malawi3 05.02.04, 16:24 Czesc, szykuje sie do podrozy na Madagaskar - czy ktos tam byl i moze podzielic sie informacjami praktycznymi? Pozdrowienia Marzena Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krafla Re: Madagaskar 06.02.04, 12:41 Bylam we wrzesniu 2001 roku. Od tego czasu duzo sie zmienilo (nawet waluta jest nowa) ale chetnie sie podziele tym co wiem. Moj adres ania_paulina@hotmail.com Pozdrawiam Paulina Odpowiedz Link
chrupo Re: Madagaskar 02.03.04, 09:46 Hej Malawi Widze ze kontynujesz watki afrykanskie, gratuluje. Madagaskar byl swego czasu moim marzeniem ale akurat jak go rozpracowalem zrobili jakis przewrot i pisano ze nie jest tam zbyt bezpiecznie, murzyn z kałachem to kiepska rekomendacja dla podrózy. Napisz czy cos wiesz jak wyglada sytuacja teraz, moze wroce do planow. Pozdro Odpowiedz Link
malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 26.03.04, 13:43 Wyszlo mi w koncu ze jade do Namibii - Madagascar wygladal dobrze dopoki nie bylo huraganu. Jak im teraz troche drog na polnocy zmylo a ja mam malo czasu to odlozylam na czas jakis. ale mialam juz wszystko przygotowane - np udalo mi sie zdobyc samochod bez szofera co graniczy z cudem, lot z warszawy tez byl zarezewowany. coz sila wyzsza.... ale za to przede mna namibia! Pozdrowienia Marzena Odpowiedz Link
chrupo Re: Madagaskar - hej chrupo 27.03.04, 12:28 Heja Czym miałas leciec, ile kosztowal cie samochod. Wydawało mi sie ze juz bylas w Namibii, ale tego tez zazdroszcze bo to chyba jeden z najpiekniejszych krajow na swiecie. Co planujesz tam zwiedzac? Acha ile kosztowal tez bilet do Namibii, czy moze lecisz do RPA a potem jedziesz? Pozdrawiam Chrupo Odpowiedz Link
malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 27.03.04, 16:25 no to tak - najpierw madagaskar - drogi jak diabli - bilet z warszawy (albo z paryza + dolot) kosztuje 5000 pln i taniej nie bedzie. probowalam rozne kombinacje, lacznie z air madagascar. samochod kosztuje 8500 000 MFG (okolo 4,5 tys pln) - suzuki vitara (takie male cos na dwie osoby). wieksze kosztuja razy dwa. na miejscu to juz taniocha. a teraz namibia - lece do rpa - bilety sa teraz po ko 2800. z tamtad samochodem do botswany (przez mabusabe) i potem w kierunku caprivi - etosha, epupa, kaokoveld, hoanib river, skeleton coast i przez botswane do rpa. pozdrowienia marzena Odpowiedz Link
malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 28.03.04, 13:46 Hej jak planujesz wyprawe w rejon albo Madagaskaru albo Namibi/Botswany to daj znac - jestem po przeczytaniu 3 przewodnikow i paru list dyskusyjnych (francuskich i madagaskarskich) to nawet ceny kurczakow nie stanowia dla mnie tajemnicy ))) Na Madagaskar wyraznie lepiej sie wybrac lipiec-wrzesien - na polnocy mniej pada, wiec sie czlowiek po pijawkach tak nie slizga, a na poludniu to bez roznicy. ze wzgledu na czas to niestety chyba opcja z wynajmem samochodu pozostaje jedynie - dla mnei bez szofera, w wakacje potzrebuje odpoczynku od ludzi ). Co do Namibii i Botswany - tym razem w zupelnie dzikie rejony - Mabuasehube (kalawek Kalahari) i koncesja KD1 - to takie rejony przy granicy z Namibia, zupelnie bez drog, zamieszkale przez nomadów San i polnoc Namibii - przy granicy z Angola - tam tez podobno cienko z drogami, za to piekne krajobrazy. Mamy niestety tylko 17 dni na miejscu, a chcialoby sie na 3 miesiace pojechac : (((. Pozdrowienia Marzena Odpowiedz Link
chrupo Re: Madagaskar - hej chrupo 29.03.04, 14:27 HEJ MARZENA PODAJ JAKIES NAMIARY NA TA WYPOZYCZALNIE SAMOCHODOW NA MADAGASKARZE, EW JAKIE MAJA CENY. JAK TAM JEST TERAZ Z BEZPIECZENSTWEM BO JAK KIEDYS CHCIALEM JECHAC TO BYL AKURAT PRZEWROT I POTEM WSZYSCY ODRADZALI WYPRAWE. CZY TRAFILAS NA JAKIS SESOWNY LOT? DZIEKI ZA INFO I POZDRAWIAM PS TE TERENY KOLO ANGOLI NIE SA ZBYT BEZPIECZE BO NAMIBIA BARDZO SLABO JE KONTROLUJE, UWAZAJ NA SIEBIE. Odpowiedz Link
malawi3 Re: Madagaskar - hej chrupo 02.04.04, 21:08 Hej Chrupo Madagaskar - wypozyczalnia Intermad - ale tylko w poludniowo srodkowej czesci, na polnocy ktora jest ciekawsza nic nie ma (( Kolo Angoli mam nadzieje ze mnie nie zjedza, zobaczymy )) na razie w trzy dni zlatwilam wizy do Botswany. W ambasadzie w Brukseli sa cudowni ludzie. Marzena Odpowiedz Link
tamara.x Re: Madagaskar 07.04.04, 11:26 Witaj Marzeno, jestes niesamowita! Od dawna tak podróżujesz po świecie? Mozna gdzies poczytać o Twoich wyprawach, zobaczyć zdjęcia? Ja póki co przygotowuję sie na wyprawę do Tajlandii (alrenatywnie-Kambodży), zbieram opinię i infa. pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!!! tamara.x@gazeta.pl Odpowiedz Link
chrupo Re: Madagaskar 08.04.04, 10:55 tamara.x napisała: > Witaj Marzeno, jestes niesamowita! Od dawna tak podróżujesz po świecie? Mozna > gdzies poczytać o Twoich wyprawach, zobaczyć zdjęcia? Ja póki co przygotowuję > sie na wyprawę do Tajlandii (alrenatywnie-Kambodży), zbieram opinię i infa. > pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!!! > tamara.x@gazeta.pl Polecam tez Birme mysle ze jest fajniejsza niz Kambodza a juz napewno mniej skomercjalizowana. Pozdrawiam Odpowiedz Link
malawi3 Re: Madagaskar 10.04.04, 17:10 czesc tamara po swiecie jezdze od urodzenia )))) wina rodzicow ze zaszczepili we mnie nalog poruszania sie i teraz wycieczki grupowe nie dla mnie ))) zdjecia sa na www.heller.pl/maciek tajlandia fajna - polecam chiang mai, samo poludnie i rejon blisko kambodzy - fajny, ale trzeba miec samochod bo malo co jezdzi. dla mnnie najwiekszym zaskoczeniem bylo bali - takiej kultury jak tam niestety w tajlandii nie znalazlam. marzena Odpowiedz Link
chrupo Re: Madagaskar 10.04.04, 22:41 czesc Marzena Jak to takiej kultury nie znalazlas , nie rozumiem to znaczy ze bylo bydło, czy super kultura kulturowa? Odpowiedz Link
malawi3 tym razem bali :))) 12.04.04, 00:49 zle sie wyrazilam chrupo. oczywiscie kultury kultury - w samych superlatywach. na bali bardzo mi sie spodobalo przywiazanie do tradycji. to ze wszyscy chodzili w tradycyjnych strojach zamiast paskudnych koszulek i dzinsow, ze nie wstydzili sie modlic rano na ulicach - niesamowite sa kobiety ktore rano modla sie na skrzyzowaniach ulic tanczac. do tego byly akurat obchody nowego roku (marzec) i w swiatyniach byly modly - spektakle. no i fajnie ze nie lamia dla turystow np zakazu wychodzenia w pierwszy dzien nowego roku - bo demon moglby zniszczyc bali. oczywiscie super uprzejmi ludzie, zawsze usmiechnieci i chetni do pomocy. nawet wiesniacy na polach ryzowych starali sie nam pomoc jak sie zaplatalismy na polach. bali to jet to! a tajlandia byla juz bardziej "zglobalizowana". jeszcze tradycja ale juz nie tak bardzo jak tam.... nawet borneo jest juz bardziej cywilizowane - mysle o czesci polnocnej, bo poludniowej nie widzialam. Odpowiedz Link