Dodaj do ulubionych

co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam auta

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 19:45
tylko nowe nastepujacych marek:

Mondeo TDCi, Opel Vectra benzyna, Volvo - nie mam konkretnego typu bo nie
znam cen, Passat, Accord, Audi A4 Avant, Avensis.

Samochod ma byc dla 4 osobowej rodziny - a wiec nie za maly, ale tez nie
ciezarowka. Najwazniejszy dla mnie jest komfort jazdy - samochod ma byc
cichy. Testowalem juz nowe diesle - common rail - i tez biore je pod uwage.

Nie jestem fanem wyscigow samochodowych wiec wystarczy jak samochod bedzie
przyspieszal do 100 w 10 sek i bedzie w miare elastyczny na wyzszych biegach.
Auto musi sie przyjemnie prowadzic i byc w miare niezawodne (Alfa Romeo -
odpada).
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 19:51
      a4
      • Gość: noe Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 19:55
        zawsze prosze o krotkie uzasadnienie
      • Gość: malik Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 09:51
        audi a 4
    • Gość: Olex Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 20:00
      Jeśli nie chcesz "golasa" to A4 i Volvo S60 odrzuć od razu.

Wg mnie Ford Mondeo - najprzestronniejsze, najlepsze zawieszenie, duży i
      praktyczny bagażnik, nie koniecznie diesel, za tą kasę dostaniesz 2,5 litrówkę
      benzyne (rozumiem, ze nie musisz oszczedzać na paliwie..) V6 z 6 stopniową
      skrzynia biegów i jeszcze Ci zaostanie na extrasy...

Vectra - zbyt "przycięzkawy design (oczywiści to moje sybiektywne odczucia) no
      i to... Opel.....
    • Gość: AdM Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 20:49
      Z twoich typów, oczywiście i bezdyskusyjnie najlepsze jest A4. Reszta do
      jednego wora dobrych, popularnych samochodów, jednych lepszych w tym, drugich w
      tamtym. Napisz jakie masz jeszcze priorytety.
      • barkas Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 13.07.04, 20:56
        Skoda Superb Platinum 1.9 TDI.
        • Gość: trug Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.cs.bialystok.pl / *.cs.bialystok.pl 13.07.04, 21:48
          Barkas, chcesz faceta wp.....ć na minę? Odpuśc skody i wyluzuj, facet ma kasę a
          Ty mu proponujesz skodę.
          Moim klimatom odpowiadałby Saab 2,0 turbo, oczywiście w benzynie. Lux.
          • Gość: Fafafafa Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.04, 22:30
            Saab 2.0 wersja 9-3 to żadna rewelacja. Auto ma tylko ładny design, poza tym to
            tylko Opel Vectra do tego drogi.
            Saab 9-5 jest znacznie droższy. Bierz Mondeo TDCI.
            • Gość: ja Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.07.04, 23:35
              Accord 2.2 diesel

bo jest najlepszym autem w tej klasie
    • Gość: volvo fan Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.nyc.rr.com 14.07.04, 03:26
      Jak sie zmiescisz z kasa, to tylko Volvo 2.4 . Wiekszy od A4, a nie japonczyk.
      Pzdr
      • Gość: anka Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.04, 16:12
        zapraszam na www.auto-sim.com.pl
    • Gość: Henry Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 08:36
      Wybierz Mondeo - wspaniałe zawieszenie, prowadzi się "intuicyjnie", bardzo dużo
      miejsca w środku, elegancki design a mimo to samochód nie rzuca się zbytnio w
      oczy, dobry serwis. Mam Mondeo combi 2.0 benzyna / 145 KM. Celowo nie wybrałem
      silnika TDCi, choć jest bardziej elastyczny od benzyny - żona nie lubi Diesla.
      Jeżeli myślisz o Dieslu w Mondeo, to tylko 2.0 TDCi / 130 KM.
      • Gość: Kaszana Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 08:41
        Niedługo wejdzie do sprzeadaży Mondeo 2,2TDCI 155KM.
        Moim zdaniem warto poczekać na to auto.
        • Gość: Po18 Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 09:13
          Panowie!!!
          Dobry serwis w Fordzie???
          No bez żartów.....
    • motodawca1 Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 14.07.04, 09:34
      jakiś 6-cio cylindrowy dieselek sprawi, że gdy odpadną Ci uszy będziesz sie
      śmiał dookoła głowy.
      poważnie.
      Oczywiście wybór jest TWój ale gdybym to ja dokonywał takiego zakupu nie maiłbym
      wątpliwości.
      Auto będzie wygodne ekonomiczne z nadwyżką mocy i mało awaryjne
      będziesz go użytkowalał latami (nie wiem na jak długi okres chcesz kupić
      samochod - czasami lepiej wziąść 2 benzyniaki jeden po drugim, niż 1 dobry
      diesel) i będziesz zadowolony
    • Gość: ST220 Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: 217.153.119.* 14.07.04, 09:47
      Może dołóż 10tys i kup sobie mondeo ST220-bardzo fajny mamy takiego w firmie,
      jednak w przypadku takich popularnych europejczyków zawsze wadą jest
      awaryjność. Dobry wybór to Accord ( produkowany w Japonii a nie gdzieś w
      pobliżu), bije wszystkie fordy, ople inne europejskie wynalazki niezawodnością
      i jakością, dla mnie ma tylko dwie wady - bardzo mało miejsca z tyłu a kombi
      wyglada jak trumna.

Pzdr
    • argta Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 14.07.04, 10:31
      proponowałbym Avensisa 2.0 D-4D Prestige 116 koników + fabryczny chip na 150 KM
      ujeżdzam takiego na codzień i wierz mi (2-gi samochód w moim domq to AR 147 GTA)
      sama przyjemność z jazdy mówie oczywiście o Toyocie
    • Gość: krawaciarz Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: 80.51.232.* 14.07.04, 10:42
      Subaru Legacy 2.5L. Fajny silniczek, 165 kM, boxer no i napęd na 4 koła.
      Będziesz musiał dorzucić ok 10 tys, ale myslę że warto.
      Pzdr
      • Gość: jurek Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.aster.pl 14.07.04, 10:59
        polecam Ci mondeo gdyz ja nim jezdze (TDCI z modulem na 164KM)
        za 100 pare tyś. dostaniesz wersje ghia z rewelacyjnym wyposazeniem.
        no i termin oczekiwania przystepny,jak wstrzelisz sie z zamowieniem
        to nawet w 1 miesiac bedziesz mial auto.
        a najlepiej umow sie na jazdy wybranymi modelami
        pozdrawiam i zycze udanego zakupu
    • Gość: macio Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.at.omv.com / *.omv.com 14.07.04, 11:02
      Też się nad tym zastanawiałem (tylko teoretycznie, bo interesują mnie głównie
      samochody na które mnie nie stać, a na takie to mnie jeszcze stać :). Chciałem
      coś w miarę oryginalnego, dość mocnego i w miarę dużym bagażnikiem.

1. Volvo S40 - silnik 2.4, ale tylko podstawowa wersja. Drogi serwis,
      gwarancja tylko 12 mies. (!?). Auto chyba nie jest rewelacją. Podoba mi
      się stylistycznie. Można wziąść wersję z mniejszym silnikiem i lepszym
      wyposażeniem, ale uważam że za tą kasę to jest za słabe.

2. Opel Zafira OPC. Duuuuże auto, ma niesamowitego kopa jak na taką masę
      (2.0 T, ok. 200 KM, poniżej 8 do 100). Dla mnie za duże. Poza tym do Opla
      mam mniejsze zaufanie niż do Volvo. Mogę nie mieć racji...

3. Jeep Cherokee. Silnik 2.4. Podstawowa wersja wyposażenia za tą kasę.
      Dużo pali, nie wiadomo jak z serwisem (w tym jego kosztami). Pewnie
      orłem wśród bezawaryjnych nie jest. Oryginalny wygląd.

No i last but not least...

4. Honda Accord. Za tą kasę można mieć wersję Type-S albo 2.2 CDTI.
      Do wyboru do koloru. A poza tym wogóle nie warto inwestować w tą wersję,
      tylko kupić 2.0 za niecałe 90 tyś (!). Trzy lata gwarancji, można bujać
      się do śmierci. Jak dla mnie idealne drugie auto. Jak na pierwsze za mało
      oryginalne... Poza tym podobno trzeba czekać !?

Inne marki poległe na placu boju...
      - Merc, Audi, BMW - nic ciekawego za tą cenę - za słabe silniki (Merc, Audi)
      albo za małe i za słabe (BMW 3).
      - Saab - chyba nic się nie łyknie za tą kasę, a jeżeli już to jakiś podstawowy
      model
      - Mondeo, Laguna, Avensis - repowozy (nie moja opinia, Car Magazine), zero
      oryginalności, Avensis stylistycznie nie najlepiej, poza tym jakiś niemożliwy
      okres oczekiwania ?
      - AR - wiadomo, ale piękne jest i outside i inside (nie każde)
      - VW - nie przepadam, przepraszam wielbicieli marki, chociaż... tzw. Pasek
      nie jest zły, chyba można dostać taniej niż to samo ze znaczkiem Audi
      - Superb - jeżeli nie przeszkadza Ci znaczek na masce

Więcej grzechów nie pamiętam :)

Pozdro
      M.

• niknejm Macio dobrze pisze (n/t) 14.07.04, 11:21
        • Gość: Zenek Re: Macio dobrze pisze (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 11:43
          tez sie podpisze pod Accordem
          szczegolnie 2.4i Executive sedan - za ta kase to bajka

choc wszelkeigo typu repowozy w cenie 120kzl beda juz niezle wypasione... to
          zawsze pozostanie problem awaryjnosci i co za tym idzie serwisu (no moze poza
          Toyota, ale ja osobiscie az tak w jej bezawaryjnosc nie wierze!)

Audi, Saab, BMW czy Volvo odpadaja - za tak niewielka kase nic dobrego nie
          kupisz
          S40/V50 to maluch wiec dla rodziny nie polecam

• Gość: noe Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 10:11
      Zgadzam sie z wiekszoscia opinii macia. W zasadzie moge zawezic pole wyboru do:
      Accord 2,4i executive
      Accord 2,2 CDTi
      Volvo S60 / S40
      A4 Avant silnik mocniejszy niz 1,8T

Jezdzilem testowo Mondeo TDCi 130 KM i auto staje sie przy 140-150 km/h dosyc
      glosne i nie jest to halas od silnika tylko od pedu powietrza i ukl. jezdnego -
      natomiast prowadzenie Mondziaka - zawieszenie bez zarzutu, Avensis em 2.0 D-4D
      tez sie przejechałem i nie robi wrazenia - jakbym mial wybrac miedzy Mondeo
      TDCi i Avensisem D4D to bym wybral Mondeo bo wg. mnie lepiej trzyma sie
      drogogi - lepiej dobrane parametry zawieszenia - ergo jezdzi mi sie przyjemniej
      Mondeo. Oba auta podobnie halasuja - i zaznaczam nie jest to halas od silnika
      diesla. Ludzie, ktorzy wypisuja tu rozne farmazony nt. klekotu nowoczesnego
      diesla (np. szymi) to albo robia to dla zabawy albo nie jechali takim autem (na
      zewnatrz auta owszem jest glosniejszy od benzyny ale wewnatrz bardziej slychac
      oplywajace powietrze niz silnik diesla - takie sa przynajmniej moje wnioski).
      Dlatego tez bardzo powaznie biore pod uwage dobrego diesla - nie ze wzgledu na
      oszczednosci ana paliwie ale na moment obrotowy - jade np. 150 na trasie i
      kazdego tira jadacego 120 albo innych krolow szos moge bez problemu wyprzedzic.

Jednak wracajac do glownego watku - Mondeo jest troche za glosne - wole
      mniejsze A4 w wersji kombi - moze byc z dynamicznym silnikiem benzynowym (ale
      mocnejszym od 1,8T) ewentualnie Volvo lub Accord ale tymi dwoma ostatnimi nie
      jechalem i nie wiem jak sie prowadza i czy sa ciche.
      Aha - Passat jakos nie robi na mnie wrazenia, Superbem nie jechalem i nie
      przeszkadza mi ten szkaradany znaczek skody - ale slyszalem, ze to raczej dosc
      przecietne w prowadzeniu auto a glowna zaleta jest silnik VW. Czy ma ktos
      porownanie Mondeo (ktorym jezdzilem) z A4 lub Accordem nowym lub Volvo (chyba
      S40 bo na S60 zabraknie kasy). Chodzi mi o jakosc prowadzenia samochodu i o
      dobr wytlumienie wnetrza przy duzych predkosciach (140 - 160 km/h).
      • greenblack Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 15.07.04, 10:33
        Uważam, że ten wątek to bełkot. Gdzie chcesz dostać S60 albo A4 z silnikiem
        mocniejszym niż1.8T za 120 patyków?
        • Gość: volvo fan Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 15:47
          S60 z silnikiem 2,4l benzynka kosztuje 120 tys. nowiutki w salonie (cena
          katalogowa byla 129 tys ale te 9 tys to juz po 10 min. targowania dealer mi
          opuscil). Polecam en woz - wg. mnie super design, plynie po drodze.
          • greenblack Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 15.07.04, 17:50
            Maksymalna bieda wersja ze stalowymi felgami i ręczną klimą.
            • barkas Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 15.07.04, 21:18
              greenblack napisał:

> Maksymalna bieda wersja ze stalowymi felgami i ręczną klimą

Volvo S60 to świetne auto. Ale za 120 tys będzie tak jak pisze grynblak bieda
              wersja, bez metalicu, z ręcną klimą, i szmatową tapicerką. A 140 KM w tej
              klasie aut to porażka. Pożądnie skonfiogurowane S 60 to wydatek ok. 170 tys zł.

Za 130 tys możesz mieć A4 jeśli trafisz na promocję. Piękne auto, ale też za
              120 tys nie powybrzydzasz....
              Trudny wybór!
            • Gość: sopocianin Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: 216.152.233.* 16.07.04, 20:15
              A co to jest reczna klima? Na korbke czy chinski wachlarz?
      • Gość: koles Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 21:53
        > oszczednosci ana paliwie ale na moment obrotowy - jade np. 150 na trasie i
        > kazdego tira jadacego 120 albo innych krolow szos moge bez problemu wyprzedzic.

Łał... hiehie :)
    • x-darekk-x Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 15.07.04, 10:45
      repowoz czy nie repowoz, szesc cylindrow zawsze bedzie przyjemniejsze od
      czterech. mondeo st220 to to, czego ci potrzeba. :)

wczoraj na dsf byl full test volvo s60r. jednym z elementow testu jest
      przejechanie na czas pewnego kretego toru. i co? s60r mial czas niemal rowny
      czasowi mondeo. zdziwilem sie, bo w volvo jednak jest te 300km pod maska i
      naped na 4, ale woz dostal mocna krytyke za beznadziejne prowadzenie przy
      szybkich manewrach. szkoda. ladnie wyglada. :)
      • Gość: Zenek Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:03
        takie S60R ma tylko pseudonaped na 4 kola, na tym kretym torze, na ktorym
        katuja auta w DSF pewnie to Volvo i tak caly czas mielilo tylko przednim kolami
        bo tylne nie nadazaly z wlaczaniem/wylaczaniem sie
        poza tym Volvo typu R to raczej krol prostej a nie auto do jazdy po zakretach!

• Gość: sopocianin Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: 216.152.233.* 16.07.04, 17:35
          Gość portalu: Zenek napisał(a):

> takie S60R ma tylko pseudonaped na 4 kola, na tym kretym torze, na ktorym
          > katuja auta w DSF pewnie to Volvo i tak caly czas mielilo tylko przednim
          kolami
          >
          > bo tylne nie nadazaly z wlaczaniem/wylaczaniem sie
          > poza tym Volvo typu R to raczej krol prostej a nie auto do jazdy po zakretach!
          Jezdze z tym "pseudonapedem" na codzien, i pozwole sobie pare uwag dodac -
          rozdzial napedu (przecietnie) to 70/30. Mozna to zmienic na 50/50 wylaczajac
          DSTC. Woz po zakretach chodzi bez zadnych problemow, i z mieleniem przednimi
          kolami jesze nie mialem doswiadczenia. Problemem tylko jest to, ze takie
          cudo "wypasione" (a innych nie ma) to bedzie chyba powyzej 200 tys. Najblizszym
          zblizonym modelem jest s60T5, moze byc z AWD, lub tylko z przednim. Polecam
          przejechac sie wozem samemu, a potem opisywac wrazenia.
          • greenblack Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 19.07.04, 16:37
            Gość portalu: sopocianin napisał(a):

> Jezdze z tym "pseudonapedem" na codzien, i pozwole sobie pare uwag dodac -
            > rozdzial napedu (przecietnie) to 70/30. Mozna to zmienic na 50/50 wylaczajac
            > DSTC.

Bełkot. W badziewnym haldeksie normalnie jest 100 na przód i 0 na tył. A
            bajeczki o ustalaniu podziału przez wyłączenie ESP, to zachowaj dla siebie.
    • Gość: Andy Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 11:20
      Jeździłem ostatnio Superbem V6TDI - jestem mile zaskoczony.
      Jest on droższy niż 120k, ale na Superba 2.8 V6 30V w wersji Comfort lub
      Comfort Plus starczy.
      A powinno być ciszej niż w dieslu :).

Jeżeli komfort jazdy jest jednym z priorytetów, to dla czterech osób może być
      O.K..
      Najlepiej umów się na jazdę testową takim modelem i sam zobacz.
    • maaaq jak to co? benzyne?:) 15.07.04, 12:53
      jako zwolennik aut francuskich wystawiam Lagune V6, za 120k masz wspanialy
      silnik, dosc komfortowe zawieszenie, pelne wyposazenie. Polecam
      • barkas Re: jak to co? benzyne?:) 15.07.04, 22:17
        maaaq napisał:

> jako zwolennik aut francuskich wystawiam Lagune V6, za 120k masz wspanialy
        > silnik, dosc komfortowe zawieszenie, pelne wyposazenie. Polecam

I zapewnioną miejscówkę w poczekalni serwisu.
        Buhahahhahaha.
        Co za bełkot; Lagunę!
        • Gość: Gast Re: jak to co? benzyne?:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 08:49
          I tak duzo rzadziej niz kupujac Mondeo Tdci.
    • Gość: kk Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:10
      Podstawa to wiedziec co sie chce miec w samochodzie za 120.000zl!
      Jak full wypas to odpada każde A4, Volvo S40/S60, Saab, Passat itp.
      Mozna pomyslec o Mondeo (conajmniej 10kzl doplaty za metalik, ksenony, ESP itp),
      Vectra GTS 2,0T (tez +10kzl), Laguna 2,0T czy nowe 407 2,2Sport lub 3,0Sport
      Automat za odpowiednio ok. 110.000zl i 130.000zl.
      No i Honda 2,4 za ok. 120.000zl.
      Wazne tez czym w tej chwili jezdzisz i z jakim wyposazeniem!!
      Tez mam podobny dylemat (ale jeszcze mysle benzyna/diesel)
      • Gość: ja Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.07.04, 15:55
        ...jak powiadali starozytni aborygeni, nie kupuj aut zaczynajacych sie na
        litere "f", czyli fiatow, fordow i francuzow (awaryjnosc!!) :P
    • Gość: kk Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 15:53
      Moze jeszcze byc Mazda6 benzyna 2,0 lub 2,3 lub diesel 2,0 ...
    • Gość: Paweł Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.tmxnet.pl / 82.160.69.* 15.07.04, 15:53
      Jeśłi chcesz niezawodne autko to bierz Toyotke Avensis, ale jak juz masz do
      przeznaczenia 120 tyś. zł to z tych samochodzikow wybrał bym Honde Accord! Jest
      tez prawie niezawodna, nie najdrozsza w exploatacji, na wspaniłay silnik...
      polecam!!!
      • Gość: ja zgadzam sie z Pawłem IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.07.04, 15:58
        calkowicie zgadzam sie z Pawłem.

P.S. ja bym na pewno kupil japonca. sam jezdze honda 2.0...NIEBO!:)
        • Gość: noe Re: zgadzam sie z Pawłem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 16:54
          chodzi wam o ten nowy diesel czy o silnik benzynowy 2,4l ?

Mam jedna watpliwosc co do Hondy - czy nie jest zbyt twarda - lubie komfort w
          aucie i np. Mondeo ST220 jest dla mnie troche za twarde ale zwykle Mondeo jest
          super - wywazony kompromis pomiedzy twardym pewnym prowadzeniem i komfortem
          limuzyny. Podobnie jest w Audi A4. Problemem Monde jest jednak halasliwe
          wnetrze przy jezdzie 140-150 km/h i to niezaleznie czy benzyna czy diesel.

Po przeczytaniu roznych dyskusji na forum i po kilkunastu jazdach probnych
          sklaniam sie do diesla (nie wiem jeszcze jakiej marki ale raczej bedzie to
          diesel). Dlaczego ? Bo po wyeliminowaniu halasu pod kazdym wzgledem bije
          benzyne na glowe - jest zwykle troche drozszy ale np. w Mondeo jesli porownac
          2,5 l benzyne 2,5 Duratec V6 to jest nawet nieco drozsza od porownywalnego
          diesla 2,0 Duratorq 130 KM a parametry silnikow wg. mnie na korzysc diesla
          (mniejsza moc diesla ale wiekszy moment obrotowy, a na trasie w kabinie halas
          jest taki sam w obu wersjach silnikowych - sprawdzalem sam!)

Moze ktos ma porownanie Volvo np. V50 albo S40 z Mondeo - chodzi o komfort
          jazdy i halas.
          • niknejm Re: zgadzam sie z Pawłem 15.07.04, 17:20
            Gość portalu: noe napisał(a):

> Po przeczytaniu roznych dyskusji na forum i po kilkunastu jazdach probnych
            > sklaniam sie do diesla (nie wiem jeszcze jakiej marki ale raczej bedzie to
            > diesel). Dlaczego ? Bo po wyeliminowaniu halasu pod kazdym wzgledem bije
            > benzyne na glowe - jest zwykle troche drozszy ale np. w Mondeo jesli porownac
            > 2,5 l benzyne 2,5 Duratec V6 to jest nawet nieco drozsza od porownywalnego
            > diesla 2,0 Duratorq 130 KM a parametry silnikow wg. mnie na korzysc diesla
            > (mniejsza moc diesla ale wiekszy moment obrotowy, a na trasie w kabinie halas
            > jest taki sam w obu wersjach silnikowych - sprawdzalem sam!)

Moment obrotowy diesla jest:
            - dostępny w stosunkowo wąskim zakresie (nie ma sensu kręcić powyżej
            4000obr/min), a potem zmiana biegu i wtedy moment obrotowy na kołach
            (decydujący o przyspieszeniu) spada.
            - jest imponujący tylko na silniku. Ze względu na dłuuuugie przełożenia skrzyni
            biegów w dieslu (konieczne ze względu na mały zakres obrotów użytecznych
            diesla - aby nie zaniżać prędkości maksymalnej na poszczególnych biegach)
            moment obrotowy na kołach nie jest już taki imponujący. A to moment obrotowy na
            kołach (nie na silniku) decyduje o przyspieszeniu, bo nie jeździsz silnikiem po
            asfalcie. ;-)

Turbodiesel dzięki TURBO ma inną charakterystykę niż wolnossący benzyniak -
            dobrze przyspiesza w dolnym zakresie obrotów, ale nie ma 'góry'. W dodatku
            możliwości redukcji biegów w dieslu są bardziej ograniczone niż w benzynowcu.
            Dlatego naprawdę nie można porównywac dynamiki samochodu z silnikiem 2.0TD i
            2.5 V6 benzyna - 2.5 V6 benzynowiec to po prostu inna liga pod względem
            osiągów, jeśli umiesz zmieniac biegi (lub masz automat). Trzeba jedynie
            pamiętać, że wolnossący benzyniak ma najlepsza dynamikę w innym (wyższym)
            zakresie obrotów niż turbodiesel.

Najlepiej obrazują różnice w dynamice benzynowców i turbodiesli dane n/t czasu
            przejazdu 1km ze startu zatrzymanego. Takie dane pokazują zdolność samochodu do
            długotrwałego przyspieszania. I obnaża to niedopowiedzenia n/t gigantycznego
            momentu obrotowego. ;-)

Za to TD oferuje akceptowalną (choć nie super) dynamikę przy niższym spalaniu.
            I to jest jego największa zaleta. Inna sprawa, że często ceny diesli są na tyle
            wyższe od cen benzyniaków, że zwrot różnicy następuje po długim czasie przy
            przeciętnych przebiegach. To już każdy musi policzyć dla siebie.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: kk Re: zgadzam sie z niknejm`em IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 20:52
              Zupelnie inaczej sie jezdzi benzyna a inaczej dieslem - zupelnie inaczej
              zmienia sie biegi.
              W benzynie przy wyprzedzaniu z ok. 120km/h zmieniam bieg z V na III i ciagne
              do 160km/m i wtedy to wyprzedzanie odbywa sie naprawde szybko.
              Zgadzam sie tez z neo ze Mondeo (diesel i benzyna) sa glosnie przy wyzszych
              predkosciach i naprawde nie jest to halas pochodzacy od silnika tylko od pedu
              powietrza !! Jechalem (na tescie) i dieslem i benzyna i pytam
              sprzedawce: "troche glosno?" a on na to : "ale mamy 150km/h".
              Mial racje (z tym 150km/h) ale co z tego jak w innych jest jednak ciszej !!
              Jesli chodzi o porownanie Volvo S40/V40 z Mondeo - to problem: bo Mondeo
              zdecydowanie tanszy i wiekszy a Volvo drogie i co by nie mowili dealerzy to
              jednak blizej mu do klasy Focusa a cena jak S60.
              • Gość: AdM Re: zgadzam sie z niknejm`em IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 20:59
                Gość portalu: kk napisał(a):
                > Zgadzam sie tez z neo ze Mondeo (diesel i benzyna) sa glosnie przy wyzszych
                > predkosciach i naprawde nie jest to halas pochodzacy od silnika tylko od pedu
                > powietrza !!

Jako użytkownik Mondeo dementuję: hałas przy 150km/h w tdci pochodzi głównie od
                silnika. Ale miałem na ten temat podobne zdanie jak Ty, dopóki pewnego razu nie
                wrzuciłem na luz przy tej prędkości(robi sie dużo ciszej). Szumy powietrza
                przeważają do ok.120km/h.
              • ojciec-dyrektor jaja jak balony 15.07.04, 23:51
                Mieciu, a czym Ty ciągniesz ze 120 do 160 na trójce? Wartburgiem czy
                Lamborghini? Passatowi 1.8T 150KM trójka kończy się na 120km/h, a w Saabie 2.0T
                225KM na 145 km/h. Alleluja.
                • niknejm Re: jaja jak balony 16.07.04, 10:13
                  ojciec-dyrektor napisał:

> Mieciu, a czym Ty ciągniesz ze 120 do 160 na trójce? Wartburgiem czy
                  > Lamborghini? Passatowi 1.8T 150KM trójka kończy się na 120km/h, a w Saabie
                  > 2.0T 225KM na 145 km/h. Alleluja.

Bez przesady. W moim Civicu 120-160km/h na III jest do wykonania. A przecież to
                  1.8.
                  Fakt, że dopuszczalny zakres obrotów sięga 8400rpm :-)

Pzdr
                  Niknejm
                • Gość: venivv vectra GTS 3.2 - nawet do 170km/h na 3 biegu IP: 213.76.148.* 23.07.04, 16:47
                  więc nie jest to aż taki problem jak myślisz
                • Gość: bania Re: jaja jak balony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 20:12
                  łee chyba sobie żarty robisz ojciec dyrektor. Ostatnio smigalem fokusem 1.8
                  150km\h na 3 a ty mowisz ze saab 2.0T tyle nie wyciagnie?? lepiej juz nic nie
                  mow
            • maaaq bzdura 16.07.04, 10:31
              > Dlatego naprawdę nie można porównywac dynamiki samochodu z silnikiem 2.0TD i
              > 2.5 V6 benzyna - 2.5 V6 benzynowiec to po prostu inna liga pod względem
              > osiągów

ilekroc jezdzilem w trasie mocna benzyna, tylekroc bylem niewiele szybszy
              od "slabszych" diesli. mocna benzyna = 210konna laguna. A sprawdzalem sie
              prawie ze wszystkimi - od mondeo tdci do audi 2.5tdi. Fakt, ze laguna zbiera
              sie lepiej ale majac kilkadziesiat koni wiecej ta roznica powinna byc bardziej
              wyrazna. Podejrzewam ze z bmw z 3.0D nie mialbym szans
              • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 10:54
                maaaq napisał:

> ilekroc jezdzilem w trasie mocna benzyna, tylekroc bylem niewiele szybszy
                > od "slabszych" diesli. mocna benzyna = 210konna laguna. A sprawdzalem sie
                > prawie ze wszystkimi - od mondeo tdci do audi 2.5tdi. Fakt, ze laguna zbiera
                > sie lepiej ale majac kilkadziesiat koni wiecej ta roznica powinna byc
                > bardziej wyrazna.

Osiągi Laguny V6 3.0 są takie sobie - obcina je kiepski automat.
                Ten sam problem ma zreszta Peugeot 407 V6 3.0 z automatem.

> Podejrzewam ze z bmw z 3.0D nie mialbym szans.

Gdybyś próbował się z 3.0D z manualem - na pewno. Ale 3.0TD z BMW to obecnie
                najlepszy na świecie 3-litrowy TD. Mimo tego w porównaniu z BMW 330i
                (benzynowiec, 3L, 6 garów) TD nie ma szans...

Pzdr
                Niknejm
                • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 11:24
                  niknejm napisał:
                  > Gdybyś próbował się z 3.0D z manualem - na pewno. Ale 3.0TD z BMW to obecnie
                  > najlepszy na świecie 3-litrowy TD. Mimo tego w porównaniu z BMW 330i
                  > (benzynowiec, 3L, 6 garów) TD nie ma szans...

A dlaczego nie miałby szans? To mocne słowa. Może niknejm skończmy ten temat w
                  prosty sposób. Podaj łaskawie o ile % diesel musi mieć KM więcej, żeby choćby
                  zbliżyć się do osiągów benzyny? Powiedzmy w tej 5. Dla ułatwienia podaję: 530i-
                  231KM, a 530d -218KM(ale to diesel, więc pewnie jego KM są dużo słabsze,
                  pytanie właśnie o ile?). :-))
                  • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 11:35
                    Gość portalu: AdM napisał(a):

> A dlaczego nie miałby szans? To mocne słowa.

Tak naprawdę najwięcej zależy od kierowców. Ale nie ma siły, osiągi 330i są po
                    prostu lepsze i koniec. Za to 330D jest sporo oszczędniejszy, jeśli chodzi o
                    spalanie. Coś za coś.

> Może niknejm skończmy ten temat w
                    > prosty sposób. Podaj łaskawie o ile % diesel musi mieć KM więcej, żeby choćby
                    > zbliżyć się do osiągów benzyny? Powiedzmy w tej 5. Dla ułatwienia podaję:
                    > 530i-
                    > 231KM, a 530d -218KM(ale to diesel, więc pewnie jego KM są dużo słabsze,
                    > pytanie właśnie o ile?). :-))

To nie jest takie proste. Wiele zależy od przebiegu krzywej momentu obrotowego,
                    zakresu obrotów użytcznych (gdzie moment bliski jest maksymalnemu),
                    zestopniowania skrzyni, masy samochodu, ba! Nawet rozmiaru kół. Nie ma
                    jednolitej recepty.

Każdy przypadek jest indywidualny. Ale suche dane (np. czas przejazdu 1km ze
                    startu zatrzymanego) wiele mówią o potencjale samochodu.
                    Inna sprawa, czy dany kierowca umie ten potencjał wykorzystać.

Pzdr
                    Niknejm
                    • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:05
                      Nie wykręcaj się sianem. Dawaj linka do danych z czasem przejazdu 0-1km dla
                      530i i 530d. Może wtedy wspólnie uradzimy ile trzeba dołożyć KM konkretnie.
                      • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 12:55

> Nie wykręcaj się sianem. Dawaj linka do danych z czasem przejazdu 0-1km dla
                        > 530i i 530d. Może wtedy wspólnie uradzimy ile trzeba dołożyć KM konkretnie.

Mam dane przejazdu km dla Laguny. Są na stronie Renault. Dla BMW danych nie
                        posiadam. Ale znacząca różnica do setki sugeruje przewagę 3L benzyniaka.

A poza tym zamiast dokładać benzyniakowi KM, wystarczy skrócić skrzynię ;-)

Pzdr
                        Niknejm
                        • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 13:03
                          niknejm napisał:

> A poza tym zamiast dokładać benzyniakowi KM, wystarczy skrócić skrzynię ;-)

Rozwijajac myśl, bo chyba niejasno powiedziałem - w benzynowcu łatywiej jest
                          skrócić skrzynię ze względu na większy zakres obrotów. W dieslu o to trudniej,
                          ze względu na jego niskoobrotową naturę.
                          Przykładem niech będzie to, że w przeszłości niektóre Ople oferowane były w
                          wersjach ze 'sportowymi', krótszymi skrzyniami. A tuningowcy często skracają
                          przełożenia skrzyni w benzynowcach.

Pzdr
                          Niknejm
                          • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:12
                            Dobra, dobra, nie fantazjuj. W dieslu łatwo założyć chipa, w benzie nitro itd.
                            możemy się przebijać. Skrócić można, ale jakim kosztem? Więsze spalanie i
                            mniejszy V-max. Teoretycznie w dieslu też możesz skrócić skrzynię biegów(i tak
                            robisz 100km/h na 3biegu).
                            • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 13:15

> Dobra, dobra, nie fantazjuj. W dieslu łatwo założyć chipa, w benzie nitro
                              > itd.
                              > możemy się przebijać. Skrócić można, ale jakim kosztem? Więsze spalanie i
                              > mniejszy V-max. Teoretycznie w dieslu też możesz skrócić skrzynię biegów(i
                              > tak
                              > robisz 100km/h na 3biegu).

Jak na 3L silnik 100km/h na trójce to już b. krótka skrzynia, dlsze skracanie
                              jest mało praktyczne (zmiana biegów też zajmuje czas). Mozna to zrobić, ale
                              daje mniejsze efekty w dieslu.

Dodam jeszcze jedno - a co będzie, jak do benzyniaka włożymy turbo? ;-)

Pzdr
                              Niknejm
                              • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:54
                                Tzn,że jakby miał 2l to by robił 100 na 2? :-) Nie przesadzaj, nawet w dieslach
                                120km/h na 3 to standard.
                                • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 13:58

> Tzn,że jakby miał 2l to by robił 100 na 2? :-) Nie przesadzaj, nawet w
                                  > dieslach 120km/h na 3 to standard.

Ja mam 1.8, krótką skrzynię i Vmax na II to 110km/h :-)
                                  Dieslowi biegi z reguły 'kończą się' szybciej.

Pzdr
                                  Niknejm
                                  • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 14:02
                                    niknejm napisał:

> Gość portalu: AdM napisał(a):
                                    >
                                    > > Tzn,że jakby miał 2l to by robił 100 na 2? :-) Nie przesadzaj, nawet w
                                    > > dieslach 120km/h na 3 to standard.
                                    >
                                    > Ja mam 1.8, krótką skrzynię i Vmax na II to 110km/h :-)
                                    > Dieslowi biegi z reguły 'kończą się' szybciej.
                                    >
                                    > Pzdr
                                    > Niknejm

To ja dziś sprawdzę u siebie z tą 3.
                        • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:05
                          niknejm napisał:
                          > Mam dane przejazdu km dla Laguny. Są na stronie Renault. Dla BMW danych nie
                          > posiadam. Ale znacząca różnica do setki sugeruje przewagę 3L benzyniaka.
                          >
                          > A poza tym zamiast dokładać benzyniakowi KM, wystarczy skrócić skrzynię ;-)

Znacząca różnica do setki. Całe 0,2s wg danych fabrycznych (w testach
                          dziennikarskich często odwrotnie). Miażdżąca przewaga. Diesel nie ma szans.
                          Żadnych. ;-)) Spróbuję gdzieś znaleźć te dane i dam znać. Pzdr
                          • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 13:12

> Znacząca różnica do setki. Całe 0,2s wg danych fabrycznych (w testach
                            > dziennikarskich często odwrotnie). Miażdżąca przewaga. Diesel nie ma szans.
                            > Żadnych. ;-)) Spróbuję gdzieś znaleźć te dane i dam znać.

Ja mówiłem o 330D vs 330i. 0.7s różnicy. Sporo.

Pzdr
                            Niknejm
                            • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:20
                              niknejm napisał:

>
                              > > Znacząca różnica do setki. Całe 0,2s wg danych fabrycznych (w testach
                              > > dziennikarskich często odwrotnie). Miażdżąca przewaga. Diesel nie ma szan
                              > s.
                              > > Żadnych. ;-)) Spróbuję gdzieś znaleźć te dane i dam znać.
                              >
                              > Ja mówiłem o 330D vs 330i. 0.7s różnicy. Sporo.
                              >
                              > Pzdr
                              > Niknejm

Masz rację. Tylko mówiłeś też o najlepszym 3.0d, a to nie ten z 330d.
                              • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 13:25

> Masz rację. Tylko mówiłeś też o najlepszym 3.0d, a to nie ten z 330d.

:-O Serio? Kurczę, myślałem, że to ten sam silnik!
                                Masz rację, nawet pojemność trochę inna. Ciekawe...

Kup mi 530D i 530i. Chętnie je skonfrontuję i nawet opisze wrażenia na Forum ;-)

Pzdr
                                Niknejm
                                • Gość: AdM Re: bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 13:57
                                  niknejm napisał:

>
                                  > > Masz rację. Tylko mówiłeś też o najlepszym 3.0d, a to nie ten z 330d.
                                  >
                                  > :-O Serio? Kurczę, myślałem, że to ten sam silnik!
                                  > Masz rację, nawet pojemność trochę inna. Ciekawe...
                                  >
                                  > Kup mi 530D i 530i. Chętnie je skonfrontuję i nawet opisze wrażenia na
                                  Forum ;-
                                  > )
                                  >
                                  > Pzdr
                                  > Niknejm

Kolor? :-) Nie jestem taki głupi, ja Ci kupię, a potem ty nic nie napiszesz i
                                  co? ;-)
                                  • niknejm Re: bzdura 16.07.04, 14:01

> Kolor? :-) Nie jestem taki głupi, ja Ci kupię, a potem ty nic nie napiszesz i
                                    > co? ;-)

Może byc srebrny metalik. Słowo harcerza, że napiszę ;-)

Pzdr
                                    Niknejm
                • greenblack Re: bzdura 19.07.04, 16:32
                  Jeśli 6-biegowy automat (japoński!) w 407 jest kiepski, to jaki jest w
                  Accordzie?
                  • niknejm Re: bzdura 20.07.04, 10:13
                    greenblack napisał:

> Jeśli 6-biegowy automat (japoński!) w 407 jest kiepski, to jaki jest w
                    > Accordzie?

Lepiej. Silnik 2.4 z automatem w Accordzie zapewnia lepszą dynamikę niż silnik
                    3.0 z automatem w Peugeocie.
                    Choć i w Accordzie automat wyraźnie 'obcina' osiągi.

Pzdr
                    Niknejm
              • Gość: K Re: bzdura IP: .253.21.* / *.tpnet.pl 25.07.04, 12:10
                COZ.......... TO JUZ PROBLEM RENAULT ZA WYKONANIE CHALY!!!! MOC I MOMENT TO
                NIEWSZYSTKO, BO POZOSTAJE JESZCZE ROZPLANOWANIE TYCH WARTOSCI W KONTEKSCIE
                OBROTOW TAK ABY WLASNIE 3.0 V6 BENZYNA NIE ZBIERALO "BATOW" OD 2.0TD R4!!!!
                PODOBNIE JAK VW 1.8 TURBO BENZYNA, KTORA NIEWIELE LEPIEJ RADZI SOBIE NA TRASIE
                NIZ 1.9 TDI......... POPROSTU JEST TO ZALOSNE!!!
          • Gość: koles Re: zgadzam sie z Pawłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.04, 22:02
            > diesel). Dlaczego ? Bo po wyeliminowaniu halasu pod kazdym wzgledem bije
            > benzyne na glowe -

Ostatnio jechalem Laguna 1.9dci. Przy ruszaniu, miedzy ok 1000 a 1500obr/min
            caly samochod sie trzasl i mozna sie bylo przyjrzec jak wyglada deska
            rozdzielcza podczas dran o amplitudzie ok 1cm... Przy wyzszych obrotach bylo
            lepiej...
            • Gość: AdM Re: zgadzam sie z Pawłem IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 22:13
              Gość portalu: koles napisał(a):

> > diesel). Dlaczego ? Bo po wyeliminowaniu halasu pod kazdym wzgledem bije
              > > benzyne na glowe -
              >
              > Ostatnio jechalem Laguna 1.9dci. Przy ruszaniu, miedzy ok 1000 a 1500obr/min
              > caly samochod sie trzasl i mozna sie bylo przyjrzec jak wyglada deska
              > rozdzielcza podczas dran o amplitudzie ok 1cm... Przy wyzszych obrotach bylo
              > lepiej...

A czy możesz określić do jakiej wartości zmalała ta amplituda? Trzęsła się
              tylko deska, czy np maska też(chodzi mi o to czy amplituda na karoserii malała
              wraz z odległością od silnika, bo jak tak to na tylnym siedzeniu mogło być ok.
              Bo jeżeli maska była nieruchoma, to oznacza to powstawanie fali stojącej w
              pojeździe ze strzałką na wysokości deski rozdzielczej)?
              • Gość: koles Re: zgadzam sie z Pawłem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.04, 21:50
                > A czy możesz określić do jakiej wartości zmalała ta amplituda? Trzęsła się
                > tylko deska, czy np maska też(chodzi mi o to czy amplituda na karoserii malała
                > wraz z odległością od silnika, bo jak tak to na tylnym siedzeniu mogło być ok.
                > Bo jeżeli maska była nieruchoma, to oznacza to powstawanie fali stojącej w
                > pojeździe ze strzałką na wysokości deski rozdzielczej)?

Oj nie wiem... Nie robiłem tak dogłębnej analizy :) W każdym razie, było to
                zachowanie, które w samochodzie za 80tys (czy ile tam sobie ta lagunka kosztuje)
                moim zdaniem absolutnie nie powinno mieć miejsca. Drgania były wyczuwalne przez
                siedzisko oraz wyraźnie _widoczne_. Na prawdę nie musiałem się starać, badać,
                przyglądać aby to zauważyć. Byłem raczej zaskoczony :)
        • Gość: Wiktor Re: zgadzam sie z Pawłem IP: *.crowley.pl 16.07.04, 01:08
          Ludzie, on ma 120 tys. - to po co ma się poniżać japońcami?
    • cracovian Takiego Volvo jeszcze nie widzialem... 15.07.04, 23:14
      Volvo V70 robione w Belgii z silnikiem D5 168KM bodajze i normalnymi opcjami
      jak skora, szyberdach i automat kosztuje prawie 200 tys (!!!) Przeciez to nie
      Japoniec, wiec clo powinno byc "normalne".

Z ciekawoscie sprawdzilem ile takie cudo u nas za oceanem kosztuje i okazalo
      sie, ze przeszlo polowe mniej. WTF?

www.carsdirect.com/build/options?zipcode=30066&acode=USB40VOC061A0&restore=false
    • Gość: kk re: jaja jak balony (ojciec-dyrektor) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 00:33
      Vectra tylko 2,0 ale ze sportową skrzynią biegów :)
      • Gość: mondziak BIERZ TYLKO MONDEO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 11:07
        mondeo w wersji GIHA i na dobre wakacje wystarczy
        • Gość: noe Re: Mondi vs. Accord IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 12:14
          Gdyby nie halsliwosc Mondeo to juz bym sie zdecydowal. Moze wiec Accord 2,4
          executive bedzie cichszy od Mondziaka benzynowego z porownywalnym silnikiem ?

Jak jest z zawieszeniem w nowym Accordzie - bardzo twarde czy wywazone pod
          wzgledem komfortu jazdy i prowadzenia ?

Reali cenowe sprowadzaja mnie do odpuszczenia raczej A4 i Volvo.
          • niknejm Re: Mondi vs. Accord 16.07.04, 13:05
            Gość portalu: noe napisał(a):

> Gdyby nie halsliwosc Mondeo to juz bym sie zdecydowal. Moze wiec Accord 2,4
            > executive bedzie cichszy od Mondziaka benzynowego z porownywalnym silnikiem ?

Może być, bo ma bardzo niski współczynnik opory aerodynamicznego. Jeździłem i
            było dość cicho.

> Jak jest z zawieszeniem w nowym Accordzie - bardzo twarde czy wywazone pod
            > wzgledem komfortu jazdy i prowadzenia ?

W 2.4 dość twarde, czyli tak jak lubię.

Syugeruje jazdy próbne, zbyt wiele tu subiektywizmu, obawiam się.

Pzdr
            Niknejm
    • jetbang Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 16.07.04, 13:24
      a może coś z SUBARU ????

forester jest troszku mały (w porównaniu z mondeo kombi) ale może coś innego
      dobierzesz .... legacy, outback ...

ceny w okolicach 25000 euro a skoro jesteś z warszawy to masz na miejscu
      dealera i mozesz się wszystkiego dowiedzieć.

samochody sa całkiem ciekawe a przy okazji rzadko widywane na drogach to
      gwarantuje odrobinę indywidualizmu no chyba że wolisz skryć się w szarzyźnie
      mondeo które jest dość popularne.

no i 4x4 które w zimie się przydaje i czasem na wiejskich dróżkach
      • niknejm Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 16.07.04, 13:28
        Racja, ale starczy tylko na Legacy 2.0 :-( Trochę za słaby silnik jak na masę
        tego auta...
        Niemniej też interesująca opcja.

Pzdr
        Niknejm
        • jetbang Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au 16.07.04, 13:45
          euro ciągle spada i może polecieć jeszcze w dół nie wiem bo nie jestem
          analitykiem finansowym

a zamiast czipować jakieś diesle w poszukiwaniu wrażeń warto pomyśleć o
          porządnym aucie z dobrym silnikiem.

odrobina negocjacji powinna pomóc w zakupie - ktoś tam pisał w wątku o
          negocjacjach że te 5-7% można targować
          dzisiejszy kurs NBP euro 4,4346
          cena za legacy (kombi) 2,5 l = 31200 euro

co po stargowaniu 5% wyniesie 131 441 pln

to zresztą trzeba by nawiedzić dealera. a w dodatku chyba nie napisane było że
          sztywno 120 tys!!! porządny silnik + dobre wykończenie i niecodzienny
          samochodzik, żadnych czipów i innych bajerów nawet chyba 3 lata gwarancji daja
          co w porównaniu z fordami (wymaga dokupienia) renaultami i innymi

aaa jeżdziłem zafirą OPC - fajne autko dla ojca max 5 osobowej rodzinki - w 7
          osób to bez bagaży i na krótkie trasy. kopa ma faktycznie niezłego :-DDD ale
          jak dla mnie za wysoko i nie wygodne przednie siedzenia (choć to recaro
          skórzane :-/ )
        • Gość: krawaciarz Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: 80.51.232.* 16.07.04, 13:45
          Legacy 2.5i - 30000 euro. Musiałby trochę dorzucić, ale gdybym to ja miał taki
          problem to długo bym się nie zastanawiał.
          Pzdr
    • Gość: Dawid Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.CNet2.Gawex.PL 16.07.04, 18:35
      Ja bym kupil na twoim miejscu VW Passat, 19TDI, kosztuje dziewiedziesat pare
      tysiecy zlotych, a za reszte kupil bys sobie wypas wyposazenie, przyspiesza w
      prawie 10 sec, w srodku jest baaardzo duzo miejsca, jest solidny, i pamietaj ze
      to zawsze VW niemieckie auto, ktore ci sie nie zepsuje, obiecuje ci bo... jak
      chcesz wiedziec to napisz na moje gg- 4445008
      • Gość: noe Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.04, 21:05
        powiem szczerze i wprost - na jezdzie probnej lepiej mi sie jechalo Mondeo niz
        Passatem (oba benzynowe). A halas we wnetrzu, ktory jest dla mnie tak istotny w
        obu modelach porownywalny.
        Zadne z tych aut nie dawalo takiej przyjemnosci prowadzenia jak A4, ktora
        kleila sie do drogi.
    • Gość: Mirek Ja poradzę czego NIE kupuj. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 16.07.04, 22:10
      Rovera 75. Bo po co ktoś jeszcze ma mieć takie auto?
    • Gość: emko Re: co byscie kupili za 120 tys PLN - rozwazam au IP: 213.77.40.* 16.07.04, 22:16
      Moim skromnym zdaniem Mondeo, ale nie TdCi.Lepiej benzynowy 1.8 SCi w wersji
      wyposażenia Trend.Mało pali, jest duży, a jeśli chcesz być jeszcze
      oszczędniejszym to zamontuj sobie LPG ze zbiornikiem pod płytą podłogową (nie
      zabiera miejsca w bagażniku tego wszechstronnego kombi.)
    • Gość: nibelung777 Re: co byscie kupili za 120 tys PLN IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.07.04, 08:50
      Ja bym kupił na Pana miejscu np. jakieś niezłe głośniki,
      przykładowo (polecam) Tannoy Kingdom, pozdrawiam - Nibelung777
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka