Dodaj do ulubionych

Jestem nowa!

12.12.06, 15:02
Podobają mi się prace wykonywane krzyżykiem i mam zamiar się za to zabrać.
Tzn. haftowałam już kiedyś ale to było jakieś 15 lat temu, jak miałam naście
lat.
Wybrałam obrazek 120x150 krzyżyków (tło też będzie haftwane). Jak myślicie -
dużo czasu mi to zajmie? Dam radę czy powinnam się zabrać za coś prostszego?
Obserwuj wątek
    • joanna.d2 Re: Jestem nowa! 12.12.06, 16:14
      Ja w sumie tez jestem nowa ,ale ja raczej patrze jaki jest rozmiar obrazka tzn
      ile cm na ile.Nie mam pojecia ile krzyzykow wchodzi na jaki rozmiar.
      Ja mysle ,ze duze znaczenie ma na jakiej kanwie tez to robisz,czy 10 ,czy 14
      itd.Ale tu napewno sa osoby madrzejsze ode mnie,i jak poszperasz to napewno
      znajdziesz tu odpowiedz,ja sie sporo dowiedzialam z tego forum
    • onika27 Re: Jestem nowa! 12.12.06, 21:38
      Pewno, że dasz radę, dlaczego nie? Tylko się nie zrażaj, bo tego nie zrobisz w
      3 dni To raczej duży obrazek i zależy ile czasu mu dasz radę poświęcić, ale
      pamiętaj ze musisz postawić 18000 xxx wiec zakładając 100 xxx dziennie to
      jakieś 180 dnismile) no i zależy, co to jest, bo jak coś bardzo kolorowego to
      zmiana nitki już pozera czas i można nawet nie dać rady dziennie postawić tych
      100 xxx, ale cóż Do dziełasmile))Ja na przykład obrazek 100 na 100 jeden
      wyszywałam 6 tygodni a drugi taki sam 9 więc to zalezy od czasu i chęci smile)
    • arachidka Re: Jestem nowa! 13.12.06, 18:36
      Mój pierwszy obrazek był mniej więcej taki. Haftowałam na kanwie 10ct czyli 40
      krzyżyków na 10 cm. Zajęło mi to jakieś 3-4 miesiące... Radę jaką mogę Ci dać to
      weź sobie na pierwszy obrazek kanwe 10ct lub 11ct. Na drobniejszych to mordęga i
      możesz się łatwo zniechęcić. A i jeszcze jedno, weż sobie obrazek w którym zbyt
      często nie musisz zmieniać koloru nitki lub skakać z jednym kolorem po dwie
      kratki w wielu miejscach na obrazku...
      Pozdrawiam i życzę efektywnej pracy
      ------------------------------------
      To mój pierwszy obrazek :
      arachidka.fotosik.pl/albumy/98017.html
    • jolka009 Re: Jestem nowa! 15.12.06, 10:52
      No dobra - to się biorę do roboty smile Jestem raczej cierpliwą osobą.
    • swietlik111 Re: Jestem nowa! 15.12.06, 20:29

Ja też jestem tu nowa i właśnie się przymierzam do haftowanie. Zaczęłam od
      gotowego schematu wydrukowanego na kanwie, ale raczej powoli mi to idzie, bo
      mam małe dziecko i mało czasu. Ale się nie zrażam, bo tak strasznie mi się
      spodobały krzyżykowe obrazki smile Szukam właśnie czegoś na początek, czegoś
      małego, delikatnego, ale jednocześnie ładnego. Trudny wybór...

Pozdrawiam
      swietlik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka