08.04.05, 00:37
Coś mnie przed siebie już gna a tam mnie jeszcze nie było więc mam pytanie:
kto był w Gambii, co tam ciekawego, jakieś interesujące miejsca, gdzie i jak
pojechać, zwiedzić.
Dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: GAMBIA 08.04.05, 19:04
      A ja marzę o Mali- byłaś już?
      • lena575 Re: GAMBIA 08.04.05, 20:21
        Nie bo od lat trwa tam wojna między Mauretanią a Nigerem i Mali ogarnięte jest
        bandytyzmem - pobocznym tej wojny.A,że jest jednym z najbiedniejszych krajów
        świata o ogromnej ilości chorych na AIDS nikt nie organizuje tam wycieczek i
        odradzają białym eskapady na własną rękę.
        • Gość: Wrrrrr Re: GAMBIA IP: 212.160.172.* 26.04.05, 16:05
          Chyba Logos Tour organizuje wycieczki do Mali, ale dosyć drogie...
    • Gość: RAfal Re: GAMBIA IP: 195.136.44.* 26.04.05, 16:14
      W Gambii jest slabo raczej. Do ogladania nie ma nic, za to tubylcy nie daja ci
      spokoju, oferujac uslugi - od wiazania warkoczykow rasta po - seksualne. Ale
      dosc bezpiecznie za to - jesli ktos chce liznac smaku czarnej AFryki - mozna na
      tydzien sie wybrac.
      • danutabor1 Re: GAMBIA 08.11.13, 09:49
        22 listopada wybieramy się do Gambii . Jakie są ceny napojów np wody . Czy są jakieś ciekawe ich napoje alkoholowe , które warto spróbować i w jakiej cenie ? Czy można kupić papierosy np LM , w jakiej cenie ?
    • Gość: Dżoana Re: GAMBIA IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.13, 23:41
      Byłam w Gambii w zeszłym roku, z biurem podróży BeeFree i to był wypoczynek, który ja połączyłam sobie ze zwiedzaniem dzięki wycieczkom fakultatywnym :) Ogólnie wspaniałe miejsce, totalna egzotyka, warto pojechać :) Zdecydowałam się na Gambie, bo oferta była niewiele droższa od okupowanego przez turystów Egiptu, a to już głębia Afryki. I nie żałuję, w tym roku chcę jechać jeszcze raz :) Nigdy nie wybrałabym się sama bez biura do Afryki, wydaje mi się, że mogłoby być trochę niebezpiecznie. A biuro zadba o wszystko, nie da cię skrzywdzić ;)
      • Gość: Katarzyna Re: GAMBIA IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.13, 16:00
        Czy mogłaby Pani napisać coś więcej ? jak ocenia czystość plaży, standard hoteli ?
        • j363 Re: GAMBIA 29.07.15, 22:08
          Witam.Ponawiam temat.Zaczęłam intensywnie się zastanawiac nad wyjazdem do tego kraju na wycieczkę objazdową pt.Gambia i Senegal z RT.Wyczytałam sporo,jestem zachwycona.Ale interesuje mnie--jesli ktoś był niech odp jak jest z lotem.Nie leci tam Dreamliner.jest przesiadka.Gdzie dokładnie?ile trwa lot? czy jest posiłek?Czy spowrotem też jest międzyladowanie?
          czy zabrac ze sobą euro czy $?
          pozdr
          • onyks_malowany Re: GAMBIA 01.08.15, 21:38
            Byłam w Gambii z RT w zeszłym roku. Międzylądowanie było w Maroku - w Agadirze, a z powrotem na Grand Canarii. Lot w jedną stronę łącznie trwał ok 8 godzin, chyba nie podawali żadnych posiłków. Wszystko jedno czy euro czy dolary czy funty, na każdym kroku są punkty Western Union, gdzie można wymienić gotówkę. Gambia urocza, ja zwiedzałam z lokalnym przewodnikiem co ma same plusy, pobyt w wiosce gambijskiej, spędzenie typowego dnia z dziećmi, przyrządzanie i spożywanie posiłków, zakupy nad oceanem na targu ryb, zwiedzanie za dużo mniejsze pieniądze niż z biura... mnie taka forma bardziej odpowiadała niż 4 razy droższe fakultety z RT czy objazdówka. Wzięłam tylko przelot i hotel z biura, BB. Akurat to był pierwszy rok w Gambii w polskich BP i cena była przystępna. Gdybym miała pojechać tam, drugi raz to bym wzięła sam przelot czarterowy i na miejscu wynajęła pokój w pensjonacie, których pełno, standard 3-4 * za ok. 40-50 zł/doba za 2 os. Jedzenie w knajpach pyszne i tanie. Kraj bardzo bezpieczny. Plaże piękne. Jedyny minus to oczywiście komary, braliśmy Malarone. Były tutaj dwa czy trzy bardzo rozbudowane wątki na temat Gambii, warto odnaleźć.
            • j363 Re: GAMBIA 01.08.15, 22:15
              Dziękuję uprzejmie za odp.Tak,rzeczywiście znalazłam już sporo rozudowany wątek o Gambii i Senegalu.
              ale każda opinia jest ważna.A w jakim języku były te wycieczki z lokalnym przewodnikiem?jeśli po angielsku,to dla mnie odpada,znam tylko niemiecki,ale pewnie nieprzydatny tam.
              Ja wyjezdzam i samodzielnie i z BP na objazdówki.Zależy dokąd.Na ten objazd jednak wybrałabym BP.
              A niedoczytałam jeszcze czy trzeba porobić jakieś szczepienia?
              Jednak zasiałaś mi coś tam do namysłu, a do zimy sporo czasu,więc poszperam jeszcze w internecie i przeliczę.
              dzięki.
              • onyks_malowany Re: GAMBIA 01.08.15, 23:06
                oni mówią świetnie po angielsku, wszak to kolonia brytyjska była aż do 1965 roku. Ich język urzędowy to angielski. W szkołach uczą po angielsku.Ja rozmawiałam po angielsku. Może znalazł by się jakiś przewodnik po niemiecku. Jest tam mnóstwo turystów z Europy Zachodniej. A Gambijczycy łatwo uczą się języków obcych. Szczególnie dla turystek.... no niestety albo stety sex turystyka tam kwitnie. Mnóstwo pań 40+, 50+ a nawet 60+ ma tam młodych kochanków. Najwięcej Brytyjek, ale też pań ze Skandynawii, Niemiec, czy krajów Beneluxu.
                Nam Rainbow kazało zrobić żółtą febre, wg mnie zupełnie nie przydatną. Największą zmorą jest malaria, nie ma na to szczepionki. Dlatego trzeba brać Malarone czy doxycykline. Oczywiście, w porze suchej ryzyko malarii nie jest duze, ale mnie, w styczniu przy 14 dniowym pobycie, komar ugryzł 3 razy. Ja też przy pierwszym pobycie miałabym obiekcje, co do pobytu na własną rekę. Ale widziałam jak dużo Brytyjczyków jezdzi tam na własną reke, jakie sa tam cale osiedla Brytyjczykow, Holendrow, Hiszpanow (maja wlasne domy i spedzaja tam pol roku w roku, bedac na emeryturach), to wierz mi, nie wydalabym na marżę jakiegokolwiek biura podrozy. No ale trzeba się samemu do tego przekonać. W każdym razie polecam Gambię, proszę się nie zastanawiać tylko jechać, jest cudnie :)
                • j363 Re: GAMBIA 02.08.15, 09:58
                  Bardzo Ci dziękuje. Do zimy i wyjazdu jeszcze daleko,a ja już cała w skowronkach na myśl o Czarnej Afryce.Niczym w książce "Biała Masajka"
                  pozdrawiam
                  • onyks_malowany Re: GAMBIA 02.08.15, 21:29
                    też czytałam tą książkę... Gambia ciut bardziej cywilizowana... każdy ma komórkę..... miłych wakacji :)
                    • esadora Re: GAMBIA 03.08.15, 21:31
                      Polecam Gambię z Senegalem. Gambię można zwiedzać samemu, Senegal lepiej z biurem. Teraz jest z biur podróży sporo programów na tzw. Czarną Afrykę, w zimie. Ja byłam 2 lata temu było zjawiskowo. Majestatyczne baobaby mam w oczach do dzisiaj. Tylko teraz, raczej bym nie polecała, uważam, że lepiej dmuchać na zimne. A sama Gambia bardzo biedna i zacofana. Było by pięknie, gdyby nie komary. Malarone i mugga niezbędne. Malarone odczuwalnie podnosi cenę wyjazdu, niestety. Żółtą febrę też należy zaszczepić - Gambia leży na bagnach, a febrę przenoszą często komary......Jak się nic nie stanie to fajnie, a jak się będzie miało pecha?
                      Nie sa to kierunki dla każdego....Ale do odważnych......Miłych wojaży
                      • j363 Re: GAMBIA 06.08.15, 21:36
                        dziękuję za podpowiedz.Tak,ja własnie tą objazdówkę Gambia z Senegalem upatrzyłam sobie na zimową rozgrzewke i po słońce.a Ty lub inni podróżnicy-wycieczkowicze braliście to Malarone?
                        pozdr
                        • esadora Re: GAMBIA 07.08.15, 15:19
                          Tak, tydzień przed wycieczką się zaczyna i tydzien po, jeszcze się bierze. Choroba moze rozwinąć się do tygodnia od zakażenia Brakismy oboje z mężem , więc jakos tak na styk przeliczylismy ilość tabletek:) . Większość osób na wycieczce brała Malarone. Równiez lekarze. Ale były tez osoby, ktore nie brały . Raczej nic zlego im się nie przydarzyło Zadnych ubocznych objawów ze strony wątroby nie było . Trzeba by było parę miesięcy zazywac te tabletki, by się pojawiły
                          • j363 Re: GAMBIA 08.08.15, 08:59
                            Dziękuję za odp.Nie wiem czy mojego męża na tabletki namówię.Wątpię.Raczej nie będzie tam chciał pojechać.Mam jeszcze sporo czasu,może cos zdziałam.
                            pozdr
                          • kurka17 Re: GAMBIA 10.08.15, 12:35
                            Mam do sprzedania 4op. Malarone 250mg/100mg produkcji GSK w cenie 100zł.
                            Kontakt 661058222 lub paulina.kurzydlak@vp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka