Dodaj do ulubionych

Zamki na Dolnym Śląsku

IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 25.02.06, 20:13
Które z zamków średniowiecznych na Dolnym Śląsku warto zwiedzić? W tym roku
planujemy wakacje w tej częsci Polski i chciałabym dowiedzieć się wszystkiego
co jest tam ciekawe i warte zobaczenia. Może jakieś miescowe legendy,
ciekawostki, regionalni twórcy
Obserwuj wątek
    • panidomu5 [...] 25.02.06, 22:04
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • acinpreis Re: Zamki na Dolnym Śląsku 26.02.06, 10:12
        sproro jest tych zamków ale podam Ci kilka najciekawszych.
        największym zamkiem na D.Śląsku jest zamek Książ,trzeci co do wielkości zamek w
        Polsce. Warto zwiedzić,szkoda tylko że jego wyposazenie jest bardzo skąpe.Zamek
        wraz z parkiem i pobliskim stadem ogierów jest ciekawym miejscem. Idzmy dalej.
        Ciekawy jest zamek Grodziec, niedaleko są ruinki zamku Gryf które warto
        zobaczyć. Nie można zapomnieć o zamku Czocha, to chyba punkt obowiązkowy. Zamek
        Grodno w Zagórzu śląskim położony nad jeziorem zaporowym. Chojnik warty
        zobaczenia głownie ze względu na przepiękną panorame Karkonoszy roztaczającą sie
        z jego wieży. No i zakem w Bolkowie. To chyba najciekawsze zamki Dolnego Ślaska.
        A z ciekawych ruinek- Zamek Rogowiec (przepiękna panorama, najwyżej położony w
        Polsce) koło Głuszycy i zamek Homole. Pozdrawiam i życze udanej wycieczki.
        Jeżeli masz jeszcze jakieś pytanka to pisz.
        • Gość: H Re: Zamki na Dolnym Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 11:10
          Ja nie w związku z Dolnym Śląskiem - czy jesteś pewien, ze Rogowiec jest
          najwyżej położony w Polsce? Zawsze wydawało mi się, że najwyżej polożone są
          ruiny zamku pienińskiego na Trzech Koronach? Na jakiej wysokości leży Rogowiec?
          Pozdr.
        • monia145 Re: Zamki na Dolnym Śląsku 26.02.06, 12:19
          Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Przyznaję się, że podejrzałam trochę
          wiadomości na Twój temat i w związku z tym mam pytanie. Jaką miejscowość
          poleciłbyś jako bazę wypadową do zwiedzania Dolnego Śląska? Zdaję sobie sprawę,
          że to ogromny obszar ale może coś w Twojej okolicy? Dodam tylko, że mam 6-
          letnie dziecko więc trasy muszą być dostosowane do możliwości takiego tyrysty.
          Ja jestem początkującym geografem, nigdy nie byłam na Ślasku więc dla mnie
          będzie to dziewicza podróż. Z punktu widzenia studentki geografii to wiem co
          chcę tam zobaczyć, ale pasjonuję się też historią średniowieczną i potrzebuję
          jak najwięcej informacji na ten temat. Chodziło mi też o informacje z pierwszej
          ręki, od kogoś kto, tak jak Ty mieszka w tych okolicach i wie co naprawdę jest
          warte obejrzenia dla kogoś kto dysponuje krótkim urlopem, jak ja. Jeszcze raz
          dziękuję za informacje.
          • acinpreis Re: Zamki na Dolnym Śląsku 26.02.06, 15:39
            najpierw odpiwiem na post "H". Zamek pieniński jest położony na wysokości 779m
            n.p.m a Rogowiec w G. Kamiennych na 862m n.p.m Różnica całkiem spora.

Co do postu monii. Moim zdaniem należałoby podzielić zwiedzanie na dwa etapy.
            Nie wiem jakim urlopem dysponujecie ale przypuszczam, że ok. tygodnia. Np 3 dni
            mozecie spędzić w okolicach Złotoryi lub Lwówka Śląskiego (może załapiecie się
            na agatowe lato) i zwiedzić zamki Czoch w Leśnej, Grodziec i Gryf. Dodatkowo
            zobaczycie pare innych ciekawych rzeczt w tamtym rejonie. Drugi etap to
            zwiedzanie zamku Chojnik i np. muzeum Karoknoskiego PN. Następnie przejazd w
            Góry Sowie do jakiejś agroturystyki na noc. Potem zwiedzanie Książa w Wałbrzychu
            i Grodna w Zagórzu Śl. A na ostatni dzień wejście na ruiny zamku Rogowiec.
            Jeżeli będziecie potrzebowali noclegu w G.Sowich prosze o kontakt :). Pozdrawiam
            • Gość: monia145 Re: Zamki na Dolnym Śląsku IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 26.02.06, 20:03
              Dziękuję i być może, że skorzystamy z Twojej propozycji. Będę w kontakcie.
              Pozdrawiam.
              Monika
            • Gość: H Re: Zamki na Dolnym Śląsku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 21:21
              No to faktycznie Rogowiec jest najwyzej:-)
              Pozdr.
    • Gość: fran Re: Zamki na Dolnym Śląsku IP: *.crowley.pl 01.03.06, 12:14
      Polecam ksiażkę Joanny Lamparskiej" Zamki i pałace Dolnego Sląska" jak również
      inne ksiązki tej autorki dość dobre przewodniki po historii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka