Dodaj do ulubionych

Potrzebuję pomocy

15.01.11, 11:19
Skończyłam wyszywać,wyprałam-i tu zaczął się problem,mimo,że kratka pomocnicza była zrobiona specjalnym spieralnym pisakiem,pozostały ślady na materiale.Pisak był niebieski i ten kolor zszedł,ale po wyjęciu robótki z wody stwierdziłam ku mojemu przerażeniu,że zostały buro-brązowe ślady.Zamieszczam zdjęcie,może ktoś mi pomoże i doradzi z zrobić z tym fantem.
https://lh3.ggpht.com/_FskCJ1rFFgk/TTFypE_9nXI/AAAAAAAAAhU/VhJ67trpQrA/s128/DSCF1253.JPG
Obserwuj wątek
    • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:21
      może ten obrazek lepszyhttps://lh3.ggpht.com/_FskCJ1rFFgk/TTFypE_9nXI/AAAAAAAAAhU/VhJ67trpQrA/s912/DSCF1253.JPG
    • szmatka-gratka Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:22
      Lideczko zdjęcie sie nie powiększa sad

• szmatka-gratka Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:28
        Lideczko zamocz jeszcze raz i niech się "pokąpie" obrazek.
        Ja mocze w wodze z proszkiem i nic sie nie dzieje.
        Potem delikatnie potrzyj material.Te ślady wychodza po bokach,to nawet szczoteczką możesz potraktować.
        • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:31
          Próbowałam i proszku i szarego mydła i gotowałam ,nic nie pomaga,płakac mi się chce
    • gra.60 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:38
      Pierwsze namoczenie/pranie powinno być w chłodnej wodzie
      (Najpierw oczywiście proszek do prania rozpuścić w gorącej kąpieli, a potem dolać zimnej wody)

Teraz możesz spróbować użyć szczoteczki do zębów i delikatnie szorować miejsca liniowane
      Ten temat na Forum był wielokrotnie poruszany i o ile pamiętam
      Dziewczęta napisały o użyciu zwykłego szarego mydła, a nawet odplamiacza -wanish
      • szmatka-gratka Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:44
        Lideczko obrazek jest śliczny,ja rozumiem Cię że boli serducho,ale ostatecznie można zawse dorobić ramko-tło odpowiednio,aby zakryć linie.
        Może nie będzie potrzebne,próbuj raz jeszcze,moze odplamić?

Jest tych tematów mnóstwo,jak gra.60 pisze

Wpisz w wyszukiwarke -pranie prac,robótek
        szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=pranie+prac&s.sm.forumXx=20039&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=
        • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:50
          Tak wiem,ze tych tematów jest mnóstwo i przeczytałam już wiele rad,ale nic nie poskutkowało.Trudno zamoczę jeszcze raz.
    • gra.60 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:50
      lideczka, spróbuj szczoteczką do zębów lub szczoteczką do rąk
      Jednak musisz brać pod uwagę, że linii tych się nie pozbędziesz
      Aida jest pod tym względem "wredna" co przyjmie, nie odda...
      W przyszłości nie należy rysować mocnych linii i prać w chłodnej kąpieli,
      (przecież plamy np. z krwi zejdą w zimnej wodzie, a w gorącej się "zaparzą" trwale)
      • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 11:53
        Chyba masz rację,włożyłam robótkę do gorącej wody,a w ulotce od pisaka o ile pamiętam było napisane,że najpierw w chłodnej,a później w gorącej.Oj,ja gapa.
        • mafida Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 12:11
          Dorysowania najlepiej ołówek.nie cały można zrobić coś w rodzaju ramki najgorszym wypadku zapełnic to haftem
          • gra.60 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 12:39
            Owszem, można zapełnić tło haftem, jednak to całkowicie, w 100% nie przysłoni linii,
            one i tak będą się przebijać na światło dzienne, choć w mniejszym stopniu.

Kiedyś sama byłam za ołówkiem,
            ale linie rysowałam baaaardzo delikatnie,
            jednak i one pozostają
            Powróciłam do liniowania za pomocą igłą i nitką, robiąc fastrygę
            Pracochłonne i to jak baaardzo !!!
            Ale do zera zmniejsza zagrożenie pozostawiania śladów

mafida napisała:

> Dorysowania najlepiej ołówek.nie cały można zrobić coś w rodzaju ramki najgors
            > zym wypadku zapełnic to haftem
            • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 12:50
              Do tej pory haftowałam na aidzie na ,której juz była gotowa kratka i nigdy nie było problemu.Teraz musiałam użyc innej,bo był problem ze wzorem i mam teraz "badziewie"
            • mafida Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 12:56
              Ja jednak pozostane przt ołówku mam sprawdzony jak robie zakupy wikei tam są takie małe ołóweczki z napisem ikea i one się spierają
              • dibson28 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 13:30
                obawiam się,że nie pozbędziesz się tych plamek miałam podobny problem. ja używam ołówka i nim robiię bardzo małe obramowania lub kropki bo nie zawsze i ołówek schodzi - wrrrr
    • barbusia64 Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 13:39
      Kiedyś do kratkowania używałam zwykłego miękkiego ołówka do białej kanwy a żółtej kredki do czarnej kanwy i oczywiście musiałam się napracować by to wyprać. Od kilku lat używam mazaka spieralnego i nigdy nie miałam problemu z wypraniem. Mazak znika w kontakcie z letnią woda, a następnie dodaję do prania robótki środki piorące i wszystko jest ok. Jestem więc zaskoczona tym, że zostały Ci ślady, a może potraktowałaś swoją pracę wodą ze środkiem piorącym a w tym przypadku jest to możliwe że zostaną przebarwienia.
      • klara1959.pl Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 16:15
        Tak jak barbusia od poczatku uzywam mazaka spieralnego i rowniez nie mam zadnego problemu.Ale....zawsze wkladam prace do letniej wody
        klara1959@interia.pl
    • maigwen Re: Potrzebuję pomocy 15.01.11, 17:09
      spróbuj jeszcze użyć odplamiacza typu vanish w proszku - na zmoczonym materiale zasypać proszkiem tylko te zabrudzone miejsca i rozetrzeć palcem, żeby zaczęło się pienić. Zostaw na kilka godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy już zeszło. Porządnie wypłucz i sprawdź kanwę pod światło, czasami trzeba zabieg powtórzyć. I trzeba uważać, żeby ten proszek nie spadł na mulinę, po kilku godzinach takiego traktowania może się odbarwić.
      • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 16.01.11, 13:15
        Dziewczyny zeszło,nareszcie zeszło.Po którymś z kolei polewaniu vanishem ślady zniknęły.Dziękuję wszystkim za rady.
        • mafida Re: Potrzebuję pomocy 16.01.11, 19:06
          To fantastycznie że zeszło szkoda by było zmarnować tyle pracy;D
          • szmatka-gratka Re: Potrzebuję pomocy 16.01.11, 20:53
            Uff! To wspaniale Lideczko smile
        • spicy_orange Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 12:36
          na przyszłość, w takich sytuacjach lepiej niż Vanisha uzyć odplamiaczy dr Beckmann - takie w zielonych małych pojemniczkach np taki: img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/95/13/85/1395138553. Sypiesz na plamę, moczysz i rozcierasz na pastę. Zostawiasz na ileś minut, zmywasz i tadam-plamy znikają. Ja w ten sposób pozbyłam się plam z jagód, których żadne Vanisze nie chciały wywabić. Tkanina nie ucierpiała w żaden sposób. Są rożne rodzaje tych odplamiaczy w zależności od rodzaju plam-używam z powodzeniem i polecam smile
          • spicy_orange Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 12:36
            img01.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/95/13/85/1395138553
          • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 13:53
            dziekuję,dobrze wiedzieć na przyszłośc
            • iwa.wo Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 20:02
              ja przestrzegam 3 zasad (2 wlasne, ktore okazaly sie szczegolnie wazne przy dzieciach)
              1 zimna lub bardzo letnia woda, szczegolnie do splukania mazaka
              2 czysta linijka najlepiej nowa i tylko do tego mazaka
              3 nie uzywac mazaka do pisania po kolorowym papierze lub nawet kolorowej tkaninie
              jestem z niego zadowolona skraca czas pracy, mialam taka przygode i jakos tez sie udalo mysle ze to byla wina linijki byla az czarna od innych mazakow smile iwa
              • carpediem30 Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 20:59
                Niestety moja kanwa, która wróciła z Round Robin też została tak załatwiona sad bo któraś z uczestniczek wyprała ją w najpewniej nieumiejętny sposób sad sad
                Ja używam cienkopisu niebieskiego (spieralnego), ale w jego instrukcji było napisane, że aby znikł trzeba zamoczyć kanwę w zimnej wodzie (!) bez dodatku detergentu (!), delikatnie pocierając a dopiero jak ślady znikną to wyprać normalnie. Pewnie ktoś o tym nie wiedział, wyprał "bo kanwa niechcący dostała się w łapki synka" i............ ślady zostały identyczne jak u Ciebie sad
                • lideczka102 Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 21:12
                  Tak,jak napisałam vanish pomógł,ale po wielu podejściach.Jak nie mogłam sprać pisaka,to zaczęło mi się przypominać,że na ulotce do niego dołączonej było napisane,że zamoczyć w zimnej wodzie bez środków piorących .Człowiek uczy się na błędach i to był dowódsmile
                  • szmatka-gratka Re: Potrzebuję pomocy 21.01.11, 23:58
                    Lideczko,na błędach się uczy człowiek to fakt i to kurcze całe życie ... smile
                    Jak skończyłam elegantkę,to aby nie rzucaly sie w oczy linie,spłukałam kanwę w zimnej wodzie.
                    Nie przyglądałam się pracy,wydawało mi się że jest ok. wrzuciłam "w kąt".
                    Nie dalej jak 2 dni temu,wziełam haft aby wyprać,wyprasować i zobaczyłam na robótce plamy z mazaka ..... po praniu dalej mi zostały mi delikatne ślady kratek sad.
                    Pierwszy raz tak mam,fakt,że pisak też użyłam po pierwszy ,czy może być to też wina pisaka?
                    Jestem przerażona,zaczełam duży haft (wieloletni przy moich możliwościach czasowych smile )
                    Wprawdzie jest tło,jasnożółte,ale aż się boję,że nie zejdzie pisak z robótkisad .
                    Tła jest sporo i obawiam się że mi będzie przebijaćsad a w tym przypadku żadne odplamiacze nie wchodzą w rachubę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka