Dodaj do ulubionych

OT - co zrobi Mamcen?

21.05.25, 06:44
A właściwie co powinien zrbi i robi?

IMHO (powienien i wszystko wskazuje na to, że to robi) gra na Rafała tak, żeby go nie wskazac, ale żeby jego wyborcy oddali głos na Trzaskowskiego lub wcale...

Memcen na wygranej Nowogrodzkiego tylko traci.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 07:11
      No przecież postawił 8 punktów i zaczyna negocjacje
      Kto mu da więcej tego poprze
      A punkty mają sens i mogę mieć tylko nadzieję ze Bązur będzie mądry
      www.bankier.pl/wiadomosc/Mentzen-stawia-warunki-Kto-zdobedzie-glosy-jego-wyborcow-8945143.html
      • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 08:12
        trypel napisa�:

> No przecież postawił 8 punktów i zaczyna negocjacje
        > Kto mu da więcej tego poprze

Ja nie mowie o tym jak to rozgrywa, tylko o realnym celu.

Zreszta te 8 punktów potwierdza to o czym pisalem.

Gdyby chcial grac przeciwko Trzaskowskiemu to wpadlyby tam kwestie swiatopogladowe...

> A punkty mają sens i mogę mieć tylko nadzieję ze Bązur będzie mądry
        > www.bankier.pl/wiadomosc/Mentzen-stawia-warunki-Kto-zdobedzie-glosy-jego-wyborcow-8945143.html

Ale spoko - ja widze, ze to bzdura i teatrzyk bez znaczenia wiec spobie przeróbmy te punkty.

1. Nie podpiszę żadnej ustawy, która podnosi Polakom istniejące podatki, składki i opłaty lub wprowadza nowe obciążenia fiskalne dla Polaków.

Luz - najwazniejsze, że można będzie dalej "gnębić" przedsiebiorstwa.
        Wyobraźmy sobie sytuacje hipotetyczną, gdy Unia wprowadze/zezwala na wprowadzenie jakiegoś dodatkowego podatku od towarów/usług importowanych....

To u nas nie będzie bo - patrz punkt 1?

2. Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej obrót gotówkowy i będę stał na straży polskiego złotego.

Luz!!!! On na serio z tym wyskakuje??? I Ty twierdzisz, ze to nie teatr i nie gra na czaskoskiego???

Przeca sznase na to byśmy mogli zaczac wprowadzac EURO w PL w nablizszych 5 latach sa wiecej niz mizerne. A ograniczenia w obrocie gotówki juz mamy.

O co tu niby ma chodzic???

3. Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej swobodę wyrażania poglądów zgodnych z polską Konstytucją.

A sa jakieś takie plany??? Luz, czaskoski podpisze, bo jak inaczej....

Skoro Braun moze w TV opowiadać bezkarnie to co opowiada to o czym my tu mowimy?

4. Nie pozwolę na wysłanie polskich żołnierzy na terytorium Ukrainy.

Znów - masło maślane i zaden kłopot. Rafał podpisze...

5. Nie podpiszę ustawy w sprawie ratyfikacji akcesji Ukrainy do NATO.

Tu może być gorzej - ale dla obu kandydatów, wiec nie ma problemu. Szanse na UKR w NATO w ciagu najblizszych 5 lat sa raczej nikłe, ale nie warto wysyłac takiego sygnału, że nie chcemy ich w NATO.

Bo chcemy - sprawdzona w boju armia i lepiej uzbrojona strefa miedzy nami a Rosja? Czego tu nie chcieć???

6. Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej dostęp Polaków do broni.

A sa takie plany?

Zobacz jak to jest spyrytnie wsadzone... Nie mowimy o ulatwieniu dostepu do broni (o co chyba Memcen walczy????) tylko o braku ograniczenia dostepu do... a tu przeciez nie ma tematu, nikt chyba teog nie planuje o ile wiem?

A do tego dobrym argumentem, ze jak jest - jest OK to bedzie "Czy cchcemy w naszych szkolach mić strzelaniny jak w USA?"

7. Nie zgodzę się na przekazywanie jakichkolwiek kompetencji władz Rzeczypospolitej Polskiej do organów Unii Europejskiej.

Luz - poki co, sznase na nowe traktaty sa mizerne. A od rozmów o - do ratyfikacji i podpisania, daleka droga.
        Za 5 lat swiat moze wygladac tak, ze sami bedziemy tego chcieli, zeby byc bezpieczejsi i bardziej skonsoliowani.

8. Nie podpiszę ratyfikacji żadnych nowych traktatów unijnych osłabiających rolę Polski np. poprzez osłabienie siły głosu lub odebrania Polsce prawa weta.

Luz - sa jakies nowe traktaty do podpisania?

A poza tym... wazne jest opowiesc i to co dzis... Za 5 lat drobne rozjechanie sie z "obietnicami dla Memcena" naprawde nie bedzie sie liczyc.

Za to dla Memcena liczy sie by Nowogrodzki nie zostal Prezydetnem, bo to wmocni PiS... A mocny PiS jest Memcenowi potrzebny jak.... tu sobie wstaw co chcesz...

Takze te punkty sa zajebiste - absolutnie sa bez znaczenia ale mozna o nich fajnie z Memcenem gadac, dyskutowac, pkazywac inne punkt widzenia i spokojnie podpisac.
        • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 08:21
          2 jest ważna. Dla mnie. Nie chodzi o euro.
          Chodzi o ograniczenia w korzystaniu z gotówki oraz o pracę nad cbdc
          • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 08:53
            trypel napisa�:

> 2 jest ważna. Dla mnie. Nie chodzi o euro.
            > Chodzi o ograniczenia w korzystaniu z gotówki oraz o pracę nad cbdc

A za co i ile płacisz gotówką? - tak z czystej ciekawości...
            • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:00
              Większość tematów związanych z samochodami i jednośladami.
              Opieka nad ogródkiem.
              Jakieś remonty, teraz drugi taras
              Nie ma znaczenia ile i kiedy. Gotówka daje niezależność. I nie powinno być ograniczen w jej używaniu
              • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:08
                I ty serio myslisz, że ktoś ci zabroni tymi drobnymi płacic?

Po co?

Toz takich jak ty naturalnie jest coraz mniej i mniej bo komu mlodemu sie chce isc do bankomantu, wplacic, zaplacic za wyplate tylko po to, zeby moc placic... skoro ma telefon, zegarek, blika i mozliwosc placenia wszedzie.

Gotowka traci i bedzie tracic na znaczeniu.... a duzych transakcji miedzy firmami i tak juz nie wolno.

Obawiasz sie czegos co nie istnieje (jako cos narucanego sila) a co dzieje sie natralnie. Jak wymarcie VHS czy kaset magnetofonowych...
                • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:21
                  Taaaa
                  Po pierwszym blackoucie zmienisz zdanie.
                  I docenisz gotówkę.
                  U nas wciąż możesz zapłacić za auto gotowka. Ale są już kraje jak Francja, Włochy, Grecja (500!!!!!) Gdzie gotowka już za dużo nie zapłacisz.
                  • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:29
                    trypel napisa�:

> Taaaa
                    > Po pierwszym blackoucie zmienisz zdanie.

Moze i tak... ale bez pradu (i dzialajacej kasy) malo co uda mi sie kupic.
                    Bez pradu i tak nie uda mi sie wyplacic gotowki.
                    A szanse na to, ze bedziemy trzymac wiekszosc swojej gotowki w domu sa zerowe.

> I docenisz gotówkę.

I mam te kilka stówek w domu na "jakby co" - ale nimi nie place na co dzien bo po co?

> U nas wciąż możesz zapłacić za auto gotowka. Ale są już kraje jak Francja, Włoc
                    > hy, Grecja (500!!!!!) Gdzie gotowka już za dużo nie zapłacisz.

Echem...

"Francja – maksymalna kwota płatności gotówką dla rezydentów wynosi 1000 euro, natomiast dla nierezydentów 15 000 euro.

Włochy – limit płatności gotówkowych wynosi 2500 euro.

Grecja – maksymalna kwota płatności gotówką to 500 euro.

W całej Unii Europejskiej planowane są dalsze regulacje, które mogą jeszcze bardziej ograniczyć użycie gotówki w transakcjach powyżej 10 000 euro."

Ile raz w roku placisz gotowka w okolicy 10k EURO ze cie to boli?

Limity ww krajach zupelnie mnie nie ruszaja, nie pamietam kiedy placilem gotowka wiecej niz 100 zl. Ba... z placeniem banknotem 200 zl zaczyna byc problem w skelpach. Bo inni ludzie nie placa gotowka i nie bardzo jest co wydawac...

BTW: zobacz jak zmniejszyla sie ilosc napadów rabunkwych gdzie kradnie sie ludziom/sklepom wieksze ilosci gotowki....
                    • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:36
                      Ja o śliwkach a Ty o ogórkach.
                      Nie ma znaczenia jak często i ile ludzie placa gotowka.
                      Nie można tego zabraniać i już bo to jest podważanie wolności. To twoja kasa i jak zechechcesz to możesz wydać na co chcesz i jak chcesz.

Aha i nie ma żadnych problemów z płaceniem banknotem 200. Przynajmniej we Wrocławiu.
                      • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:57
                        trypel napisa�:

> Ja o śliwkach a Ty o ogórkach.
                        > Nie ma znaczenia jak często i ile ludzie placa gotowka.
                        > Nie można tego zabraniać i już bo to jest podważanie wolności.

OK... Znaczy co do zasady - kzady zakaz ogranicza wolnosc, to jasne. Ale zakaz nie wiec niz 10k EUR ogotwka ma na mnie zerowy wplyw.

>To twoja kasa i
                        > jak zechechcesz to możesz wydać na co chcesz i jak chcesz.

Nooo mozesz, chodzi tylko o forme. Dziś EURO w PL tez nie zaplacisz... to tez ograniczenie...

> Aha i nie ma żadnych problemów z płaceniem banknotem 200. Przynajmniej we Wrocł
                        > awiu.

Zalezy gdzie, przynajmniej w Katowicach...
          • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:41
            trypel napisa�:

> 2 jest ważna. Dla mnie. Nie chodzi o euro.
            > Chodzi o ograniczenia w korzystaniu z gotówki oraz o pracę nad cbdc
            >
            >
            Ale ograniczenie obrotu gotówki następuje samo, bo ludzie stają wygodni. Mam w portfelu jakąś gotówkę ale większość płacę kartą bo tak mi jest wygodniej. Jak kupuje samochód to wolę przelew niż gotówkę, bo nie muszę wpłacać do banku, mam gwarancje że kasa jest legitna i mam ja po chwili na rachunku bankowym. Jak idę z synem na plac zabaw to biorę tylko telefon w którym mam wszystko, jak mu się przypomni tata lody, tata pić, to idę i płacę telefonem. To jest naturalny proces, że technologia wyprze pewne inne formy wnoszenia opłat, za bilety płacę skycaschem, za autostrady czy parkowanie też, bo tak jest wygodniej. W poniedziałek musiałem być w sądzie w Częstochowie, nie musiałem szukać parkomatów, szukać drobnych i zastanawiać się na ile wykupić parking, odpaliłem apke, wybrałem strefę parkowania i klikłem start. Tu nie potrzeba żadnej ustawy, bo zmiany zachodzą same z siebie.
            • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:44
              Właśnie. Skoro zmiany zachodzą same to dlaczego UE od 2027 r (lipiec chyba) wprowadza regulacje 10 tys euro ważna również dla osób fizycznych?
              • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:59
                trypel napisa�:

> Właśnie. Skoro zmiany zachodzą same to dlaczego UE od 2027 r (lipiec chyba) wpr
                > owadza regulacje 10 tys euro ważna również dla osób fizycznych?
                >

Najwyrazniej przecietny eripejczyk wiecej gotowka na co dzien nie placi i nie bedzie to miec na niego wplywu.
                Za to troche utrudni zycie tym, ktorzy gotowke maja z nielegalnych zrodel.

Ja jestem za - mojej osobistej wolnosci to ni jak nie narusza.
                • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 10:09

> Ja jestem za - mojej osobistej wolnosci to ni jak nie narusza.

Ja jestem za utrzymaniem zakazu aborcji. Mojej osobistej wolnosci to nie narusza. Aborcji nie robiłem dawno i nie zamierzam. A jak ktoś chce to sobie wyjedzie i zrobi.

Taka tam analogia
                  • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:10
                    Analogia z dupy biorac pod uwage ile kobiet to ograniczy a ilu ldzi w Euroipie ograniczy limit 10k EURO gotowka.

Ponawiam pytanie, jak czesto tyle w gotowce placisz i za co?
                    • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:15
                      Naprawdę więcej kobiet dokonuje aborcji niż ludzi placi gotowka? To żyjemy w strasznych czasach widac.

Odpowiedziałem Ci już. Auta kupuje za gotówkę. Motocykle tez.

No i jeszcze raz - zakaz aborcji MOJEJ wolnosci nie narusza więc jestem za utrzymaniem. Tak jak TWOJEJ wolnosci nie naruszy ograniczenie posługiwania sie gotowka. Każdy ma jakąś swoją wolnosc na której mu zależy
                      • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:33
                        trypel napisa�:

> Naprawdę więcej kobiet dokonuje aborcji niż ludzi placi gotowka?

Naprawde wiecej kobiet robi aborcje niż ludzi płaci gotowka ponad 10k EURO.

To ograniczenie dotyczy tylko tych co płacą wiecej.... Placisz wiecej niz 10K EURO gotowka?

> To żyjemy w st
                        > rasznych czasach widac.
                        >
                        > Odpowiedziałem Ci już. Auta kupuje za gotówkę. Motocykle tez.

No to ten jeden zakup bedziesz musial niestety wykonac przelewm albo kupowac tansze niz 10k EURO.

Mnie by - szczegolnie za auto - nie przyslo do glowy placi gotowka... Raz sie juz przejechalem sprzedajac, na kilka klockow...

> No i jeszcze raz - zakaz aborcji MOJEJ wolnosci nie narusza więc jestem za utrz
                        > ymaniem.

Jesteś za dostepem powszechnym, dla kazdego powyzej 16 r zycia do broni automatycznej?

> Tak jak TWOJEJ wolnosci nie naruszy ograniczenie posługiwania sie goto
                        > wka.

Kurwa - ale nie mowimy o zakazie placenia gotowka, tylko o zkazie placenie gotowka powyzej 10k EURO - to nie jest to samo.

Każdy ma jakąś swoją wolnosc na której mu zależy

Jasne... czyli co - spelnic wszystkoe te potrzeby i dac kazdemu jego wolnosc?

Czy moze potrzeba platnosci gotowka ponad 10K EURO dla nas wszystkich ma wiecej negatywow niz dla Was jednostkowych korzysci?

Innymi slowy dopuszczasz rozsadne kompromisy czy kazdy kompromis to zlo i wypierdalac.
                        • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:45
                          > Kurwa - ale nie mowimy o zakazie placenia gotowka, tylko o zkazie
                          > placenie gotowka powyzej 10k EURO - to nie jest to samo.

Może bym się i zgodził z tobą, gdybym nie widział, jak to działa. Najpierw jest ograniczenie powyżej pewnej kwoty dla firm. Potem jest całkowity zakaz dla firm. Potem jest limit dla osób prywatnych. Potem ten limit się zmniejsza (tak, tu jest w dół i do góry, ale trend jest jasny). A na koniec dostaniesz całkowity zakaz, poza może zakupem paczki fajek i kuponu lotto.
                          • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:09
                            vogon.jeltz napisa�:

> Może bym się i zgodził z tobą, gdybym nie widział, jak to działa. Najpierw jest
                            > ograniczenie powyżej pewnej kwoty dla firm. Potem jest całkowity zakaz dla fir
                            > m. Potem jest limit dla osób prywatnych. Potem ten limit się zmniejsza (tak
                            > , tu jest w dół i do góry, ale trend jest jasny). A na koniec dostaniesz całkow
                            > ity zakaz, poza może zakupem paczki fajek i kuponu lotto.

Zanim ten limit/zakaz stane sie faktem, to albo sam z siebie zpomnisz jak gotowka wyglada bo to bedzie niewygodne (i zakaz potwierdzi jedynie stan faktyczny) albo dano bedziesz spopielony i nie bedzie to twoj klopot - o ile to bedzie klopot dla placacych wtedy...
                            • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:56
                              > Zanim ten limit/zakaz stane sie faktem

Przeczytaj sobie jeszcze raz tę tabelkę. Zejście z 12,5k do tysiąca zajęło 12 lat. Teraz podnieśli do 5, bo rządzi prawica.
                              • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 15:07
                                A ja Ci mowie, ze to nie jest problem, ktorym warto sobie zawracac glowe.

Szczególnie, ze prawica rosnie w sile - likwidaca gotowki nam dluuugo nie grozi.
                                • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 15:08
                                  galtomone napisa�:

> A ja Ci mowie, ze to nie jest problem, ktorym warto sobie zawracac glowe.
                                  >
                                  > Szczególnie, ze prawica rosnie w sile - likwidaca gotowki nam dluuugo nie grozi
                                  > .

I to właśnie jest piękne
                                  • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 15:13
                                    No to o co cała ta dyskusja?

Ale ciesze sie, ze rozwizalem Twoj nieistniejacy problem.

Wracajac do Memcena...

Bardziej mu sie oplaca w placu trzasku czy nawro?
                        • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:47
                          "No to ten jeden zakup bedziesz musial niestety wykonac przelewm albo kupowac tansze niz 10k EURO."

No to ten raz może sobie pojechać na Słowację zrobić aborcję. Jaki problem?

A może kompromis? Zakaz ale państwo da na bilet (2 klasa) na pociąg na Słowację? Dopuszczasz kompromisy?

Oczywiście dopuszczam kompromis. Np taki ze nie wtrącajcie sie w sposób w jaki wydajemy i jak wydajemy pieniądze a za to my
                          • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:48
                            Za to my zgadzamy się na wsadzanie złodziei i piorących brudna kasę jak ich złapiecie
                          • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:12
                            trypel napisa�:

> "No to ten jeden zakup bedziesz musial niestety wykonac przelewm albo kupowac t
                            > ansze niz 10k EURO."
                            >
                            > No to ten raz może sobie pojechać na Słowację zrobić aborcję. Jaki problem?

Po pierwsze nie mam macicy, po drugie kwestia dostepnosci dosc podstawowej uslugo medycznej na ktora (kobiety tez) placa podatki.

> A może kompromis? Zakaz ale państwo da na bilet (2 klasa) na pociąg na Słowację
                            > ? Dopuszczasz kompromisy?

Oooo, widzisz, to zaczyna brzmiec sensownej... Nie z p. widzenia ekonomiki... ale tak to zaczyna byc kompromis... Idiotyczny ale kompromis.

> Oczywiście dopuszczam kompromis. Np taki ze nie wtrącajcie sie w sposób w jaki
                            > wydajemy i jak wydajemy pieniądze a za to my

A przeszkadza Ci wtracanie sie panstwa w to na co mozesz wydac swoje pieniadze?
                            Bo mnie przeszkadza bardziej to na co moge wydac. niz jak....
                    • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:33
                      > Analogia z dupy biorac pod uwage ile kobiet to ograniczy
                      > a ilu ldzi w Euroipie ograniczy limit 10k EURO gotowka.

Tu akurat stoję po stronie trypla. Zakaz transakcji konsumenckich gotówkowych powyżej 10k euro nie ograniczy w żaden sposób prania pieniędzy, bo odbywa się ono teraz zupełnie gdzie indziej i w inny sposób. Natoimast przenoszenie wszystkiego do świata wirtualnego powoduje całą masę nowych zagrożeń.

Wystarczy popatrzeć, co już w tej chwli się dzieje. Z jednej strony technokorpy: jak im się coś nie spodoba (a właściwie: jak algorytm wyłapie, że robisz coś, co odbiega od wzorca, bo przecież nikt nie robi już tego manualnie), to ci blokują konto i tracisz dostęp do:
                      - danych, które tam przechowywałeś
                      - zakupionych aplikacji i treści
                      - innych serwisów, do których logowałeś się przez single sign-on
                      Z drugiej strony masz organy państwa, które mogą zablokować ci konta bankowe w dowolnym momencie na podstawie, w zasadzie, własnego widzimisię, i pozbawić cię możliwości prowadzenia działalności albo wręcz środków do życia.

Jasne, zapewne w jednym i drugim przypadku istnieje droga odwoławcza, tylko to kosztuje (czas, pieniądze, stracone nerwy), a poza tym blokady są natychmiastowe, natomiast odwołania działają w trybie dziewiętnastowiecznym.
                      • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:39
                        vogon.jeltz napisa�:

> > Analogia z dupy biorac pod uwage ile kobiet to ograniczy
                        > > a ilu ldzi w Euroipie ograniczy limit 10k EURO gotowka.
                        >
                        > Tu akurat stoję po stronie trypla. Zakaz transakcji konsumenckich gotówkowych p
                        > owyżej 10k euro nie ograniczy w żaden sposób prania pieniędzy, bo odbywa się on
                        > o teraz zupełnie gdzie indziej i w inny sposób.

Tzn gdzie i jak? Bo jednak nielegalna kase najepoej wprowadza sie do prania w postaci gotowki, tym bardziej, ze w duzej mierze tak sie ja z rynku 9za dragi, prostytucje, handel bronia, itd) zbiera...

> Natoimast przenoszenie wszystki
                        > ego do świata wirtualnego powoduje całą masę nowych zagrożeń.

I w zwiazku z tym co... Placisz za wszystko gotowka, przelewow bankiwych nie uzywasz?
                        Czy moze jednak sam z siebie gotowki dzis uzywasz mniej niz 30 lat temu?

A jesli tak... kto CI kazał?

> Wystarczy popatrzeć, co już w tej chwli się dzieje. Z jednej strony technokorpy
                        > : jak im się coś nie spodoba (a właściwie: jak algorytm wyłapie, że robisz coś,
                        > co odbiega od wzorca, bo przecież nikt nie robi już tego manualnie), to ci blo
                        > kują konto i tracisz dostęp do:
                        > - danych, które tam przechowywałeś

??? Przyklad prosze

> - zakupionych aplikacji i treści

??? Przykład prosze

> Z drugiej strony masz organy państwa, które mogą zablokować ci konta bankowe w
                        > dowolnym momencie na podstawie, w zasadzie, własnego widzimisię, i pozbawić cię
                        > możliwości prowadzenia działalności albo wręcz środków do życia.

Rozumiem, ze konta w banku nie masz a jak masz to tam jakies drobne - cala reszta w skarpecie a skarpta w tapczanie?

Ze niby 30 lat temu nikt Ci konta w banku nie mogl zajac?

> Jasne, zapewne w jednym i drugim przypadku istnieje droga odwoławcza, tylko to
                        > kosztuje (czas, pieniądze, stracone nerwy), a poza tym blokady są natychmiastow
                        > e, natomiast odwołania działają w trybie dziewiętnastowiecznym.

Ponawiam pytanie.

Jak czesto placisz obecnie gotowka ponad 10K EURO - bo moze to bedzie dla Ciebie istotny problem?
                        • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:54
                          > Bo jednak nielegalna kase najepoej wprowadza sie do prania w postaci gotowki,
                          > tym bardziej, ze w duzej mierze tak sie ja z rynku 9za dragi, prostytucje, handel
                          > bronia, itd) zbiera

Nielegalną kasę obecnie najlepiej wyprowadza się przy pomocy krypto. Nie trzeba tego nawet zamieniać na fizyczne pieniądze.

> ??? Przykład prosze

Masz iPhona? Jeśli Japco odetnie zablokuje ci AppleID, to stracisz dane na iCloud, subskrypcje, muzykę i filmy z ajtunsa. Co w zasadzie podpada pod kradzież. Z Guglem zresztą jest tak samo.

Powód? Dowolny. Nie spodobało im się twoje zachowanie:
                          www.reddit.com/r/apple/comments/r8b1lu/apple_will_permanently_disable_your_account_for/

> Rozumiem, ze konta w banku nie masz a jak masz to tam jakies drobne
                          > - cala reszta w skarpecie a skarpta w tapczanie?

Baba o szydle, a dziad o mydle. Nie rozumiesz, że jeśli będziesz mógł płacić tylko elektronicznie, to całą kasę będziesz musiał trzymać w banku, a gotówka - nawet te parę stów w portfelu - stanie się bezużyteczna?

Tak, oczywiście, limit 10k. Teraz. Za chwilę będzie to 5, potem 2, a potem będziesz mógł se kupić za gotówkę paczkę fajek.
                          • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:53
                            vogon.jeltz napisa�:

> > Bo jednak nielegalna kase najepoej wprowadza sie do prania w postaci goto
                            > wki,
                            > > tym bardziej, ze w duzej mierze tak sie ja z rynku 9za dragi, prostytucje
                            > , handel
                            > > bronia, itd) zbiera
                            >
                            > Nielegalną kasę obecnie najlepiej wyprowadza się przy pomocy krypto. Nie trzeba
                            > tego nawet zamieniać na fizyczne pieniądze.

A za co kupujesz to krypto, ktore potem mnożysz/używasz?

> > ??? Przykład prosze
                            >
                            > Masz iPhona? Jeśli Japco odetnie zablokuje ci AppleID, to stracisz dane na iClo
                            > ud, subskrypcje, muzykę i filmy z ajtunsa. Co w zasadzie podpada pod kradzież.
                            > Z Guglem zresztą jest tak samo.

Ale dlaczego miałoby to zrobić jesli nie łamię warunków korzystania z usługi?
                            >
                            > Powód? Dowolny. Nie spodobało im się twoje zachowanie:
                            > www.reddit.com/r/apple/comments/r8b1lu/apple_will_permanently_disable_your_account_for/

Warto czytać całość:

I received a call from Isabela with Apple’s Corporate Executive Relations, who explained that my account was blocked in error “because of a glitch” affecting more than a few users. She said they're working with engineering to fix the problem.

[...]

My App Store and iTunes is working again (for now).

Także ten... szukaj dalej...

Każdy soft ma błedy.
                            Tera choć łatwiej odzyskac dane i dostępy.

Jak wydupiał sie windows czy padał dysk to efekt był jeszcze gorszy....

> > Rozumiem, ze konta w banku nie masz a jak masz to tam jakies drobne
                            > > - cala reszta w skarpecie a skarpta w tapczanie?
                            >
                            > Baba o szydle, a dziad o mydle. Nie rozumiesz, że jeśli będziesz mógł płacić ty
                            > lko elektronicznie, to całą kasę będziesz musiał trzymać w banku, a gotówka - n
                            > awet te parę stów w portfelu - stanie się bezużyteczna?

No i?

Biorac pod uwage, ze mamy wiecej niz 1 kraj na swiecie, wiecej niz 1 walute, wiecej niz 1 system podatkowy i wiecej niz 1 czlowieka ktory chce rzadzic to szanse na az taka sytuacje (zakladajac, z nadal rozmawiamy o panstwach demokratycznych) sa poki co mizerne.

A jak przestana byc mizerne, tzn, ze ludzie tego chcieli... Ale gwarantuje Ci, ze to nie bedzie nasz problem, tak jak Obama jako prezydent nie byl problemem posiadaczy ziemskich na poludniu USA w casach niewolnictwa...

A dla nich, wtedy to tez bylby taki sam kosmos jak dla Ciebie brak opcji placenia gotowka.

Ja te opcje mam a gotowka placilem ostatnio.... Szczerze to nie wiem kiedy. W tym roku raczej jeszcze nie...

>
                            > Tak, oczywiście, limit 10k. Teraz. Za chwilę będzie to 5, potem 2, a potem będz
                            > iesz mógł se kupić za gotówkę paczkę fajek.

Optymista... myslisz, ze fajki zostana legalne????
              • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 10:00
                Niewiem, ciebie to boli mnie nie, bo ile razy w płacisz takimi kwotami?Może już jestem na tyle przyzwyczajony do obrotu bezgotówkowego, że taki zakaz mnie nie razi. Ale myślę, że są ku temu jakieś przesłanki np wyłapywanie szarej strefy, gdzie przy obrocie gotówkowym pole do nadużyć jest sporo. To jest tak, Ty jesteś uczciwy, ja jestem uczciwy, ale pozostałych kilku kombinuje. Sami robiąc pewne rzeczy doprowadzamy do tego, że państwo zaczyna ingerować, żeby właśnie wyłapywać różne krętactwa.
                • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 10:12
                  To niech państwo robi to tak żeby nie ograniczać wolnosci innym
                  Jak tylko gotowka zniknie z obiegu to w ciągu bardzo krótkiego czasu wejdzie cbdc i wszystkie restrykcje z tym związane. Dlaczego? Bo będzie to wygodne dla wladzy i da jej świetne marzedzia do kontroli społeczeństwa i podporządkowywania buntowniczych jednostek
                  • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:15
                    trypel napisa�:

> To niech państwo robi to tak żeby nie ograniczać wolnosci innym

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

To musimy zlikwidpwac 100% zakazów/nakazów, itd... bo zawsze jednak ograniczaja też KOMUŚ wolność a nie tylko INNYM.

> Jak tylko gotowka zniknie z obiegu to w ciągu bardzo krótkiego czasu wejdzie cb
                    > dc i wszystkie restrykcje z tym związane.

No to namawiaj ludzi na placenie gotówka zeby nie zniknela - POWODZENIA!

> Dlaczego? Bo będzie to wygodne dla wl
                    > adzy i da jej świetne marzedzia do kontroli społeczeństwa i podporządkowywania
                    > buntowniczych jednostek

Mysle ze kiedy/jesli to sie stanie to juz nie bedzie Twoj realny problem - podobnie jak wyludnienie polski czy zmiana urzedowego jezyka PL na arabski czy dowolny inny.
                • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:12
                  only_the_godfather napisa�:

> Sami robiąc pew
                  > ne rzeczy doprowadzamy do tego, że państwo zaczyna ingerować, żeby właśnie wyła
                  > pywać różne krętactwa.
                  >

I panstwo to robi w naszym imieniu.

Sprawa jest prosta - albo pozwalamy na wszystko i nie kontrolujemy - tylko potem nie plakac, ze nie ma kasy z podatkow, albo scigamy nie uczciwych, zeby uczciwi nie mueli placiv wyzszych podatkow.

Trypel najwyrazniej woli nie miec limitu na transakcje w gotowce w zamian za wyzsze podatki... (ktorych nie zaplaci?).
                  • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:17
                    Juz trzeba mieć mocno pozwijane w lewo zwoje mózgowe żeby taka anologie wymyślec
                    Jak wprowadza limit to obniża podatki :D
                    • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:41
                      trypel napisa�:

> Juz trzeba mieć mocno pozwijane w lewo zwoje mózgowe żeby taka anologie wymyśle
                      > c
                      > Jak wprowadza limit to obniża podatki :D

Kto wie... zwykle podatki mozna obiznac wtedy, gdy pieniedzy jest wiecej niz wydatkow. Ergo sciaganie tego na co sie jako spoleczenstwo umowilismy jest dosc istotne.

Nie widze powodu dla ktorego umowa ma wygladac tak, ze umawiamy sie na placenie do wspolnej asy wszyscy, na korzystanie z tego umawiamy sie ze moga wszyscy, ale realnie placi tylko czesc a reszta ma wyjebongo bo moze...

• vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:56
                      > Jak wprowadza limit to obniża podatki :D

Trochę racji w tym jest. Już o tym było przecież, że np. Turcja ma kurewsko drogie paliwo, bo znaczna część transakcji w obrocie gospodarczym idzie tam w szarej strefie, gotówką właśnie, a paliwa łatwo opodatkować i trudno tego podatku uniknąć.
                      • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 12:05
                        I to jest strategia państwa. Ale widzisz taka sutuacje ze nagle ściągalność sie poprawia to wiecie obniżmy podatki w paliwie:) żarcik taki
                        Państwo nie ma konkurencji i działa w warunkach monopolowych. Jedyny warunek żeby ta krowa nie zdechła jak ja za dużo wydoimy
                        • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:07
                          trypel napisa�:

> I to jest strategia państwa. Ale widzisz taka sutuacje ze nagle ściągalność sie
                          > poprawia to wiecie obniżmy podatki w paliwie:) żarcik taki
                          > Państwo nie ma konkurencji i działa w warunkach monopolowych. Jedyny warunek że
                          > by ta krowa nie zdechła jak ja za dużo wydoimy

Panstwo wg ciebie to sztuczny, obcy, narzucony sila twor?

Gdyby nie ta sila to ludzie by nie budowali panstw???

"Państwo nie ma konkurencji" - poniekąd ma - ale tylko w demokracji. Może wtedy wybrac takich, który powiedza, ok. mamy wiecej kasy, mozemy obniżyć podatek czy akcyze na X

Panstwo Gomułki i Państwo Kwaśniewskiego to niby ciągle ta sama Polska ale jednak inne państwo... nie?
                          • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:49
                            "Panstwo wg ciebie to sztuczny, obcy, narzucony sila twor?"

Gdzie ja to napisalem?
                            • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:54
                              No tak wnisokuje z tego, jak piszesz o Panstwie, jakby to bylo cos obok Ciebie...
                        • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:21
                          > Ale widzisz taka sutuacje ze nagle
                          > ściągalność sie poprawia to wiecie obniżmy
                          > podatki w paliwie

Widzę. To znaczy, niekoniecznie w kraju rządzonym przez takiego analfabetę ekonomicznego jak Erdogan, ale ogólnie to tak. Ścieżka rozumowania jest prosta: jak będziemy mieli więcej kasy z innych podatków, to możemy obniżyć podatki na paliwo, co napędzi (w jakimś stopniu) wzrost gospodarczy i przełoży się na jeszcze więcej kasy z tych innych podatków.
                          • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:45
                            Mi sie bardzo podoba takie myślenie ale jakoś go nie widzę wokół
                            • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:10
                              trypel napisa�:

> Mi sie bardzo podoba takie myślenie ale jakoś go nie widzę wokół
                              >

Tak na szybko czatem wyszukane...

1999
                              Obniżenie składki rentowej – z 13% do 7%.

2000
                              Obniżenie PIT – wprowadzenie niższych progów podatkowych.

2004
                              Obniżenie CIT – z 27% do 19%.

2008
                              Obniżenie składki rentowej – z 6% do 3%.

2017
                              Obniżenie CIT dla małych firm – z 19% do 15%.

2019
                              Obniżenie CIT dla małych firm – z 15% do 9%.

Obniżenie PIT – z 18% do 17%.

2022
                              Obniżenie PIT – z 17% do 12%.

Podniesienie kwoty wolnej od podatku – z 8 000 zł do 30 000 zł.

Podniesienie progu podatkowego – z 85 528 zł do 120 000 zł.

Troche tych obnizek roznych rzeczy bylo...

ale i podwyzek...

1999–2015
                              2004 – Podwyżka VAT na niektóre produkty.

2011 – Podwyżka VAT z 22% do 23% oraz wzrost stawek preferencyjnych.

2012 – Podwyżka akcyzy na paliwa i alkohol.

2016–2023
                              Według raportu Ministerstwa Finansów, w latach 2016–2023 wprowadzono 22 nowe daniny2. Oto najważniejsze podwyżki podatków:

2016
                              Podatek bankowy – 0,44% od aktywów banków, ubezpieczycieli i firm leasingowych.

Podatek od sprzedaży detalicznej – wprowadzony, ale zawieszony po interwencji Komisji Europejskiej.

2017
                              Podatek od nieruchomości komercyjnych – 0,035% miesięcznie od wartości nieruchomości powyżej 10 mln zł.

2018
                              Podatek minimalny od nieruchomości – rozszerzenie na centra handlowe i biurowce.

2019
                              Podatek od dochodów z budynków – zmiana zasad opodatkowania nieruchomości komercyjnych.

Podwyżka akcyzy na alkohol i papierosy.

2020
                              Podatek cukrowy – opłata od napojów słodzonych.

Podatek od małpek – dodatkowa opłata na alkohol w małych butelkach.

Podatek od plastiku – opłata za jednorazowe opakowania.

2021
                              Podatek od spółek komandytowych – objęcie CIT-em spółek komandytowych.

Podatek od reklam – propozycja, ale nie wprowadzona.

2022
                              Podatek od dużych korporacji – minimalny CIT dla firm z niską rentownością.

Podwyżka składki zdrowotnej – brak możliwości odliczenia od PIT.

2023
                              Podwyżka akcyzy na paliwa.

Podatek od nadmiarowych zysków firm energetycznych.
                              • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:19
                                To ja nie wiedziałem ze ta podwyżka podatków za pis to była obniżka. Cholercia. Dobrze ze napisales :)
                              • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:29
                                > 2022
                                > Obniżenie PIT – z 17% do 12%.
                                > Podniesienie kwoty wolnej od podatku – z 8 000 zł do 30 000 zł.

Następny, który się nabrał na prosty wałek socjotechniczny, że część PIT przeznaczoną na ochronę zdrowia nazwano "składką". Jak widać, pisi wynalazek, żeby podnosić podatki nie nazywając nowych obciążeń podatkami tylko np. "daniną" działa znakomicie, nawet na w miarę ogarniętych.

Można by to twórczo rozwinąć, likwidując PIT całkowicie i w zamian wprowadzając (oprócz "składki" zdrowotnej):
                                - daninę oświatową w wysokości 5%
                                - zrzutkę wojskową w wysokości 5%
                                - opłatę drogową w wysokości 3%
                                - kontrybucję sądową w wysokości 3%
                                - taksę administracyjną w wysokości 2%
                                Oddasz więcej - ale formalnie żadnego podatku dochodowego nie zapłacisz.

A teraz serio: Polski Wał nie obniżył, tylko PODWYŻSZYŁ PIT z 17% do 21% (12 + 9) oraz ZLIKWIDOWAŁ kwotę wolną od podatku, ustanawiając w najniższym progu podatek (zwany mylnie "składką") w wysokości 9%, płatny już od pierwszej zarobionej złotówki.

Tak, wiem, że poniżej piszesz o podwyżce składki zdrowotnej. Ale tego nie można rozpatrywać oddzielnie - to jest TEN SAM podatek.
                                • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:33
                                  Dodam jeszcze, że nazywanie części podatku dochodowego przeznaczonej na ochronę zdrowia "składką" ma jeszcze jeden negatywny efekt: otóż można odmówić części obywateli konstytucyjnego prawa do opieki zdrowotnej pod pretekstem, że nie zapłacili "składki". Tym samym ludziom nikt nie odmawia przecież dostępu do szkół, sądów, czy poruszania się po drogach publicznych.
                                • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:56
                                  Nie analizowalem, napisalem ze czatem szukane.

W kazdym razie obnizki danin to nie jest cos, co sie nie zdarza jak twoeirdzil Trypel...
                                  • trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 15:19
                                    Ja napisałem ze nie widzę tego wokół. A ze kiedys sie zdarzalo to mogę tylko tęsknić za tymi czasami.
                                    • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 16:26
                                      trypel napisa�:

> Ja napisałem ze nie widzę tego wokół. A ze kiedys sie zdarzalo to mogę tylko tę
                                      > sknić za tymi czasami.
                                      >

I dlatego ludzie głosuja za porwotem do tego co było... za spokojnym, dostatni, zyciem jak kiedyś, kiedy swiat był prosty i zrozumiały - USA dobre, ZSRR nie dobre - chodżmy na grilla) - ale tak sie nie da niestety.

• trypel Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 16:39
                                        galtomone napisa�:

USA dobre, ZSRR nie d
                                        > obre - chodżmy na grilla)

Nigdy tak nie mów starszemu obywatelowi Wietnamu, zwłaszcza dodając tego grilla
    • bywalec.hoteli Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 08:31
      Nie ma mowy Galtom, twoja rozmyta logika mnie zaskakuje.

Memcen chce wykosić KO od władzy, uważa lewicowo-lewackie rządy za maksymalnych szkodników i w nowych wyborach współrządzić z PiSem, zostać wicepremierem.
      Prezydent nie ma prawie władzy, natomiast dzięki temu, że Mentzen popiera Nawrockiego, to Tusk nie będzie miał władzy absolutnej w Polsce. A nawet przedterminowe wybory są możliwe. Możliwy jest też rozpad koalicji i stworzenie nowej mającej większość już na bazie Konfy i PiSu i kogo tam jeszcze zachęcą. PSL jako partia dziwka zawsze się podłączy.
      Z tym, że on nie będzie chciał być przystawką tylko dąży do współrządzenia.

To jest ogólnoeuropejska tendencja, świat skręca w prawo, w wielu europejskich krajach rządzi prawica, to w Polsce może też. I nawet w Niemcech też to możliwe! Mimo trzasku pękających anusów lewicy.
      • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:04
        bywalec.hoteli napisa�:

> Nie ma mowy Galtom, twoja rozmyta logika mnie zaskakuje.

W którym miejscu rozmyta?

> Memcen chce wykosić KO od władzy, uważa lewicowo-lewackie rządy za maksymalnych
        > szkodników i w nowych wyborach współrządzić z PiSem, zostać wicepremierem.

Bzdura, plan 100% to zajcie miejsca PiS na prawicy (KO to idealny wróg na potem) i bycie premierem a nie wice premierem. Ty jak gdzies startujesz i o co s walczyc to o przegrana?

Do tego przed 2027 potrzeby jest burdel w PiS i walka frakcji... A tedy Memcen wjeżdza cłay na prawicowo i zbawia... łączy...

> Prezydent nie ma prawie władzy, natomiast dzięki temu, że Mentzen popiera Nawro
        > ckiego, to Tusk nie będzie miał władzy absolutnej w Polsce.

Tusk nie ma i miec nie bedzie takie władzy, bo jego wspolkoaicjanci tez maja ambicje (i głosy) i Memcen dokładnie o tym wie.

Obraz Tuska (dyktatora) z mediów ma sie ni jak do faktów...

A dowodem na to jest mala sprawczosc tej koalicji... Nikt tuopania noga i tego co chce Tusk nie slucha tylko kazdy walczy o swoja pozycje w rzadzie i w kolacji, bo wybroy tuz, tuz...

> A nawet przedtermin
        > owe wybory są możliwe.

Sa, ale do tego Memcen jeszcze nie jest całkiem gotowy. Jeszcze PiS za mocne, zbyt złączone... Przegraja prezydenta, to i poslowie pis sami zaczna do drzwi konfy i Memcena pukać - mark my words..

> Możliwy jest też rozpad koalicji i stworzenie nowej mają
        > cej większość już na bazie Konfy i PiSu

Wchodzenie w zwiazku z mocnym PiS (PiS/PO jedno zło) zupełnie sie konfederacji i Memcenowi nie opłaca - patrz Gowin, Ziobro, Lepper, Giertych... - Memcen raczej ni chce byc kolejny na tej liscie.

To głosno PiS mowi o koalicji z Konfa, chcac miec + u ich wyborcow... Konfa raczej sie do tego nie pali tak oficlajnie, bo i do czego im PiS ptrzebny jak sobie spokojnie sami rosna chowajac /wyrzucajac radykałów... Konfa dziś udaje zupełnie rozsadna partie prawicowa vs "Konfa" (inna nazwa, Ci sami ludzie) 10 i wiecej lat temu...

> PSL jako pa
        > rtia dziwka zawsze się podłączy.

Moge sie mylic, ale PSL jest w fazie "zgon"... Samorzady jeszcze jako tako, ale krajowo to raczej juz malo co znacza. Ich elektorat przejela konfa, PiS i KO.

> Z tym, że on nie będzie chciał być przystawką tylko dąży do współrządzenia.

A pokaz mi jedna partie ktora wspolrzadzila z PiS i nie byla przystawka????
      • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:46
        bywalec.hoteli napisa�:

>
        > Memcen chce wykosić KO od władzy, uważa lewicowo-lewackie rządy za maksymalnych
        > Prezydent nie ma prawie władzy, natomiast dzięki temu, że Mentzen popiera Nawro
        > ckiego, to Tusk nie będzie miał władzy absolutnej w Polsce. A nawet przedtermin
        > owe wybory są możliwe. Możliwy jest też rozpad koalicji i stworzenie nowej mają
        > cej większość już na bazie Konfy i PiSu i kogo tam jeszcze zachęcą. PSL jako pa
        > rtia dziwka zawsze się podłączy.
        > Z tym, że on nie będzie chciał być przystawką tylko dąży do współrządzenia.
        >
        > To jest ogólnoeuropejska tendencja, świat skręca w prawo, w wielu europejskich
        > krajach rządzi prawica, to w Polsce może też. I nawet w Niemcech też to możliwe
        > ! Mimo trzasku pękających anusów lewicy.

Czyli Mentzen jest głupkiem, bo jak kończą koalicjanci PiS to wszyscy wiemy. Mówienie o KO i Tusku, czy Trzaskowskim, że to lewacy to też jest śmieszne, poglądy takie jak ma PO czy Tusk lub Trzaskowski na zachodzie mają partie centrowe. No ale jak Mentzen chce skończyć tak jak Lepper, a w najlepszym wypadku Ziobro to droga wolna.
      • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:31
        BTW powiedz mi z takimi poglądami też się utożsamiasz, bo to mówią ci co chcą głosować na Nawrockiego.
        • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:32
          sorry nie to wkleiłem.
          • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:33
            On jest prawdziwy?
      • tbernard Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:42
        bywalec.hoteli napisa�:

>

PiS jest najbardziej lewicowy, wręcz PRL przypominał, gdy rządził. Jedynie domieszka ideologiczna związana z religią a głównie aborcją ma sprawiać wrażenie, że oni są prawicowi.
        • marecky81 Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:22
          Tak swoją drogą, na czym polega lewicowość i lewackość obecnych rządów? Pan od inteligencji lotniczej może odpowiedzieć?
        • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 15:07
          tbernard napisa�:

> bywalec.hoteli napisa�:
          >
          > > Nie ma mowy Galtom, twoja rozmyta logika mnie zaskakuje.
          > >
          > > Memcen chce wykosić KO od władzy, uważa lewicowo-lewackie rządy za maksym
          > alnych
          > > szkodników i w nowych wyborach współrządzić z PiSem, zostać wicepremiere
          > m.
          >
          > PiS jest najbardziej lewicowy, wręcz PRL przypominał, gdy rządził. Jedynie domi
          > eszka ideologiczna związana z religią a głównie aborcją ma sprawiać wrażenie, ż
          > e oni są prawicowi.

PiS to są narodowi socjaliści.
      • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 15:06
        x.com/wroblewski_m/status/1925116527927271830 bywalec, a to mówił o Konfederacji niedawno Kaczyński.
    • galtomone Moja partia - mam Wasze głosy? 21.05.25, 08:50
      Tak sobie patrze na Memcena i podobnych....
      Zachwyty z róznych stron, patrze na hasła PiS, PO, itd... I mam taki plan.

Partia (nazwa robocza - docelowo ma być coś co uchwyci polskość, chwyci za serce, da poczucie dumy" - coś pomiędzy Partia Polskiego Dobrobytu a Partia Prawdziwie Szczesliwych Polaków.

Jeszcze nie rzadziłem - więc na pewno nie jestem złodziejem i nie robem jak wszyscy.\
      Jeszcze nie rzadziłem i obiecuje nowa jakość w polityce.
      Jeszcze nie rzadziłem i na pewno robie to wszystko dla Was.
      Jeszcze nie rzadziłem i dlatego jest chujowo, a przecież to wszystko jest jasne, proste, oczywiste i tylko źli politycy nie chca dla nas dobrych zmian!

1. Obniżenie podatków dla bogatych - bo przecież gospodarka to oni.
      2. Obniżenie podatków dla nie bogatych - bo to sól tej ziemi.
      3. Coraz lepsza służba zdrowia - lekarze (kto lubi lekarzy?) MUSZA pracować w publicznej służbi zdrowia.
      4. Coraz silniejsza armia, do której będą tłumnie walić młodzi.
      5. Gwarantowana emerytura dla Polskich Matek min. tróki dzieci - im wiecej dzieci, tym coraz wyższa emerytura
      6. Budowa tanich mieszkań na wynajem i tanich mieszkań do zakupu.
      8. Dużo wyższe zarobki dla urzedników i redukcja ich etatów - beda pracować ciezej i wydajniej.
      9. 800+ zależne od PKB
      10. Obniże Wam wiek emerytalny do 50 lat.
      11. Wycofanie Polski z OECD i WTO ktore ograniczaja nasz handel i gospodarke. Dosc bycia zaleznym od Chin, USA czy Niemiec!
      12. Wycofanie Polski z ILO - nasi pracownicy = nasze prawa!
      13. Wycofanie Polski z FAO - nasza żywnośc jest lepsza!
      14. Aborcja na ządanie do 12 tyg. po wydaniu zgody przez "Rade Aborcyjna" złożoną z fachowców - lekarza, etyka, psychologa, specialisty ds. wiary.
      15. Silna pozycja PL w EU
      16. Silna pozycja PL w stosunku do USA - specjalne umowy handlowe i wzajemny brak podatków dla firm!
      17. Wyższe podatki dla bogatych nie zaangazowanych w gospodarkę.
      18. Gwarantowany, stały wzrost płacy minimalnej.
      19. Brak zasiłku dla bezrobotnych - ktorzy nie pracowali i nie pracują.
      20. Inwestycje w węgiel ,którym Polska stoi. To nasze czarne złoto!.
      21. Dochody z wydobycia i eksportu czarnego zlota przeznaczymy na inwestycje w zielona energie, atom i wodór!
      22. W ciągu 25 lat dojście do bycia jednym z 5 najwiekszych producentów wodoru na świecie - mamy dobre powierrze, mamy morksą wodę, możemy to zrobić!
      23. Pełna deregulacja.
      24. Legalizacja marihuany, wsparcie tej gałezi gospodarki - 15 lat byśmy stali sie waznym eksporterem zioła.
      25. Silna polityka narodowa – nacisk na tradycyjne wartości (w tym otwartość i tolerancja dla wielonarodowej Polski z jej ZŁOTEJ ERY!!!) i niezależność Polski.
      26. Kierunek DWUMORZE - Polska i polska strefa wpływów od Bałtyku po morze Czarne (powrót Krymu do Polski).
      27. Gwarancja narodowej polityki opartej o tolerancje i dobrobyt dla wszystkich obywateli.
      28. Wiecej praw dla pracowników!!!
      29. Więcej praw dla pracodawców!!!
      30. Najwięskza armia w Europie w ciągu 30 lat.

Jak komus czegoś brakuje, to dajcie znać, nie widze problemu żeby dopisac. W końcu to DLA WAS!

• galtomone Re: Moja partia - mam Wasze głosy? 21.05.25, 11:06

> Jak komus czegoś brakuje, to dajcie znać, nie widze problemu żeby dopisac. W ko
        > ńcu to DLA WAS!

Uzupełnim o postulaty Vogna

31. Wprowadzić przepis, że jeżeli przekraczasz dozwoloną prędkość (z marginesem, powiedzmy, 10 km/h) i uczestniczysz w wypadku, to jesteś automatycznie traktowany jako sprawca
        32. Jeśli np. pieszy, którego potrąciłeś jadąc zbyt szybko - choćby szedł po ciemku środkiem ulicy - poleży w szpitalu dłużej niż tydzień, to idziesz do pierdla.
        33. Limit predkosci na autostardach - bez ograniczenia
        34. Limit predkosci na drogach ekspresowych - do 150
        35. Jesli kierowaca udowodni, ze ograniczenie predkosci w danym miejscu jest bez sensu nie placi mandatu.
        • vogon.jeltz Re: Moja partia - mam Wasze głosy? 21.05.25, 11:19
          32 jest zbędny, jeśli wprowadzi się 31. Odpowiedni przepis w kodeksie karnym już jest.
          33, 34 i 35 - to nie są moje postulaty.
          • galtomone Re: Moja partia - mam Wasze głosy? 21.05.25, 11:43
            No i co z tego, ze nie twoje. Glosowales kiedys na polityka co glosi tylko to czego ty chcesz?

Co wiecej, ja Ci to OBIECUJE!!!! TO chyba warto dac mi szanse... Naprawde wolisz Mencena, Czaska czy Kaczora?
    • bolo2002 Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 08:59
      Niemcen może sobie grać- ale on juz przegrał. Wezwanie obu kandydatów to .. łabedzi śpiew. Skrajna prawica - od sierpnia znów dojdzie do władzy a na czele nowy prezydent Nawrocki- na straży konstytucji stanie wytatuowany ochraniacz nocnych klubów. Wojna polsko-polska rozgorzeje na dobre i to w sytuacji takiego poważnego zagrożenia ze wschodu. Cesarz Otto von Bismarck już w w19.tym wieku powiedział o Polakach: dajcie im rządzić -oni sie sami wykończą!
    • only_the_godfather Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 09:35
      Nawrocki zgodzi się na wszystko w ciemno i to będzie jego błąd. Trzaskowski musi to dobrze rozegrać, czyli tak, że na część postulatów może się zgodzić a o innych dyskutować. Mentzen na zwycięstwie Nawrockiego tylko straci, a w jego interesie jest by PiS tracił, do tego jeśli nie poprze nikogo to będzie mógł mówić, że on jest tą trzecią siłą która chce wywrócić ten stolik i dlatego nikogo nie popiera.
    • hrasier_2 Re: OT - co zrobi Mentzen 21.05.25, 10:12
      galtomone napisa�:

> A właściwie co powinien zrbi i robi?
      >
      > IMHO (powienien i wszystko wskazuje na to, że to robi) gra na Rafała tak, żeby
      > go nie wskazac, ale żeby jego wyborcy oddali głos na Trzaskowskiego lub wcale..
      > .
      >
      > Mentzen na wygranej Nowogrodzkiego tylko traci.
      Jak zakładasz wątek to napisz poprawnie nazwisko polityka. Wracając do tematu. A co ma za wybór i jego zwolennicy? Wskazanie na Trzaskowskiego to śmierć polityczna konfederacji. Za te lata opluwania przez PO to był by wyjątkowym durniem. Trzaskowski chętnie by się przytulił do Mentzena, ale marne szanse. Nawrocki już powinien w pierwszej turze wygrać. Tylko kawalerka wyciągnięta przez ABW. Jest trochę czasu na drugą turę. Co teraz wyciągną by Bonżura wzmocnić. O to jest pytanie?
      • galtomone Re: OT - co zrobi Mentzen 21.05.25, 11:08
        hrasier_2 napisa�:

> Wskazanie na Trzaskowskiego to śmierć pol
        > ityczna konfederacji.

Oplaca mu sie tak trzeskowieskiego wesprzec, zeby go nie wskazac, ale zeby Nowogrodzki nie wygral.

> Nawrocki
        > już powinien w pierwszej turze wygrać. Tylko kawalerka wyciągnięta przez ABW.

Kurde a ja mylslaem, ze to on ja wyciagną od starego człowieka...
        Znaczy Pan Jezy przez ABW podstawiony i Nawrockiemu to mieszkanie wciskal na sile??
    • hrasier_2 Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 10:28
      PS Pokazuje się ciągle reklama wielkiego marszu patriotów. Nie ma wielkiego marszu za Polskę w tym samym dniu. Kto pamięta co wyczyniał Trzaskowski w sprawie marszu Niepodległości. Poseł PO Przemysław Witek nie tylko zadał cios kampanii Rafała Trzaskowskiego, ale i swoją szczerą odpowiedzią wykuł być może nowy slogan PO, idealnie pasujący do jej ideowej bezkształtności. Zapytany w Polsacie o to, czy Trzaskowski i PO - jeśli podpiszą deklarację Sławomira Mentzena w sprawie nie podnoszenia podatków - dotrzymają słowa, Witek wypalił: Cóż szkodzi obiecać 🤣🤣🤣🤣 Nawiasem urodził się w Lublińcu.
    • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:35
      > IMHO (powienien i wszystko wskazuje na to, że to robi) gra na Rafała tak, żeby go nie wskazac,
      > ale żeby jego wyborcy oddali głos na Trzaskowskiego lub wcale...

Przeceniasz zdolność Memcena do myślenia strategicznego. To jest prosty i niezbyt lotny chłopek-roztropek, a nie żaden Richelieu czy Machiavelli.
      • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:46
        Nie wiem... niby roztropek, ale jest gdzie jest.... Poza tym nie jest tam sam.

Skoro anality mowia, ze Konfa celuje w 2027 to mozliwosc jechania po prezydencie i rzadzie przy rownoczesnym rozjebywaniu PiS to woda na ich mlyn.

A jak przyjda do nich pierwsze fajne nazwiska z PiS to dopiero bedzie sie dzialo... Kaczor jest tak silny jak mu chetni na jego miejsce na to pozwola... a ze kazdemu tam sie wydaje, z ejest mocniejszy/wazniejszy od reszty to marnie widze szanse, ze sie dogadaja....

Morawicki wspierajacy Ziobre??
        Ziobro wspierajacy Morawieckiego????

NO WAY!
        • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 12:57
          > Nie wiem... niby roztropek, ale jest gdzie jest.... Poza tym nie jest tam sam.

To, gdzie kto jest - szczególnie w polityce - rzadko wynika z walorów intelektualnych i umiejętności planowania strategicznego. Wręcz przeciwnie, często przydaje się bycie głupkiem - patrz obecny prezydent.
          • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:13
            Spoko, ale mowimy o prezydencie czy tych co maja wladze i wplyw na rzeczywistosc?
            • vogon.jeltz Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 13:23
              A to Memcen nie startował na prezydenta?
              • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 14:12
                Mowi, ze jakby wygral to mialby klopot a startowal, bo innych wyborow nie bylo.

Poza tym przecie wiedzial, ze nie wygra, ale to dobra okazja do budowania poparcia... musial wystartowac.
    • galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:56
      A nie mowiłem?

www.youtube.com/live/msJE2AdnscM?si=ZNevJ7fcenUeB0Hp&t=391

Mazurek - 1 pytanie i odpowiedz od ok. 6:30

• galtomone Re: OT - co zrobi Mamcen? 21.05.25, 11:57
        "Mowil Pan "Przeciwko Trzeskowskiemu". Rozumiem, ze teraz to juz nie jest takie oczywiste?" - "NIE JEST"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka