Dodaj do ulubionych

wyprawa dookola swiata

28.01.04, 18:09
witam!
w przyszlym roku planuje wyruszyc dookola swiata. mam zamiar podrozowac przez
okolo 2 lata, moze wiecej. jesli ktos z was zrobil kiedys cos podobnego lub
wie cos na ten temat - bylbym bardzo wdzieczny za wszelkiego rodzaju
informacje (takie jak bilety, koszta, szczepienia,pieniadze itp itd)
Obserwuj wątek
    • asrad1 Re: wyprawa dookola swiata 05.02.04, 13:22
      Witam,

Jaki masz plan podrozy, ile osob itp. Tez kiedys marzylam o czyms takim smile
      Napisz na mojego maila asrad@gazeta.pl
      • innit Re: wyprawa dookola swiata 05.02.04, 17:52
        plan jest taki ze nie ma byc zadnego planu - laduje na kontynencie i co dalej
        bede decydowal na miejscu - zalezy kogo spotkam, kogo polubie, co uslysze itp.
        dlatego tez zamierzam jechac sam.
        • agalisaj Re: wyprawa dookola swiata 01.03.04, 10:34
          Ja mysle o takiej wyprawie troche wczesniej, bo w pazdzierniku. Jestem dopierow
          w fazie rozmyslan nad tym jak zdobyc poczatkowe fundusze. Tez myslalam nad tym
          zeby pracowac po drodze, tzn.zarabiac na kolejne etapy podrozy w miejscu do
          ktorego trafie. Mam tylko jeden problem ja nie moge jechac sama. Mysle ze
          szybciej sie przestrasze. Jak do tego dojrzales - jechc sam, to naprawde
          wyzwanie.
          Pozdrawiam Aga Lisaj
          • ekazach Re: wyprawa dookola swiata 01.03.04, 12:15
            bardzo ciekawy pomysl z podroza, a szczegolnie to ze chcesz zarabiac w
            roznychkrajachna kolejne jej etapy, mam nadzieje,ze nie liczysz tylko na te
            dochody, ale raczej bedziesz mial cos w zanadzu. nie zdajesz sobie chyba
            sprawyz tego ze zebypracowac gdziekolwiek musisz miec pozwolenie na prace i do
            tego znac jezyk danego kraju, no chyba ze jestes poliglota i masz takie CV ze
            wszedzie wezma cie z otwartymi ramionami. oczywiscie zawsze mozesz pracowac
            jakorykszarz - lub cos podobnego, ale trzeba kupic sobie najpierw ryksze. jesli
            jednaksie zdecydujesz i wyjedziesz to powodzenia i mam nadzieje ze bedziesz
            dzielil sie doswiadczeniami - beda na pewno ciekawe wink powodzenia.
          • innit Re: wyprawa dookola swiata 01.03.04, 13:19
            dziewczynie na pewno bym odradzil podrozowanie w pojedynke, no ale dla faceta
            jest to napewno latwiejsze. ma to swoje wady, no ale przynajmniej mozna robic
            doslownie to co sie chce. chyba ze sie zna kogos kto mysli dokladnie tak jak
            ty. nie bede szukal kogos na sile tylko po to zeby bylo weselej - a po miesiacu
            podrozy okaze sie ze zupelnie sie nie rozumiemy. zreszta podrozujac zawsze sie
            spotyka ciekawych ludzi z ktorymi mozna sie zaczepic gdy nadejda ciezkie
            chwile smile. czy robisz jakies inne przygotowania oprucz myslenia o funduszach
            np. czy masz juz mniej wiecej plan podrozy, jakies info itp itd -jesli tak to
            sie podziel!!!
            pozdrawiam
            innit
            • agalisaj Re: wyprawa dookola swiata 01.03.04, 19:30
              Obecnie skupilam sie na opracowaniu kontraktu pomiedzy mna a przyszlym ,
              prawdopodobnym sponsorem, chce to zrobic tak, aby nik nie mogl mnie zagiac.
              Mysle tez o wspolpracy z czasopismami. Nie chce pisac relacji z wyprawy, to
              akurat wydaje mi sie nudne, mysle o konkretnych wrazeniach np. kuchnia, dzike,
              nieznane ludy, zyjace gdzie daleko, robiac cos niesamowitego.
              Plan? Mysle o pazdzierniu, zatem bede ruszac w strone slonca, czyli na poludnie
              i na wschod. w moich marzeniach ciagle widze sie w Indiach i Chinach a co
              dalej? Prosto przez siebie, ale wciaz dookola.
              Pa
              • ekazach Re: wyprawa dookola swiata 02.03.04, 09:41
                dzike,
                > nieznane ludy, zyjace gdzie daleko,

zycze powodzenia, ale jesli rzeczywiscie bedziesz miala takie nastawienie do
                innych kultur i nazywala je dzikimi (dobrze ze jeszcze nie napisalas
                prymitywne) to nie wroze ci nic dobrego.
                jesli widzisz siebie oczami wyobrazni w Indiach i chinach to zacznija juz
                zalatwiac sobie wize do Chin bo raczej w Indiach tego nie zrobisz. ciekawe co
                interesujacego jeszcze napiszecie.
                jesli w wasza podroz wybieracie sie przez rosje, Azje Srodkowa, Iran, Pakistan,
                to moge sluzyc rada. w sprawie indii (mam doswiadczenie) i chin (przygotowanie
                teoretyczne bo niedlugo sie wybieram) tez.
                pozdrawiam
    • pplewek Re: wyprawa dookola swiata 17.02.04, 16:49
      wejdz sobie na www.geocities.com/kingachopin
    • aragornsg Re: wyprawa dookola swiata 19.02.04, 15:21
      Witam,

Ja w tej chwili jestem w podobnej podrozy.

Od trzech miesiecy przemiezamy kolejne kraje. W tej chwili jestesmy w Nowej
      Zelandii, a we wtorek wsiadamy w samolot do Australii smile

Wiecej o naszej podrozy przeczytasz na stronie www.dziennik.endore.org .

Pozdrawiam,
      A.
    • sametime Re: wyprawa dookola swiata 29.03.04, 19:21
      witam, rowniez planuje taka podroz. zamierzam wyruszyc juz w czerwcu zaczynajac
      od Indii, poprzez Singapur, Indonezje Australie, Nowa Zelandie. Perspektywa
      pracy w ktoryms z tych krajow bylaby dla mnie wprost idylliczna. Z tego co
      sluszalam jest to raczej niemo;liwe pracowac w Azji. Myslalam o Australii lecz
      tam nie mozemy pracowac legalnie (czyba ze jestesmy studentami wowczas 20
      godzin). Pomimo to jade z nadzieja ze uda mi sie znalezc cos na czarno, szaro
      (kolor nie ma roznicy) w celu podreperowania budzetu. Nowa Zelandia rowniez
      jest kuszaca i nie ukrywam, ze gdyby bylo to mozliwe zostalabym i tam dluzej.
      Jezeli chodzi o bilet, to kupuje trz, Round World Ticket, ktory uprawnia do 7
      przystankow w ciagu roku o lacznym dystansie 29 tys. mil. Bilet ten kupuje w
      Irlandii, jezeli wykupi sie go do polowy czerwca cena jest najbardziej
      atrakcyjna 1350 Euro plus podatki nastepne 150 Euro. Ubezpieczenie ok. 360 Euro
      na rok. Na razie nie wiem nic o szczepionkach i innych niezbednych rzeczach.
      Bede wdzieczna za Informacjie

Magda
    • madziabisqp Re: wyprawa dookola swiata 30.03.04, 09:09
      zajrzyj na www.airtreks.com - mozesz tam kupic bilet lotniczy do okoloa
      swiata. trase ukladasz sam. ceny calkiem calkiem

magda
      www.podrozowanie.republika.pl - wspomnienia z Malezji, Tajlandii i
      Kambodży
    • artlomen pytanie 01.04.04, 22:27
      a moze mi ktos napisac kto byl na takiej wyprawie o jakies przyblizone koszty
      takiej wyprawy oczywiscie jak najtaniej
    • airlinesphone Re: wyprawa dookola swiata 07.11.19, 19:59
      Select the one with the best price and  the one which is accurately  scheduled, while  you are travelling , one shall  choose  delta airlines ,which provide affordable tickets at a  discounted price.to reserve your tickets place a call at  delta airlines reservation number
      Tekst linku
    • airlinesphone Re: wyprawa dookola swiata 07.11.19, 20:14
      www.airlinesphonesnumber.com/delta-airline
      • airlinesphone Re: wyprawa dookola swiata 07.11.19, 20:16
        Tekst linku
    • jhet Re: wyprawa dookola swiata 17.11.19, 15:10
      Wyprawa dookoła świata kosztuje dokładnie tyle, ile chcemy na nią wydać ;D Można podróżować na rowerze albo wynajętym samochodem, spać w drogich hotelach albo w namiocie czy w ramach couchsurfingu (za darmo u mieszkańców), można jadać w restauracjach albo gotować samemu... Do tego atrakcje: jedni chcą wejść na lodowiec za 1000zł, inni wolą spacer po lesie za 0zł. Ile masz kasy, tyle wydasz, a jak ci zabraknie, to cos wymyślisz wink (workaway, wolontariat, praca na czarno...)
    • thetravelea Re: wyprawa dookola swiata 10.12.19, 20:35
      Jaki trzeba mieć budżet na taką wyprawę?
      • kornel-1 Re: wyprawa dookola swiata 20.12.19, 17:56
        thetravelea napisał(a):

> Jaki trzeba mieć budżet na taką wyprawę?

Podstawowe bilety lotnicze to koszt 3000 do 6000 zł. Niższa kwota dotyczy podróży w 3-4 odcinkach, ziemię oblecimy, ale nie posmakujemy świata.
        Dodatkowe bilety lotnicze, że by robić mini-obloty regionu to koszt zmienny. Można znów zrezygnować na rzecz innych środków lokomocji lub zwiedzać tylko miasto przystankowe (słabe...). Proponuję przeznaczyć 1000 zł
        Wizy: świat można oblecieć nie płacą za wizy, jednak znowu - to może być nudne. Proponuję zarezerwować 500-1000 zł na 2-3-4 wizy,
        A dalej to już prosto: (noclegi+transport lokalny+jedzenie+zwiedzanie) = 25-40 USD * liczba dni.

Według mnie, minimalna liczba dni to 14, by wyjazd dał poczucie, że zwiedza się świat. Z kolei miesiąc maksymalny czas dla początkującego globtrotera (który wcześniej korzystał z ofert biur).

Podsumujmy:
        Wariant max -1 miesiąc z wyskokami w bok i licznymi atrakcjami: 13000 zł.
        Wariant min - 2 tygodnie, zwiedzanie najbliższych okolic miast przystanków: 5500 zł

Moja ogólna ocena RTW. Do rozrywka dla tych, którzy mało zobaczyli świata i chcą w ten sposób "nadrobić" za jednym zamachem zaległości. Ale tych, którzy niejedno widzieli - sposób na penetrowanie mniej ważnych regionów, które się opuściło lub zwiedzanie odległego obszaru (np Oceanii) a przy okazji przypominanie znanych miejsc.

Kornel
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka