Dodaj do ulubionych

Kiedy Polska zbankrutuje?

08.12.15, 18:00
Robi skłonił mnie do postawienia pytania, co się stanie, gdy (czy w ogóle?) przestraszeni doniesieniami z Polski inwestorzy zaczną ratować swoje pieniądze i pozbywać się polskiego, państwowego, dłużnego śmiecia?

Czyli efekt skutecznej przeciwpolskiej kampanji propagandowej. Ona już się kręci, ci, którzy zaczęli mają coraz mniejsze możliwości zatrzymania tego.
Jeżeli się nie zatrzyma.
Co się stanie?

Czy coś się stanie?

Ja jestem zdania, że Polska zbankrutuje.
Uważam, że nie ma szansy tego uniknąć.
Po prostu, mieszkając w Polsce, trzeba będzie to wytrzymać.

Ale Panowie, wyśmiejcie debila, lub uzasadnijcie jego obawy.

Może stanie się coś innego?
Może nic się nie stanie?

Zapraszam.

*

U. E.
wiadomo

Obserwuj wątek
    • robisc Re: Kiedy Polska zbankrutuje? 08.12.15, 19:57
      Przeczytaj wywiad z Mateuszem Morawieckim, mowi to, co wie kazdy ekonomista - Polska relatywnie jest niskozadluzona. Obcy kapital tez nie wycofa sie z dnia na dzien, za duzo tu zainwestowal przez ostatnie 25 lat. Nawet PiS nie jest tego w stanie rozpieprzyc gospodarki w 4 lata. Moze jednak doprowadzic do obnizenia dynamiki wzrostu PKB, jezeli zbyt gleboko zacznie majstrowac w rynkach finansowych. Porownaj tempo rozwoju Polski i Wegier w ostatnich latach, a bedziesz wiedzial o czym mowie. Nie bedzie BUM.

wpolityce.pl/polityka/273908-mateusz-morawiecki-banki-nie-przerzuca-kosztow-nowego-podatku-na-klientow-bo-w-tej-branzy-jest-duza-konkurencja
      forsal.pl/galerie/832999,duze-zdjecie,1,polska-i-wegry-zielona-wyspa-kontra-czarna-owca-ue-porownanie-potencjalu-gospodarczego.html
      • zimna-wodka Re: Kiedy Polska zbankrutuje? 08.12.15, 20:59
        Nie zgadzam się. Rozpieprzyć można w rok. Natomiast można jeszcze szybciej stracić wiarygodność i zaufanie. To bardzo proste - wystarczy pokazać, że prawo ma się w dupie, pogadać o repolonizacji, opluć wrednych kapitalistów i postraszyć Dobrem Narodu a przede wszystkim podwyższać koszty pracy.
        Z dnia na dzień te inwestycje się nie zwiną. Ale na pewno nowi potencjalni inwestorzy zaczynają się mocno zastanawiać.
        No i pamiętaj, że nie tylko zagraniczny kapitał może uciec - polski też.
        • byly-kadi Niee 08.12.15, 21:06
          zimna-wodka napisał:

> kapitał może uciec - polski też.

Nie moze, bo juz uciekl. Na Cypr, Kajmany, Wyspy Bergamuta,Gibraltar.
          >
          • zimna-wodka Re: Niee 08.12.15, 21:08
            Miałem na myśli nie tyle wyprowadzenie spółek do rajów co ograniczenie a potem może i zwinięcie inwestycji w sensie rzeczowym.
            • leny20-4-7 Rossman zapowiedział wycofanie się z rynku polskie 10.12.15, 18:30
              polskiego w imię protestu przeciwko temu co się dzieje w "ten kraj", a po prawdzie bo chciał storpedowac plany wprowadzenia podatku od sieci...ruszyła akcja..."to wypier***dalaj do niemiec" i co...i nic. siedzą i zawijają w sreberka!

ja to już tutaj pisałem, to się powtórzę: Polska to prawie 40mln konsumentów, to dla nas wielka biznesowa szansa"...rok 1998. Tak długo jak długo będzie można drenowac tubylców*, tak długo NIKT DUUUPY stąd sam nie ruszy!

Będą protesty, będą akcje, będzie dywersja i będzie ŁOJENIE LUDOŻERKI z każdej strony. Dziwię się, że inteligentni ludzie udają, że pieniądze komuś śmierdzą.

*potencjalnie oburzonym przypominam hasło/klucz: "dziki kraj". tak powiedział na Polskę minister z nadania PO.
    • byly-kadi Tak dobrze w Polsce jeszcze nie bylo. 08.12.15, 20:34
      Skoro pracodawcy sami z siebie daja podwzyki. Nawet w USA musisz prosic : (

wyborcza.biz/biznes/1,100896,19309561,nasze-pensje-pojda-w-gore-rekordowa-grupa-firm-zapowiada-podwyzki.html?disableRedirects=true#sondaz
      • byly-kadi ..a bedzie jeszcze lepeij. Juz jest 08.12.15, 20:36
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,19309587,polak-kocha-luksus-badania-potwierdzaja.html
    • pepe49 założenie: efekty propagandy 09.12.15, 07:44
      Widzę, że odpowiedzi są konkretne, ale dotyczą sytuacji, gdy coś realnie się zmieni na gorsze.

Ja zakładam, że zmieni się na lepsze, ale efekty szeptanki spowodują przestrach u inwestorów.

Hm?

*

UE...
      no, no, no
      • zimna-wodka Re: założenie: efekty propagandy 09.12.15, 11:28
        pepe49 napisał:

> Widzę, że odpowiedzi są konkretne, ale dotyczą sytuacji, gdy coś realnie się zm
        > ieni na gorsze.
        >
        > Ja zakładam, że zmieni się na lepsze, ale efekty szeptanki spowodują przestrach
        > u inwestorów.

No to musisz skonkretyzować co zmieni się na lepsze. Bo na razie ani giełda ani PLN nie podzielają twojego optymizmu. Ale może błądzą - więc postaraj się i wyjaśnij co będzie lepiej i dlaczego.
        • pepe49 dlaczego? 09.12.15, 13:49
          Bo im ufam, i bo to ostatnia nadzieja. Miejsce ludzi skorumpowanych zajęła (na razie) uczciwa ekipa. Tak myślę.
          Jeżeli coś się zmieni na lepsze, to poczuję to za 2 lata.

To jest tylko psychologja. Z podobnego powodu wydajność pracy w danym kraju rośnie, bo poprzedniego dnia reprezentacja w piłkę kopaną strzeliła gol więcej niż ta druga.

Ale, chociaż ufam, to stan wiary (WIARY. Nie wiedzy. Wiary.) w to, że Polska zbankrutuje, mi rośnie. Wczoraj WIG poleciał ponad 2.5. Dzisiaj znowu leci. A czy coś się stało z firmami, co by uzasadniało te spadki?

Przeczytałem linki od Robiego z pokrzepiającą wieścią, przeczytałem odpowiedź, że można zepsuć.

Wiem, że można.

Ale ten temat założyłem dla przeprowadzenia ćwiczenia intelektualnego na zadanych parametrach.
          Założenie jest następujące:
          przewidywania ekspertów gospodarczych PiS się spełniają.
          Nic złego się nie dzieje.
          Ale przeciwpolska kampanja propagandowa rośnie.
          Nikt już na Zachodzie Polsce nie wierzy, rządy i większość ludzi zaczynają ją uważać za zbója.

Czy może to się skończyć bankructwem?
          Np. gdyby zagraniczni wierzyciele ...
          no właśnie. Co?

*

U. E. musi być zakończona.
          Wcześniej Polska powinna z tego wystąpić.
          • zimna-wodka Re: dlaczego? 09.12.15, 14:44
            1. nie znam żadnych przewidywań gospodarczych ekspertów PiS. Owszem , wielokrotnie słyszałem, że kasy jest w bród tylko antypolski rząd jest złośliwy i nie chce dać. Teraz jedynie słuszny rząd rząd chce podnosić deficyt budżetowy bo kasy jednak nie ma.
            Więc te bajki o ekspertach PiS to ja tak średnio... Raczej to byli agitatorzy. Przewidywania agitatorów też się mogą spełniać ale nie należy im przypisywać mocy objawień.

2. Coś złego się jednak dzieje bo państwo traci wiarygodność. Owszem - robi ma rację - kapitał szuka zysku. Ale kapitał najpierw szuka bezpieczeństwa. A państwo, które stanowi prawo na kolanie, w nocy, albo nie respektuje prawa już wcześniej ustanowionego jest zaprzeczeniem tego bezpieczeństwa.
            Nie znaczy to, że kapitał MUSI bezwzględnie uciekać z takich niestabilnych krajów. Może się tam nawet pchać jeśli premia za ryzyko będzie odpowiednio wysoka. czyli rentowność. A tu o jakąś szaloną rentowność trudno bo mamy za wysokie koszty pracy.
            Myślę, że obniżenie średniej płacy miesięcznej do poziomu 100 USD miesięcznie (lub mniej) dałoby pozytywny impuls inwestycjom. Tylko czy to ma sens?

3. Na to co o nas piszą - nie mamy wpływu. Możemy nie robić głupot ale ostatnio kochamy robić głupoty.

4. A że mają Polskę za zbója - sami tego chcieliśmy to mamy.

5. Na bankructwo to trzeba trochę poczekać.
            • robisc Re: dlaczego? 09.12.15, 18:43
              "Owszem - robi ma rację - kapitał szuka zysku. Ale kapitał najpierw szuka bezpieczeństwa. A państwo, które stanowi prawo na kolanie, w nocy, albo nie respektuje prawa już wcześniej ustanowionego jest zaprzeczeniem tego bezpieczeństwa. "

Bardzo sluszna uwaga. Zachodni inwestorzy zwykle zadaja wyzszego zwrotu z kapitalu, niz osiagaja u siebie. Jest to premia za ryzyko. Prawde mowiac w dyskusjach czasem z tym polemizowalem, wskazujac ze przeciez zadnego dodatkowego ryzyka politycznego w Polsce nie ma po tylu latach w UE i ta premia jest nieuzasadniona. No coz...wyglada na to, ze nie mialem racji. Ciagle tkwimy korzeniami na Wschodzie.
      • robisc Re: założenie: efekty propagandy 09.12.15, 14:09
        Szeptankom ulegaja moze drobni inwestorzy na GPW, korporacje i fundusze reaguja na twarde dane. Jezeli jedna polityczna decyzja odbierasz firmie 1/3 rocznego zysku, to wali sie dotychczasowy model biznesowy. W globalnej gospodarce kapital plynie tam, gdzie wiecej zarabia.
        • leny20-4-7 Re: założenie: efekty propagandy 10.12.15, 18:39
          komon Robi. po prostu za rozbuchanie konsumpcji, za zaniechania w gónictwie zapłaci....equity. i pod to zmienia swoją wycenę...urealnia ją. nic się nie wali, no chyba że model zakładał dojenie* ludożerki w nieskonosc.

Te marne 70% zyski i tak bywa , że jest 2, a nawet 3 krotnością tego co WYSZARPAC musieliby na swoich rynkach.

odpływ z CAŁEGO EM jest bardzo duży, tam tez wygrał PIS i majstruje przy extra podatku? NIE. Po prostu premia za ryzyko WSZĘDZIE wzrasta. W raz ze zwrotem na aktywach w AE.

np Z Chin wywożony jest kesz już wagonami...dziesiątki miliardów miesiąc w miesiąc. Piszę o tym od roku, ale wszystkich obchodzą wątki o duuupie maryni.

*mam na myśli ponadprzeciętne zyski tego czy innego sektora.w zasadzie to każdej branży w którą kesz wsadził ZAchód.
          • robisc oj, leny, leny 10.12.15, 20:06
            leny20-4-7 napisał:

> Te marne 70% zyski i tak bywa , że jest 2, a nawet 3 krotnością tego co WYSZARP
            > AC musieliby na swoich rynkach.

wow!!! tak sie rodza legendy; a prawda jest taka , ze rentownosc sektora bankowego w Polsce nie odbiega od innych sektorow gospodarki, jest na poziomie rentownosci przemyslu i przegrywa z handlem; w dodatku jest w trendzie malejacym, glownie z powodu spadku stop procentowych; sektor bankowy jest tez najwiekszym platnikiem CIT

tiny.pl/gg2m3
            Citi w Stanach ma ROE na poziomie ca 7%, w Polsce ca 12% i jest istotnie powyzej sredniej sektora; z kolei Unicredito osiaga rentownosc na poziome ca 9% globalnie, w Polsce ca 10,5 %, wiec nie przesadzaj z ta krotnoscia; nie mowie, ze wszystkie zachodnie banki wycofaja sie z Polski, choc dla znacznej czesci z nich inwestycja w Polsce przestanie sie oplacac (moze o to PIS-owi chodzi?); nastapi za to szybsza konsolidacja rynku i mnostwo ludzi straci prace; w ciagu paru lat wielkie banki odzyskaja dawna rentownosc, bo zadziala efekt skali i zmniejszona konkurencja.
            • leny20-4-7 oj Robi, Robi:) 10.12.15, 20:35
              czyż świat tj kasa nie konczy się na bankach?

ta krotnosc odnosila się właśnie do trade. mam sporo znajomych w korpo i wiem co jest w zębach z tego kraju do centrali przynoszone. do tego kilku ociera się o centrale i wiem jak wygladają wskaźniki transcorpo w różnych krajach....ELDORADO było i jest! i patrząc po estymacjach budżetowych...BĘDZIE!

jak robiąc w gacie i strasząc (nie odnoszę się wprost do Ciebie) wrzucamy wszystko i wszystkich do jednego wora, a wór na plecy i chodu z "ten kraj"...to nie obruszajmy się jak ktoś powie, że w worku różne branże różnie performują. powtarzam to jest kraj do DOJENIA! sporo kasy zostało włożone aby zbudowac marki, rynek...NIKT STĄD sam z siebie nie odejdzie, bo nagle spadnie mu wynik grupy i polecą głowy!

a wracając do banków, bo faktycznie te 70%zysku dającą krotnosc wyglądało, że mówię wprost do sektora (moja wina, serio!) to nie zdziwię się jak będą zwolnienia! mniej osób będzie MUSIAŁO dowiesc w zasadzie ten sam wynik. i tak to się zakończy. ok w pierwszym roku będzie bolało i będzie duży czelendz, ale nikt sam z siebie stąd nie wyjdzie nawet gdy będzie mial even na rentownosci na swoim bazowym rynku(m.in. z przyczyn w/w). dlaczego? chociażby dlatego, że poziom zakredytowania tutejszej ludożerki jest zbyt łakomym kąskiem, aby zostwic ludożerkę samą sobie. ktoś tych frajerów musi czesac.

może za ostro, ale prawdziwie.

• robisc Re: oj, leny, leny 10.12.15, 20:37
              w uzupelnieniu dla mniej zorientowanych: piszac o rentownosci mialem na mysli rentownosc kapitalu (ROE), bedaca wyznacznikiem zwrotu z inwestycji; wolumenowo zyski bankow wydaja sie wysokie, ale w relacji do zainwestowanego kapitalu nie odbiegaja do tych uzyskiwanych przez pozostale sektory gospodarki
    • polskagolyzad5 Re: Kiedy Polska zbankrutuje? 09.12.15, 11:38
      ZADŁUŻENIE NA KONIEC 2015 TO JUŻ 8 ,3 BLN Z ZŁOTYCH A DRUGIE TYLE PRZELIŚMY TO POLSKA KATOLICKA GDZIE 2 +2 =5!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • zimna-wodka Re: Kiedy Polska zbankrutuje? 10.12.15, 16:19
      No i co ma powiedzieć świat na takie figle?

wyborcza.biz/biznes/1,100896,19324227,sejm-ekspresem-demoluje-finanse-panstwa.html#MTstream
    • leny20-4-7 BĘDZIE DOBRZE...KUPUJ*! 10.12.15, 18:41
      tutaj więcej. forum.gazeta.pl/forum/w,17007,159351782,159654172,glowny_ekonomista_dzis_na_twitterze.html

*selektywnie! smile
    • xystos Re: Kiedy Polska zbankrutuje? 17.12.15, 08:23
      10+

Re: ŁżePis czyli kto nap. zapłaci za podatek bank
      xystos 17.12.15, 08:19

..zaplaci glupi klient banku,ongis wybierano
      gotowke w banku w okienku i to nic niekostowalo,puzniej dostali klienci bankow karty bankomatowe/platnicze - bank mogl zwolnic kasjerki i zaoszczedzic a mimo.to
      karty oblozono oplatami rocznymi itp
      Banki zarabiaja podwojnie i oszedzaja na etatach,przy okazji kontroluje sie czlowieka
      gdzie w danym czasie byl,co i zaile kupowal
      a czasi.telefon od wladz z pytaniem;"w ubieglym miesiacu kupiles ,280 litrow benzyny,tak duzo jezdzisz?" Swiat Orwela sie zaczyna.
      Nalezy przypuszczac ze w przyszlosci kloszardzi
      beda wrogami spoleczenstwa nr.jeden-ich sie nieda kontrolowac

ZEN

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka