Dodaj do ulubionych

format zapisu fotek cyfrowych

04.12.04, 16:31
Może ktoś wie, czy da się jakoś odzyskać fotki omyłkowo zgrane na dysk w
formacie .dat? źródło już nie istnieje niestety...
Obserwuj wątek
    • klle Re: format zapisu fotek cyfrowych 04.12.04, 22:22
      a czy można dowiedzieć się dokładniejszych danych na temat tego zgrywania?
      • burza4 Re: format zapisu fotek cyfrowych 05.12.04, 11:00
        klle napisał:

> a czy można dowiedzieć się dokładniejszych danych na temat tego zgrywania?
        >

co konkretnie chcesz wiedzieć? zdjęcia były zgrywane z dysku twardego na cd
        (przed zresetowaniem dysku) przy użyciu Nero Burning. Niestety zdjęciom to nie
        posłużyło:(( nie dość, że można je zobaczyć w programie do dvd (jako stop-
        klatka - pokazują się na 15 sekund), to jeszcze z plików ktore miały po ok. 1,5
        mega zrobiły się po 150 kb...

Czy znasz jakiś sposób jak zmienić ten format, żeby dało się zrobić odbitki?
        • klle Re: format zapisu fotek cyfrowych 05.12.04, 18:53

chyba większość ludzi zgrywa tym programem zdjęcia i nie ma takich problemów.
          jak opcja w programie nero była wykorzystana?
          czy żaden program graficzny nie widzi zdjęć na płycie/photoshop/?
          raczej nawet po odzyskaniu zdjęć to nie uda się zrobić odbitek - 150kb to za mało na dobre zdjęcie.
          • burza4 Re: format zapisu fotek cyfrowych 07.12.04, 20:02
            klle napisał:

>
            > chyba większość ludzi zgrywa tym programem zdjęcia i nie ma takich problemów.
            > jak opcja w programie nero była wykorzystana?

a skąd mnie to wiedzieć??? kolega małżonek się tym zajął - jak widać -
            skutecznie:( "samo się zapisało, nie zmieniał ustawień" -pewnie ustawienia były
            na format dvd...

> czy żaden program graficzny nie widzi zdjęć na płycie/photoshop/?

cóż - żaden którym dysponuję. Photoshopa nie mam.

> raczej nawet po odzyskaniu zdjęć to nie uda się zrobić odbitek - 150kb to za
            mało na dobre zdjęcie.

dobre, niedobre, JAKIEKOLWIEK bym chciała! to były zdjęcia m.in. z podróży
            poślubnej... masz jakiś pomysł?
            • klle Re: format zapisu fotek cyfrowych 08.12.04, 18:59
              czy jeżeli dasz podgląd tej płyty w eksploratorze to widać pliki zdjęć osobno?
              i czy można taki plik jeden skopiować na dysk komputera?
              jak się uda to zmień końcówkę nazwy/rozszerzenie/ z .dat na .jpg
              powodzenia!
              albo prześlij mi ten plik pojedyńczy klle@op.pl
            • viking2 Re: format zapisu fotek cyfrowych 15.12.04, 04:55
              Sprobowanie Photoshopem jest mozliwe w nastepujacy sposob: www.adobe.com,
              kliknij Products i Digital Imaging (na "pulldown menu"), zroluj na dol do "Photo
              editing and organization for the home", kliknij na Adobe Photoshop Elements 3.0
              for Windows (albo Mac, w zaleznosci od tego czym jedziesz). Z opcji, ktore sie
              otworza, kliknij na "Download the FREE tryout version". To jest wersja probna,
              wolna od oplaty, dziala bodajze przez 30 dni od momentu uruchomienia. Wiem, ze
              to troche moze nieetyczne, bo nie nosisz sie z zamiarem kupna (a po tp wlasnie
              te wersje probne sa udostepniane - dla zachety), ale, ostatecznie, nie jestes
              piratem i nie zamierzasz masowo produkowac lewych dyskow z programem. No, i z
              drugiej strony, jestes w sytuacji podbramkowej, bo podroz poslubna nie zdarza
              sie co tydzien. 30 dni powinno wystarczyc na manipulowanie formatem - jesli sie
              uda, bo to wcale nie gwarantowane. Przy otwieraniu zdjec, ustaw Photoshop plik
              na "All Formats" - jesli zobaczys cos do otworzenia, to mozesz to nastepnie
              zapisac (Save As) w formacie .jpeg.
            • viking2 Re: format zapisu fotek cyfrowych 15.12.04, 05:14
              Znow ja. Wlasnie znalazlem jeszcze inna mozliwosc: www.grime.net/gistools/,
              gdzie mozna znalezc konwertor miedzyformatowy. Nigdy nie uzywalem, ale z tego,
              co pisza, widze, ze ich 3D Object Converter czyta .DAT (miedzy kilkudziesiecioma
              innym) i zapisuje (znow miedzy innymi) w formacie .RAW. Format .RAW jest
              "czytelny" dla Photoshopu (to wiem na pewno). Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka