Dodaj do ulubionych

SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE

15.12.08, 16:35
Witajcie kochane! Nidawno na tym forum widziałam wątek pewnej pani o
sposobie na szybie haftowanie bodajże 100 X na godzinę. A teraz nie
mogę go nigdzie znaleść i nie wiem jaki byył tytuł tego wątku.
Proszę, pomóżcie mi go odnaleść ponieważ haftuje dla mojej siostry
Lwiątko 110 X 110 krzyżyków i chciałabym się wyrobić przed Bożym
Narodzeniem, a haftując normalnie to jest niewykonalne. Proszę was
serdecznie o pomoc!
Obserwuj wątek
    • iwona-2007 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 15.12.08, 18:46
      O ile pamiętam taki sposób wyszywania nazywa się : parkowanie. Był
      wątek o tym, ale teraz też nie mogę go znależć.
    • krescencja Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 15.12.08, 19:27
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=parkowanie&s.sm.title=&s.sm.forumXx=20039&sf=tresc&s.sm.author=&y=8&x=9
      • iwona-2007 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 16.12.08, 08:38
        Tyle to i ja znalazłam w wyszukiwarce. Pamiętam, że było to
        doklłdnie omówione, nawet z przykładami zdjęć. Pozdrawiam.
        • beauty123 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 16.12.08, 21:30
          Witajcie!
          Znalazłam upragniony wątek. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=83562&w=86631978&a=86772996 . Jednak z tłumaczenia tej pani mało
          rozumiem. Mogłby mi to ktoś bardziej przybliżyć? Będę bardzo
          wdzięczna.
          • ulikop Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 17.12.08, 16:29
            podane forum nie istnieje lub jest niedostepne. Mozesz podac nowy, dobry link?!
            Tez jestem zainteresowana przyspieszeniem prac xxx.
            pozdrawiam
            Ula
            • beauty123 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 17.12.08, 17:07
              Podaje jeszcze raz :
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=83562&w=86631978&a=86772996
    • ta.bo Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 17.12.08, 18:17
      Troche wydaje mi się to nierealne... jestem w trakcie haftowania GK, czyli
      kolorów bez liku. I co 20 igieł, 20 kolorów? a jaki jest system, zeby się kolory
      nie pomyliły z symbolami? Czegos jeszcze nie rozumiem, czy ktoś moze jaśniej?
    • basia-kasia26 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 17.12.08, 20:56
      Tak, to ja się pytałam o to parkowanie,ale dalej nie rozumiem jak to w praktyce
      wygląda.A mianowicie jedna rzecz- czy nie plączą się te nitki z igłami bo wcale
      by to nie było szybkie haftowanie to rozplątywanie.
      • ulikop Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 17.12.08, 21:08
        dalej nie rozumiem jak to w praktyce
        > wygląda.A mianowicie jedna rzecz- czy nie plączą się te nitki z igłami bo wcale
        > by to nie było szybkie haftowanie to rozplątywanie.

.. to raz, a dwa z instrukcji (obrazkowej) wynika, ze prace nalezy rozpoczac od gory. A co maja zrobic osoby, ktore takiej techniki nie znosza?! Od dolu powstanie nitkowy galimatias. Co robic, zostawiac je z tylu roboty?!
        Kobietki praktykujace - odezwijcie sie i lopatologicznoe objasnijcie!
        • lacrima_2 SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 17.12.08, 23:04
          Mnie tez przeraza to kłębowisko nici. Jak nad nimi zapanować? Teoretycznie / dla
          mnie/ jest to do zrobienia ale praktycznie jest to nierealne. Tez haftuje
          Goldena i chyba nie poradziłabym sobie z ta ilością wąsów. Poza tym haftuje od
          dołu.Także chciałabym się nauczyć trudnej sztuki parkowania. Przyłączam się do
          prośby Ulikop smile
          • zosiasamosia81 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 20.12.08, 18:31
            Witam,

Mnie osobiście przeraża ta metoda smile ale pewnie coś w tym jest.
            Znalazłam coś takiego

fuzzyboo03.livejournal.com/28072.html
            Niestety po angielsku, ale są obrazki.
            • zosiasamosia81 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 20.12.08, 18:49
              a tu wypowiedzi na temat parkowania

www.cross-stitch-board.com/forum/archive/index.php/t-34785.html
              też niestety po angielsku.

część osób, które próbowały tej techniki, uważa że to "za dużo pracy" i trochę
              odbiera radość z haftowania. Ja nie próbowałam, ale bardzo chętnie poznam opinię
              koleżanek, które chwalą sobie tę metodę.
              • lacrima_2 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 20.12.08, 22:32
                Z tego co widzę za każdym razem trzeba nawlekać igle na nitkę! Chyba ze gdzieś
                są pochowane igły w tych kłębuszkach.
                • evikaaa Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 20.12.08, 23:43
                  O rany !!! Dla mnie to jest masakra !!Pomylenie z poplataniem - nie
                  dalabym sobie z tym rady i dziubdzianie byloby 10 x dluzsze
                  Tez mnie ciekawila ta metoda , ale to chyba dla bardzo cierpliwych
                  ludzi ( niestety )
                  • iskra01pl Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 21.12.08, 11:17
                    Kolorowe kłębowisko jest zbyt interesujące dla dziesięciomiesięcznego dzieciaka, który i tak już pomaga mi jak może, więc odpada smile Z tego samego powodu używam zawsze tylko jednej igły - nie mogę ryzykować, że jakaś mi się zgubi, spadnie na podłogę np. więc nie dla mnie ta metoda.
                    • zosiasamosia81 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 21.12.08, 11:51
                      wygląda na to że zwolenników mamy tyle samo co przeciwników. Czekamy na
                      wypowiedź osoby, która zna parkowanie z autopsji smile
                      • wildwillow Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 27.12.08, 14:51
                        Jak pierwszy raz zobaczyłam te zdjęcia nie wyobrażałam sobie haftowania w ten
                        sposób smile Najlepiej jest zaczynać od góry i igły zawsze się wyciąga po
                        zaparkowaniu nitki.
                        Nie parkuję na wszystkich moich pracach, jeśli jest niewiele kolorów nie ma to
                        sensu. Dwa schematy HAED haftuję z parkowaniem a dwa bez. Te, na których parkuję
                        zaczęłam później i myślę, że jeśli będę zaczynać kolejny tez będę parkować smile
                        Schematy HAED mają między 50 a 90 kolorów, kolory się nie mylą, bo nitkę
                        pakujemy w miejscu, w którym ma być użyta później. Kłębowisko nici tylko wygląda
                        strasznie, nic mi się nigdy nie poplątało, te w bieżącej chwili nie używane
                        przypinam zwinięte spinką do włosów do górnej krawędzi kanwy smile I nitki
                        zostawiamy z przodu, nie z tyłu.
                        Zaczynać trzeba od góry, bo tą metodą haftować można tylko w dół.

Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniłam, zaglądnę tu jeszcze jutro zobaczyć czy są
                        jakieś pytania smile
                        • zosiasamosia81 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 27.12.08, 23:02
                          Bardzo dziękujemy za rozjaśnienie smile te kołtuny z nitek już tak nie straszą.
                          Chyba łatwo jest dojść z kolorami do ładu, wiesz że ta zaparkowana to ta
                          właściwa na swoim miejscu wink Jeśli jednak mogę Cię jeszcze pomęczyć wink

Dlaczego wygodniej jest haftować od góry. Wydaje mi się, że to że się zaczyna od
                          dołu nie powinno przeszkadzać, czy może jest tu jeszcze jakiś "myk" który
                          przeszkadza ? czy tylko rzecz gustu?

Czy w danym schemacie parkujesz wszystkie nitki ? czy np tylko te których
                          potrzeba najwięcej. Mam na myśli, to że jeżeli danym kolorem robisz bardzo mało
                          krzyżyków ale masz je w dalekich odstępach od siebie to przeciągasz nitkę np z
                          jednego końca obrazka do drugiego (trochę się marnuje) czy darujesz sobie
                          parkowanie - ucinasz nitkę i zaczynasz w innej części obrazka

Jak wygląda "lewa strona" takiego parkowanego obrazka ? Czy dużo nitki marnujesz
                          na przeciąganie ?

Z góry bardzo dziękuję za cierpliwość big_grin
                          Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś mogła zamieścić chociaż kilka zdjęć "w trakcie
                          pracy" na razie opieramy się na tylko kilku fotkach i budzą one nieskrywane
                          kontrowersje big_grin
                          • zosiasamosia81 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 27.12.08, 23:10
                            Ale sierotka ze mnie smile fotki są na twoim blogu smile
                        • reala1 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANI 28.12.08, 13:36
                          Mnie natomiast bardzo interesuje lewa strona robótki, jak ona
                          wygląda, czy poprzeciągane nitki nie tworzą wielkiego bałaganu i czy
                          haft nie przypomina utkanego dywanu??? Jeśli możesz zamieścić jakieś
                          zdjęcie Twojej pracy ale "od tyłu" to byłabym bardzo wdzięczna smile
    • ta.bo Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 28.12.08, 10:49
      Nie kumam... Ale chyba już taka umrę wink Jestem jak niewierny Tomasz; nie
      zobaczę, nie uwierzę... Kiedyś muszę dorwać jakąś parkującą hafciarkę z okolicy
      i poprosić o kurs...
      Tymczasem pozostaje w niewiedzy wink
    • ania19789 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 28.12.08, 16:07

• zosiasamosia81 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 03.01.09, 19:48
        hop do góry wink
    • gonia64 Re: SPOSÓB NA SZYBKIE HAFTOWANIE 05.01.09, 15:17
      Wykonanie wydaje się proste jeżeli chodzi o półkrzyżyki. Jeżeli
      chodzi o pełne krzyżyki czy "zawieszanie nitek" jest wykonalne??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka