Dodaj do ulubionych

Itaka - Viva Iberia

IP: 195.20.110.* 04.06.12, 12:57
Wybieram się w tym roku (lipiec) na wycieczkę Viva Iberia.
Przeczytałem wcześniejsze wątki na ten temat.
Chciałbym jednak zapytać o wrażenia osób, które były w tym roku na tej imprezie.
Na co należy zwrócić uwagę?
Jak posiłki, czy da się przeżyć?
Jaki komfort autokarów, hoteli?
Czy jakieś atrakcje poza opisanymi w programie?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje/uwagi/sugestie/wrażenia/refleksje. Za wszystkie z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: OW-Akces_pl Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.elektryk.trzepak.eu 04.06.12, 22:01
      Tutaj na tej stronie znalazłem bardzo dużo zdjęć, informacji, i komentarzy o Viva Iberia:

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1223763
      Pozdrawiam, OW-Akces.pl
    • Gość: alaber1 Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.12, 22:55
      Byłam w tym roku na wycieczce w drugiej połowie kwietnia. Poza tym ,że w pierwszej części wycieczki niezbyt dopisała pogoda bo było jak na wiosnę w Hiszpani bardzo zimno i deszczowo to wszystko było ok , według programu. Posiłki dobre, różne w zależności od hotelu. W niektórych hotelach śniadania kontynentalne, w innych dodatkowo sery , wędliny, soki itp.Kolacje czasami serwowane do stolika a czasami bufet. Jedzenie było ogólnie dobre i w wystarczającej ilości. Standart hoteli też bardzo przyzwoity. Ale jak mówił przewodnik / słynny Pan Marcin/ hotele się zmieniają ,nie są stałe dla wszystkich grup. Autokar komfortowy, świetni kierowcy doskonale znający trasę. Organizacja wycieczki była perfekcyjna, wszystko na czas , bez żadnych poślizgów.Ale też nasza grupa była bardzo zdyscyplinowana i zawsze na czas. Zwiedziliśmy wszystko co było w programie i dodatkowo ogrody i zesp. pałacowy w miejscowości Grancha w drodze do Segowi, jedną miejscowość na wybrzeżu Portugalii i fakultatywnie za dodatkową opłatą 11 euro sanktuarium Monserrat. W czasie zwiedzania zawsze był czas wolny na samodzielne zwiedzanie ,zakupy czy jakieś jedzenie. Jeżeli coś Cię konkretnie interesuje pytaj , chętnie odpowiem. Wycieczka bardzo ciekawa, dużo wrażeń, może trochę niedosytu w niektórych miejscach ale to zawsze tak jest na takich objazdówkach. Program bardzo bogaty i dlatego zwiedza się w poszczególnych miastach tylko najważniejsze obiekty a chciałoby się dużo więcej. Ja tylko obawiam się że lipcowy termin będzie trudny do wytrzymania ze względu na upały. Pozdrwiam
      • Gość: tetris Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.itsa.net.pl 05.06.12, 12:50
        Ja byłem w Hiszpanii z Itaka na opcji zwiedzanie + wypoczywanie w zeszłym roku w pierwszej polowie wrzesnia. Podobnie oceniam organizację jak Ty powyżej:)polecam objazdówki w Hiszpanii na kazdy termin poza lipcem i sierpniem.
        • Gość: gość Re: Itaka - Viva Iberia IP: 195.20.110.* 06.06.12, 09:39
          Obawiam się upałów, ale niestety jestem skazany na wyjazd właśnie w miesiącach wakacyjnych (lipiec - sierpień).
          • Gość: Kris Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.unknown.vectranet.pl 06.06.12, 21:30
            Upały nie upały da się je przeżyć ;) Trzeba mieć tylko sposób na nie, też się zastanawiam czy by nie pojechać z itaką tam.
            • Gość: ann Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 08:43
              Mam pytanie- ile trwa podróż do czasu pierwszego noclegu w hotelu? Interesowałby mnie wyjazd z Wrocławia.
              • Gość: alaber1 Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 21:08
                Wyjazd z Wrocławia był o 8 rano. Na miejscu w Lourds byliśmy ok 11 dnia następnego. Było kilka postojów po drodze ,mniej więcej co 2,5 - 3 godziny 20- 30 minutowy postój. Trzeba wziąść drobne euro ponieważ postoje na parkingach w Niemczech są płatne 70 centów . Są bramki i trzeba wrzucić pieniążki żeby wejść. Warto zbierać te bilety bo kupując coś w sklepie na takim postoju i pokazując bilety odzyskuje się 50 centów. Toalety na postojach we Francji , Hiszpanii i Portugalii były bezpłatne. Droga chociaż długa nie była uciążliwa, da się wytrzymać . Wycieczka rekompensuje te trudy podróży. W naszej grupie były osoby ponad + 70,najstarsza osoba miała 80 lat i wszystkie pięknie dały sobie radę na całej wycieczce, nie było żadnych problemów. pozdrawiam przyszłych uczestników Iberii i zazdroszczę że wszystko jeszcze przed Wami.
              • Gość: turystka Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.pl 08.06.12, 22:11
                Bylam na Viva Iberii na przełonie czerwca i lipca 2008. Wtedy wyjazd z Wrocławia był o godz. bodajze 14, czy 15,a do Lourdes przyjechalismy
                następnego dnia ok. 13.30. Droga przeszła dosć gladko (drogi w Niemczech i Francji są super). Po zakwaterowaniu w hotelu Ste. Susanne tuz przy potoku Gave (widok z balkonu miałyśmy na Pireneje, super!) dano nam 3 godziny
                czasu wolnego, po nim obiadokolacja i zwiedzanie miasta.
                Wycieczka wspaniała, szczerze polecam!!
          • Gość: mk Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.pawluk.org 08.06.12, 11:10
            Byłem w lipcu i nie było źle. Najtrudniejszy jest pierwszy etap podróży i wiele godzin w autobusie.
            Sama wycieczka jest wspaniała i ją polecam.

Zdjęcia z Viva Iberia 2008
    • Gość: gośc Re: Itaka - Viva Iberia IP: 195.20.110.* 11.06.12, 11:07
      Do osób, które były w tym roku na tej imprezie.
      - ile należy mieć euro na wstępy, przejazdy?
      - czy w drodze do Lourdes jest jakąś dłuższa przerwa na posiłek - jeśli tak to gdzie (Niemcy, Francja)?
      - jak ceny w Hiszpanii/Portugalii (woda, kawa, lody)?
      - czy w hotelach jest klimatyzacja - wydaje się, że tak, ale warto zapytać?
    • Gość: pedro Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.e-siemianowice.pl 24.06.12, 16:04
      Wróciłem wczoraj z wycieczki, przepiękna wyprawa, zwiedzanie zaplanowane w każdym szczególe, wrażenia niesamowite, kompetencje pilota bardzo wysokie.
      Niestety były i minusy. Wyprawa jest bardzo męcząca- tylko dla twardzieli, sama podróż w jedną stronę trwa 30 godzin, nie ma czasu na odpoczynek, zwiedzanie trwa od wczesnego rana do godziny 20, nie ma gdzie kupić jedzenia, lepiej zabrać wszystko z Polski. Po drodze jest okazja do zakupów w markecie tylko okazjonalnie i to wieczorem jeśli się zdąży przed zamknięciem,markety w Hiszpanii zamykane są o 21, tak więc jest najczęściej pół godziny czasu na zakupy przy dobrych układach. Czas wolny jest najczęściej na starówkach, gdzie woda mineralna kosztuje 3 euro. Całość trasy około 95000 km. Ogólne wrażenie jest pozytywne, jednak biuro powinno zadbać nie tylko o wrażenia estetyczne uczestników, ale także o ich potrzeby cielesne . Pozdrawiam i leczę obolałe nogi
      • Gość: turystka Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.pl 24.06.12, 18:01
        Wiesz, zaskoczyłeś mnie - jechaliscie aż 30 godzin w jedna stronę? Z Wrocławia do Lourdes? Liczę od Wroclawia, bo stamtąd rozpoczyna się właściwy wyjazd....Pamiętam, że jechałam 22 godziny. Z Wroclawia wyjechaliśmy o 15.00, a w Lourdes byliśmy tuż po 13tej...
        Ale wyprawa jest cudna....Powtorzyłabym tę Iberię....
        • Gość: tatatata Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.choszczno.vectranet.pl 24.06.12, 20:14
          My wyjeżdzaliśmy z Wrocławia o 8 rano, a w Lourdes byliśmy o 13.
      • Gość: gość Re: Itaka - Viva Iberia IP: 195.20.110.* 25.06.12, 09:51
        I tego się właśnie obawiam, ale ... coś mnie ciągnie na ten wyjazd, sam nie wiem co. :-)

Może odpowiedziałbyś na poniższe pytania - łatwiej będzie się przygotować do wyjazdu:
        - czy w drodze do Lourdes jest jakąś dłuższa przerwa na posiłek - jeśli tak to gdzie (Niemcy, Francja)?
        - czy były jakieś dodatkowe punkty programu (i tak już przeładowanego)?
      • Gość: Gryzelda Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.12, 15:47
        Jeny, ta ilość km i godziny spedxzone w autokarze powoduja ze dyskwalifikuje ta wycieczke z tegorocznych opcji wakacyjnych...
        • Gość: Gość Re: Itaka - Viva Iberia IP: 195.20.110.* 25.06.12, 15:55
          Niby tak, ... ale od lat właśnie ta wycieczka cieszy się ogromna popularnością. Ciekawe dlaczego?
          • Gość: tatatata Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.choszczno.vectranet.pl 25.06.12, 19:53
            Bo Hiszpania i Portugalia są warte spędzenia tych "kilku" godzin w autokarze:)
      • Gość: milka Re: Itaka - Viva Iberia IP: 212.33.91.* 18.07.12, 11:45
        > Całość trasy około 95000 km.

Tu to chyba o jedno zero za dużo..
    • Gość: Gość Itaka - Viva Iberia IP: 195.20.110.* 04.07.12, 10:19
      Ponawiam pytania do osób, które wróciły z tego wyjazdu w maju-czerwcu br.:
      - czy były jakieś dodatkowe punkty programu (i tak już przeładowanego)?
      Z góry dziękuje za pomoc.
      • Gość: bs Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 22:50
        super , super , super
      • Gość: tb Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.07.12, 23:39
        ilośc euro to sprawa dość indywidualna :p w drodze do Francji był postój 30 minut co 4 godziny. Na ogół na stacji benzynowej albo przy jakimś barze gdzie można coś zjeść. Ceny są bardzo różne - najtaniej w markecie, ale na trasach turystycznych jest drożej - 1,5 l wody to jakieś 1,5 euro. Wodę można też pić z różnych "poidełek" na mieście. W niektórych hotelach jest klima, a w innych nie ma - nie był to jednak Egipt i bez klimy spojnie można było wytrzymać. Hotele są 2-4 gwiazdkowe - moim zdaniem super, nigdy nie miałem tej klasy hoteli na objeździe. Punkty dodatkowe - w czasie wolnym w Lourdes warto wjechać przy ładnej pogodzie kolejką w góry. W San Sebastian można w czasie godziny pójść do Akwarium, W Madrycie można pojechać kosztem muzeum prado na stadion Real Madryt. W Barcelonie jest wyjazd w góry dodatkowo płatny - albo można pochodzić po mieście bądź udać się na stadion piłkarski (to dla fanów nogi). No i oczywiście Flamenco - jeśli ktoś chciał.
        • Gość: gosia Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.13, 20:11
          Biuro wymaga wygórowanej kwoty w euro. Dlaczego pilot nie rozlicza się z uczestnikami z biletów wstępu. Przecież przy wejściach grupowych ceny są dużo niższe. Przed wyjazdem sprawdziłam w internecie ceny wejść do zwiedzanych obiektów i czuję się mocno oszukana kwotą w euro. Nie wspomnę już o tym, ze ktoś kto zna język może sobie przeczytać ile kosztuje bilet na wejście do danego obiektu. Biuro powinno wyszczególnić ceny wejść do zwiedzanych zabytków a nie naciągać wycieczkowiczów. Nieładnie.
    • Gość: Maharet81 Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.13, 12:39
      Czy ktoś się wybiera na tą wycieczkę w przyszłym roku? Widzę, że program zwiedzania uległ modyfikacji. Jeszcze nigdy nie korzystałam z ofert Itaki, więc mam pewne obawy. Warto wykupić wycieczkę w first minute? Czy ta wycieczka dochodzi często do skutku, czy zdarzają się odwołania z braku wystarczającej ilości chętnych, czy wtedy można się przepisać na inny termin?
      • Gość: osa Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.13, 19:25
        Witam.Wybieramy się w sierpniu 2014 na Vivę.Czy idzie wyżyć w tamtejszych temperaturach?Jakieś praktyczne wskazówki do radzenia sobie z gorączką?Dziękuję za odpowiedzi.
      • Gość: magda Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.play-internet.pl 23.12.13, 21:46
        Mi akurat odwolali termin sierpniowy ale podobno rzadko sie to zdaza. Bez problemu przepisalam sie na inny. Oferte w first oplaca sie czasami kupic, szczegolnie jak sie lubi siedziec z przodu autokaru. Ja wykupilam w first ale przy przepusywaniu na wrzesien akurat na wrzesniowy termin zrobili hit tygodnia co sie lepiej oplacalo wiec oddali mi kase, ale tylko dlatego ze w tum czasie zmienialam termon. Tak wiec nie ma reguly kiedy sie lepiej oplaca.
        • Gość: magda Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.play-internet.pl 23.12.13, 21:49
          A co do pogody to we wrzesniu na poludniu Hiszpani bylo ponad 30 stopni, ale znowu na polnocy poranki dosyc zimne. Mysle ze w sierpniu bedzie mega ciepło. A jaka rada??? Dużo wody do picia i woda termalna na twarz - bardzo orzeźwiajaca.
    • maharet81 Re: Itaka - Viva Iberia 22.01.14, 09:05
      Czy ktoś się wybiera w terminie 16-29 sierpnia?
      • Gość: anonim Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.14, 19:53
        ja.
      • Gość: neron14 Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.14, 20:46
        Ja także :)
      • Gość: Maharet81 Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.dynamic.mm.pl 10.08.14, 22:23
        A jedzie ktoś sam/sama?
        • Gość: iwona Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.play-internet.pl 10.08.14, 23:25
          ja jadę sama.
          • Gość: Maharet81 Re: Itaka - Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 09:21
            Iwona: Wybrałaś opcję "dokwaterowanie" czy zapłaciłaś za "jedynkę"? Jeśli możesz napisz do mnie maharet81@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka