31 Czemu nazywana jest ona potocznie ul. Janka-Franka??? Słyszałam, że jakieś dziadki o tym imieniu tam chodziły? czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebusia_fam_fatal Re: Ulica Sarańska 28.08.05, 21:55 od imion wlodarzy sieradzkich, szczegolow nie pamietam Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Ulica Sarańska 28.08.05, 23:50 Z sarńskiem w Rus to mamy jakieś partnerstwo, czy coś ? ale czemu janek - franek ? ebusie pisze o włodarzach ? hmm - ale jacy to niby mieli takie imiona ? Odpowiedz Link Zgłoś
euroazja Re: Ulica Sarańska 29.08.05, 16:52 Janek i Franek to imiona dostojników sieradzkich z końcówki lat sześćdziesiątych. Janek to pierwszy sekretzrz a Franek to włodarz miasta - albo odwrotnie:-) Ta ulica bardzo długo nie miała oficjalnej nazwy, wiec sieradzanie tak ją nazwali:) Zresztą ta nazwa nadal funkcjonuje. ul. Sarańska, od Sarańska, miasta w byłym ZSRR, które było miastem partnerskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Ulica Sarańska 30.08.05, 13:27 no, to samo mi mama mowila, ale nie byla pewna, wiec nei powtarzalam tej historii :) mama mowi, ze tej ulicy sieradzanie nie chcieli czy cos takiego, a oni nalegali, wiec jak dlugo nazwy nie bylo to nazwano ja ich "imieniem" Odpowiedz Link Zgłoś