Dodaj do ulubionych

Dojazd do Turcji

IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 01:11
Czy ktoś mógłby mi opisać najtańsze sposoby na podróż do Turcji?

Nie chodzi mi o bezpośrednie autobusy (chyba, że ktoś znalazł jakieś poniżej
600 zł.) ani o połączenia typu: "wsiądź do pociągu, kup bilet do granicy, na
granicy kolejny a zaraz za jeszcze kolejny, jak nie zdążysz to daj kanarowi w
łąpę, nam to się udało - zabrało nam to tylko 60 godzin podróży, wydaliśmy
15,34$ i byliśmy traktowani jak szajbusy, ale przecież jesteśmuy
podróżnikami" itd.

Chodzi mi o pogodzenie w miarę przyzwoitego komfortu podróży z niską jej ceną.
Połączenie przez Suczawę i Bukareszt wydaje mi się dosyć sensowne, ale czy
ktoś z was już jechał tą trasą i może coś więcej o niej napisać (np. gdzie w
Suczawie zatrzymuje się ten autobus - przy kolejowym?, czy można tam w nocy
gdzieś wymienić dolary itd.)

Piszcie w każdym razie jakie są wasze sposoby, bo jest to jedna z
najważniejszych tras podróży na wschód i oprócz mnie wielu z waszych rad
skożysta.

Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Deli Yurek Re: Dojazd do Turcji IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 08:10
      ...skorzysta. ;-)
    • qumpel1975 Re: Dojazd do Turcji 27.12.02, 15:05
      Poza sezonem jest realna szansa ze kupisz bilety na samolot z Niemiec (np.
      Berlin Tegel czy Berlin Schonefeld) do Antalii, Dalaman czy Bodrum (nie wiem
      dokad chcesz jechac, za cene ok 100 euro. Poszukaj po necie: oft reisen albo 1-
      2-Fly, l'tur.... powienien czegos sie doszukac...

Pozdrawiam
      • Gość: ania Re: Dojazd do Turcji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 15:11
        Jeśli zdecydujesz się na powrót tą samą drogą, to zapamiętaj, że autobusy z
        Suceavy do Przemyśla kursują tylko w niektóre dni... My trafiliśmy własnie na
        jeden z tych dni gdy nie kursowały wobec czego autobusem pojechalismy do
        Czerniowic, stamtąd niezapomnianym pociągeiem do Iwanofrankowska, stamtąd
        pociągiem do Lwowa, ze Lwowa do granicy no i dalej wiadomo... tak jest jeszcze
        taniej, ale nigdy nie wiadomo ile czasu ci to zabierze...
        • Gość: acton Re: Dojazd do Turcji IP: *.w / *.net.pl 30.12.02, 15:24
          W drogę powrotną chyba raczej będziesz musiał zrezygnować z PKS (rum.) do
          Przemyśla. Raczej nie spaszą Ci godziny odjazdów, zresztą nie wiadomo kiedy i
          czy w ogóle taki bus odjedzie.

W Suczawie powinieneś być jakoś popołudniu, tudzież wieczorem obojętnie jakbyś
          wyjechał ze Stambułu, mniej więcej tak to czasowow wyjdzie. Z dworca PKS (rum.)
          odjeżdża autobus do Czerniowiec (g. 15.30, 17.30 + na pewno jeszcze coś
          wcześniej) i kosztuje 150 000 Lei. Z Czerniowców (musisz dojechać marszrutką do
          dworca 0,40 hr) jedzie pociąg do Lwowa za 16 hr. Możesz się fajnie wyspać, bo
          do Lwowa dociera o 8-mej rano, aha z Cz. odjeżdża po 22-giej. Mówię oczywiście
          o płackartnym, bagaż schowasz to skrzyni pod łóżkiem, więc większego zagrożenia
          nie ma. Z Lwowa do Przemyśla jedżą już często, ale bilet jest droższy o 5 zł,
          niż w drugą stronę, ale zawsze można pogadać z kierowcą.
          OKi, jak masz pytania, to wal.
          pzdr.
    • qumpel1975 Re: Dojazd do Turcji 27.12.02, 15:09
      Szukalem wlasnie tych samolotow: na stronie l'turu (www.ltur.de) masz za 149
      euro
    • Gość: acton Re: Dojazd do Turcji IP: *.w / *.net.pl 27.12.02, 15:45
      Gość portalu: Deli Yurek napisał(a):

> Czy ktoś mógłby mi opisać najtańsze sposoby na podróż do Turcji?
      >
      > Nie chodzi mi o bezpośrednie autobusy (chyba, że ktoś znalazł jakieś poniżej
      > 600 zł.) ani o połączenia typu: "wsiądź do pociągu, kup bilet do granicy, na
      > granicy kolejny a zaraz za jeszcze kolejny, jak nie zdążysz to daj kanarowi w
      > łąpę, nam to się udało - zabrało nam to tylko 60 godzin podróży, wydaliśmy
      > 15,34$ i byliśmy traktowani jak szajbusy, ale przecież jesteśmuy
      > podróżnikami" itd.
      >
      > Chodzi mi o pogodzenie w miarę przyzwoitego komfortu podróży z niską jej ceną.
      > Połączenie przez Suczawę i Bukareszt wydaje mi się dosyć sensowne, ale czy
      > ktoś z was już jechał tą trasą i może coś więcej o niej napisać (np. gdzie w
      > Suczawie zatrzymuje się ten autobus - przy kolejowym?, czy można tam w nocy
      > gdzieś wymienić dolary itd.)
      >
      > Piszcie w każdym razie jakie są wasze sposoby, bo jest to jedna z
      > najważniejszych tras podróży na wschód i oprócz mnie wielu z waszych rad
      > skożysta.
      >
      > Z góry dziękuję

OK, już podaję na tackę:) Do Stmbułu jechałem w połowie września i wracałem w
      październiku właśnie przez Suczawę.
      OK, Przemyśl - Suczawa, do Suczawy nie jest skomplikowanie. O 7.30 z PKS
      Przemyśl odjeżdża autobus rumuński za 70 zł. W sezonie może być problem z
      miejscami we wrześniu autobus był pusty. Na stronce internetowej PKS P. jest
      rozkład jazdy, ale i tak musisz dzwonić wcześniej czy kurs nie jest odwołany.
      Obecnie jeździ prawdopodobnie tylko w środy, ew. piątek.

Do Ukrainy w wakacji będą wprowadzona dla nas wizy, ale nie wiem w jakiej to
      będzie formie. Teraz nie ma żadnych opłat i problemów z przejazdem.

Z różnych relacji wynika, że autobus dojeżdża do Suczawy w nocy, bo stoi8 długo
      na granicy. We wrześniu granica była pusta, a do S. dojechaliśmy na 20-tą.

Jeśli słyszałeś o firmie autobusowej bezpośrednio z Suczawy do Stambułu, to
      jest to Toros i odjeżdża o 7 rano (!!! zmieniło się w tym roku). Proponuję
      dojechać do Bukaresztu albo PKS rumuńskim (ok. 22-giej), albo pociągiem. Dworca
      autobusowego nie musisz szukać, bo jest to ten sam, na którym wylądujesz.
      Pociąg jest droższy (!!!), wbrew niektórych relacji, ale nie bardzo. My
      pojechaliśmy prywatną linią autokarową, spod jakiegoś sporego hotelu. Firmę
      znaleźliśmy przypadkiem i chyba ciężko byłoby mi wytłumaczyć gdzie się
      znajduje. Koszt do Bukaresztu to ok. 7,5$, może troszkę mniej. POciąg może być
      droższy o jakieś 1-3$. My zapłaciliśmy dokładnie 220000 Lei (1$=320 000 Lei).
      PKS jest w podobnej cenie. Z kantorem może być pewien problem w Suczawie,
      jednak za bilet do B. zapłaciliśmy w $ po dobrym kursie. Kierowca PKS też
      chciał na ten układ iść. Ogólnie z kantorami kłopot. Możecie wymienić jakąś
      kwotę na granicy.

W Bukareszcie jesteście ok 5-6-tej rano w pobliżu dworca Gara de Nord. OK, g. 9-
      10-tej otwierane są biura z biletami autobusowymi do Stambułu. Przechowalnia
      bagażów jest w Gara de Nord, ale wychodzi drogo, kantory z korzystnym kursem są
      też otwierane po 9-tej. Wszystko jest w okolicach G. de N. Generalnie za free
      bagaże można bez problemy zostawić w biurze podróży za free. Bilet do S. trzeba
      wytargować. Cena wyjściowa to jakieś 28$, ale jak walniecie, że jesteście
      studentami (nawet jak nie, to nikt nie sprawdzi), to zejdzecie do 20$. Poniżej
      już bardzo ciężko stargować, generalnie 23$ jest bez bólu, ale walcz do 20. W
      wolnym czasie proponuję zwiedzić Pałac Ludu za 30 000 Lei (studencka, też nikt
      nie sprawdza). Autobusy odjeżdżają ok. 15-16-tej. Spod biura wezmą Was na
      dworzec, z którego bus odjeżdża. Dla bezpieczeństwa spytaj się o miejsca
      niepalące, bo w niektórych firmach, tylnia część jest paląca.

Niektóre firmy biorą opłaty za przejazd promowy przez Dunaj, ale nie więcej niż
      1$. Niektóre firmy mają też zaplanowany w Bułgarii obiad dla pasażerów na koszt
      przewoźnika (miłe:))

W Stambule jesteś raniutko. Aha, wiza turecka to 10$, kupujesz na granicy.

W drugą stronę jest nieco inaczej, jak Cię interesuje, to wal śmiało. Z
      powrotem dobrym pomysłem jest przejazd przez Czerniowce.
      Generalnie koszt całego przedsięwzięcia na bank nie wyniesie więcej niż 50$, w
      drugą stronę podróż wyniosła nas 39$. Z Turkami targuj się prawie o wszystko:)))

Aha, z G. de N. jest paru cwaniaczków naciągających np. na dojazd do Giurgiu,
      ich olejcie.
      Napisz kiedy jedziesz.
      Pzdr.

• Gość: Deli Yurek Re: Dojazd do Turcji IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 23:17
      Dziękuję serdecznie!

Acton, jeśli nie sprawi Ci to problemu chętnie usłyszę o drodze powrotnej a w
      sprawie Suczawy, to jeszcze pytanko:

- Pytam się o te dworce, bo podobno dzieli je około 5 km., czy to prawda i czy
      łatwo się zorientować jak trafić na kolejowy, jeśli przyjdzie mi jechać
      pociągiem? Dalszą trasę, tzn. od Bukaresztu już znam, ciekawi mnie tylko
      pociąg - jaki komfort, cena itd. Tak wogóle to jaka jest ta Suczawa?

Od siebie jeszcze tylko dodam kilka linków:

www.pks-przemysl.pl - inforamacje na temat połączeń Przemyśl - Suczawa

www.wikel.prv.pl - biuro w którym można zasięgnąć informacji o
      połączeniach Warszawa - Stambuł (ok.650 zł.)

www.infotravelromania.ro/transport.html - informacje na temat firm
      autobusowych jeżdżących z Bukaresztu

www.cfr.ro - rumuńskie koleje

www.lot.com - no, cóż. Zimą w promocjach bilety do Stambułu nieraz można
      kupić za ok. 160$, (np. teraz, tzn. do 3.I)

Ja - Insza`Allah - wyruszam przez Suczawę za miesiąc.

Pozdrawiam

• Gość: graza Re: Do Deli Yurek IP: *.acn.pl / 10.67.5.* 28.12.02, 14:32
        Ja w takiej delikatnej sprawie. Tez wybieram sie do Stambulu za miesiac,
        jeszcze nie zdecydowalam sie na któras z tras, kazda niestety ma dla mnie
        porownywalna ilosc zalet i wad. Sprawa jest taka, ze jade sama, a wolalabym
        sama trase do Stambulu przebyc w towarzystwie. Nie chodzi mi bynajmniej o
        opieke, ale zawsze co 2 glowy to nie jedna, wiem z doswiadczenia (oczywiscie
        zalezy to od "zawartosci" glow). Potem,ze Stambulu, jade dalej na wschod.
        Jezeli bylbys ewentualnie zaiteresowany, to pisz.
        Pozdrawiam
        graza
      • Gość: acton Re: Dojazd do Turcji IP: *.w / *.net.pl 30.12.02, 15:14
        > - Pytam się o te dworce, bo podobno dzieli je około 5 km., czy to prawda i
        czy
        > łatwo się zorientować jak trafić na kolejowy, jeśli przyjdzie mi jechać
        > pociągiem? Dalszą trasę, tzn. od Bukaresztu już znam, ciekawi mnie tylko
        > pociąg - jaki komfort, cena itd. Tak wogóle to jaka jest ta Suczawa?

Hejka. No fakt, jest między dworcami kawałek. Od dworca autobusowego musisz iść
        w dół (nie wiem , jak inaczej to określić:))), tam dojdziesz do głównej drogi.
        Stamtąd złapiesz busika, w większości jadą chyba na dworzec kolejowy. Bilecik
        kosztuje chyba 5 000 Lei, możesz wziąźć też taxi, ale łatwo się naciąć.
        Generalnie dobrzy ludzie Cię wspomogą:))). Nie sądzę, żeby warunki w pociągu
        były gorsze od tych w PKP, ale nie jechałem, więc nie ręczę.
        pzdr. Suczawa...bo ja wiem? byłem tam od 20-tej do 22-iej i 2h w popołudnie w
        drodze powrotnej. Przywitała mnie max. chlapa, więc wrażenia nie
        najwspanialsze. Mają jakiś zameczek, starówkę, widziałem łądny kościółek.
        Najlepiej zaglądnij do Pascala.
        pzdr.
      • Gość: magda Re: Dojazd do Turcji IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.129.* 30.12.02, 16:40
        a propos biletu LOT-u za 160 dolarow. czy trzeba wyleciec do 3.o1 czy trzeba
        wykupic do 3.01, a wylot moze byc pozniej. sprobuje sama sie dowiedziec,ale
        jezeli wiesz, to prosze napisz. tez sie wybieram do Stambulu w styczniu
    • Gość: Deli Yurek Re: Dojazd do Turcji IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 20:30
      Dzięki Acton.

Bilet LOT trzeba wykupić do 3.I a wylot do Marca. Dokładnie dowiesz się w
      biurze. Teraz te bilety w promocji kosztują 179$ + opłaty lotniskowe.

Dla żądnych ciekawych wrażeń w podróży do Stambułu połączenia promem z Odessy:

www.ukrferry.com/eng/istanbul.asp
      travel-2-ukraine.com/transportation/ferry-tickets.htm
      • Gość: magda Re: Dojazd do Turcji IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.129.* 31.12.02, 15:24
        Do: Deli Yurek lub Graza (lub ktos, kto tez jedzie do Stambulu).

Wybieram sie do Stambulu na poczatku stycznia. Moze nawet wylece przed 10.01.
        Jezeli ktos z Was tez chce jechac w tym terminie, to moze pojedziemy razem?
        Macie juz jakies konkrety co do cen? Sama polece samolotem. W towarzystwie
        biore pod uwage jakies tansze i mniej komfortowe sposoby.

Deli Yurek, dzieki za informacje o cenie biletu LOT-u.
        • Gość: graza Re: Dojazd do Turcji IP: *.acn.pl / 10.67.5.* 31.12.02, 15:55
          Dla mnie poczatek stycznia to niestety za wczesnie...
          Zycze ci wspanialych wrazen, mam nadzieje, ze wyjazd sie uda.
          • Gość: magda Re: Dojazd do Turcji IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.129.* 02.01.03, 15:11
            chcialam dzisiaj sprawdzic, czy ktos nie dopisal czegos do naszego watku.
            patrzac na listy uporzadkowane wedlug dat, nie bylo widac naszego tematu. z
            data 31.12.02 powinnismy byc prawie na poczatku. ciekawe, czemu tak sie
            dzieje? ktos z Was wie? w koncu dotarlam do naszego watku, ale dopiero
            sprawdzajac listy uporzadkowane alafabetycznie wg tematu. ale to taka
            generalna uwaga.

nie jestem jeszcze pewna tego wyjazdu przed 10.01. moze nastapi to troche
            pozniej, wiec chetnie sie dowiem, jakie sa Wasze plany co do daty
            wyjazdu/srodka komunikacji.

pozdrawiam, magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka