Dodaj do ulubionych

Warszawa i okolice

06.05.21, 20:37
Pandemia koronawirusa pokrzyżowała nam wiele planów podróżniczych, ale z drugiej strony zmotywowała nas do poznania Warszawy i okolic. W tym wpisie zebrałam opisy miejsc, które odwiedziliśmy w ciągu ostatniego roku. Większość z nich idealnie sprawdzi się jednodniowe lub nawet półdniowe wyjazdy. Niektóre atrakcje są sezonowe, ale większość z nich można zobaczyć o każdej porze roku. Zapraszam!

polaczkropki.pl/2021/04/30/warszawa-i-okolice-pomysly-na-jednodniowe-wyjazdy-w-pandemii/
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Warszawa i okolice 08.05.21, 09:31
      Ja lubię przede wszystkim wycieczki po lasach. W okolicach Warszawy jest ich trochę; wybieram te dalej położone, bo mniej w nich śmieci. Nie jestem zmotoryzowana, dojeżdżam zwykle pociągiem.

Moje ulubione, to: Puszcza Biała, Puszcza Stromecka (i przy okazji pobliska Kozienicka), Lasy Garwolińskie, Puszcza Kamieniecka, Puszcza Bolimowska.

Oczywiście można przy tej okazji zobaczyć ciekawe zabytki, np. drewniane kościoły w Porządziu, czy w Mariańskim Porzeczu.
    • michaelpierce29 Re: Warszawa i okolice 24.05.21, 16:27
      Ciekawe miejsca, dziękuję. Chciałabym znaleźć towarzysza do spacerów, sama jest trochę smutna.

• jacek1400 Re: Warszawa i okolice 25.05.21, 21:28
      Często jest tak, że miejsca w okolicach naszego zamieszkania zwiedzamy rzadko, albo w ogóle. Ja nie pochodzę z Warszawy, ani okolic, a z Pomorza, konkretnie z Malborka. Właściwie to przez ponad 30 lat nie wiedziałem, na jakim obszarze mieszkam, czym są tereny depresyjne i co one kryją. Jak się okazało, kryją bardzo wiele i od prawie 10 lat rok w rok jeżdżę po tych Żuławach, wykorzystując każdą okazję. W ubiegłym roku odwiedziłem również Warszawę z noclegami na Mariensztacie- cisza, i spokój. A zaledwie kilkaset metrów dalej o tej ciszy powiedzieć już nie można :)

Żuławy
      Mariensztat i Stara Warszawa
      • horpyna4 Re: Warszawa i okolice 26.05.21, 09:25
        Z Malborka jest też blisko na Kociewie, polecam. I na Pojezierze Brodnickie znacznie bliżej, niż z Warszawy.
    • Gość: igmoline Re: Warszawa i okolice IP: *.213-189-56-160.net.eco.atman.pl 04.08.21, 10:49
      Centrum nauki Kopernik, Starówka, pomnik Syrenki na Powiślu, Łazienki Królewskie (może będą chodzić pawie, wiewiórki).

Nie wiem również czy znacie park trampolin Airo:
      citymagazine.pl/park-trampolin-warszawa/

Na stronie jest opisane miejsce. Chodzę tam regularnie z dziećmi i każdy dobrze się bawi :) I ja i dzieciaki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka