Dodaj do ulubionych

Loty do Egiptu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 13:57
Zastanawiam się nad wakacjami w Egipcie i dochodzą mnie słuchy, że biura
podróży korzystają z tanich linii egipskich, które mają zakaz lotów np. z
Francji czy z Belgii. Czy wiecie coś na ten temat? W biurze podrózy nikt nie
jest w stanie udzielić mi rzetelnej informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Loty do Egiptu 30.04.07, 17:35
      ja lecialam Air Cairo i wszystko bylo ok.
      • Gość: Gość Re: Loty do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.07, 18:31
        Do Egiptu lata Polski Prima Charter więc jakiś wybór jest.
        • pawel_bielsko Re: Loty do Egiptu 30.04.07, 21:07
          Rozne linie lataja do Egiptu. Lata wlasnie Prima Charter(dawniej Fischer Air), czy np. AMC - z nimi mam zle doswiadczenia.
          • Gość: lolsa Re: Loty do Egiptu IP: 213.17.208.* 21.08.07, 14:33
            Ja z kolei dwa tygodnie temu lecialam z AMC i bardzo mile wpsominam
            lot, lecielismy nowym samolotem, bez dodatkowych przygód...w obie
            strony...zależy na jaki samolot się trafi
    • majahi4 Re: Loty do Egiptu 01.05.07, 12:09
      Tak oto rodzi się typowa plotka.
      Poniżej krótki przegląd linii lotniczych latających z Polski do Egiptu:

1. Primacharter (daw. Fischer Air Polska) - wiadomo: 15-letni Boeing 757-200
      2. Lotus Air - Najlepsza, oprocz Egypt Air, egipska linia - Airbusy 320
      3. AMC Airlines - Dwa roczne Boeingi 737-800 i jeden 10-letni Mc Donell Douglas
      MD-83 (i to pewnie tą maszyną leciał kolo który chwali się ze mial zle
      doswiadczenia z AMC, aczkolwiek chyba w życiu nie leciał naszym rodzimym LOT-em)
      4. Air Cairo - Airbusy 320 i 321
      5. Koral Blue - nowa linia, powstała w 2006 roku - Airbusy 320
      6. Air Memphis - linia, która ma zakaz wykonywania lotów TOWAROWYCH do Belgii
      (ponieważ przewozy towarowe wykonują ponad 30-letnim Boeingiem 707), ale jeśli
      chodzi o loty pasażerskie, to wszystko jest na dostatecznym poziomie - mają
      MD-83 i DC-9 (z tymże DC9 nie lata do Europy), na swojej stronie wspominają też
      coś o B737-800 i B737-400.

Nie ma się czego bać, gdyby miało istnieć jakiekolwiek ryzyko związane z
      lataniem powyższymi liniami, z pewnością nie miałyby one pozwolenia na lądowanie
      w Polsce.
      • pawel_bielsko Re: Loty do Egiptu 01.05.07, 12:18
        3. AMC Airlines - Dwa roczne Boeingi 737-800 i jeden 10-letni Mc Donell Douglas
        > MD-83 (i to pewnie tą maszyną leciał kolo który chwali się ze mial zle
        > doswiadczenia z AMC, aczkolwiek chyba w życiu nie leciał naszym rodzimym LOT-em
        > )
        Otoz lecialem obiema tymi liniami. Z Lotem nie mialem zadnych nieprzyjemnosci - punktualnie, mila obsluga, maszynka niczego sobie.
        Z AMC mialem naprawde przykre przygody. 7,5h opoznienie. Nie wiadomo dlaczego - nie mowia nic przez 3h. Potem sie dowiadujemy ze jest usterka i naprawiaja. Po2,5h sie dowiadujemy ze usterka nie jest naprawiona, ale samolot zrobi lot probny nad Krakowem(z naszymi bagazami w srodku). Jezeli wroci do nas, to nim polecimy od razu(zeby czasem jeszcze jakiejs usterki nie znalezli). Moge dodac, ze niektorzy zostali cofnieci juz z samolotu, ja juz bylem w autobusie i stalismy pod samolotem, zeby nas w efekcie zawrocic na te 7,5h.
        I prosze mi nie mowic ze AMC egipskie jest lepsze od LOTU. A lecialem juz paroma liniami.
      • Gość: wi-TEX Re: Loty do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.07, 14:55
        Tu nie chodzi o wiek samolotów - większość LOTowskich B767 jest pełnoletnia, a
        chodzi o tzw. kulturę techniczną, czyli utrzymanie tzw. "zdolności technicznej"
        ("certyfikat bezpieczństwa", a w liniach egipskich jest z tym duży problem.

wi-Tex
        • Gość: Monia Re: Loty do Egiptu IP: *.am.osi.pl 02.05.07, 08:31
          A co masz konkretnie na myśli mając na myśli ów "duży problem"?Jak zwykle
          informacje są bardzo rozbieżne i nie wiem czym się kierować.
      • Gość: Monia Re: Loty do Egiptu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.07, 11:16
        Właśnie się dowiedziałam, że biuro z którego chce jechać do Egiptu (vivatours)
        czarteruje samoloty z Coral (Koral) Blue. Macie doświadczenia związane z tą
        linią? Wiem tylko tyle, że niedawno powstała...
        • majahi4 Re: Loty do Egiptu 02.05.07, 19:51
          Koral? Na razie latają ;p I nawet sie nie spóźniają ;p Czas pokaże czy będą się
          rozwijać w negatywnym kierunku (jak Air Memphis) czy pozytywnym (jak AMC).

pawel_bielsko - nic, tylko pogratulowac obiektywnego podejścia do sprawy. Nie ma
          to, jak raz lecieć i od razu oceniać.
          • pawel_bielsko Re: Loty do Egiptu, do majahi4 02.05.07, 20:55
            A raz to malo? Przypominam Ci, ze lecielismy z usterka, ktorej nie mogli naprawic przez 7h, byl lot probny, a Ty mi mowisz, ze ejstem nieobiektywny? Lot powrotny byl spozniony tylko 30min.
            Jezeli raz tak postapili, to postapia tak znowu. A wzadnej z linii, ktorymi lecialem nie bylo takich numerow.
            • Gość: Aga Re: Loty do Egiptu, do majahi4 IP: *.piekary.net 04.05.07, 23:42
              Dzisiaj wróciłam z Egiptu liniami AMC. Szczęśliwie. Wszystko było o czasie,
              obsługa miła, catering. Aczkolwiek stan wizualny samolotów wg. mnie pozostawiwa
              wiele do życzenia:zużyta tapicerka, rozlatujace się siedzenia, trzaskające
              stoliki. Wg. mnie ten samolot dawno osiągnął pełnoletność.
              • majahi4 Re: Loty do Egiptu, do majahi4 05.05.07, 00:33
                Samolot pochodzi z 1996 roku.
            • majahi4 Re: Loty do Egiptu, do majahi4 05.05.07, 00:40
              <<Jezeli raz tak postapili, to postapia tak znowu.>>

Ty sobie chyba raczysz żartować. Doskonale wiem kiedy miała miejsce opisywana
              przez Ciebie sytuacja. Kolego, miałeś po prostu pecha i tyle. Trudno zliczyć ile
              lotów od tamtego czasu wykonał AMC do Polski. W tym sezonie są w Polsce we
              wtorki, środy, czwartki i piątki i jakoś wszystkie rejsy odbywają się
              punktualnie. Jesteś nieobiektywny i tyle ponieważ gdybyś faktycznie czesto
              latał, zrozumiałbyś że takie sytuacje mogą zdarzać się bardzo często, nawet w
              twoim wspanialym PLL LOT - vide 6 godzinne czekanie na rejs do Chicago lub
              2-dniowe oczekiwanie pasazerow w Toronto.
              • pawel_bielsko Re: Loty do Egiptu, do majahi4 06.05.07, 13:26
                Owszem nei latam czesto, bo zwykle 2razy w roku - tam i z powrotem, czasem czesciej, gdzie potrzebna jest przesiadka.
                Wiem, ze wszedzie sa opoznienia i nie mowie, ze LOt jest cudowny. Zadna linia nie jest. Mowie tylko, ze z nim nie mialem nieprzyjemnosci, a z AMC mialem, znajomi tez mieli w innych terminach kilkugodzinne opoznienia.
                Rownie dobrze opisywana sytuacja z Toronto jest nieobiektywna.
                • Gość: JM Re: Loty do Egiptu, do majahi4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 14:27
                  Air Cairo - kto coś wie?
                  • Gość: JM Re: Loty do Egiptu, do majahi4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 12:11
                    Nikt nie leciał air cairo? Nie wierzę- nie leńcie sie i napiszcie
              • Gość: ja Re: Loty do Egiptu, do majahi4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 12:13
                Prosze o informacje jakie linie egipskie latają w soboty z Katowic do Hurghady?
                Pozdrawiam
        • Gość: ada Re: Loty do Egiptu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 14:46
          To linia, która powstała z połączenia tunezyjskiego Cathargo Airlines i firmy
          egipskiej. Nie wiem na jakim jest poziomie, ja leciałam 3 lata temu Carthago i
          do dziś włos mi się na głowie jeży jak przypominam sobie ich rozpadający się
          samolot, po prostu złom. Nigdy więcej nie odważyłabym się lecieć czymś takim.
          Pozostaje mieć nadzieję, że jako Koral wymienili flotę.
      • Gość: monia Re: Loty do Egiptu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.07, 15:10
        Do majahi4
        Widzę że jesteś zorientowany lub zorientowana a u mnie powstał problem.
        Wybieram się w lipcu z Ecco do Hurghady .Miałam "+-" rozeznanego przewoźnika a
        teraz widzę że zmienili na Lotus Air i Koral Blue .
        Czy wiesz coś więcej o tych liniach napisać - czy mam się bać?
        Pozdrawiam
        • majahi4 Re: Loty do Egiptu 21.05.07, 23:39
          LOTUS AIR jest jak najbardziej w porzadku. Koral Blue dopiero zaczyna wiec
          trudno cokolwiek obiektywnego powiedziec. Obie firmy latają Airbusami 320.
    • Gość: Euroholiday Plus Re: Loty do Egiptu IP: 77.88.175.* 06.05.07, 12:00
      Może warto sprawdzić ceny lotów czarterowych z Niemiec? Ostatnio właśnie Egipt
      sprzedałam za 50% naszej ceny. Z Berlina. Pozdrawiam; biuro@euroholidayplus.eu
      • Gość: pocztowka_z_egiptu Re: Loty do Egiptu IP: 192.193.216.* 27.05.07, 08:46
        a moze wiecie cos o Air Memphis? No, oprócz tego jakimi samolotami latają.
        • majahi4 Re: Loty do Egiptu 27.05.07, 10:04
          Tak naprawde to ciezko jest o nich cokolwiek obiektywnego powiedziec. Mysle ze
          niektorzy maja w pamieci jak jeszcze kilka lat temu Air Memphis przylatywal do
          Polski Boeingami 707 i jakie wtedy były jazdy... Teraz jest na szczescie duzo
          lepiej.
          • Gość: jaś Re: Loty do Egiptu IP: 195.117.147.* 02.06.07, 11:39
            A czy informacja, że Air Memphis nie ma już AirBusa jest 100%
    • Gość: miki Re: Loty do Egiptu IP: *.146.241.132.ip.airbites.pl 04.06.07, 23:04
      nie polecam!!!
      ludzi na pokładzie dwa razy wiecej niz miejsc wiec połowa stoi
      ale są wygodne poręcze do trzymania
      palić można tylko na tyle bo tylko tam się otwierają okna...
      brak toalety więc trzeba trzymać i to ostro
      ostatnio z powodów oszczędności paliwa jak ląduje to wyłącza silniki więc ląduje
      się prawie jak szybowcem
      no i po odprawie trzeba szukać samolotu na płycie bo nie dowożą autobusem więc
      trzeba kilka razy spytać kogoś z obsługi lotniska bo nie wywieszają ostatnio
      tabliczek na samolotach dokąd leci i można się pomylić
      ale jak to przeżyjesz to w Sharmie czy Hurghadzie czeka cię raj...
      • majahi4 Re: Loty do Egiptu 05.06.07, 09:56
        Miki - niezłe :D :)
        Jaś - na 100% nie mają już Airbusa.
      • Gość: marcinP Re: Loty do Egiptu IP: *.crowley.pl 12.08.07, 19:02
        Widzę miki, że twoją ulubioną zabawą jest wklejanie tego samego tekstu w
        przeróżne wątki forum-gratuluję i zazdroszczę nadmiaru wolnego
        czasu...współczuję głupoty, ot kolejne dziecko neostrady....hehehe
    • Gość: faraonka76 Re: Loty do Egiptu IP: *.acn.waw.pl 21.08.07, 19:43
      Czy ktoś wie jakie linie kryją się pod skrótem KBR ? Tak oznaczony jest lot do
      Sharm El Sheikh we wtorki 21:05. Może ktoś leciał tymi liniami ? Interesuje mnie
      jakie samoloty mają te linie.
      • majahi4 Re: Loty do Egiptu 25.08.07, 19:45
        To Koral Blue Airlines - flykoralblue.com
        Ich flota to jeden Airbus 320.
        • Gość: Malga102 Re: Loty do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.07, 20:13
          Koral Blue - linie moze i nowe, ale samoloty stare. Lot z nimi to
          kaszmar, do Hurghady spoznienie 28 godz., powrot - godziny wylotu
          stale zmieniane.Nigdy wiecej z nimi nie polece.
          • Gość: Asik Re: Loty do Egiptu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 13:03
            Czemu lot z nimi to koszmar??
            • Gość: majahi4 Re: Loty do Egiptu IP: 80.50.242.* 27.08.07, 14:44
              Sam lot to zaden koszmar, koszmarem może być jedynie dlugie oczekiwanie na lotnisku.
              • malga102 Re: Loty do Egiptu 27.08.07, 20:01
                Koszmarem było koczowanie na lotnisku i stale zmieniane godziny
                wylotu.Sam lot był OK, ale byliśmy wykończeni.
                • Gość: Asik Re: Loty do Egiptu IP: *.am.osi.pl 28.08.07, 08:35
                  A długo czekaliście?A jak w takiej sytuacji reaguje biuro podróży?
                  Czy chociaż ktoś się Wami zainteresował? Z jakiego biura
                  lecieliście??
                  • Gość: Malga Re: Loty do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:02
                    Lecielismy z biura Selectours, ale samolotem tym lecieli tez turyści
                    z biura Viva, Kopernik i Oazis. Nasz lot był opóźniomy o ok. 27
                    godz.Wylot mial być o 11:45 w piatek , a był ok 16:20 w sobotę.
                    Godziny wylotu były stale zmieniane. Ok. godz.12 w nocy zostaliśmy
                    powiadomieni, że ostatecznie lecimy o 4 nad ranem i dostaliśmy bony
                    na 4 euro do restauracji na zimne napoje.Znowu następna informacja,
                    że nie wiadomo kiedy polecimy . Podstawiono autokary i przewieziono
                    nas do Novotelu w Katowicach. Tu od odz. 7 :00 śniadanie i dalsze
                    oczekiwanie.Ok.godz. 12 przyszła wiadomość, że samolot z częścią
                    zamienną już leci i o 13 wyląduje w Pyrzowicach.Mechanik pokładowy
                    usunął awarię i ok. 15 z minutami pojechaliśmy do Pyrzowic by
                    wreszcie odlecieć na wymarzone wakacje.Sporo osób zrezygnowało bo
                    mieły strach lecieć naprawionym dopiero co samolotem.My jednak
                    polecieliśmy.
                    • Gość: Asik Re: Loty do Egiptu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:04
                      O kurcze to nieźle;-(((Dobrze, że bp zapewniły Wam nocleg i nie zostawiły
                      samopas..Ale chyba nie jest tak, że samolot KoralBlue psuje się non stop..po
                      prostu pecha mieliście straszliwego i każdej linii może się to zdarzyć prawda?
                      • malga102 Re: Loty do Egiptu 29.08.07, 13:56
                      • malga102 Re: Loty do Egiptu 29.08.07, 13:59
                        Myślę, że każdej taniej linii lotniczej może się to zdarzyć, a jak
                        nawali jeden samolot to potem wszystkie mastepne loty maj opóźnienia
                        przez jakiś czas.Może teraz będzie już dobrze.Ja jednak z koral Blue
                        już więcej nie polecę.Ale nie martw się przecież nie mogą bez
                        przerwy nawalać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka