Dodaj do ulubionych

Hippolais polyglotta

06.12.04, 11:35
Zaganiacz szczebiotliwy po polsku znaczy. Lubie te ornitologie, fakt:-)
Obserwuj wątek
    • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 11:39
      To odnoszenie łacińskich nazw do tych samych nazw lokalnych, ot choćby tu -
      poliglota to szczebiotek?
      • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 11:40
        Prawda? :-)
        A tak sie krece po ornitostronach i zanalzelm takie cus:

'Odnośnie naśladowania głosów. W niedzielę, na ogródkach działkowych pod
        Warszawą, zaskoczył nas trel kosa z wplecionym elementem - sygnałem telefonu
        komórkowego.'
      • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 11:41
        COTURNIX COTURNIX PRZEPIÓRKA ZWYCZAJNA? :-))
        • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 11:43
          A tu trzeba w odwrotną stronę - przepiórka na koturnach, samo przez się narzuca!
          • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 11:46
            No wlasnie, ptaszek sie wysila, a tu 'zwyczajna' :-( Co ma, Maybachem po lace
            jezdzic czy co?
            • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 13:17
              W lataniu te koturnki przeszkadzają
              • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 14:27
                Fuj, nic smetniejszego jak nielot na koturnie, n'est pas?
                • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 14:38
                  Fujfuj! A altanniki, jak się zwą?
                  • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 14:45
                    dict.die.net/ptilonorhynchus%20violaceus%20or%20holosericeus/
                    • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 14:54
                      maculata? Hmm, odwrotność immaculata? Hmmmmm
                      • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:15
                        E, to chyba taki altannik to wybrance przynosi makualture... Fuuuj, ptak skalany
                        :-((
                        • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:27
                          E, nie, on jej znosi NIEBIESKIE przedmioty. Wszelakie. Zdobi nimi altankę oraz
                          ścieżkę do tejże altanki. Dla wybranki. Zawsze lubiłam te ptaki.
                          • vaud Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:30
                            Ja tez , ja tez ja tez! A my tu mamy czerwone kardynaly. Prawdziewe, nie
                            wypychane.Z ptakow rowneize pelno wiewiorek i czipmunkow.
                          • anchan Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:30
                            podobne obyczaje ma sericulus melinus
                            • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:32
                              A co on przynosi ze zapytam z pewna taka niemsialoscia? I skad?
                            • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:32
                              Groźna melina, znaczy się? A jakie zwyczaje?

Ja z nieptaków w kategorii czipmunków lubię bardzo ale to bardzo surikatki
                              • brezly Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:35
                                Ladne sa. Jak sie tak widzi stadko to ma sie takie wrazenie zapobiegliwosci.
                                • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:40
                                  O tak! I wesołej czujności
                              • vaud Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:40
                                pierans napisała:

> Groźna melina, znaczy się? A jakie zwyczaje?
                                >
                                > Ja z nieptaków w kategorii czipmunków lubię bardzo ale to bardzo surikatki

----> jakas linka na rodzinne zdjecie? Bo tak mi sie wydaje, ze znam..
                                Afrykanskie?
                                • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:43
                                  www.imagesoftheworld.com/africa/africahome.html
                                  w dole strony
                                  • vaud Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:45
                                    dzieki, to mi sie dobrze zdawalo, ze to one. Lubie, jak jedni wstaja, a inni
                                    kucaja. Taki taniec nowoczesny.
                                • pierans Re: Hippolais polyglotta 06.12.04, 15:44
                                  www.imagesoftheworld.com/africa/suricats.html
                                  • vaud Re: Hippolais polyglotta 07.12.04, 18:29
                                    pierans napisała:

> www.imagesoftheworld.com/africa/suricats.html

----> sama slodycz!
                                    • millefiori Re: Hippolais polyglotta 07.12.04, 18:37
                                      Surikatki w prysiudach, taaaak!
                                      • pieranka Re: Hippolais polyglotta 08.12.04, 10:47
                                        Pamiętam taki film dokumentalny o słoniach piaskowych (dziw natury, garstka
                                        żyje w Afryce), nakręcony przez parę przyrodników (starsze małżeństwo)
                                        latających za owimi słoniami taką szybowco-awionetką. Otóż oni uratowali
                                        surikatkę, jedyną z rodziny, która przeżyła jakiś pogrom. Ta surikatka była
                                        (stała się) obok słoni główną postacią filmu.
                                        Zaadoptowała sobie tych ludzi na swoją rodzinę, latała z nimi samolocikiem,
                                        miała swoją własną kajutkę.
                                        Przyrodnicy kręcili nie tylko słonie, np. natknęli się na własnie pękające
                                        jajko strusia (? no w każdym razie duużego ptaszyska) i ta surikatka uparcie
                                        chciała upolować to jajko, z 5 razy większe niz ona sama. Tą sekwencje
                                        mogłabym mieć nagraną w kółko i oglądać codziennie. Sam spryt!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka