filipppek 25.07.06, 17:17 Witam!chce kupic tourana,przejezdzam ok 15-20 tys. rocznie.Warto kupic benzyne,czy diesla? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tanugal Re: diesel? 25.07.06, 17:45 trzeba se policzyć. masz dane, to nie jest takie trudne (podpowiedź: różnica w cenie auta vs. różnica pomiędzy ceną paliw, różnica w spalaniu). do tego wartość pieniądza w czasie - dla chętnych, bo chyba jasne, że co innego jest wybecalować na dzien dobry parę tys więcej a co innego płacić "w ratach" za paliwo. chociaz właściwie, może jednak jest to wszystko trudne, w końcu większość twierdzi że diesel... ale to pozwala zrozumieć wyniki matury z matematyki... Link Zgłoś
frequentflyer Re: diesel? 25.07.06, 17:56 tanugal napisał: > trzeba se policzyć. masz dane, to nie jest takie trudne (podpowiedź: różnica w > cenie auta vs. różnica pomiędzy ceną paliw, różnica w spalaniu). do tego > wartość pieniądza w czasie - dla chętnych, bo chyba jasne, że co innego jest > wybecalować na dzien dobry parę tys więcej a co innego płacić "w ratach" za > paliwo. > chociaz właściwie, może jednak jest to wszystko trudne, w końcu większość > twierdzi że diesel... > ale to pozwala zrozumieć wyniki matury z matematyki... też byś nie zdał. bo udzielasz głupich podpowiedzi i upierasz się wyliczać niewyliczalne. takiś mądry to wylicz przy jakim przebiegu warto kupić silnik 2.0 zamiast 1.6, oba benzynowe, i na początek wywalić kilka tysięcy a później płacić więcej przy każdym tankowaniu. jeszcze wylicz czy opłaci się radio, alufelgi i lakier metaliczny. powodzenia. Link Zgłoś
tanugal Re: diesel? 25.07.06, 17:59 czyżby dieselek? no w każdym razie gratuluję bełkotu intelektualnego ;) Link Zgłoś
frequentflyer Re: diesel? 25.07.06, 18:00 nie gratuluj bełkotliwie tylko obal jeśli potrafisz. Link Zgłoś
tanugal Re: diesel? 25.07.06, 18:05 ośmieszasz się. może ktoś inny znajdzie czas aby Ci tłumaczyć pzdrw Link Zgłoś
frequentflyer Re: diesel? 25.07.06, 18:06 odpowiesz z tymi dwoma benzyniakami czy wymiękasz? Link Zgłoś
tanugal Re: diesel? 25.07.06, 18:15 wymiękam ;) jak bardzo nalegasz - odpowiedź na Twoje pytanie: jak dla mnie lepiej kupić benzynę 2.0 niż 1.6 , wydać więcej na zakup i płacić pewnie więcej przy dystrybutorze. nie wiem chłopie jaki to Twoje pytanie ma związek logiczny z tematem co warto diesel czy benzyna przy jakimś przebiegu rocznym, ale to już szczegół:) Link Zgłoś
notmyself Re: diesel? 25.07.06, 18:25 frequentflyer napisał: > też byś nie zdał. bo udzielasz głupich podpowiedzi i upierasz się wyliczać > niewyliczalne. takiś mądry to wylicz przy jakim przebiegu warto kupić silnik > 2.0 zamiast 1.6, oba benzynowe, i na początek wywalić kilka tysięcy a później > płacić więcej przy każdym tankowaniu. Jeszcze wylicz czy opłaci się radio, > alufelgi i lakier metaliczny. > powodzenia. Zapomniałeś o najważniejszym! Klima!!!! Ona się bardzo nie opłaca. Zupełnie ale to zupełnie. Najpierw za nią dopłacasz a potem jeszcze auto spala więcej paliwa. Moim zdaniem nikt kto zdał maturę z matematyki _nie kupuje auta z klimą_ :) Notmyself :) Link Zgłoś
kodem_pl ja zdalem, a mam diesla z klima i jezdze malo... 25.07.06, 20:00 Matko jedyna, moze sie pomylili z ta matura? Ja po prostu wole kupic nieco starsze/mniejsze auto z dieslem i mniej placic tankujac niz odwrotnie. Nie lubie miec wyrzutow po butowaniu spod swiatel, ze spalanie mam 20/100, lubie sobie wyskoczyc gdzieniegdzie jak najdzie mnie ochota... Ale nic to. Diesel mi sie nie oplaca;-) Link Zgłoś
notmyself Re: ja zdalem, a mam diesla z klima i jezdze malo 25.07.06, 20:37 kodem_pl napisał: > Matko jedyna, moze sie pomylili z ta matura? Ja po prostu wole kupic nieco > starsze/mniejsze auto z dieslem i mniej placic tankujac niz odwrotnie. Nie > lubie miec wyrzutow po butowaniu spod swiatel, ze spalanie mam 20/100, lubie > sobie wyskoczyc gdzieniegdzie jak najdzie mnie ochota... Ale nic to. Diesel > mi sie nie oplaca;-) Tak, tak! Powinieneś maturę zdawać ponownie. Przynajmniej w zakresie matematyki :) Popatrz na to w ten sposób. Dopłacasz do silnika. Potem dopłacasz do klimatyzacji. Na koniec ta klimatyzacja spala twoje paliwo. Cały czas je normalnie pije i pije. I okazuje się że nie robisz rocznie miliona kilometrów, żeby sobie powetować straty. Cenne grosiki uciekają Ci między palcami!!! Heh - ulżyłem sobie :) Rozumiem i szanuję jak ktoś pisze że dla niego klekoty są przecenione czy po prostu za drogie. Ale jak ktoś na hasło diesel odruchowo zabiera się za przeliczanie kilometrów to jest to raczej złe podejście do sprawy. Notmyself Link Zgłoś
kodem_pl Matko jedyna... 26.07.06, 02:10 a ja nie boje sie do tego wlaczyc radia, opuscic elektrycznie otwieranej szyby czy szyberdachu otworzyc... a wszystko to pozerajac prad spala moje cenne paliwo... Link Zgłoś
gls1 Re: diesel? 25.07.06, 23:00 Do furgonetki tylko diesel. UPS!! Przepraszam to VAN przeca he he!! Link Zgłoś
waskes29 Re: diesel? 25.07.06, 20:27 Moim zdaniem diesel ,zakladajac ze interesuje ciebie Touran 1,6 FSI i 1.9tdi roznica w cenie to jakies 7 tys zl.Rocznie przejedzajac 20tys km zaoszczedzisz na paliwie ponad 1,5 tys ale glowny atut to to ze do tego typu samochodow diesel lepiej sie sprawdza. Po 4 latach praktycznie zniwelujesz roznice w cenie a tak spodziewac sie mozna ze przy odsprzedazy uzyskasz wyraznie wyzsza cene ,a i latwiej bedzie go sprzedac. Link Zgłoś