aelle 01.03.06, 19:10 Pamiętacie ?Koszule non iron, plaszcz ortalionowy włoski? A potem spódnice bananówy, spodnie dzwony, dużo poźniej dżinsy, co jeszcze pamiętacie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luccio1 Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 20:27 Koszule "łączki" - kwiaty we wszystkich kolorach na ciemnym tle. Odpowiedz Link
tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 20:32 z lat osiemdziesiatych, szczytem mody byly swetry szetlandy, pikolaki, spodnie akurat odwrotne do dzwonow, bo niesamowicie szerokie w tylku a tak waskie w kostce, ze ledwo stope sie dalo przepchac. jak te spodnie sie nazywaly - wylecialo mi z glowy. oprocz tego kurtki pikowane, rekawy marynarek zakasanych za lokcie. Odpowiedz Link
isabella1974 Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 21:32 Te spodnie nazywały się pumpy. Ja pamiętam jeszcze z lat 80-tych marmurkowe jeansy, robione na drutach getry i legginsy z błyszczącego, elastycznego materiału. Odpowiedz Link
tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 01.03.06, 21:40 te jeansy byly najczesciej przywozone z "wycieczek" do Turcji, pamietam jak na Okeciu mialam odprawe razem z samolotem z Turcji, to wszyscy z tego samolotu byli poubierani identycznie: te same jeansowe kurtki, spodnie a do tego takie jeansowe torby wypachane prawdopodobnie reszta jeansowego ubrania. Odpowiedz Link
aga305 Re: Modne ciuszki w PRL 02.03.06, 08:59 szczytem mody były białe skarpetki i mokasyny, niektórym to jeszcze do dzis zostalo.I pamietam spodnie tzw.narciary z gumkami pod stopami Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 02.03.06, 09:21 W czasach przeddżinsowych modne były "rybaczki". Za kolana, z krótkimi rozcięciami po bokach. Odpowiedz Link
samica1 Re: Modne ciuszki w PRL 04.03.06, 10:56 W tym samym czasie, co spodnie wąskie dołem, były też modne swetry z kimonowym rękawem. Trudno było takie coś założyć pod kurtkę. Taki sweter mnóstwa włóczki wymagał. Ale były też takie robione z resztek - same plamki i łatki. W latach 80. były już dwa trendy mody :) - jeden to różowo-lakierko-plastikowo- dyskotekowy, a drugi "alternatywny". Glany, obcisłe i przykrótkie spodnie, nie żadne pumpy czy dzwony, kurtki skórzane lub zamszowe, ale z "poprzedniej" epoki, długie spódnice na gumce lub z falban, czasem po dwie naraz itd. W większości rękodzieło. Z takich gadżetów to mi się przypomniały opaski na włosy do aerobiku, które się również własnoręcznie wyplatało i czarne szerokie na jakieś 15 cm pasy z gumy, nie na każdą talię, niestety. Odpowiedz Link
tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 04.03.06, 19:22 oprocz tych opasek na wlosy byly zkoordynowane opaski na przegub reki. Odpowiedz Link
samica1 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 01:54 Na przegub można było odciąć górę ze skarpetki frotte :) Odpowiedz Link
syswia Re: Modne ciuszki w PRL 16.10.06, 04:06 my nazywalismy te spodnie piramidy.... czemu - nie mam pojecia Odpowiedz Link
grazkax Re: Modne ciuszki w PRL 02.03.06, 10:35 pantofle i klapki na platformach, drewniaki malowane spody na czarno i kolorowe kółka,czapki kominy. Odpowiedz Link
iwoncia6 Re: Modne ciuszki w PRL 03.03.06, 20:53 takie coś na szyję, co wyglądało jak golf - tylko bez reszty, getry, spódnice "lambadówki", elastyczne golfy, swetry tureckie, "śledzie" ze skóry, Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 13:53 Hmmm - czy masz na myśli tzw. "KOMIN", który zakładało się nie tyle na szyję co na głowę zamiast czapki??? Niby super przebój, ale najgorzej w tym wyglądało się z profilu! Tylko, że nikt się tym wówczas nie przejmował. Odpowiedz Link
zoraz Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 16:54 Faktycznie profil IT :D Motałam sobie na głowie wówczas szal balowy mojej matki i pocieszałam sie że jest to trochę efektowniejsze. A swoją droga to przypomniała mi sie idiotyczna moda na opaski na głowę, zakrywające uszy - miast czapki. Czemu to słuzyło? Chyba tylko podtrzymywaniu uszu, by nie odpadły na mrozie. I bardzo sie cieszę, że czasy takie, że różne śmieszne i całkiem poważne nakrycia głowy są bardzo na czasie, jeszcze tylko czekam na koniec tych kusych spodni i przykrótkich sweterków. W TV już odtrabili, że passe :) Odpowiedz Link
iwoncia6 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 16:12 a pamiętacie spódnice z pieluch farbowane w domu, w wielkim garze????? a podkoszulki, na które się samemu naklejało za pomocą żelazka nadruki??? a tenisówki malowane mokrą kreda do tablicy lub pasta do żebów "nivea", żeby były białe??? a sztuczne futerka, najlepiej w różu majtkowym, a majtki w tzw. róż majtkowy, a halki pod sukienki i spódnice, elastik jak się patrzy!!!! Odpowiedz Link
samica1 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 16:26 Malowanie tenisówek kredą - o tak - czterdzieści dziewuch z chóru przed wyjściem na scenę wybielających sobie obuwie! Pamiętam jak dziś :) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 05.03.06, 18:46 Tenisówki malowało się też pastą do zębów. Odpowiedz Link
tamsin Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 16:54 nie chce was straszyc, ale te falbowane spodnice wracaja powoli do laski :-( Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 08.03.06, 17:55 A pamiętacie wszechobecne kożuchy i kożuszki? A hecę z naszymi sportowcami na którejś z zimowych olimpiad? Całą ekipę ubrano w zakopiańskie kożuszki. Medali oczywiście zero, ale kożuszki zrobiły prawdziwą furorę. I towarzystwo wszystkie posprzedawało, za sweterki i bluzeczki ze sztucznego włókna. Odpowiedz Link
grazkax Re: Modne ciuszki w PRL 10.03.06, 08:39 pamiętam jeszcze jak moja koleżanka robiła sobie na szydałku bluzke z kordonka .była super modna i bardzo ładna,ale i droga .a pamietacie sukienki z dżinsu i spódnice ? obcinało się nogawki od spodni rozprówało to co zostało i kiecka gotowa.ale moda co? Odpowiedz Link
aankaa Re: Modne ciuszki w PRL 11.06.06, 21:36 kompleciki "safari", podkoszulki (ew. bluzki) z krótkim rękawem nakładane na koszulowe, koszule z kołnierzykami jak uszy jamnika Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Modne ciuszki w PRL 12.06.06, 09:58 A co do obuwia zimowego - czy ktoś jeszcze pamięta czasy przedkozaczkowe? Wtedy najlepszymi zimowymi butami były zakopiańskie kapce. Takie ze skóry łączonej z filcem. Odpowiedz Link
maary5 Re: Modne ciuszki w PRL 15.06.06, 21:00 A w czasach mojej bardzo wczesnj młodości takie ceratowe butki rokendrolki z gumka noakoło,kolor biały lub czarny,i sztywne halki z płótna z kilku falban pod spódnicę,troszke później kolorowe pończochy w krate i do tego takie elastyczne majtki z koronką,ważne było zeby spod mozliwie jak najkrótszej spódniczki było je widać,ale chociaż po tyłku w zime nie wiało,a styl op-art w sukienkach,taki geometryczny,a troszke później lakierowne kozaki w pastelowych kolorach do sukienki bez rekawów ,za to z golfem,na lato?To był szczyt moich marzeń,niestety marzeniem pozostał,mama za nic na świecie nie chciała mi kupic takiego cudu.I później elastyczne bluzeczki i sweterki,panowały długo,póki "bukle" z Węgier ich nie wyparło:) Odpowiedz Link
monibiel Re: Modne ciuszki w PRL 21.06.06, 20:05 Swetry, swetry, swetry z resztek i czego tylko się dało!... Moja babcia była mistrzynią w robieniu takich cudów. Obie z siostrą robiłyśmy furorę nosząc babcine dzieła. Jeszcze tegorocznej zimy nałożyłam jeden sweterek resztkowy, który mi się uchował długo nie noszony i co??? Koleżanki zwariowały na jego punkcie. Nie chciały wierzyć, że te włóczki byłu w rodzinie od nie wiem ilu lat zanim stały się moim sweterkiem! Zebrałam więc resztki po całej rodzinie i wzorem babci zrobiłam sweterek synkowi. Niech ma taki jedyny w swoim rodzaju, nie ze sklepowej półki, taki którego nie zobaczy gdzieś na jakimś dziciaku. I to jest cały urok - niepowtarzalność. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Modne ciuszki w PRL 28.06.06, 12:19 A ja nosiłam ciuchy po mamie i starszych kuzynkach i zawsze byłam o epokę do tyłu... Odpowiedz Link
sherman-doberman Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 10:21 op-art to były lata 60te, pamiętam, bo opanowała mnie mania projektowania takich ciuchów. Oczywiście wszystko zostawało na papierze. Dostałam wtedxy z Paryża bluzkę letnią w pionowe białe i czarne paseczki, które tak świeciły kontrastem- że w oczach się kręciło. Pamiętem też owe majtadały z koronką pod krótkie sukienki. Pycha.Nosiłam rtakie na pierwszym roku studiów, czyli początek lat 70tych Odpowiedz Link
syswia Re: Modne ciuszki w PRL 16.10.06, 04:11 Z obuwia: kozaki typu Relax obuwie do szkoly typu Juniorki czeszki - biale cos jak tenisowki, ale na gumke Odpowiedz Link
meduza7 Re: Modne ciuszki w PRL 29.06.06, 11:49 hihihi... mam na sobie wlaśnie bluzeczkę, ktorą moja siostra, będąc w zeszłym roku w Stanach, przywiozła mi w prezencie. I tak sobie myślę - jakieś 20 lat temu bluzka ze Stanów to bylby cud niebiański, przedmiot zazdrości wszystkich koleżanek, a teraz... niczym się nie różni od tego, co można dostać u nas. Właśnie spojrzalam na metkę, żeby sprawdzić, czy jest "made in China", ale nie... "made in Lesotho". Odpowiedz Link
e.giza Re: Modne ciuszki w PRL 19.07.06, 22:51 Dżinsy PYRAMID prosto z Turcji. I getry Odpowiedz Link
e.giza Re: Modne ciuszki w PRL 19.07.06, 23:00 A buty- czeszki albo jarmilki. Ostatnio widziałam takie na wystawie w sklpeie sportowej na ul. Dużej w Kielcach!!!! Czapaka różowa, zielona tez była, w kolorowe paski u dołu z naszytym kangurem Przyprasowanki na koszulki, Mleko słodkie w tubce prosto z Czechosłowacji,cukierki BonPari, Lentilky, czekolada Studencka. Buty Relaksy i Sofiksy, Odra (spodnie) to taki Polski Levis (tak mówili w dzienniku), A poza tym to ja nosiłam na włosach takiego kucyka na samym czubku głowy i miałam na tym kucyku z 15 kolorowych frotek. I ten kucyk stał mi pionowo, jak antena. Taka wystylizowana byłam... Odpowiedz Link
cortinka Re: Modne ciuszki w PRL 09.09.06, 20:23 A te żarowiaste różowe czapki z biało - granatowym paskiem i wyszytym kangurkiem, które były marzeniem każdego (no, prawie ;) dziecka? I plastikowe sandały popularnie zwany plastkami... Odpowiedz Link
lustroo Re: Modne ciuszki w PRL 11.09.06, 08:44 Plastikowe półbuty letnie, takie ażurowe z dziurkami w kształcie kwadratów. Ja dostałam w prezencie niemieckie, dziurki były w kształcie kółek, do tego letnia sukienka w paski, rózowo, nibiesko, białe i no i kokarda we włosach, albo różowa albo niebieska,. Miodziooo :) Cukierkowa laska byłam :D Aaa, A jak było chłodniej to miałam taką ciemniejszą różową kurteczko-marynarkę :D Odpowiedz Link
luana4 Re: Modne ciuszki w PRL 20.09.06, 14:26 Przypominam sobie jasno rozowy sweterek (do pasa) z jasno niebieskie spodnie (turecki jeens), a do tego krociutkie zamszowe kozaczki, takie z pomietymi holewkami. Zjawilam sie raz tak na szkolnej dyskotece, zazdrosci kolezanek nie bylo konca:) Acha, wlosy mialam wtedy na mokra wloszke. Odpowiedz Link
viki2lav Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 09:53 zielone koszule i spodnie, jak ze szpitala Odpowiedz Link
sherman-doberman Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 10:23 Przede wszystkim pamiątam, że kto żyw, usiłował zdobyć Burdę, aby sobie modne ciuchy samemu uszyć. Jak jeszcze były materiały do kupienia. Były tak do połowy lat 70tych. Odpowiedz Link
babiana Re: Modne ciuszki w PRL 11.10.06, 13:41 Meskie buty kalipsiaki. Dlugie nosy i obowiazkowa klamra. Do tego spodnie dzwony. Odpowiedz Link
darek419 Re: Modne ciuszki w PRL 22.10.06, 16:28 Witam.Pod koniec lat 70 bardzo modne były jeansy t.z.w. cieniowane mieniły snymi kolorami tęczy żółte,czerwone.Były to cae komplety spodnie i bluza.Kupowało się to na -ciuchach- w Rembertowie.Następnie spodnie i bluzy -moro-,prawie tak jak teraz spodnie w plamy.pozdro. Odpowiedz Link
darek419 Re: Modne ciuszki w PRL 22.10.06, 16:30 No i oczywiście kurtka PARMALAT i jensy PERYSY z okrągłą blachą na kieszeni. Odpowiedz Link
babiana Re: Modne ciuszki w PRL 22.10.06, 16:56 Dzinsy marki Odra, ale te nie wycieraly sie. W pewexie mozna bylo dostac Wranglery za 5 dolarow. Pamietacie grempline czy tez krempline. Pamietam 1000zl metr kosztowal. Pensja miesieczna wielu pracownikow. To byl szczyt szyku. Plaszcz czy tez kostium z krempliny, ktora pochodzila z punktow skupu towarow pochodzenia zagranicznego. W Trojmiescie ze wzgledu na marynarzy wiele bylo takich skupow. No i komisy. Slynny komis na Monciaku w Sopocie. Jakie cuda tam sie ogladalo. Zapobiegliwi marynarze dbali o zaopatrzenie. Ja codziennie tam zagladalam chocby aby tylko oczy nacieszyc tymi "cudami". Odpowiedz Link
edula_ka Re: Modne ciuszki w PRL 23.10.06, 12:25 Witam, dodam jeszcze włosy przystrzyżone na jeżyka i postawione na cukier, no chyba że udało się komuś dostać lotion, fee Odpowiedz Link
robin153 Re: Modne ciuszki w PRL 27.10.06, 23:22 albo te wlosy "umyc" suchym szamponem o wdziecznej nazwie FRESKIN. Wtedy te wlosy byly sztywne jak druty i dalo sie je ulozyc. Widac ze dopiero teraz forum odkrylam i zaczytuje sie w starych watkach!!!!! Odpowiedz Link
babiana Re: Modne ciuszki w PRL 03.11.06, 13:48 Oprocz butow kalipsiakow (meskie) byly swego czasu modne rowniez tzw. bitelsowy.Od beatelsow. Mialy dosyc wysoki obcas i szpiczaste noski. Takie nosil Toni Keczer,piosenkarz z epoki Karin Stanek, ktory byl niezbyt wysoki.Pamietam tez dwurzedowe plaszcze mini koniecznie z metalowymi guzikami. Krolowala wowczas Twiggy. Ja swoje dlugie wlosy obcielam a la Twiggy. Z zurnalem poszlam do fryzjerki.Rodzicom rece opadly i juz nawet nie komentowali. Poza tym modne byly tzw. blizniaki z brinylonu(elastyczne). Bluzka i sweter w kolorze blekitnym lub rozowym. Pamietam czaasy kiedy zaczely byc modne zwykle cienkie rajstopy. To byly poczatki lat 70. Przedtem nosilo sie ponczochy. Te rajstopy byly bardzo drogie i marynarze je przywozili. Nosilo sie je jak jakas relikwie.Co za wygoda z nimi byla. Nie trzeba bylo juz nosic tego okropnego paska do ponczoch.Pozniej dopiero zaczeto je produkowac w Polsce. Odpowiedz Link