Dodaj do ulubionych

Skanowanie gotowych prac

16.02.04, 20:41
Z tym mam największe problemy. Mistrzem w tej dziedzinie i tym fachu wydaje
się most. Jesli gumy zawierają okrzemkową to ok - skanują się porzadnie,
jesli sie tylko trochę świecą są problemy. (robie na papierze mocno
fakturowanym i widac za mocno - nienaturalnie strukture papieru).
Jakich skanerów uzywacie i na co zwrócić uwagę - może jakieś błędy popełniam.
Rozmawiałem podczas wystawy z Grzegorzem i Romanem i tez twierdzą, że zrobic
dobry skan jest trudno. Bębnowy odpada powiedział Grzegorz, więc jaki?
Obserwuj wątek
    • mosteczek2 Re: Skanowanie gotowych prac 17.02.04, 11:25
      Bębnopwy odpada przede wszystkim ze względu na cene skanowania a i samego
      urządzenia. W zasadzie wysoka poligrafia opiera się o skanery bębnowe. Ja mam
      sprzęt zabytkowy HP 5300 sprzed 4 lat. Cała sprawa polega na późniejssej obróbce
      materiału. Ot, i cały sekret tego mistrzostwa. tylko że rad nie udzielam
      Netem, bo to bez sensu. trzeba usiąść i popatrzeć.
      • fotto Re: Skanowanie gotowych prac 17.02.04, 14:36
        Macieju, zgadzam się z mostem. Obróbka późniejsza zdjęc na komputerze jest
        konieczna, ale jest druga rzecz, trzeba zdjęcie tak obrobnić, aby przypominało
        orginał. Po skanowaniu Twoja guma nie bedzie przypominała tej na papierze i aby
        uzyskać efekt zblizony nalezy coś pokombinowac. Oczywiscie nie mozna przesadzac,
        bo ktos widząc Twoją gumę na zywo moze być rozczarowany.Pozdrawiam.
        • gumista Re: Skanowanie gotowych prac 17.02.04, 18:07
          W tym wątku własnie chodzi mi o to aby skanowac tak, żeby nie obrabiać dalej,
          ale widać, że tak się nie da. Obróbka skanu gotowego jest widocznie potrzebna.
          Problem mam w tym większy, gdyż papiery fakturowane zostawiaja mocniejsze
          smugi, które jest trudno wyrzucić z foty. Ale to już dalsza sprawa.
          Co zaś się tyczy bębnowego to Grzegorz mi tłumaczył i radził aby nie
          wkładać tam gum, gdyż on wiruje szybko i że jest duże prawdopodobieństwo, że
          nasza guma będzie zbierana w bębnowym w strzepach - a tego nikomu nie życzę.
          • mosteczek2 Re: Skanowanie gotowych prac 17.02.04, 18:24
            No nie, spoko, chwila moment!
            Wszak skanuje się w bębnach setki starych ilustracji o dużej wartości
            historycznej, artystycznej i materialnej i nikt tego w strzępach nie zbiera!
            Przecież one są czymś przytrzymywane! A co do obróbki po skanowaniu - zawsze
            trzeba jej dokonać. Zdjęcie po przeskanowaniu wykazuje dalekie odkształcenia
            barwne w stosunku do oryginału. A że faktura sie kopiuje - no cóż, taka jej
            uroda. Ja ostatnio sporo robię na fakturowanym i jakoś nie narzekam. A co do
            smug na fakturowanym papierze - trzeba dokładniej gładzić emulsję po nałożeniu
            na papier. Ot, i cała tajemnica.
            powodzenia
          • zby001 Re: Skanowanie gotowych prac 19.02.04, 09:55
            Nie wiem, jak to sobie wyobrazasz, ale nie da sie nie obrabiac po skanowaniu.
            Chyba, ze masz zamiar pokazywac jakies surowizny. W amatorskich warunkach, na
            nieskalibrowanym sprzecie i tak zawsze obrazki wygladaja inaczej na kazdym
            monitorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka