Dodaj do ulubionych

Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki

03.07.15, 13:04
Witam, dopiero zaczynam swoją przygodę z haftem i niewiele jeszcze wiem, dlatego chcę się poradzić w sprawie wzoru z Kubusiem Puchatkiem i Tygrysem. Otóż zauważyłam, że niektóre kratki są tylko w połowie zaznaczone czy to oznacza mam nie wyszywać ich całymi krzyżakami czy całymi a wyszycie konturów zrobi swoje? Pewnie głupie pytanie, ale jakoś trzeba się nauczyć smile chomikuj.pl/gosiamichas/haft+krzy*c5*bcykowy/Kubu*c5*9b+Puchatek,8
Obserwuj wątek
    • lili173 Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 03.07.15, 13:06
      Zapomniałam dodać że chodzi o 4 obrazek od dołu w linku smile
    • szmatka-gratka Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 03.07.15, 19:24
      lili173,nie ma głupich pytań,zwłaszcza jak się zaczyna przygodę z haftem( czy czymkolwiek innym).smile
      Czy o ten obrazek Ci chodzi?

s10413.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=P0HBmOpd2rmamg-_N_b6cNyJinlglbicA_DCSxJ6TzV8wAWnOFx3wCitnnqy79m15CXLrjCByHKs9ZxCVH91z_beY6cBM8FmWi4w98fRbSM&pv=2

Mam troszkę symbole zamazane wprawdzie,ale wydaje mi się,że jest to prosty wzór,czyli ma same krzyżyki i tak mi z legendy wychodzi.
      Nie ma instrukcji w legendzie np: na półkrzyżyki,ćwierćkrzyżyki
      Podany jest tylko symbol i same kolory,brak numeracji muliny.
      Wykrzyzykuj tak jak masz w schemacie,pełne krzyżyki a przy samych konturach,wbijaj igiełkę dokładnie jak widzisz na schemacie pokazane.Powinny zrobić "swoje".
      Te prześwity przy konturach,to właśnie efekt prowadzenia nitki,aby nadać kształt np: łapki tygryska.
      Mam nadzieje,że mnie zroumiałaś,bo z moim tłumaczeniem bywa kiepsko smilesmilesmile
      • szmatka-gratka Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 03.07.15, 19:27
        I jeszcze jedno,w linku masz Kubusia i podaną numeracje muliny DMC ,do tygryska pewnie też znajdziesz.
        s10413.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=-7OSJP9PgBegcF6TQD7J0ID2cvfMV6aq1zaGr1QcapkE0VfQI_f1k0k85CKp0lUFqbkKfr5_fgoqASQLjhZ-dKMHfqZjVMgik1NJzgiwK5o&pv=2
      • inna57 Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 03.07.15, 20:19
        Grażynko masz 100% racji. Wszystkie wzory z Puchatkiem składają się wyłącznie ze zwykłych krzyżyków. Swego czasu wyhaftowałam cały "puchatkowy" kalendarz

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/jq86dZ4eZVQBotn5xB.jpg

efekt końcowy dają właśnie kontury

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/ZR47as68QBdBsdalpB.jpg

A przy okazji witam nową koleżankę "zainfekowaną" haftem. Zarówno tu, jak i na sąsiednim forum którym się opiekuję forum.gazeta.pl/forum/f,83562,Haft_krzyzykowy.html spotkasz wiele dobrych dusz chętnych do pomocy.
        • lili173 Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 03.07.15, 22:54
          Szmatka-gratka niestety nie mogę otworzyć linków sad Dziękuję za wyjaśnienia i miłe przyjęcie, na pewno będę tu często zaglądać smile
          • szmatka-gratka Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 04.07.15, 07:52
            lili173 przedewszystkim witaj w świecie krzyżyków.smile))
            Są to linki z podanego przez Ciebie chomika.
            Tygrysek i Kubuś a drugi link,sam Kubuś z numeracją mulin.
            To zerknij proszę sobie na pozostałe wzorki.
            Zagladaj,pytaj,są tu naprawdę Dobre Duszyczki,które chętnie pomogą,które naprawdę znają się na tajnikach krzyżykowania.

Iwonko,cieszę się,że przyznajesz mi rację smilesmile,bo zawsze się boje,że zamiast pomóc,to namieszam.Ale po to jest forum,by wyprostować błędną infomacje w razie czegosmile
            Z serii kubusiowej,w ramach prób i błędów popełniłam,tylko dwa malutkie hafciki. Miały być zakładkami -miały smilesmilesmile
            Ty Jesteś niedościgniona w haftach,smile kalendarz cudny a passe paspourt rewelacyjne.
            • inna57 Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 04.07.15, 12:23
              Dzięki Grażynko.

Passe partout do kalendarza wymyśliła moja Synowa która jest ilustratorką i osobą niedościgłą w rękodziele. Jedynie haft krzyżykowy to moja domena. W całej reszcie cudeniek Dorotka bije mnie na głowę.
              Oto przykład Jej dzieła
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/pVg9Z2OMHt0kZeb6dB.jpg
              To Dorotka ubrała lalkę, ozdobiła mebelek i uszyła i ozdobiła niezwykłym haftem misia.
              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bc/ag/bgyb/Yq4LQOtBzmVn9mBoxB.jpg
              • szmatka-gratka Re: Kubuś Puchatek- problem nowicjuszki 04.07.15, 17:57
                O matulu,jakież piekne,juz sobie wyobrażam Iwonko pozostałe prace synowej. smilesmile
                Pogratuluj,bo dziewczyna ma zdolności.Ja podziwiam takie kobietki i panów za takie umiejetności. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka