Dodaj do ulubionych

Chiny w lipcu - pogoda

IP: *.241.c85.petrotel.pl 28.10.12, 11:03
Witam! Pytanie do "tambylców". Czy w lipcu w okolicach Pekinu, Szanghaju, Shaolin, Xian da się zwiedzać? Obawiam się ulewnych deszczy, a inny termin nie wchodzi w rachubę. Podpowiedzcie proszę. Może inne porady praktyczne?
Obserwuj wątek
    • marekh1960 Re: Chiny w lipcu - pogoda 28.10.12, 12:28
      Pani Kasiu, byłem w Chinach wlipcu br. Chętnie opowiem. Tel. 601660416
      • Gość: Kasiamisia Re: Chiny w lipcu - pogoda IP: *.190.c75.petrotel.pl 28.10.12, 16:58
        Ale ja nie chce opowieści o... tylko czy pogoda pozwala realizować bez większych problemów plan zwiedzania. Słyszymy co roku latem o powodziach, huraganach i ulewach na terenie Chin. chcę tylko wiedzieć, czy dotyczy to regionu do którego się wybieram, bo strefy klimatyczne są tam trzy. tak więc ponawiam pytanie. :-)
        • a-k-k Re: Chiny w lipcu - pogoda 29.10.12, 10:56
          Byłam w podobnym terminie w Chinach (2 środkowe tygodnie lipca, trasa Pekin-Xian-Szanghaj) i było ok. Deszcz padał 2-3 razy i nie był to dla nas problem. Musisz się jednak liczyć z tym, że padać może.
          • Gość: twojechiny.pl Re: Chiny w lipcu - pogoda IP: *.merinet.pl 06.11.12, 12:17
            Potwierdzam. Pogoda jest deszczowa, ale to nie Singapur, że pada codziennie co pół godziny przez pół godziny. W przeciągu 10 dni będą 3-4 dni z deszczem, ale nie uniemożliwia to zwiedzania. Chiny są wielkości kontynentu europejskiego, więc cały czas gdzieś są powodzie, tajfuny, trzęsienia ziemi. Zazwyczaj okazuje się, że jest to 500, 1000, 2000 km od Pekinu, Xi'an i Szanghaju. To co może dokuczać to duża wilgotność powietrza. Jest duszno, ale znowu "to nie Singapur..." ;). Pozdrawiam Piotr
        • pitahaya1 Re: Chiny w lipcu - pogoda 08.11.12, 12:51
          Powodzi, huraganów i ulew nie było. Dość intensywnie padało, gdy zwiedzaliśmy mur chiński.
          Poza tym bardzo wilgotno, nie było czym oddychać, widoczność taka sobie, zwłaszcza w miastach. W Pekinie, X'ian za oknem była mgła (smog?). W Szanghaju piękna pogoda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka