madziurku 11.06.10, 20:11 Witam,zapraszam do obejrzenia mojej skromnej galerii. Mam nadzieję, że będzie się systematycznie powiększać... chomikuj.pl/madziurku Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gra.60 Re: Chwalę się 11.06.10, 21:55 Życzę Ci, aby Galeria powiększała się, bo prace masz śliczne, a obrazek "ślubny" jest b.uroczy. Odpowiedz Link
joasiamulinka2 Re: Chwalę się 13.06.10, 10:56 Obrazki są śliczne! B.ładnie oprawione. Każda z nas zaczynała od takich niewielkich i kilku. Najważniejsze są chęci ,a reszta przyjdzie z czasem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
madziurku Re: Chwalę się 13.06.10, 12:10 Dziękuję za opinie. Ze ślubnym mialam problem, bo przed oprawieniem był ladnie wyprasowany i gładki, a jakiś czas po oprawieniu, trochę się pomarszczył. Macie pomysł dlaczego? Czy dlatego, że tło nie było wyhaftowane, tylko sama kanwa została? Bo wydaje mi się, że x nie były zbyt ścisłe. Odpowiedz Link
barbara.42 Re: Chwalę się 13.06.10, 13:15 Gratuluję, masz bardzo ładne prace, tak trzymaj. Ja swoje prace, po upraniu i uprasowaniu, podklejam fizeliną po lewej stronie. Haft jest nieco usztywniony i nie zmienia kształtu. Pozdrawiam i życzę sukcesów na polu hafciarskim. Odpowiedz Link
gra.60 Re: Chwalę się 13.06.10, 13:47 madziurku, jeśli masz możliwość naprawienia tego obrazka ślubnego, (a jeśli "nie", to na przyszłość---kiedy sama oprawiasz haft) to pod passe-partout podklej taśmę dwustronnie przylepną. Boki materiału dopasuj do wewnętrznej ramki, a górę i dół aidy zawiń na karton, lekko naciągając. Ja podklejam pracę fizeliną, ale najcieńszą jak jest grubsza i sztywniejsza niestety powoduje falowanie haftu. Można też dokładnie, a nawet 2mmm więcej ściąć wszystkie 4boki pracy względem wewnętrznej ramki. Nadmiar materiału również może spowodować falowanie... Jednak ekspertem nie jestem i każda z nas ma swój wypróbowany sposób. Odpowiedz Link
madziurku Re: Chwalę się 13.06.10, 22:11 Dzięki za rady. Niestety tego obrazka nie mogę już naprawić, ale niedługo kończę kolejny, więc na pewno skorzystam z waszych sposobów. Odpowiedz Link