Dodaj do ulubionych

Modne ciuszki w PRL

01.03.06, 19:10
Pamiętacie ?Koszule non iron, plaszcz ortalionowy włoski? A potem spódnice
bananówy, spodnie dzwony, dużo poźniej dżinsy, co jeszcze pamiętacie?
Obserwuj wątek
    • luccio1 Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 20:27
      Koszule "łączki" - kwiaty we wszystkich kolorach na ciemnym tle.
    • tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 20:32
      z lat osiemdziesiatych, szczytem mody byly swetry szetlandy, pikolaki, spodnie
      akurat odwrotne do dzwonow, bo niesamowicie szerokie w tylku a tak waskie w
      kostce, ze ledwo stope sie dalo przepchac. jak te spodnie sie nazywaly -
      wylecialo mi z glowy. oprocz tego kurtki pikowane, rekawy marynarek zakasanych
      za lokcie.
      • isabella1974 Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 21:32
        Te spodnie nazywały się pumpy. Ja pamiętam jeszcze z lat 80-tych marmurkowe
        jeansy, robione na drutach getry i legginsy z błyszczącego, elastycznego
        materiału.
        • tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 21:40
          te jeansy byly najczesciej przywozone z "wycieczek" do Turcji, pamietam jak na
          Okeciu mialam odprawe razem z samolotem z Turcji, to wszyscy z tego samolotu
          byli poubierani identycznie: te same jeansowe kurtki, spodnie a do tego takie
          jeansowe torby wypachane prawdopodobnie reszta jeansowego ubrania.
          • aga305 Re: Modne ciuszki w PRL 02.03.06, 08:59
            szczytem mody były białe skarpetki i mokasyny, niektórym to jeszcze do dzis
            zostalo.I pamietam spodnie tzw.narciary z gumkami pod stopami
            • horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 02.03.06, 09:21
              W czasach przeddżinsowych modne były "rybaczki". Za kolana, z krótkimi
              rozcięciami po bokach.
      • samica1 Re: Modne ciuszki w PRL 04.03.06, 10:56
        W tym samym czasie, co spodnie wąskie dołem, były też modne swetry z kimonowym
        rękawem. Trudno było takie coś założyć pod kurtkę. Taki sweter mnóstwa włóczki
        wymagał. Ale były też takie robione z resztek - same plamki i łatki.

W latach 80. były już dwa trendy mody :) - jeden to różowo-lakierko-plastikowo-
        dyskotekowy, a drugi "alternatywny". Glany, obcisłe i przykrótkie spodnie, nie
        żadne pumpy czy dzwony, kurtki skórzane lub zamszowe, ale z "poprzedniej"
        epoki, długie spódnice na gumce lub z falban, czasem po dwie naraz itd. W
        większości rękodzieło.

Z takich gadżetów to mi się przypomniały opaski na włosy do aerobiku, które się
        również własnoręcznie wyplatało i czarne szerokie na jakieś 15 cm pasy z gumy,
        nie na każdą talię, niestety.
        • tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 04.03.06, 19:22
          oprocz tych opasek na wlosy byly zkoordynowane opaski na przegub reki.
          • samica1 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 01:54
            Na przegub można było odciąć górę ze skarpetki frotte :)
      • weisefrau Re: Modne ciuszki w PRL 02.09.06, 13:09
        Te spodnie to marchewki :-)
      • syswia Re: Modne ciuszki w PRL 16.10.06, 04:06
        my nazywalismy te spodnie piramidy.... czemu - nie mam pojecia
    • grazkax Re: Modne ciuszki w PRL 02.03.06, 10:35
      pantofle i klapki na platformach, drewniaki malowane spody na czarno i kolorowe
      kółka,czapki kominy.
    • iwoncia6 Re: Modne ciuszki w PRL 03.03.06, 20:53
      takie coś na szyję, co wyglądało jak golf - tylko bez reszty, getry,
      spódnice "lambadówki", elastyczne golfy, swetry tureckie, "śledzie" ze skóry,
      • cereusfoto Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 13:53
        Hmmm - czy masz na myśli tzw. "KOMIN", który zakładało się nie tyle na szyję co
        na głowę zamiast czapki??? Niby super przebój, ale najgorzej w tym wyglądało
        się z profilu! Tylko, że nikt się tym wówczas nie przejmował.
        • zoraz Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 16:54
          Faktycznie profil IT :D
          Motałam sobie na głowie wówczas szal balowy mojej matki i pocieszałam sie że jest to trochę efektowniejsze.
          A swoją droga to przypomniała mi sie idiotyczna moda na opaski na głowę, zakrywające uszy - miast czapki. Czemu to słuzyło? Chyba tylko podtrzymywaniu uszu, by nie odpadły na mrozie.
          I bardzo sie cieszę, że czasy takie, że różne śmieszne i całkiem poważne nakrycia głowy są bardzo na czasie, jeszcze tylko czekam na koniec tych kusych spodni i przykrótkich sweterków. W TV już odtrabili, że passe :)
    • iwoncia6 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 16:12
      a pamiętacie spódnice z pieluch farbowane w domu, w wielkim garze????? a
      podkoszulki, na które się samemu naklejało za pomocą żelazka nadruki??? a
      tenisówki malowane mokrą kreda do tablicy lub pasta do żebów "nivea", żeby były
      białe??? a sztuczne futerka, najlepiej w różu majtkowym, a majtki w tzw. róż
      majtkowy, a halki pod sukienki i spódnice, elastik jak się patrzy!!!!
      • samica1 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 16:26
        Malowanie tenisówek kredą - o tak - czterdzieści dziewuch z chóru przed
        wyjściem na scenę wybielających sobie obuwie! Pamiętam jak dziś :)
        • horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 18:46
          Tenisówki malowało się też pastą do zębów.
          • tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 16:54
            nie chce was straszyc, ale te falbowane spodnice wracaja powoli do laski :-(
            • horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 17:55
              A pamiętacie wszechobecne kożuchy i kożuszki? A hecę z naszymi sportowcami na
              którejś z zimowych olimpiad? Całą ekipę ubrano w zakopiańskie kożuszki. Medali
              oczywiście zero, ale kożuszki zrobiły prawdziwą furorę. I towarzystwo wszystkie
              posprzedawało, za sweterki i bluzeczki ze sztucznego włókna.
    • grazkax Re: Modne ciuszki w PRL 10.03.06, 08:39
      pamiętam jeszcze jak moja koleżanka robiła sobie na szydałku bluzke z
      kordonka .była super modna i bardzo ładna,ale i droga .a pamietacie sukienki z
      dżinsu i spódnice ? obcinało się nogawki od spodni rozprówało to co zostało i
      kiecka gotowa.ale moda co?
    • aankaa Re: Modne ciuszki w PRL 11.06.06, 21:36
      kompleciki "safari", podkoszulki (ew. bluzki) z krótkim rękawem nakładane na
      koszulowe, koszule z kołnierzykami jak uszy jamnika
      • horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 12.06.06, 09:58
        A co do obuwia zimowego - czy ktoś jeszcze pamięta czasy przedkozaczkowe? Wtedy
        najlepszymi zimowymi butami były zakopiańskie kapce. Takie ze skóry łączonej z
        filcem.
        • maary5 Re: Modne ciuszki w PRL 15.06.06, 21:00
          A w czasach mojej bardzo wczesnj młodości takie ceratowe butki rokendrolki z gumka noakoło,kolor biały lub czarny,i sztywne halki z płótna z kilku falban pod spódnicę,troszke później kolorowe pończochy w krate i do tego takie elastyczne majtki z koronką,ważne było zeby spod mozliwie jak najkrótszej spódniczki było je widać,ale chociaż po tyłku w zime nie wiało,a styl op-art w sukienkach,taki geometryczny,a troszke później lakierowne kozaki w pastelowych kolorach do sukienki bez rekawów ,za to z golfem,na lato?To był szczyt moich marzeń,niestety marzeniem pozostał,mama za nic na świecie nie chciała mi kupic takiego cudu.I później elastyczne bluzeczki i sweterki,panowały długo,póki "bukle" z Węgier ich nie wyparło:)
          • monibiel Re: Modne ciuszki w PRL 21.06.06, 20:05
            Swetry, swetry, swetry z resztek i czego tylko się dało!... Moja babcia była
            mistrzynią w robieniu takich cudów. Obie z siostrą robiłyśmy furorę nosząc
            babcine dzieła. Jeszcze tegorocznej zimy nałożyłam jeden sweterek resztkowy,
            który mi się uchował długo nie noszony i co??? Koleżanki zwariowały na jego
            punkcie. Nie chciały wierzyć, że te włóczki byłu w rodzinie od nie wiem ilu lat
            zanim stały się moim sweterkiem! Zebrałam więc resztki po całej rodzinie i
            wzorem babci zrobiłam sweterek synkowi. Niech ma taki jedyny w swoim rodzaju,
            nie ze sklepowej półki, taki którego nie zobaczy gdzieś na jakimś dziciaku. I
            to jest cały urok - niepowtarzalność.
            • meduza7 Re: Modne ciuszki w PRL 28.06.06, 12:19
              A ja nosiłam ciuchy po mamie i starszych kuzynkach i zawsze byłam o epokę do
              tyłu...
          • sherman-doberman Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 10:21
            op-art to były lata 60te, pamiętam, bo opanowała
            mnie mania projektowania takich ciuchów. Oczywiście
            wszystko zostawało na papierze. Dostałam wtedxy
            z Paryża bluzkę letnią w pionowe białe i czarne paseczki, które tak świeciły kontrastem- że
            w oczach się kręciło.
            Pamiętem też owe majtadały z koronką pod krótkie sukienki. Pycha.Nosiłam rtakie na pierwszym roku
            studiów, czyli początek lat 70tych
        • syswia Re: Modne ciuszki w PRL 16.10.06, 04:11
          Z obuwia:
          kozaki typu Relax
          obuwie do szkoly typu Juniorki
          czeszki - biale cos jak tenisowki, ale na gumke
    • picquick Re: Modne ciuszki w PRL 29.06.06, 00:55
      heeeee

Kozaki marki RELAX :)))))))))
      • beatad19 Re: Modne ciuszki w PRL 03.11.06, 13:29
        "adidasy" Sofix-y
    • meduza7 Re: Modne ciuszki w PRL 29.06.06, 11:49
      hihihi... mam na sobie wlaśnie bluzeczkę, ktorą moja siostra, będąc w zeszłym
      roku w Stanach, przywiozła mi w prezencie. I tak sobie myślę - jakieś 20 lat
      temu bluzka ze Stanów to bylby cud niebiański, przedmiot zazdrości wszystkich
      koleżanek, a teraz... niczym się nie różni od tego, co można dostać u nas.
      Właśnie spojrzalam na metkę, żeby sprawdzić, czy jest "made in China", ale
      nie... "made in Lesotho".
    • e.giza Re: Modne ciuszki w PRL 19.07.06, 22:51

Dżinsy PYRAMID prosto z Turcji. I getry
    • e.giza Re: Modne ciuszki w PRL 19.07.06, 23:00
      A buty- czeszki albo jarmilki. Ostatnio widziałam takie na wystawie w sklpeie
      sportowej na ul. Dużej w Kielcach!!!!
      Czapaka różowa, zielona tez była, w kolorowe paski u dołu z naszytym kangurem
      Przyprasowanki na koszulki,
      Mleko słodkie w tubce prosto z Czechosłowacji,cukierki BonPari, Lentilky,
      czekolada Studencka.
      Buty Relaksy i Sofiksy,
      Odra (spodnie) to taki Polski Levis (tak mówili w dzienniku),
      A poza tym to ja nosiłam na włosach takiego kucyka na samym czubku głowy i
      miałam na tym kucyku z 15 kolorowych frotek. I ten kucyk stał mi pionowo, jak
      antena. Taka wystylizowana byłam...
    • cortinka Re: Modne ciuszki w PRL 09.09.06, 20:23
      A te żarowiaste różowe czapki z biało - granatowym paskiem i wyszytym
      kangurkiem, które były marzeniem każdego (no, prawie ;) dziecka? I plastikowe
      sandały popularnie zwany plastkami...
      • lustroo Re: Modne ciuszki w PRL 11.09.06, 08:44
        Plastikowe półbuty letnie, takie ażurowe z dziurkami w kształcie kwadratów.
        Ja dostałam w prezencie niemieckie, dziurki były w kształcie kółek, do tego
        letnia sukienka w paski, rózowo, nibiesko, białe i no i kokarda we włosach,
        albo różowa albo niebieska,. Miodziooo :) Cukierkowa laska byłam :D Aaa, A jak
        było chłodniej to miałam taką ciemniejszą różową kurteczko-marynarkę :D
        • luana4 Re: Modne ciuszki w PRL 20.09.06, 14:26
          Przypominam sobie jasno rozowy sweterek (do pasa) z jasno niebieskie spodnie
          (turecki jeens), a do tego krociutkie zamszowe kozaczki, takie z pomietymi
          holewkami. Zjawilam sie raz tak na szkolnej dyskotece, zazdrosci kolezanek nie
          bylo konca:) Acha, wlosy mialam wtedy na mokra wloszke.
          • viki2lav Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 09:53
            zielone koszule i spodnie, jak ze szpitala
    • sherman-doberman Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 10:23
      Przede wszystkim pamiątam, że kto żyw, usiłował zdobyć Burdę,
      aby sobie modne ciuchy samemu uszyć. Jak jeszcze były materiały do kupienia.
      Były tak do połowy lat 70tych.
      • babiana Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 13:41
        Meskie buty kalipsiaki. Dlugie nosy i obowiazkowa klamra. Do tego spodnie dzwony.
        • darek419 Re: Modne ciuszki w PRL 22.10.06, 16:28
          Witam.Pod koniec lat 70 bardzo modne były jeansy t.z.w. cieniowane mieniły snymi
          kolorami tęczy żółte,czerwone.Były to cae komplety spodnie i bluza.Kupowało się
          to na -ciuchach- w Rembertowie.Następnie spodnie i bluzy -moro-,prawie tak jak
          teraz spodnie w plamy.pozdro.
        • darek419 Re: Modne ciuszki w PRL 22.10.06, 16:30
          No i oczywiście kurtka PARMALAT i jensy PERYSY z okrągłą blachą na kieszeni.
          • babiana Re: Modne ciuszki w PRL 22.10.06, 16:56
            Dzinsy marki Odra, ale te nie wycieraly sie. W pewexie mozna bylo dostac
            Wranglery za 5 dolarow.
            Pamietacie grempline czy tez krempline. Pamietam 1000zl metr kosztowal. Pensja
            miesieczna wielu pracownikow. To byl szczyt szyku. Plaszcz czy tez kostium z
            krempliny, ktora pochodzila z punktow skupu towarow pochodzenia zagranicznego. W
            Trojmiescie ze wzgledu na marynarzy wiele bylo takich skupow. No i komisy.
            Slynny komis na Monciaku w Sopocie. Jakie cuda tam sie ogladalo. Zapobiegliwi
            marynarze dbali o zaopatrzenie. Ja codziennie tam zagladalam chocby aby tylko
            oczy nacieszyc tymi "cudami".
            • edula_ka Re: Modne ciuszki w PRL 23.10.06, 12:25
              Witam, dodam jeszcze włosy przystrzyżone na jeżyka i postawione na cukier, no
              chyba że udało się komuś dostać lotion, fee
              • robin153 Re: Modne ciuszki w PRL 27.10.06, 23:22
                albo te wlosy "umyc" suchym szamponem o wdziecznej nazwie FRESKIN. Wtedy te
                wlosy byly sztywne jak druty i dalo sie je ulozyc. Widac ze dopiero teraz forum
                odkrylam i zaczytuje sie w starych watkach!!!!!
                • babiana Re: Modne ciuszki w PRL 03.11.06, 13:48
                  Oprocz butow kalipsiakow (meskie) byly swego czasu modne rowniez tzw.
                  bitelsowy.Od beatelsow. Mialy dosyc wysoki obcas i szpiczaste noski. Takie nosil
                  Toni Keczer,piosenkarz z epoki Karin Stanek, ktory byl niezbyt wysoki.Pamietam
                  tez dwurzedowe plaszcze mini koniecznie z metalowymi guzikami. Krolowala wowczas
                  Twiggy. Ja swoje dlugie wlosy obcielam a la Twiggy. Z zurnalem poszlam do
                  fryzjerki.Rodzicom rece opadly i juz nawet nie komentowali.
                  Poza tym modne byly tzw. blizniaki z brinylonu(elastyczne). Bluzka i sweter w
                  kolorze blekitnym lub rozowym.
                  Pamietam czaasy kiedy zaczely byc modne zwykle cienkie rajstopy. To byly
                  poczatki lat 70. Przedtem nosilo sie ponczochy. Te rajstopy byly bardzo drogie i
                  marynarze je przywozili. Nosilo sie je jak jakas relikwie.Co za wygoda z nimi
                  byla. Nie trzeba bylo juz nosic tego okropnego paska do ponczoch.Pozniej dopiero
                  zaczeto je produkowac w Polsce.
              • beatad19 Re: Modne ciuszki w PRL 03.11.06, 13:33
                włosy farbowało się gencjaną
                • jolunia01 Re: Modne ciuszki w PRL 25.11.06, 19:14
                  I zielenią brylantową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka