Dodaj do ulubionych

plastikowa ramka do haftu

04.11.10, 10:52
Mam pytanie dotyczące plastikowych ramek do haftu,używanych zamiast tamborka.Widziałam na kilku blogach,że dziewczyny używacie takich ramek.I mam pytanie,czy taka ramka dobrze napina materiał?Jesteście zadowolone?Zamieszczam link pod ,którym można zobaczyć taką ramkę.

tp://www.hobbystudio.pl
Obserwuj wątek
    • lideczka102 Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 10:53
      jeszcze raz,

www.hobbystudio.pl/
      • chaga555 Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 14:58
        Z własnego doświadczenia polecam jak najbardziej, ale te mniejsze okrągłe o śr. : 7,5, 10 , 13 cm. Mam obecnie 13 (już kilka lat) i naciąga bardzo dobrze, w planach zakup mniejszej do haftowania zakładek, czy etui. Z czasem część gumowa trochę może się rozejść.
        Miałam kiedyś większą owalną i ona nie nadawała się do haftu, słabo trzymała materiał. Do większych haftów lepiej kupić porządny drewniany.
    • weisefrau Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 13:31
      Mam takie 2, do krzyżykowania nie jest niezbędna. Krzyżyki na niewielkich pracach chyba lepiej w ręku robić.
      Ramka jest konieczna do haftu złotem, do haftu na jedwabiu, do haftu nakładanego, do aplikacji i do większości ściegów gobelinowych. Do prawidłowo robionych krzyżyków - nie. Chyba, ze lubisz zbierać różne dodatki.
    • lideczka102 Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 15:23
      Chodzi mi o taki dokładnie plastikowy tamborek.https://lh4.ggpht.com/_FskCJ1rFFgk/TNLAOM1Fp5I/AAAAAAAAAMA/QE5zq5Nz8Ok/tamborek.jpg
      • anetakam0 Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 16:58
        ...mam tego typu kupiony w Anglii - mój zbyt dobrze nie trzyma kanwy - ot co jakis czas naciagam na nowo, ale generalnie jestem zadowolona
        zamierzam taki (tylko w innych rozmiarach) kupić - myślę o mniejszym
        • szmatka-gratka Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 19:19
          Lideczko,ja też zrozumiałam że chodzi Ci o ramko-tamborek smile
          Czytałam opinie na temat tamborka bardzo pozytywne.
          Pamietam tylko jeden blog na którym to było,reszta już się mieszasmile
          Sama mam taki zamiar,zamienić z okrągłego drewnianego na tego typu.
          (zastanawiam się też nad małym krosnem,lecz chyba to zbędny wydatek przy chronicznym braku czasu obecnie)
          anetakam0 jaki rozmiar jest odpowiedni do obrazków średnich?
          I rzeczywiście wygodnie się na takim kwadratowym xxx?
          • mariia2 Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 19:34
            mam takie kwadratowe dwa mały i średni, w życiu bym nie zamieniła na inny
            jak dla mnie rewelacja polecam smile
      • kamak30 Re: plastikowa ramka do haftu 13.11.10, 21:01
        ramka jest fantastyczna - sama kupilam ja ze 3 miesiace temu w hobby studio. kanwa jest napieta właściwie a nawet jak po jakims czasie jak sie obluzuje to poprawienie jej zajmuje 5 sekund (wystarczy przekreciec ktoras z 4 obejm). haftuje na tej ramie obecnie bardzo dużą prace i jestem z niej baaaaaardzo zadowolona
    • lideczka102 Re: plastikowa ramka do haftu 04.11.10, 19:32
      mam zamiar taki kupić ,właśnie za chwilę będę składała zamówienie,więc jak tylko dostanę to wypróbuję i napiszę,jak się sprawuje
      • maigwen Re: plastikowa ramka do haftu 05.11.10, 00:05
        mam w sumie 4 takie kwadratowe ramy, w różnych rozmiarach i z moich doświadczeń wynika, że po jakimś czasie (najstarszy tamborek ma prawie 4 lata) trochę się wyrabiają obejmy, i tamborek nie trzyma już tak dobrze materiału, ale wystarczy wtedy pod obejmy podłożyć kawałek materiału (tak zresztą zaleca producent), albo papierowej chusteczki.
    • griszay2k Re: plastikowa ramka do haftu 05.11.10, 23:44
      Dziewczyny, a co jest lepsze do napinania tkaniny: tamborek/ramka czy przewijana rama?
      www.stitch-r-stuff.com/servlet/the-2333/Images-Stitchery-Designs-lap/Detail
      • maigwen Re: plastikowa ramka do haftu 06.11.10, 11:01
        podejrzewam, że tu każda z nas będzie miała inne zdanie - to zależy od tego, jak mocno napiętą tkaninę się lubi. Dla mnie taka rama jak w pokazanym linku jest mało praktyczna, z racji tego, że haftuję na kanapie/w łóżku w pozycji półleżącej i wszelkie stojące ustrojstwa mi nie odpowiadają. Nigdy też nie pracowałam z krosnami, więc nie mogę się o nich wypowiadać. Co do wyboru tamborek/ramka plastikowa, to dla mnie są równorzędne, z tym że poprawienie napięcia materiału na ramce jest znacznie prostsze i szybsze niż na tamborku, łatwiej też nałożyć kanwę na ramkę tak, żeby była właściwie napięta.
        • piegucha weisefrau 07.11.10, 23:39
          A co to jest haft złotem? Bo nigdy o czymś takim nie słyszałamsad
          • szmatka-gratka Re: weisefrau 09.11.10, 23:36
            Nie rób smutnej minki,ja też nie słyszałam.
            Pomijajac haft złotą nitka,ale czy to to samo?sad
            Chyba o to pytasz piechucha?

www.google.pl/search?as_q=haft+zlotem&hl=pl&num=10&btnG=Szukaj+w+Google&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&cr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=&as_rights=&safe=images
    • elishafciarka Re: plastikowa ramka do haftu 14.11.10, 09:25
      Mam taką jedną tamborko-ramkę, w rozmiarze 23x23. Stosuję do większych prac, czyli rzadko, ale w tym przypadku ma taką zaletę, że materiał nie zwisa mi wkoło ramki jak to ma miejsce przy okrągłych tamborkach. Poza tym duże, okrągłe tamborki nie są takie wygodne do trzymania, jak ramka. Zupełnie inaczej trzyma mi się ramkę, a zupełnie inaczej tamborek, ale można się przyzwyczaić do obu. Nie uważam, żeby taka ramka była czymś niezbędnym do haftowania, tym bardziej, że tania nie jest. Tylko, żebyś się o tym przekonała na własne oczy, i tak musisz ramę sama wypróbować smile A - i jeszcze jedno - mnie jest łatwiej naciągnąć materiał na ramie niż na tamborku. Na ramie się męczę i wkurzam, zanim jako tako go dopasuję.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka