Dodaj do ulubionych

Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne...

20.11.06, 07:33

Obserwuj wątek
    • douchee Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 07:38
      Kurcze, enter...
      Jakiś czas temu zaczęłam robić dla mamy pejzażyk. Kupiłam mulinę, wydrukowałam schemat, wycięłam kanwę.
      1. Schemat niesamowicie nieczytelny, ale walczyłam
      2. Kolory inne niż na gotowym zdjęciu, pogodziłam się z tym, ale
      jak wczoraj zobaczylam, ze mi kanwy do gory na obrazek nie starczy, to aż mi się słabo zrobiło....wycielam kanwe z marginesem, ale w złym miejscu zaczelam wyszywac i sie nie zmieszcze...Co prawda mam zrobione niecala polowe, ale tyle walczylam ze schematem....Teraz szukam czegos innego...
      • pysia.w Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 08:17
        to przykre, bo włożyłaś dużo pracy i serca ....
        Ja właśnie dlatego, żeby nie mieć takich przykrych niespodzianek korzystam z
        takiego przelicznika
        www.cyberstitchers.com/StitchingTools/FabricSizeCalculator.asp
        i wiem ile materiału potrzebuje na obrazek, dodatkowo dodaję margines i rysuję
        sobie kratki na kanwie i zanim zacznę wiem dokładnie ile mi zajmie haft na kanwie.
        Zacznij nowy obrazek - jako lekarstwosmile
        • douchee Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 08:19
          No wlasnie szukam... ma byc woda i kolorowy lad...
          • krescencja Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 11:49
            Może delikatnie przyfastryguj kawałek kanwy.Tylko weź około 1,5cm załóż na
            starą kanwę, by się nie wyciągało. Troszkę będzie grubiej na małym fragmencie.
            Po oprawieniu nie będzie bardzo widoczne.
        • ika081 Do Pysi 20.11.06, 10:57
          Pysia, w jaki sposób korzystasz z tego przelicznika. Jeśli możesz, to tak
          łopatologicznie poproszę. Zaczaiłam tylko, że mam wpisać wysokośc i szerokość
          wzoru w krzyżykach i co dalej?
          Pozdrawiam
          • pysia.w Do ika081 20.11.06, 15:27
            wpisujesz wielkość wzoru w krzyżykach (pamiętając, że obok jest mozliwosc zmiany
            cm na cale - jeśli nie zmienisz to masz wymiary w cm)klikasz na "calculate" i
            pokaże ile materiału trzeba na wzór w zależności od roszaju kanwy (14, 16 czy
            18) pamiętaj, ze to jest wielkość wzoru na materiale czyli trzeba doliczyć np 5
            czy 10 cm na oprawę
            • ika081 Re: Do Pysi 20.11.06, 16:30
              Bardzo dzięki, będę korzystać z tego przelicznika.
    • douchee Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 14:51
      Znalazłam coś innego smile Obrazek jest większy, ale schemat rewelacyjnie wyraźny big_grin
      • ika081 Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 16:34
        A może warto zrobić, to co radzi krestencja. Podoba mi się ten pomysł, ale mogę
        to sobie tylko wyobrazić na obrazku, gdzie haftujemy całe tło, bo jeżeli
        zostawiamy tło nie haftowane to chyba się nie uda........ Ale może sie mylę.
        Pozdrawiam
        • douchee Re: Dziewczyny, trzymajcie mnie bo się wściekne.. 20.11.06, 19:16
          ale tamten schemat jest tak nieczytelny, że nie warto tak kombinować dla tego obrazka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka