Dodaj do ulubionych

Gdzie ta crema!?

23.04.12, 11:56
Proszę o radę.
Kupiłem wymarzony ekspres automatyczny. Siemens- model EQ.5 TE506201RW. Dlaczego akurat ten? Bezmyślnie zasugerowałem się opinią znajomego, który ma 2 ekspresy Siemsa (że niby niemieckie, solidne i bezawaryjne) oraz -co chyba jeszcze gorsze- komentarzami w necie dotyczącymi tego produktu. Poza tym była promocja więc...
Teraz, po blisko 2 tygodniach użytkowania ekspres się zepsuł ( gdzie ta niemiecka jakość?) ale akurat to nie jest największy problem. Problemem jest jakość kawy serwowanej przez ten ekspres. Ani Cafe Crema (tak w menu Siemens określa czarną kawę) ani Espresso nie mają cremy!!! Probowałem 3 różnych ustawień mielenia kawy, trzech różnych kaw ( mojej ulubionej Lavazza Qualita Oro- z krórej mój stary, kolbowy DeLonghi potrafił zrobić cremę na 1,5cm, Lavazzę Super Crema i Illy Esprsso)- za każdym razem wynik był taki sam- brak cremy.
Pytanie: czy to wina ekspresu czy może (wbudowanego) młynka czy jeszcze czegoś innego?
W idiotycznej instrukcji jest napisane, że jeśli nie ma cremy to: a) kawa jest za grubo zmielona lub b) za mała ilość ziaren Rabusty.
Moim zdaniem to idiotyczne i bezsensowne tłumaczenie.
Nie mogę sobie wybaczyć, że wywaliłem 2700PLN na coś, co robi sikowatą, czarną lurę, gdzie mój stary, wysłużony, kolbowy DeLonghi robił takie espresso, iż jego głębie smaku i wysoką cremę będe wspominał po wieki wieków. Żona się do mnie nie odzywa. Ekspres stoi nie użuwany...Czekamy aż stary DeLonghi wróci z serwisu....
Biję się w pierś i nie wiem co mam robić... Czy mogę reklamować ekspres uzasadniając to tym, że nie ma cremy?
W ostateczności będe chciał powołać się na rękojmię sprzedawcy- produkt niezgodny z umową-na stronie www jest info jakoby ekspres miał mieć podgrzewacz do filirzanek a w rzeczywistości go nie ma.
Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • manu_pe Re: Gdzie ta crema!? 02.07.12, 22:33
      Witam, ilość cremy zależy nie tylko od ekspresu. Ważnym czynnikiem jest kawa, której używasz. Ogólna zasada jest taka, że kawy z wysoką zawartością robusty dają dużą piankę. W moim osobistym odczuciu najlepiej stosować profesjonalne mieszanki do espresso (około 80-90% arabiki) - najlepszy balans smaku kawy (łagodna kawa bez kwaskowatości) z niezłą pianką. Po za tym dobra kawa kosztuje, Lavazza Qualita Oro, którą wymieniłeś to przeciętna, korporacyjna kawa. Polecam www.delizia.pl/m-21/p-26/mexico-golden-cup-1000g.html
    • kawanalawe11 Re: Gdzie ta crema!? 13.08.12, 17:22
      Wypróbuj jeszcze innych mieszanek, młynka, popytaj innych użytkowników tego modelu. A co do podgrzewacza filiżanek to sprawdź najpierw dokładnie, czy Twój model takowy faktycznie miał posiadać. Powodzenia życzę.
    • baroso2 Re: Gdzie ta crema!? 15.08.12, 22:06
      Myślę że lavazza jest przereklamowana, ja pijam inną. Może spróbuj inne marki. Ja uwielbiam Pellini TOP, ale to 100% arabica - najlepsze espresso świata !!!! Jednak Ty potrzebujesz więcej robusty, proponuję to paola-caffe.pl/p/21/289/pellini-caffe-classico-kawa-pellini-kawa-ziarnista.html. Pellini classico, cena oki, kawka palce lizać. A z mlekiem !!!!!! - rewelacja !!!
    • badylpat Re: Gdzie ta crema!? 09.07.15, 08:20
      Witam,podbijam temat mam ten sam problem.
      Może ktoś coś doradzić.
    • f.fuchs Re: Gdzie ta crema!? 14.09.15, 10:27
      Kawa zawiera pełnie za mało robusty. Ale nie każda dobra kawa musi mieć cremę, szeroko reklamowane 100% arabiki jej nie mają. Najbardziej bawi mnie gdy Lavazza reklamuje że z jednej strony ma 100% arabiki a z drugiej na opakowaniu nazwa to Crema e Aroma. Arabika ma ubogą, bladą cremę.
      A każdy ekspres się grzeje na górze, taka ich mechanika i w ten sposób trudniej zrobić taki ekspres bez podgrzewacza niż z podgrzewaczem.
      • kontof103 Re: Gdzie ta crema!? 04.01.18, 22:16
        G* prawda. Pijam tylko arabikę i crema jest zawsze, nawet ze starszej kawy. Po prostu trzeba mieć ekspres który robi cremę a nie piankę jak automaty.
      • podlasie_master Re: Gdzie ta crema!? 08.01.18, 00:59
        Każda dobra arabica dobrze zaparzona będzie miała creme. Zamówcie kawę z palarni kawy WWW.BLUEORCACOFFEE.PL to jest palarnia kawy maja tylko świeża kawę. Crema będzie bankowo
    • atyp3 Re: Gdzie ta crema!? 05.05.17, 00:37
      Wszystkie te ekspresy do 5 tys sa nic nie warte. Wystarczy przejsc sie na zwykly Orlen, zrobic cappucino i od razu widac roznice. To co to za ekspresy? Ani cremy, ani porzadnej piany . Beznadzieja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka