Dodaj do ulubionych

110 lat gumy

09.07.05, 23:22
Przez najbliższe dwa tygodnie można podziwiać we Wrocławiu wystawę 10
gumistów pod takim właśnie tytułem. Więcej informacji:
www.okis.pl/index.php?NID=327
Bardzo polecam !!! Na mnie największe wrażenie zrobiły prace Lucjana Sagana i
Cezarego Chrzanowskiego. Pierwszy raz zobaczyłem na żywo prace śp. Henryka
Rogozinskiego.To trzeba zobaczyć !
pozdrawiam
darz chrom
ajon
Obserwuj wątek
    • gumista Re: 110 lat gumy 10.07.05, 09:09
      Romanie prace i cała wystawę widziałem. Wiem, że i Grzegorz też ją oglądał w Toruniu, skąd chyba pomysł się wziął, bowiem Grausz obchodził przy okazji tej wystawy swoje ..... tam lat pracy artystycznej. To własnie Grausz zorganizował i był inicjatorem tej wystawy. Naprawdę warto tam iść i ja zobaczyć - każdy znajdzie cos dla siebie a prace Sagana faktycznie brylują, no nie wspominając o indywidualnym podejściu Rogozińskiego. Akty Grausza również niczego sobie - zresztą ja również gorąco wszystkich zapraszam na tę wystawę - jest naprawdę co na niej oglądać i jakie skupisku gumistów.
      Te 110 gum 10 artystów porównywałbym do "szlachetnej fotografii" w Warszawie - więc warto zobaczyć ową wystawę!!!
      • mosteczek2 Re: 110 lat gumy 10.07.05, 16:30
        Ejże, gumisto! Naprawdę to mozna porównać do "Szlachetnej fotografii"? Widziałem
        obie wystawy, może nie powinienem sie wypowiadać, bo jedną z nich widziałem
        kilka razy, ale... no dobrze, dam już spokój. :-)
        Resztę na priv, bo już mam dosyc handryczenia się na forach internetowych.
        Zawsze się ktoś dołączy i potem jest dopiero zabwa.
        Pozdróweńki
        • gumista Re: 110 lat gumy 10.07.05, 22:55
          Myślę, że można porównywać. Nie chodziło mi tutaj o "jakość" prac, ale o rozmach z jakim zrobione były wystawy. Ostatnio tylko były dwie takie w zakresie fot. alternatywnej zrobione z takim rozmachem a mianowicie w Warszawie "Szlachetna fotografia" i "110 gum 10 autorów".
          Co do treści - każdy musi sam ocenić ich poziom, ale aby ocenić nalezy bądź należało zobaczyć te wystawy i prace na nich zgromadzone.

Te dwie wystawy mają sporo wspólnego:

1. wspólny temat nawiązujący do fotografii alternatywnej z tym, że szlachetna fotografia to nie tyulko były gumy, a 110 gum zawęziły sie tylko do gum.
          2. wielość autorów wystawy - tzw fotografów alternatywnych - na jednej i drugiej wystawie towarzyszyły wielkie nazwiska (tutaj większy ukłon do szlachetnej fotografii np z racji swoich zbiorów)
          3. rozmach z jakimi były zrobione i towarzyszący im rozglos
          4. Jedna i druga wystawa uzupełniją się doskonale

A jakby połączyć te dwie wystawy razem (czysto teoretyczne myślenie) to mielibyśmy przegląd polskiej fotografii szlachetnej w całości.
          • mosteczek2 Re: 110 lat gumy 10.07.05, 23:55
            Ba...
            • gumista Re: 110 lat gumy 11.07.05, 08:25
              tez tak myślę.....?
              po prostu ba....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka