Dodaj do ulubionych

Madagaskar

05.02.04, 16:24
Czesc,
szykuje sie do podrozy na Madagaskar - czy ktos tam byl i moze podzielic sie
informacjami praktycznymi?
Pozdrowienia
Marzena
Obserwuj wątek
    • krafla Re: Madagaskar 06.02.04, 12:41
      Bylam we wrzesniu 2001 roku. Od tego czasu duzo sie zmienilo (nawet waluta
      jest nowa) ale chetnie sie podziele tym co wiem. Moj adres
      ania_paulina@hotmail.com

Pozdrawiam
      Paulina
    • chrupo Re: Madagaskar 02.03.04, 09:46
      Hej Malawi
      Widze ze kontynujesz watki afrykanskie, gratuluje. Madagaskar byl swego czasu
      moim marzeniem ale akurat jak go rozpracowalem zrobili jakis przewrot i pisano
      ze nie jest tam zbyt bezpiecznie, murzyn z kałachem to kiepska rekomendacja dla
      podrózy. Napisz czy cos wiesz jak wyglada sytuacja teraz, moze wroce do planow.
      Pozdro
      • malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 26.03.04, 13:43
        Wyszlo mi w koncu ze jade do Namibii - Madagascar wygladal dobrze dopoki nie
        bylo huraganu. Jak im teraz troche drog na polnocy zmylo a ja mam malo czasu to
        odlozylam na czas jakis. ale mialam juz wszystko przygotowane - np udalo mi sie
        zdobyc samochod bez szofera co graniczy z cudem, lot z warszawy tez byl
        zarezewowany. coz sila wyzsza.... ale za to przede mna namibia!
        Pozdrowienia
        Marzena
        • chrupo Re: Madagaskar - hej chrupo 27.03.04, 12:28
          Heja
          Czym miałas leciec, ile kosztowal cie samochod. Wydawało mi sie ze juz bylas w
          Namibii, ale tego tez zazdroszcze bo to chyba jeden z najpiekniejszych krajow
          na swiecie. Co planujesz tam zwiedzac? Acha ile kosztowal tez bilet do Namibii,
          czy moze lecisz do RPA a potem jedziesz?
          Pozdrawiam Chrupo
          • malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 27.03.04, 16:25
            no to tak - najpierw madagaskar - drogi jak diabli - bilet z warszawy (albo z
            paryza + dolot) kosztuje 5000 pln i taniej nie bedzie. probowalam rozne
            kombinacje, lacznie z air madagascar. samochod kosztuje 8500 000 MFG (okolo 4,5
            tys pln) - suzuki vitara (takie male cos na dwie osoby). wieksze kosztuja razy
            dwa. na miejscu to juz taniocha.
            a teraz namibia - lece do rpa - bilety sa teraz po ko 2800. z tamtad samochodem
            do botswany (przez mabusabe) i potem w kierunku caprivi - etosha, epupa,
            kaokoveld, hoanib river, skeleton coast i przez botswane do rpa.
            pozdrowienia
            marzena
            • malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 28.03.04, 13:46
              Hej
              jak planujesz wyprawe w rejon albo Madagaskaru albo Namibi/Botswany to daj
              znac - jestem po przeczytaniu 3 przewodnikow i paru list dyskusyjnych
              (francuskich i madagaskarskich) to nawet ceny kurczakow nie stanowia dla mnie
              tajemnicy smile))) Na Madagaskar wyraznie lepiej sie wybrac lipiec-wrzesien - na
              polnocy mniej pada, wiec sie czlowiek po pijawkach tak nie slizga, a na
              poludniu to bez roznicy. ze wzgledu na czas to niestety chyba opcja z wynajmem
              samochodu pozostaje jedynie - dla mnei bez szofera, w wakacje potzrebuje
              odpoczynku od ludzi smile).
              Co do Namibii i Botswany - tym razem w zupelnie dzikie rejony - Mabuasehube
              (kalawek Kalahari) i koncesja KD1 - to takie rejony przy granicy z Namibia,
              zupelnie bez drog, zamieszkale przez nomadów San i polnoc Namibii - przy
              granicy z Angola - tam tez podobno cienko z drogami, za to piekne krajobrazy.
              Mamy niestety tylko 17 dni na miejscu, a chcialoby sie na 3 miesiace pojechac :
              (((.
              Pozdrowienia
              Marzena
              • chrupo Re: Madagaskar - hej chrupo 29.03.04, 14:27
                HEJ MARZENA
                PODAJ JAKIES NAMIARY NA TA WYPOZYCZALNIE SAMOCHODOW NA MADAGASKARZE, EW JAKIE
                MAJA CENY. JAK TAM JEST TERAZ Z BEZPIECZENSTWEM BO JAK KIEDYS CHCIALEM JECHAC
                TO BYL AKURAT PRZEWROT I POTEM WSZYSCY ODRADZALI WYPRAWE. CZY TRAFILAS NA JAKIS
                SESOWNY LOT?
                DZIEKI ZA INFO I POZDRAWIAM
                PS TE TERENY KOLO ANGOLI NIE SA ZBYT BEZPIECZE BO NAMIBIA BARDZO SLABO JE
                KONTROLUJE, UWAZAJ NA SIEBIE.
                • malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 02.04.04, 21:08
                  Hej Chrupo
                  Madagaskar - wypozyczalnia Intermad - ale tylko w poludniowo srodkowej czesci,
                  na polnocy ktora jest ciekawsza nic nie ma sad((
                  Kolo Angoli mam nadzieje ze mnie nie zjedza, zobaczymy smile)) na razie w trzy dni
                  zlatwilam wizy do Botswany. W ambasadzie w Brukseli sa cudowni ludzie.
                  Marzena
    • tamara.x Re: Madagaskar 07.04.04, 11:26
      Witaj Marzeno, jestes niesamowita! Od dawna tak podróżujesz po świecie? Mozna
      gdzies poczytać o Twoich wyprawach, zobaczyć zdjęcia? Ja póki co przygotowuję
      sie na wyprawę do Tajlandii (alrenatywnie-Kambodży), zbieram opinię i infa.
      pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!!!
      tamara.x@gazeta.pl
      • chrupo Re: Madagaskar 08.04.04, 10:55
        tamara.x napisała:

> Witaj Marzeno, jestes niesamowita! Od dawna tak podróżujesz po świecie? Mozna
        > gdzies poczytać o Twoich wyprawach, zobaczyć zdjęcia? Ja póki co przygotowuję
        > sie na wyprawę do Tajlandii (alrenatywnie-Kambodży), zbieram opinię i infa.
        > pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!!!
        > tamara.x@gazeta.pl
        Polecam tez Birme mysle ze jest fajniejsza niz Kambodza a juz napewno mniej
        skomercjalizowana.
        Pozdrawiam
        • malawi3 Re: Madagaskar 10.04.04, 17:10
          czesc tamara
          po swiecie jezdze od urodzenia smile)))) wina rodzicow ze zaszczepili we mnie
          nalog poruszania sie i teraz wycieczki grupowe nie dla mnie smile)))
          zdjecia sa na www.heller.pl/maciek

tajlandia fajna - polecam chiang mai, samo poludnie i rejon blisko kambodzy -
          fajny, ale trzeba miec samochod bo malo co jezdzi.
          dla mnnie najwiekszym zaskoczeniem bylo bali - takiej kultury jak tam niestety
          w tajlandii nie znalazlam.
          marzena
          • chrupo Re: Madagaskar 10.04.04, 22:41
            czesc Marzena
            Jak to takiej kultury nie znalazlas , nie rozumiem to znaczy ze bylo bydło, czy
            super kultura kulturowa?
            • malawi3 tym razem bali :))) 12.04.04, 00:49
              zle sie wyrazilam chrupo. oczywiscie kultury kultury - w samych superlatywach.
              na bali bardzo mi sie spodobalo przywiazanie do tradycji. to ze wszyscy
              chodzili w tradycyjnych strojach zamiast paskudnych koszulek i dzinsow, ze nie
              wstydzili sie modlic rano na ulicach - niesamowite sa kobiety ktore rano modla
              sie na skrzyzowaniach ulic tanczac. do tego byly akurat obchody nowego roku
              (marzec) i w swiatyniach byly modly - spektakle. no i fajnie ze nie lamia dla
              turystow np zakazu wychodzenia w pierwszy dzien nowego roku - bo demon moglby
              zniszczyc bali.
              oczywiscie super uprzejmi ludzie, zawsze usmiechnieci i chetni do pomocy. nawet
              wiesniacy na polach ryzowych starali sie nam pomoc jak sie zaplatalismy na
              polach. bali to jet to! a tajlandia byla juz bardziej "zglobalizowana". jeszcze
              tradycja ale juz nie tak bardzo jak tam....
              nawet borneo jest juz bardziej cywilizowane - mysle o czesci polnocnej, bo
              poludniowej nie widzialam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka