Dodaj do ulubionych

Warszawa dla holendra

10.10.04, 11:17
witam,
nie owijajac w bawlne przechodze do rzeczy:)
znajomy holender spytal mnie czy warto pojechac do naszej stolicy. w
przyplywie pseudopatriotyzmu dziarsko odkrzyknalem, ze tak. i teraz mam
problem bo on mnie poprosil zebym mu napisal co warto zobaczyc, gdzie si
ewarto zatrzymac i gdzie mozna cos zjesc... i tu problem bo ja jestem
absolutnym krakowolikiem i stoilce znam glownie z okecia i wczesniej dworca
centralnego a nie sa to obiekty o wysokiej wartosci kulturalno-turystycznej:)
jestem w kropce... bo co? bo zamek? bo lazienki? bo PKiN? bo zygmunt nadziny
na kolumne? bo starowka?... ok, jesli chodzi o walory turystyczne to jakos
sobie dam rade, natomiast kompletnie nie mam pojecia jak podejsc do tematu
zakwaterowania i wyzywienia.
i w tym miejscu tej historii wkraczacie(mam nadzieje) Wy, drodzy forumowicze:)
ktos poleci mi jakies hotele i knajpy, ktore warto dowiedzic? mam na mysli
miejsca, ktore beda czyms innym niz najtanszy/najdrozszy hotel w miescie. mam
na mysli miejsca, ktore potem beda sie temu gamoniowi z Wawa kojarzyly.
warszawa da sie lubiec, trzeba tylko wiedziec z ktorej strony ja ugryzc...

pozdrawiam
pijany z wdziecznosci
tomek.

p.s. w zamian moge polecic kilka miejsc w holandii:))
Obserwuj wątek
    • Gość: Ethlinn Re: Warszawa dla holendra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 14:17
      Napisz ile macie zamiar przeznaczyć na hotel (za dobę).

Zamiast pałacu kultury proponuję Wilanów odwiedzić. I zajrzeć do
      Fotoplastikonu. Jeśli gość lubi klimaty typu Chopin można go zaprosić do
      Łazienek na koncert chopinowski (ale to trochę kosztuje).
      Można pójść z nim do Restauracji śpiewających kelnerów.

• valesa Gdansk dla Holendra. 10.10.04, 18:36
        Eeee tam, Warszawa. Nic w niej nie ma. To dziura. Brudna dziura.
        Sprzedaz odziezy z kartonow na glownych ulicach (Al. Jerozolimskie).
        Zapros Holendra do Gdanska. Trojmiasto do dopiero...
        :))).
        valesa.
        • Gość: Ethlinn Re: Gdansk dla Holendra. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 19:28
          Skąd masz pewność że ci sprzedawcy ciuchów z kartonów to nie Twoi ziomkowie z
          Trójmiasta?;-)

Nie wiedzieć czemu tak się składa, że cudzoziemcy przyjeżdżający do naszej
          pięknej ojczyzny w pierwszej kolejności odwiedzają Warszawę i Kraków. I uwierz
          mi, że sposób w jaki pokazuje im się Warszawę i okolice sprawia, że wydaje im
          się ona piękniejsza niż jest w istocie. Wszystko zależy od tego co
          zaproponujesz gosciowi. Jeżeli zabierzesz go na spacer po Starówce, do Muzeum
          Powstania Warszawskiego, pokażesz takie miejsca jak dawne getto żydowskie,
          fotoplastikon, następnie przewieziesz do Żelazowej Woli a dzień zakończysz
          koncertem chopinowskim w Łazienkach - gwarantuję że wyjedzie stąd z poczuciem
          że warto było.

Jeśli jedyną atrakcją jest dla kogoś włóczenie się po Alejach Jerozolimskich
          (co osobiście zresztą czasami lubię) i tylko to mu przychodzi do głowy podczas
          pobytu w Warszawie - to nie ma czemu sie dziwić, że może być rozczarowany.
          Warto jednak zastanowić się nad tym DLACZEGO Warszawa wygląda dzisiaj tak jak
          wygląda. Szkoda że nie było Cię w Warszawie kilka dni temu, gdy na ulicy
          Miodowej, Krakowskim Przedmieściu i Nowym Świecie wzdłuz ulicy harcerze
          postawili znicze. Może to zrobiłoby na Tobie wrażenie, i na drugi raz dwa razy
          byś pomyślał/ła zanim nazwiesz Warszawę dziurą. Tak się jednak składa, że w
          Polsce jest to ostatnie miejsce które zasługuje na takie określenie - chcesz
          tego czy nie.

Natomiast zgadzam się, że jest brudno. Tyle tylko że nie mniej i nie więcej niż
          w innych dużych miastach w Polsce;-)

A swoją drogą Gdańsk też jest niczego sobie, tylko że ja osobiście wolę góry, i
          jakoś mi tam nigdy po drodze...

Pozdrawiam
          • valesa Gdansk dla Holendra i Warszawa tez :))). 10.10.04, 19:46
            Masz oczywiscie racje. Ten jeden facet sprzedajacy skarpetki
            wygladal mi na Gdanszczanina (wasy mial). Ten drugi to juz raczej Gdynianin.
            Mala subtelna roznica nie dla odroznienia dla ludzi spoza Trojmiasta.
            Co do Warszawy to oczywiscie interesujace miasto. Za dziure przepraszam.
            Chcialem w ten sposob pomoc moore_ash`owi abys w obronie Warszawy
            napisal wiecej co powinien pokazac Holendrowi. Mnie sie nie chcialo.
            Interesujacych restauracji i pubow jest mnostwo. I miejsc ciekawych rowniez.
            Zgodzilismy sie, ze mogloby byc troche czysciej w Srodmiesciu.
            No, i ten handel z kartonow na glownych ulicach pewnie sie zgodzisz...
            troche brew podnoszacy. Niewyjsciowy taki.
            Pozdrowionka,
            valesa (Gdanszczanin).
            • Gość: Ethlinn Re: Gdansk dla Holendra i Warszawa tez :))). IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.04, 20:22
              Ten jeden facet sprzedajacy skarpetki
              > wygladal mi na Gdanszczanina (wasy mial).

;-DDDD

A Ty masz wąsy?;-)

> No, i ten handel z kartonow na glownych ulicach pewnie sie zgodzisz...
              > troche brew podnoszacy. Niewyjsciowy taki.

Pewnie że sie zgodzę. Kartony to jeszcze nic - mnie najbardziej wkurzają tzw.
              Kupieckie Domy Towarowe. Chyba nigdy nie zrozumiem, jak można w samym centrum
              miasta wybudować takie paskudztwo. O jakości sprzedawanych tam rzeczy i ich
              cenach nie wspomnę...

A co do zwiedzania to np. mnie zawsze fascynowała Praga. Mimo swojej złej
              opinii to naprawdę niesamowite miejsce, tylko trzeba umieć poczuć ten klimat,
              bo jak ktoś nie lubi to lepiej żeby tam sie nie zapuszczał;-) Chociaz ulica
              Ząbkowska jest dość przyjemnie odnowiona.
              Lubie też Powązki - i to właśnie taka porą jak teraz.
              Akurat za zamkiem królewskim nie przepadam - dla mnie nuda - ale jak ktoś
              lubi...
              A jeszcze mi się przypomniało - z fajnych miejsc polecam Gniazdo Piratów.

A Ty masz jakieś ulubione miejsce w Warszawie?

• valesa Re: Gdansk dla Holendra i Warszawa tez :))). 10.10.04, 21:50
                Wasow nie mam. Smiesza mnie one troche.
                Miejsc lubianych w Warszawie mam troche. Lubie Wilanow, Lazienki, Nowy Swiat.
                Przejazd przez most Poniatowskiego. Ogrod Saski. Srednio Starowke.
                Zamku od wewnatrz unikam. Okolic Dworca C. nie lubie. I odcinka dalej
                Alejami. To straganiarstwo mnie zniecheca.
                Czesc Pragi moze byc sympatyczna i owszem. Ale nowoprzyjezdnych na
                pierwszej wizycie w miescie nie zachecalbym do krecenia sie po Pradze.
                Moze na czwartej, piatej... Ogolnie ciekawe miasto. Czesciami.
                Pozdrowienia,
                v.
            • moore_ash Re: Gdansk dla Holendra i Warszawa tez :))). 13.10.04, 12:38
              Interesujacych restauracji i pubow jest mnostwo. I miejsc ciekawych rowniez.

i ja mam mu tak powiedziec? jest mnostwo, cos znajdziesz:) oni jada na weekend,
              to narod do przesady zorganizowani, oni maja po knajpach zamowione stoliki na
              przyszly marzec i wiedza juz co na siebie wloza. nie pojda na akcje typu: "cos
              znajdziesz", ja sie lubie szlajac po obcych miastach (na przyklad ostatnio
              bruksela dosc spore wrazenie na mnei zrobila) ale on chyba nie bedzie z takiego
              ukladu zadowolony.
              dzieki mimo wszystko:)
              a obcokrajowcy jezdza glownie do wawy i kraq z tych prostych przyczyn ze tam
              moga doleciec samolotem. do gdanska, wroclawia, poznania i kilku innnych ,
              skadinad rowniez bardzo ciekawych polskich miast tez mozna, ale sprawa jest
              nieco bardziej skomplikowana.

pozdr.
              tb
          • moore_ash Re: Gdansk dla Holendra. 13.10.04, 12:34
            A swoją drogą Gdańsk też jest niczego sobie, tylko że ja osobiście wolę góry, i
            >
            > jakoś mi tam nigdy po drodze...
            >

w zupelnosci sie z Toba zgadzam!
            pochodze z okolic rzeszowa, wiec mnie stolica jest zdecydowanie nie po drodze w
            bieszczady, w ktorych gdybym mogl to bym spedzal kazda wolna chwile:)

pozdr.
            tb
      • moore_ash Re: Warszawa dla holendra 13.10.04, 12:31
        jesli chodzi o finanse to nie mam pojecia, ale gosc jest dosc dobrze ustawiony
        i nie zauwazylem u niego objaw skapstwa.
        problem polega na tym, ze ja z Nim nie jade, mam mu tylko napisac co polecam
        etc.
        a gdzie mozna znalezc ta restauracje spiewajacych kelnerow? pytam bo ciekawie
        zabrzmialo a ja w wawie tez czasami bywam (choc przewaznie na okeciu:P)

pozdr i dzieki
        tb
        • Gość: vinca Re: Warszawa dla holendra IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 20:39
          Restauracja śpiewających kelnerów (są dwie, ale ta druga w Galerii Mokotów):

www.warszawa-jerozolima.com.pl/index2.html
          A do rezerwacji hoteli dorzucę jeszcze:

www.staypoland.com

• Gość: MM Re: Warszawa dla holendra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 23:50
      Ja dorzuce tylko kilka slow na temat zakwaterowania. Jezeli Holender chce sie
      zatrzymac w jakims lepszym hotelu i zaoszczedzic na tym sporo to polecam
      www.hotelis.pl i www.travellingpoland.com :)

MM
      • moore_ash Re: Warszawa dla holendra 13.10.04, 12:42
        i to byly wlasnie informacje, ktorych potrzebowalem:) konkret i kropka:)
        dzieki serdeczne MM (czyzby wplyw bulchakowa?:P)

pozdr.
        tb
    • basia553 Re: Warszawa dla holendra 11.10.04, 09:06
      Murarzu, koniecznie zorganizuj dla Holendra kogos kto ma serce dla Warszawy
      i bedzie mial ochote robic za przewodnika. Ja rzadko, ale jednak bywam w
      Warszawie i taka Warszawa jaka mi od lat pokazuje mieszkajaca tam moja siostra,
      jest bardzo mila. Ktos, kto sie zna - ominie miejsca powiedzmy nieciekawe.
      Moja znajoma lekarka (z Niemiec) byla rok temu z grupa w Warszawie i bardzo jej
      sie podobala. Kolega z innego forum, warszawianin mieszkajacy w LA, napisal
      pare dni temu, ze Warszawa czysta. Czyli zalezy jak sie pokaze to miasto.
      Kiedys na tym forum rzucila sie na mnie zgraja bo powiedzialam cos ujemnego o
      Warszawie. Moze ktos z tej zgrai teraz sie zamelduje? Szczekac latwo, ale
      pokazcie to ladne miasto Holendrowi!!
      • moore_ash Re: Warszawa dla holendra 13.10.04, 12:45
        witaj BAsiu! kope lat!:)

widisz, problem w tym, ze:
        1. nie mam znajomych w wawie, a przynajmniej nie na tyle dobrych znajomych.
        2. wole nie ladowac sie w uklad, ze ja prosze mojego znajomego o przysluge i
        pozniej ja mam dlug wdziecznosci a czy sie temu gamoniowi spodoba to wielka
        niewiadoma...
        ale drugi punkt bym sobie darowal, bo chcialbym, zeby ten narod cos wiedzial o
        Polsce. jak kilku z nich pojedzie do PL i zobaczy to moze sie skoncza te glupie
        komentarze i pytania czy mamy tam ketchup.

pozdr.
        tb
    • Gość: Basia Krakow dla Holendra:) IP: 193.174.32.* 13.10.04, 17:21
      Witaj,
      moi znajomi z Holandii odwiedzili mnie ostatnio w Krakowie, miasto piekne, kazdy
      o tym wie, wiec dlaczego Twoj znajomy Holender nie moze odwiedzic dawnej stolicy
      Polski?
      pozdrawiam,

----------
      barka@op.pl
      • moore_ash Re: Krakow dla Holendra:) 13.10.04, 19:47
        ze kraq piekny to ja tez, jako krakoholik dobrze wiem:)
        a dalczego wawa?
        dlatego, ze do krakowa skyeurope lata tylko w czwartek i w sobote, wrocic mozna
        we wtorek a to juz bylby dla nich za dlugi weekend, niestety.
        sam ich namawialem na krakow. i tam na pewno tez pojada, ale stwierdzili, ze
        najpierw wawa, a krakow smaochodem jak ja bede jechal do pl:)

pozdr.
        tb

p.s. gdzie mieszkaja Twoi znajomi w NL, jesli wolno spytac?
        • Gość: Basia Re: Krakow dla Holendra:) IP: 193.174.32.* 14.10.04, 11:35
          hej:) moi znajomi mieszkaja w Sassenheim, pomiedzy Amsterdamem a Haga. A Twoi?:)
    • basia553 No i co möwilam, Murarzu? 14.10.04, 17:12
      Jak bys napisal ze Holendrzy jada, a Warszawa syfiata, natychmiast zerwalby sie
      chörek obroncöw Warszawy, nazwali by ja Paryzem pölnocy (a jak, to juz bylo),
      a jak trzeba d... ruszyc, to nikt sie nie zglasza. Ech, zwykli krzykacze,
      leniwi, a moze i nie znaja tej Warszawy ladnej sami, tylko tak sobie gadaja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka